ugrás a tartalomhoz

Régi fényképek scannelése, feljavítása

inf · 2014. Aug. 3. (V), 14.15
Sziasztok!

Van néhány régi fényképem, amit szeretnék bescannelni a bátyám születésnapjára, és tákolni rajtuk egy kicsit (hibák javítása, szín korrekció, stb...). Azon dilemmázom, hogy fényképésszel csináltassam e meg mindezt, vagy csináljam e meg itthon? Van rá egy hetem, és olyan 50 fényképről lenne szó. Scanner, ps van, de nem tudom, hogy minőségben elég e rá egy szimpla itthoni scanner, illetve, hogy mennyi idő beletanulni a ps-ben ezekbe a korrekciókba. Tudtok valami támpontot adni, illetve, hogy melyik tutorial-okkal érdemes elindulni (van vagy ezer, ahogy nézem google-ben)?

Üdv. Laci
 
1

Otthon

zzrek · 2014. Aug. 3. (V), 15.48
Szerintem csináld meg magad, ha van rá időd. Ha ajándék, akkor az a jó benne, ha te magad csinálod, lehet, hogy lesz közben néhány egyéb ötleted is, visszajönnek régi emlékek....

Nem tudom, hogy mit tud a scannered, nekem a legfőbb gondom az volt, hogy tisztán tartsam az üveget és a képeket is, mert akár 1-1 szösz is meglátszik utána.

Színkorrekciót, hibajavítást nem lehet általánosítani szerintem, főleg, ha a képek más és más géppel, filmmel, időben stb készültek. 50 kép nem olyan nagyon sok. Viszont valószínűleg egyedi kézimunka kell minden egyes képnél.

Tutorialt sajnos nem tudok javasolni. Ha van PS-ed otthon, akkor további előny, hogy legalább gyakorolod használni (én Gimppel szoktam eztazt csinálni, de ilyen képkorrekciókra több ingyenes eszköz is van, amik valószínűleg feleslegesek, ha van Photoshopod.)
2

Köszi! Holnap nekifutok.

inf · 2014. Aug. 3. (V), 18.03
Köszi! Holnap nekifutok.
3

emlékmentő

wiktor · 2014. Aug. 4. (H), 16.27
Ha esetleg Pesten jársz, ajánlom az Emlékmentőt.

http://emlekmento.com/hu/foto-szkenneles-felujitas

Én diákat vittem hozzájuk, nagyon profin megcsinálták őket.
4

Nem tudom, hogy mit tud a

inf · 2014. Aug. 7. (Cs), 15.24
Nem tudom, hogy mit tud a scannered, nekem a legfőbb gondom az volt, hogy tisztán tartsam az üveget és a képeket is, mert akár 1-1 szösz is meglátszik utána.


Úgy látszik ezzel szerencsém van, a driver-ben van automatikus "dust removal" opció, ami törli a szöszöket... Ha kikapcsolom tényleg elég gányul néz ki... Mondjuk néha 1-1 kisebb képrészletet is mocsoknak néz, de ennyi belefér...

Érdekes módon nagy különbség nem látszik a 300dpi és a 600dpi között. Gondolom valszeg a monitor nem tud többet... :-)

Köszi a tanácsokat, azt hiszem letakarítom a scanner-t mielőtt nekiállnék. Így is csúszásban vagyok egy kicsit, de szerintem egy nap alatt meg lehet csinálni...