ugrás a tartalomhoz

Reputation rendszer javaslat a Weblaborra

janoszen · 2006. Már. 9. (Cs), 17.49
Kedves fórumozók, kedves moderátorok!

Bizonyára már sokan láttátok azt a parodizált választási plakátot, amelyen a következő szöveg szerepel:

Rosszabb az élet a fórumokon, mint négy éve. 150%-kal több láma.


Bizonyára még ennél is többen tapasztaltátok, hogy ez a szomorú valóság. Ne értsetek félre, nem a kisebb tudásúakat akarom bántani, hiszen mindenki elkezdte valahol. Én is, Ti is. Ezzel semmi probléma.

Amiről itt szó van, hogy vannak olyan emberek, akik elvárják, hogy feladatokat helyettük oldjunk meg vagy olyan (RTFM, RTFW) kérdéseket tesznek fel, amelyekre a válaszok némi önállósággal megkereshetőek. Ezen felül nem nyerik el tetszésemet az olyan emberek, akik tiszteletlenek embertársukkal.

Sajnos a saját böngészési szokásaimon is tapasztaltam, hogy egyre kevesebbet látogatok ide, mert olyan fórumtémákat/hozzászólásokat találok, amelyek a fenti csoportba tartoznak.

Lásd: "Hogyan kérdezzünk okosan."

Winstonnal egy inkább unalmasra sikerült Számítógép Architektúrák órán halkan suttogva a következő ötletgyűjteményt alkottuk meg. Kedves szerkesztők, ha gondoljátok, használjátok egészséggel.

  • Anonymous postok tiltása. (Aki komoly fórumozó, az nem fog megriadni attól, hogy regisztráljon.) Ez alól legyen kivétel a munka fórum, mivel a cégek nem fognak regisztrálni.
  • Reputation (hírnév) rendszer bevezetése. (lásd: részletes leírás lent.)
  • RTFM, RTFW postok zárolása egy (Google) link kiséretében a flame elkerülésére.
  • Moderálás szigorítása


Reprendszer specifikációk:

Általános jellemzők:
  • Egy ember rep-je terjedjen -5..+5.
  • Akinek a rep-je magasabb, annak a "szava" többet számítson. Mindenki a saját repjének egy tizedével változtathassa más repjét. Ez kizárja azt is, hogy új felhasználók vagy negatív rep-ü felhasználók a közösséget építő tagok hírét lerontsák.
  • Mindenki repje 0-ról induljon.
  • A moderátorok repje konstans +5 legyen.
  • A moderátorok tetszőlegesen változtathassák bárki repjét.
  • -4 alatt ne lehessen témát indítani a fórumban.
  • -5-nél egyáltalán ne lehessen postolni.
  • Elfogadott cikkért +1, elfogadott hírért +0.5, elfogadott blogmarkért +0.2 rep járjon, ezáltal lehetővé téve a sok negatív véleményt kapott tagok hírnevének helyreállítását szorgos munkával.
  • A reputáció változtatást legyen szükséges egy rövid kisérőszöveggel indokolni, amely kizárólag az adó és a fogadó fél számára látható.


Variációk:
  • Témánként, hozzászólásonként lehessen rep-et adni.
  • Mindenki adhasson mindenkiek egy egyéni véleményt, amely összegződik.


A második megoldás nem preferálandó, mivel nagyon lassitaná az oldalgenerálást és tetemes mennyiségű tárhelyet foglalna.

További ötletek:
  • Rep-Credit: mindekinek egy bizonyos időintervallumra csak egy bizonyos számú rep adás jusson, hogy elkerüljük a túlzott bőkezűséget.
  • Rep-Credit v.2 avagy a Szám.g.arch.-féle módszer: mindenki, aki rep-et ad, veszítsen a rep creditjéből, mindeki aki kap, annak nőjön a rep creditje. Ezáltal a creditek száma konstans marad.
  • Rep-Credit v.3: Mint a v.2, de bizonyos időközönként (pl. havonta) álljanak vissza a kreditek. Ezt nem kell cron jobbal csinálni, minden felhasználó a következő belépésénél végre lehet hajrani.
  • Moderátoroknak legyen korlátlan a rep-creditje.
  • A Rep-Credit függhetne az illető rep-jétől. Tehát, aki elismertebb, az több embert véleményezhet. De ez nem feltétlenül jó ötlet.


Adott esetben a reprendszert meg is írnánk Winstonnal, ha megkapjuk a szükséges specifikációkat.

Remélem, nem hagytam ki semmit. Winston, ha mégis, kérlek, írd le.

Javaslom, hogy a felvetéseket ne vitassuk meg, amíg nem hallottuk a moderátorok véleményét, hiszen legfőképpen ők döntenek.

Jó fórumozást!

János
 
1

kieg

winston · 2006. Már. 9. (Cs), 18.10
tulajdonképpen mindent leírtál, ami lényeges, talán csak néhány apróság:
-a rep-változtatás max. a rep pont egyes helyértékével változtatható, de lehet kevesebbel is.
-minusz 5 repnél írhat, csak kap egy "próbaidős" státuszt, ami, alatt, hogyha nem viselkedik normálisan, akkor bannolás, ha meg normális, akkor nő a rep -4-re
-a cikkekért / blogmarkért / hírekért adott repmennyiséget még mindig sokallom
-ez közben jutott eszembe: kéne nyitni egy fórumot, ahova anonym is lehet írni / témát nyitni, amolyan "ovi" címszóval. nem, nem akarom leszólni a kezdőket, én is voltam, és a mai napig nem vagyok vérprofi, de mindennek megvan a maga helye.
-esetleg, ha nem akarjátok, hogy anonym ne lehessen postolni, akkor legalább témát indítani ne lehessen.
-Proclub-bal valamiben nem tudtunk megegyezni: (se a dolog technikai hátterében, sem az elvben) a repet lehet postokra adni, vagy pedig konkrétan egyéneknek is. (és akkor idővel újat adsz, és azzal módosítod, vagy a meglevőt változtatod, elég sok variáció van, kérdés, hogy melyik a leg működőképesebb)
-a rep megtekintése csak a userek adatainál lehessen látható, az előítéletek elkerülése végett, ott is csak az összeg, ne pedig, hogy pontosan ki mennyit adott rá)

asszem köbö ennyi, további szép napot, remélem lesz valami foganatja a dolognak

(mielőtt pánikolnál: http://php.net & mielőtt kérdeznél: http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html) -W.
2

Érdekes!

Dualon · 2006. Már. 9. (Cs), 18.39
Egy csomó mindent akarnék mondani a dologgal kapcsolatban, de akkor várjuk meg a szerkesztők véleményét.

(Előzetesen: Becsülöm az első komolyabb, konstruktív kezdeményezést a témában. Működhet, és én szívesen is látnám, de sokakat foszt meg a fórum támogatásától, ami épp a lényeg lenne. Nehéz ügy.)

D.
http://e-arc.hu/
3

Felhasználóbarátabb javaslat...

janoszen · 2006. Már. 9. (Cs), 19.06
Kicsit felhasználóbarátabb javaslat, ami most jutott eszembe:

Nem feltétlen kell kitiltani az Anonymous usereket, mert hiszen nem elsődleges probléma. Sokkal inkább, ha valaki Anonymousként írni szeretne, akkor kapjon egy rövid, közérthető szöveget, mit nem kellene. Gyk. Hogyan kérdezzünk okosan, csak rövidben. Aztán aki az után is olyasmit kérdez, ami RTFM és társai, az magára vessen.

Legfőképpen azt kellene betartani, hogy az RTFM után nem adunk a lusta usereknek (alias: Lámáknak) segítséget, max abban segítünk, hogy hol keressen, mert különben rászokik. Lásd 1-2 korábbi thread, amikor mindent velünk csináltatott meg. Elvégre, feltételezzük, hogy tanulni akar, nem kész megoldást. (Továbbra is fenttartom, hogy a kisebb tudású, tanulni vágyó ember nem láma.)

Az említett szöveget egyébként szívesen megírjuk Winstonnal. A szerkesztők véleményét továbbra is várjuk.
29

Nagyon lusták, nagyon lámák

Tome · 2006. Már. 10. (P), 17.51
Sokkal inkább, ha valaki Anonymousként írni szeretne, akkor kapjon egy rövid, közérthető szöveget, mit nem kellene. Gyk. Hogyan kérdezzünk okosan, csak rövidben.
Nem biztos, hogy működőképes lenne ez a megoldás, mivel vannak nagyon lusta és nagyon láma fórumozók, illetve olyanok is akik még így sem fognák fel, hogy miért van ennek jelentősége. Ezzel nem akarok senkit sem bántani, de akadhatnak olyanok akik még "újak a neten" vagy épp nem szoktak fórumozni és nem ismerik a (fórumos) (n)etikettet.
Vagy hogy a csudába hívják ezt. :)
4

lesz vélemény

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 9. (Cs), 20.51
Átfutottam a dolgot, de ami engem illet, kell nekem egy kis idő, hogy véleményt alkossak. Türelem! A hétvégén mindenképpen sor kerül rá.

Apropó, javítottam a fórum téma címet :) A felterjesztés a szerkesztőkhöz tetszőleges témát takarhat, és ezért arra ösztönöz, hogy ide később mindenféle 'felterjesztések' érkezzenek. A konkrétabb cím segít bekorlátozni a témát. Ez is egy olyan dolog, amire megpróbáljuk okosítani a tagokat. :)
12

Bocsánat...

janoszen · 2006. Már. 9. (Cs), 23.41
Bocsánat, nem igazán akart frappáns cím eszembe jutni és inkább a tartalommal voltam elfoglalva, ami elég terjedelmesre is sikerült. :)
5

Egyetértek

mefi · 2006. Már. 9. (Cs), 21.32
Teljes mértékben egyetértek, amíg írni, és fogalmazni nem tudó felhasználók (akik gondolják, majd ők megtanulják a webprogramozást) kérdeznek, addíg a fórumok minősége bizony romlik.

mefi
http://mefi.be
6

Ha lehet már közbeszólni...

-zsolti- · 2006. Már. 9. (Cs), 22.18
...én szokás szerint nem értenék egyet. Nem igazán tudom kifejezni mi nem tetszik az elgondolásban, talán túl van bonyolítva, elveszi a fórumozás élményét. Persze ha ez az egész procedúra jól el van rejtve a felhasználó elől, és csak annyi információ jut el hozzá, hogy "fórumozhat / nem fórumozhat", akkor lehet még jó is. <= Minden egyéb esetben engem pl. zavarnának a mindenféle pontok, értékelések hangoztatása, amiknek meg kell felelni. Szerintem a jó fórumot csakis emberi erővel (moderátor) lehet megfelelően felügyelni, alakítani, legalábbis ahol jó közösségek vannak, ott mindenhol így működik. A "gépek" ezt nem tudják kiváltani - nincs két egyforma "buta kérdés", és nincs két egyforma "láma" sem.
7

emberi erő

winston · 2006. Már. 9. (Cs), 22.50
éppen azért találtuk ki Proclubbal a dolgot, mert a moderátorok nem bírják emberi erővel, ezért a dolog kezelését áttennénk a közösség, mint erőforrás és mint ítélethozó csoport kezébe. ha kicsit eltekintünk a konkrét megvalósítástól (aminél talán van jobb, de nekünk ennyit sikerült kiokoskodni) és csak a cél, az ötletet nézzük, akkor a következőt láthatjuk: a közösség formáló hatására (sok ember ítél meg) van valamilyen reputációd, megbecsültséged, aminek következtében a te elismerésed is nagyobb / kissebb súlyú lesz. mint a nem fórumozós emberi kapcsolatokban. a számszerűsítés azért lényeges, mert a buta gép nem tudja eldönteni, hogy kit hogy ítéljen meg. így az emberek (kategorizálással, vagyis pontosztogatással) megítélik egymást, ezáltal jelezve azt, hogy ki az, akire érdemes hallgatni, és ki az, aki hülyeségeket csinál. és aki túl sok hülyeséget csinál (és ez nem tetszik a közösségnek, aki ezt negatív pontokkal díjazza) arra megszorítások várnak. mint a valóságban. hú, asszem sikerült kicsit bő lére és kalandozósra engedni a válaszom, de remélem lehet érteni a lényegi mondanivalót.

(mielőtt pánikolnál: http://php.net & mielőtt kérdeznél: http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html) -W.
9

<Nincs cím>

Fekete Ferenc GDA · 2006. Már. 9. (Cs), 23.21
ekkor is kelleni fog a moderátor, hiszen meg kell ítélni,h ha valaki "rossz pontot" kap, akkor jogosan kapte-e.

Vegyünk egy esetet:
egy látogató kérdez valami tökegyszerű alaptémát.

XY elküldi a google.uw.hu-ra ,aztán a rendes gogole-re, mert ott azonnal megtalálná az infót:)

Akkor XY jogosan kap rossz pontot azért, mert nem segített, vagy kap egy jópontot, mert megtanította a kérdezőnek,h a google-ön mindent megtalál?

Online 2.0
10

Folytatom még, ha nem gond

-zsolti- · 2006. Már. 9. (Cs), 23.29
így az emberek (kategorizálással, vagyis pontosztogatással) megítélik egymást
Én pont ezt nem tartanám jó ötletnek, mivel ez olyan versengésre ösztönözhet, ami nem biztos, hogy jó egy közösségben: szvsz még inkább az ellentétek fognak kibukni, még nagyobb lesz a tudat alatti ellentét a kezdő kérdező és a régi motoros közt. Másrészt nem biztos, hogy igazságos ez alapján felhasználókat katgeorizálni (sic!), hiszen előfordulhat, hogy XY-nak nem azért van "kevés pontja" mert "hülyeségeket csinál" hanem azért, mert egyszerűen nem tud olyan rendszerességgel résztvenni a fórumozásban.

Szerintem az egyes témanyitásokat/postokat/cikkeket/blogmarkokat stb. tehát a felhasználói megnyilvánulásokat kellene pontozni, ahogy te is írtad, pl. -5 és +5 közt, aztán aki már nagyon mínuszban tart, az nem nyithat témát, amég nem kompnezálja. De azt, hogy kinek mennyi pontja van, szerintem nem jó ötlet közszemlére tenni. Ha negatív akkor azért, mert azzal senki sem dicsekszik, ha pozitív akkor pedig azért, mert ha valaki segíteni akar, vagy jókat akar írni, azt még véletlenül se a pontok miatt tegye. Szerintem.
13

Pontozás...

janoszen · 2006. Már. 9. (Cs), 23.53
Üdv!

Eredetileg az volt a koncepció, hogy a pontozás nem nyilvádos, de mindenki saját magának megnézheti, ezzel látva, hogy hol bakizott, hol cselekedett jót. Mivel egy-egy rep módosítás annyira kicsi részekben történik, az emberek általános viselkedése számít. Tehát, hogy a fórumozók többsége hogyan viselkedik. Főleg, hogy azok az emberek, akik a fórum magját képezik, hogyan vélekednek valakiről. Ezért kellett a rep-arányos rendszer.

János
30

Nem rólunk van szó

Tome · 2006. Már. 10. (P), 18.07
Én pont ezt nem tartanám jó ötletnek, mivel ez olyan versengésre ösztönözhet, ami nem biztos, hogy jó egy közösségben
Itt elsősorban (ha fogalmazhatok így) nem rólunk van szó, mert az aktívabb tagok nem firkálnak össze-vissza, ez inkább azokra vonatkozik akik betévednek, látják hogy lehet kérdezni, és ők is ezt teszik esetleg olyan kérdéssel amin nem biztos, hogy tartalommal bír. Ez inkább nekünk lenne jó, mert (ha jól értem a rendszer lényegét) látnánk, hogy egy-egy témában mennyire kényes kérdésrő van szó, így egy csomó időt meg lehetne spórolni, mivel nem néznél meg pl. ilyen témákat (bocs ha vkit megbántok).
33

megbélyegzés(SZVSZ ne),határok meghúzása(SZVSZ nem könnyű

Hodicska Gergely · 2006. Már. 10. (P), 19.29
Szia!

Ez inkább nekünk lenne jó, mert ... így egy csomó időt meg lehetne spórolni

Ezt az időt ránézésre is meg lehet spórolni. Mostanában ritkán van időm a weblaborra, ezért általában az megy x időnként végigszaladok a témákon, és mindig lehet látni, hogy egy hozzászólásban van-e valami értékes infó vagy sem. Ezt kb. másodpercek kérdése eldönteni. Ilyenkor eldöntheted, hogy érdemes-e megpróbálni segíteni (és itt nem a kérdés egyszerűsége derogálna dolgról van szó, hanem van amikor látod, hogy túl sok dolgot kéne elmondanod, ahhoz, hogy kérdező képbe kerüljön, és erre nincs időd, vagy a kérdésből érezhető némileg a kérdező hozzáállása, és ebből tudhatod, hogy őt nem annyira érdekli a teljes kép, inkább csak egy gyors megoldásra van szüksége). Ha nem, akkor skip, ha igen, akkor meg kár nekiállni anyázni.[1]

nem néznél meg pl. ilyen témákat

Ebben a threadben pont az egyik "nem rólunk van szó" ember írt egy "lámaságot", és pont a "nem rólunk van szó" emberek szemetelték tele a közhelyes "és ilyenek csinálnak honlapokat" témával, ezekben sem túl sok tartalom van. Ha ezek a reakciók nem lettek volna, akkor lett volna a követőben egy sor és kész. A kérdező meg vagy le vonja a konzekvenciákat vagy nem.

inkább azokra vonatkozik akik betévednek

Pont nekik lenne érdemes eleinte normálisan, nem bántóan jelezni, hogy itt miről is van szó. És ilyenkor általában normális reakció is szokott lenni, bár nyilván vannak kivételek is. De nem hiszem, hogy ha a pólyás rank jelenne meg egy ilyen hozzászólás mellett, akkor az előremozdítaná ezt, inkább lovat adna a profibbak alá. Ráadásul gyakran tapasztalom (amit most írok nem kéne majd túldimenzionálni), hogy akik így reagálnak, azok többsége inkább a jó iparos kategóriába tartozik, mintsem az igazán tapasztaltak közé.

ezt teszik esetleg olyan kérdéssel amin nem biztos, hogy tartalommal bír

Csak tudod elég nehéz meghúzni a határt, hogy mi bír tartalommal, mi nem. Ez is eléggé különböző, ezért egyszerűbb lenne, ha ki-ki eldöntené, hogy adott témában van-e érdemi mondanivalója, vagy sincs, és e szerint reagál vagy nem reagál az adott témában. Érdemes mondjuk 3-4 évvel ezelőttre vissza nézegetni mondjuk egy PHP levlistát, és lehet találni pár olyan kérdést, ami most alap, de akkoriban a profibb társaság is némi levélváltás után hozott össze egy olyan megoldást, ami ma tök alap dolgonak számít.
Rengeteg infó halmozódott fel az elmúlt pár év során ebben a témakörben, és pl. amikor jönnek kérések, hogy miket kéne átnézni, hogy megtanuljam az alapokat, akkor ha jobban belegondolok elég nehéz igazán jó forrásokat mondani. Vagy túl alap dolgok, vagy pedig egy speciális témáról részletesen iró oldalak vannak, de kevés olyan könyvet lehetne találni, amivel egy kezdő el tud indulni, és szépen lassan emeli a szinvonalat.


Felhő

[1] Nótorius esetekben persze beleférhet ez is, de itt a weblaboron ritkán tapasztalok ilyesmit. PHP levlistán magam is bele szoktam futni ilyesmibe, mert néha felbosszant, amikor valaki több év PHP-zás után durván alap dolgokat kérdez, de még ott is megkérdőjelezhető, hogy mennyi alapom van erre (nincs ;)).
34

Nem tudom

janoszen · 2006. Már. 11. (Szo), 00.08
Nem tudom, hogy csak a betévedő userekről van-e szó. Volt szerencsém a közelmúltban találkozni egy egyénnel, aki rögtön regisztrált is és nekiállt postolgantni. Ami nem is lett volna baj, ha nem kérdez akkora égbekiáltó baromságot RTFM jelleggel, hogy legszívesebben kaparnám a falat.

Megnézve a követőjét, a nem egész egy hetes tagsága alatt sikerült tekintélyes mennyiségű RTFM postot produkálnia. Avagy minden 2 napra jutott egy RTFM post. És már máshol is elküldték RTFM-mel, de vígan csak a saját szövegét hajtogatta, mert ő instantmegoldásokra vagyott. Szóval, ez valahol szánalmas.

Szándékosan nem teszem ki a post címét, mert nem szeretném, hogy ebből előítéletek legyenek.

Egyébként mint azt már sokszor hangsúlyoztam, az emberek neve mellett NEM azaz NEM jelenne meg az ő rep-jük. Nem tudom, elég világos volt-e.

Igazából ez az egész kérdés oda vezetődik vissza, hogy mit szeretnénk a Weblaborral elérni, ki a célközönség. A gyorstalpaló megoldásokra vágyó scriptkidek vagy a tanulni vágyó (felnőtt), olvasni és tanulni képes fejlesztők. Lehet gondolkodni.
35

<Nincs cím>

Hodicska Gergely · 2006. Már. 11. (Szo), 10.39
Megnézve a követőjét, a nem egész egy hetes tagsága alatt sikerült tekintélyes mennyiségű RTFM postot produkálnia.

Érdekes nekem fel sem tűnt ;) (nem érzem zavaró mértékűnek általánosságban az ilyen postokat itt, egyedi esetekkel pedig lehet foglalkozni), ráadásul mint mondod egy hét alatt lekopott.

ki a célközönség. A gyorstalpaló megoldásokra vágyó scriptkidek vagy a tanulni vágyó (felnőtt), olvasni és tanulni képes fejlesztők. Lehet gondolkodni.

Lehet, de nem csak feketében és fehérben. Pl. harmadik lehetőség: megpróbálni az előbbieket rávezetni arra, hogy utóbbiakká váljanak. Erre itt láttam sok példát.


Felhő
36

Tévedés ne essék...

janoszen · 2006. Már. 11. (Szo), 11.29
Tévedés ne essék, 1 hét után néztem meg a követőjét. De látszólag tényleg visszavett magából.
8

<Nincs cím>

NetBandita · 2006. Már. 9. (Cs), 23.19
Mint félig láma (szerintem, bár erről Dúalon nyilatkozzon), félig nagyon kezdő nekem tetszik az a javaslat, hogy különítsék el a szerkesztők a lámákat, a kezdőktől, illetve profiktól. Igen, ez nagy meló lenne, hogy minden újonnan nyitott fórumot átvizslassanak a moderátorok, de talán az itt aktívan szereplő öreg rókáknak - amennyiben vállalják - lehetne adni olyan jogosultságot, hogy szabadon döntsenek, melyik téma melyik kategóriába tartozzon.
11

Az ötlet

janoszen · 2006. Már. 9. (Cs), 23.39
Na, látom a téma érdeklődésre lelt.

Az ötletet tulajdonképpen a PHPBB-ből vettem és ez alapján fejlesztettük tovább az informatikai hátterét.

Arról van szó, hogy szeretnék két gombot a hozzászólásokhoz. Az egyiken az állna, hogy "dicséret" a másikon "megrovás". Ha megkattintja a tisztelt delikvens, feljön egy oldal, amelyik megkérdezi tőle, hogy mi indíttatta erre a döntésre. Beír valami szöveget.

Ha legközelebb a kedves postoló delikvens megnézi a témát, akkor neki (de csak neki) megjelenne ott a dicséret/megrovás a hozzáfűzött megjegyzéssel egyetemben. Adott esetben a fenti lehetne publikus is, hogy elkerüljük a tömeges dicséreteket/megrovásokat és ne mindenkinek vagy -5 vagy +5 repje legyen. :D

Ezen felül a user adatoknál megnézheti, hogy milyen a rep-je. (Ez ne legyen publikus.)

A viszonylag bonyolult informatikai háttér azért kell, hogy ne lehessen az, hogy egyes csoportok a "havernak adunk pontot, a többieket elküldjük" filozófiával egy takeovert csináljon, mint a régi IRC-s netsplites időkben és ezáltal kizárjon felhasználókat a fórumozásból. Ezt elég alaposan végig gyúrtuk Winstonnal, elég sok szempontot figyelembe véve.

Ennek ellenére csak javaslatokat szerettünk volna felvetni, egyrészt, mert nem ismerjük a Weblabor informatikai hátterét, másrészt, hogy a közösség (is) döntsön/vessen fel javaslatokat.
14

phpbb

airwalker · 2006. Már. 10. (P), 00.03
Én is láttam már ilyen PhpBB-s fórumot és a dolog elég jól működik. Ott a hozzászólások száma alapján osztályozzák az embereket. Persze attól még, hogy valaki sokat szólt hozzá a fórumhoz nem biztos, hogy ért is a dologhoz. Egyébként azon a fórumon, ahol én ezt láttam a kérdező emberek tényleg jobban halgattak arra a válaszra, amit egy régebb óta fórumozó ember írt.

airwalker
airwalker##kukac##freemail.hu
15

Nem arra gondoltam...

janoszen · 2006. Már. 10. (P), 00.12
Nem arra gondoltam. A http://www.searchguild.com/ -on láttam azt hiszem, hogy reputation-je volt a felhasználóknak. Ott karmának hívták. Igaz, negatívba nem tudott menni.
16

Anonímusz

Anonymous · 2006. Már. 10. (P), 01.10
1. Anonymous
Ha a hozzászólás, téma indítás bejelentkezéshez kötött, akkor mindenhová magunkkal kell hurcolászni a weblaboros jelszót. Én legalábbis elveszett vagyok az otthoni gépemen található Windows Password Manager nélkül, most se tudok bejelentkezni:) Egyébként Anonymous-ként szoktam hozzászólni, kivéve, ha kritizálok valamit, mert akkor aláírom.

2. Lámák
Fel nem foghatom, miért okoz ez egyeseknek gondot. Szerintem a kezdők többsége aranyos, eleve azzal kezdi, hogy láma vagyok, lassan, tagoltan beszéljetek...Van néhány lusta egyén, aki szeretné, hogy mások megírják helyette - erre nagyon egyszerű megoldás az, hogy nem kell helyette megírni. Aztán van néhány egyén, aki nem csak lusta, de pimasz is, nekik meg minek válaszolni, hagyjuk üresen a topikját.

3. Fórum - kinek?
Haladók jellemzően nem nagyon indítanak fórum topikot, inkább a cikkekhez, blogmarkokhoz szólnak hozzá. Ha egy haladónak konkrét problémája van, tudja, hol keresse a megoldást. Mondjuk egy évben 2-3 alkalommal fordul elő, hogy teljesen leblokkol és fórumhoz fordul. A fórumot a kezdők tartják mozgásban, ezzel együtt jár némi bénázás, esetenként flame. Ezzel együtt kell élni. Nekem nem úgy tűnik, mintha itt elszabadult volna a pokol.

4. Több moderálás?
Szerintem így is túl van moderálva a dolog. Kedvencem az az eset, amikor egy korábbi hozzászólásom után PP azzal támadott le, hogy ezt már "magánbeszélgetésekben" ezerszer megvitattuk (sem PP-vel, sem egyetlen szerkesztővel soha nem találkoztam személyesen). Eléggé privátklub jellege van már így is ennek a fórumnak, mi lesz, ha most még a hozzászólók egymást kezdik minősítgetni. Magamról tudom, hogy hajlamos vagyok visszakézből negatív véleményt mondani, és úgy látom, én még a kevésbé arrogáns egyedek közé tartozom errefelé. Szóval szerintem tudomásul kéne venni, hogy egy nyilvános fórum mindenkié. Lehet zártkörűt is csinálni, meghívásos alapon - de még az ilyen helyeken is időnként hülyeségeket kérdeznek meg flame-elnek az emberek. Állítólag még Linus Torvalds is flame-el, úgyhogy nem tudom, itt ki felelne meg a magas elvárásoknak...:)

-editke-
17

Nem sarkítod egy picit?

janoszen · 2006. Már. 10. (P), 01.22
Nem tudom, nem lehet, hogy sarkítod egy picit a dolgot?

1. Már írtam, hogy nem kell loginhoz kötni. Vannak erre más megoldások is.

Egyébként a legjobb passzwörd menedzser a fejed, mert mi van, ha egyszer elszáll a rendszered. De egész jól megteszi a cetli is a pénztárcában. Igaz, az már nem is security hole, hanem security kráter.

2. Mondtam, a kezdő != láma. Az a láma, aki idejön, tisztelet nulla, beszól, becopypastel egy három oldalas forráskódot és odaböki (ha egyáltalán) hogy javítsd ki b*meg.

Ha azt akarod, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk a dolgokat, ok. Akkor figyelmen kívül hagyom. De akkor időbel a weblabort is figyelmen kívül fogom hagyni, mert már annyi téma van, amit figyelmen kívül hagyok, hogy már nincs is, amit nem hagyok figyelmen kívül.

Egyébként meg erre az a válaszom, hogy akkor a Te postafiókodba is bizonyára tömegesen érkező spameket hagyd figyelmen kívül. Én speciel, minden egyes magyar spamért addig csesztetem a küldő szolgáltatóját, amíg ki nem húzza a kedves delikvens szerverét a konnektorból.

3. Igaz is, nem is. Nekem is volt már nem egy problémám, amit szerettem volna megvitatni. Aztán itt van az architektúra filozófiája is. Meg egy csomó más is.

4. Nem több moderálást akarok, hanem a moderálás átstruktúrálását. És mint mondottam, nem is pontháborút akarok, hanem azt, hogy valami épész megoldás legyen arra, hogy tisztességes hozzászólások szülessenek.

Lehet, hogy egyszerűen a regisztrációhoz és az anonymous hozzászólásokhoz ki kellene tenni egy rövidke szöveget egy külön oldalon, hogy légyszíves ezt a pár alap dolgot ne...
18

Anonymous

Anonymous · 2006. Már. 10. (P), 01.27
1. Anonymous
Ha a hozzászólás, téma indítás bejelentkezéshez kötött, akkor mindenhová magunkkal kell hurcolászni a weblaboros jelszót. Én legalábbis elveszett vagyok az otthoni gépemen található Windows Password Manager nélkül, most se tudok bejelentkezni:) Egyébként Anonymous-ként szoktam hozzászólni, kivéve, ha kritizálok valamit, mert akkor aláírom.


Nekem nincs ide regisztrációm, próbálok minél kevesebb helyen letárolva lenni. Nem paranoia, csak nem szeretnék elveszni a rengeteg accountomban.
Ettől függetlenül "hihetetlen okosságokat" szoktam itt válaszolni :) ha tudok, sőt, mindig alá is írom az üzeneteimet. Szóval a regisztráltság és az irományok aláírása nincs szoros összefüggésben egymással.

Gyulus
20

Na én is kb ezt akartam mondani

pp · 2006. Már. 10. (P), 06.57
Az első három pontal egyetértek, és a negyedikkel is;)

sem PP-vel, sem egyetlen szerkesztővel soha nem találkoztam személyesen


Reméljük a webconf után nem tudod majd ezt elmondani. ;)

PP azzal támadott le, hogy ezt már "magánbeszélgetésekben" ezerszer megvitattuk


Itt ugye nem erre gondolsz?

Ott leírtam(ezért gondoltam elég, ha beidézem és nem kell újra itt kifejtenem..), baráti beszélgetéseken többször elmondtam, hogy nem magasztos eszméket kell a megrendelőnek elmondani, hanem olyanokat amiket ő is megért.


(linkek utólag kerültek bele!)
Itt kb azt akartam mondani, hogy: "egyszer már leírtam itt a weblaboron, és most mégegyszer leírom"

pp
31

Így mi az értelme?

Tome · 2006. Már. 10. (P), 18.14
Ezen felül a user adatoknál megnézheti, hogy milyen a rep-je. (Ez ne legyen publikus.)
Lehet, hogy nem értem jól a rendszer lényegét, de így mi értelme van? Nem azért lenne jól, mert valahogy(!) meg lennének különböztetve a témák a rep alapján?
Aki nem sűrűn jár ide, csak egy kérdésre akar választ kapni, azt nem hiszem, hogy túlságosan érdekelné a rep-je.
19

Részemről nem

Bártházi András · 2006. Már. 10. (P), 03.07
Nem vagyok moderátor. :) Max. gondozom a Weblabor oldalait az oda nem illő dolgoktól.

Nem gondolom, hogy a kezdőket büntetni kellene. Ha hülyeséget kérdeznek, nem kell rá válaszolni. Ha nem kérdeznek hülyeséget, de nagyon kezdőt, akkor válaszolni kell rá. Ha oltári nagy hülyeséget kérdeznek, törölni fogjuk.

Ne legyen már a Weblaborból egy pontokért válaszolok oldal, ahol a válaszadók arra izmoznak, hogy 25000 pontom van, ezért én mester vagyok. Nem. Nem ezért lesz mester valaki, s nem is ezért lesz kedző valaki. Ha válaszolsz egy kérdésre, azért tegyed, mert te tanulsz a válaszból, amikor átgondolod, amikor utánanézel, amikor megfogalmazod gondolataidat, amikor rájössz, hogy amit tudsz, azt más nem tudja, s hogy volt olyan, amikor még te sem tudtad.

Amúgy pedig lehet "izmozni", az ilyen ambíciókkal rendelkezőket szívesen látjuk szerkesztőként. ;)

És akkor lássuk a pontokat:

1) Anonymous postok tiltása. (Aki komoly fórumozó, az nem fog megriadni attól, hogy regisztráljon.) Ez alól legyen kivétel a munka fórum, mivel a cégek nem fognak regisztrálni.

Nem fogjuk tiltani, mivel értékes hozzászólások születnek anonim hozzászólás keretében is.

2) Reputation (hírnév) rendszer bevezetése. (lásd: részletes leírás lent.)

Lásd fennt. Mi lesz akkor, ha valakinek 25.000-es reputationje van? Mire jó ez?

3) RTFM, RTFW postok zárolása egy (Google) link kiséretében a flame elkerülésére.

Ha valamiből flame kerekedik, úgyis lezárjuk. Ha valaki akar linket küldeni, beküldheti. Egy hozzászólásból az lesz, amit csináltok vele.

4) Moderálás szigorítása

Én néha túlzottan szigorúnak érzem moderálásunkat. Néha meg jónak. :)

-boogie-
21

Félreértettetek...

janoszen · 2006. Már. 10. (P), 11.52
Kedves drága Boogie, kedves fórumozók!

Teljesen félreértettétek a szándékot és a megvalósítást.

Arról van szó, hogy más felhasználók elől rejtve marad az, hogy kinek hány pontja, repje vagy akármije van. Ha pontosabban elolvassátok a hozzászólásainkat, akkor ezt meg is értitek.

Azt szeretnénk elérni, hogy a "láma" (és még mindig nem a kezdőket értem alatta!) felhasználók kapjanak egy kicsit erősebb visszajelzést annál, hogy valaki egyénként visszaírogat nekik. Mert az többnyire hatástalan. Lásd kismillió hasonló post, csak keress rá az RTFM kifejezésre. Ha valaki sorozatosan baromságokat ír és sorozatosan lusta saját maga dolgozni, akkor arról kellene egy visszajelzés neki. Ez lenne a rep.

Véleményem szerint három lehetőség van, hogy mit lehet cselekedni:

a) Bevezetjük a rep-rendszert. Részletezés lásd fent.

b) Megírunk egy kedves hangú szöveget, hogy mire érdemes odafigyelni a szerkesztésnél és ezt külön oldalon jelenítjük meg a regisztrációkor ill. az anonymous íráskor. Rövid távon ez tűnik nekem a leg ésszerűbbnek, mert feltehetőleg segít.

Mit írnék bele:

  • Ne várd a sültgalambot, azt itt nem találod meg. (Akkor sem, ha olyan munkát vállaltál, ami a túl nagy fa kategóriába esik. Inkább keres valakit, aki pénzért megcsinálja. Volt már rá példa.)
  • Mielőtt kérdeznél, olvass utána, stb. (linkek, hogy mit hol talál meg)
  • Ha nem tudsz angolul, feltétlenül tűntesd fel. Ha nem tudsz angolul és ezért a fenti linkek nem segítenek, akkor irány a könyvesbolt és vedd meg a megfelelő könyvet. Vagy tanulj meg angolul. Senki nem fog neked különbejáratúan konzultációt tartani azért csak azért, mert az informatika nyelvét nem ismered. Ha dolgozó ember vagy, feltehetőleg van pénzed megvenni egy könyvet. Ha nem, akkor keress egy angoltanárt, mert az angol nyelvtudással általánosságban többet érsz. Vagy kérj születésnapodra egy megfelelő könyvet.
  • Rendesen formázd meg a szövegedet, légy igényes, akkor valószínűbb, hogy igényes választ kapsz.
  • Ha valaki valamilyen megoldást nem javasol, akkor ne légy önfejű, kérdezd meg, hogy miért, az esetek nagy százalékában igaza van. Légy rugalmas, ne csak a saját fejedet kövesd.
  • Intro, banner, felugró ablakok nem dívik, elavult és felettébb idegesítő technológiák, arra itt ne várj választ. Bővebb leírás: (link ide)


Más nem jut eszembe. Persze, ezt kultúrált formába kellene önteni még.

c) Minden marad úgy, ahogy eddig volt. Ez Editke filozófiája lenne. Csak egy idézettel válaszolnék erre:

Voltak olyan hacker-fórumok, ahol – valami félreértett hiperudvariasságtól vezérelve – a tagok nem jelezhették, ha hibát találtak egymás levelében, mondván: "aki nem akar segíteni a júzernek, az ne is írjon semmit!" Emiatt lassan a hozzáértõ tagok elhagyták a fórumot, ami értelmetlen gügyögések színhelyeként használhatatlanná vált.


Szerintem, nagyon igaz. Elvégre ez elvileg a
fejlesztői forrás
és nem a dedó. De ha így folytatódik tovább, nemsokára le lehet cserélni a title taget. Ehhez mit szóltok?

Weblabor | script kid-ek instantscript cserélője és gyerekmegörző


Persze, sarkítottam a dolgot, de akkor is.

Viszont kikérem a kezdők nevében azt, hogy a "láma" kifejezést olyan emberre is értsék, aki nem tud, de tudni akar. A láma kifejezés csak a lusta, trehány és kész megoldásokra vágyó embereket takarja. Ez a topic az utóbbiakról szól. NEM az előbbiekről.

János

ui. Boogie: akkor minek hívalak? "Fórumok menydörgős Istennyila" jó lesz?
22

Linkek

Edit · 2006. Már. 10. (P), 13.16
Szerintem előre elkészített linkre mutatás megoldhatná a problémát. Jó lenne a Proclub által vázolt iránymutató, ami egy kicsit több, mint a moderálási elvek, leginkább azt próbálná elmagyarázni, hogy ez is egy szakma, nem várhatod el, hogy zéró energiabefektetéssel eredményt fogsz elérni.

Emellett jó lenne egy nagyobb lélegzetű bevezető cikk is az internetet működtető technológiákról, mi mit csinál, stb. Persze én is olyan vagyok, mint a lusta láma, arra várok, hogy valaki más majd megírja helyettem...:)

A magam részéről most azzal tudnék hozzájárulni a kérdés rendezéséhez, hogy kigyűjtöttem egy helyre néhány kezdőknek szóló linket, lehet további javaslatokat tenni.
23

Nem akarok...

-zsolti- · 2006. Már. 10. (P), 13.53
...oda belerondítani, ezért ide írom: szerinted a fentebb már definiált "láma" el fogja olvasni ezeket? Szerintem nem, mert egyszerűbb nyitni egy új témát.
24

Kérdés

Edit · 2006. Már. 10. (P), 14.09
Nem az a kérdés, hogy a láma mit olvas el és mit nem, hanem az, hogy hogyan tudunk tőle megszabadulni úgy, hogy egyúttal azért valami segítséget is adjunk neki. Szerintem erre jó a belinkelés, és azért a Google-nál jó lenne valami konkrétabb.
28

El fogja olvasni...

janoszen · 2006. Már. 10. (P), 17.21
El fogja olvasni, ha mielőtt írhatna, kijön neki külön oldalon. Persze, csak vendégeknek. Lásd a szöveg lent.
32

Élő példa...

-zsolti- · 2006. Már. 10. (P), 18.37
...a prog.hu-n is előjön ha jól tudom, mégis meg lehet nézni a fórum színvonalát.
25

motiváció

Hodicska Gergely · 2006. Már. 10. (P), 16.01
Szia!


Nem hiszem, hogy egy ilyen módszer lenne alkalmas arra, hogy "megváltsuk a világot". Ráadásul itt a weblaboron nem is annyira érzem azt, hogy túl nagy gond lenne. Én úgy látom, hogy Goba és András taktikája szépen működik (sok olyan levél megy a kezdő fórumozóknak, amiről Ti nem is tudtok), erre a fórumra nem jellemző, hogy sok lenne a renitens.
Sokkal inkább hiszek abban, hogy a itt a közösség általában jó példát mutat, ezért legtöbbször a kezdő fórumozók is elég hamar eltolódnak jó irányba.
Na még sok minden eszembe jutott, de a péntek ellenére meló van, majd talán este írok még.


Felhő
26

motiváció 2

winston · 2006. Már. 10. (P), 16.06
szintúgy melóból :)
ezt az egész dolgot pontosan azért találtuk ki, hogy legyen valami kézzelfogható motiváció, még a csökönyösebb emberek számára is. ez egyébként csupán egy megoldás a problémára, szerintem bármi megteszi, ami eredményt hoz, mi Proclubal mindössze megpróbáltunk keretet adni a dolognak.

(mielőtt pánikolnál: http://php.net & mielőtt kérdeznél: http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html) -W.
27

Megszövegezés...

janoszen · 2006. Már. 10. (P), 17.14
Na, megpróbálok valami épkézláb szöveget összeütni.

---

Kedves vendég/új tag! (anonymous/reg.)

Kérlek, szánj néhány pillanatot arra, hogy megismerd a közösséget és a szakmát mozgató viselkedési szokásokat.

[h1]Ha írsz:[/h1]
  • Ha nem tudsz angolul és választ vársz, feltétlenül tűntesd fel.
  • Ha olyan választ kapsz, hogy végy meg egy könyvet / olvass el egy dokumentációt, akkor ne kérdezz vissza, hogy nem tudja-e valaki itt megválaszolni a kérdésedet, mert feltehetőleg a leírás hossza kimerítené a fórum adta lehetőségeket. Tehát olvasd el a megjelölt dokumentációt.
  • Fogalmazz tisztán, világosan, szánj időt az igényes írásra, tagold a mondanivalódat sortörésekkel, hiszen így jóval nagyobb az esélye, hogy építő jellegű választ kapsz. Használd a (link:)BBcode jelölőket.
  • Olyan címet válassz a témának, ... (ezt nem tudtam most sebtiben megfogalmazni.)
  • Ha vendégként írsz, írd alá a neved.


[h1]Ha kérdezni szeretnél:[/h1]
  • Bizonyosodj meg róla, hogy mindent megtettél annak érdekében, hogy magad megtaláld a hibát/megfelelő leírást. Ha ez megtörtént, akkor tömören foglald össze, hogy mit tettél eddig a hiba kiküszöbölése érdekében.
  • Bizonyosodj meg arról, hogy a kapcsolódó dokumentációkat végigolvastad. (link egy megfelelő linkgyűjteményre az adott témákban ide.)
  • Ha nincs megfelelő dokumentáció a neten és/vagy nem tudsz angolul, hogy elolvasd, irány a könyvesbolt.
  • Ha kérdezel és többen azt javasolják, hogy ne tedd, amit szándékozol, akkor fontold meg a dolgot, mert feltehetőleg olyasmit szándékozol tenni, ami vagy neked vagy a megbízódnak vagy a felhasználóknak árt. Ilyenkor érdemesebb a témát egy kicsit körbejárni, majd ha nem érted, kérdezni.
  • Ne tégy fel olyan kérdést, hogy hogyan tudsz az oldaladra ilyen-olyan dolgokat tenni, hogyan tudsz valamit megcsinálni. Helyette olvasd el az adott témakörben a leírásokat, mert akkor legtöbbször magad is rájössz, ha eleget olvasol. Ha mégsem, akkor kérdezz.
  • A forráskódodnak csak azt a részét küldd be, amely tényleg lényeges. De soha nem az egészet.


[h1]Ha kérni szeretnél:[/list]
  • Ne várj kész megoldást! Ha tanulni vágysz, akkor kérd meg fórumozó társaidat, hogy mondják meg, hogyan tanulhatsz, de ne várd, hogy megcsinálják helyetted.
  • Ha olyan munkát vállaltál el, amelyet végül nem tudsz megcsinálni, akkor keress valakit, aki a munkáért fizetett pénz egy részéért megcsinálja a feladatod azon részét, amelyet nem sikerült megoldanod.


Mindenképpen vess egy pillantást az alábbi forrásokra...

(linkek: Hogyan kérdezzünk okosan, netikett, stb...)

A mottó, ami meghatározza, hogy segít-e a közösség:

Mindennél jobban tiszteljük a tanulni vágyókat, de nem tiszteljük az önfejű, lusta és/vagy tiszteletlen embereket.


Jó fórumozást!

---

Egyébként az Editke által emlegetett cikk készül itthon, csak nagyon lassan. Az elmúlt hetekben nem volt időm foglalkozni vele.
37

célt tévesztett...

Anonymous · 2006. Már. 11. (Szo), 15.39
Jó magyar szokás szerint ez a fórum a "legforróbb".

Hasznosabb volna olyan ötleteket gyűjteni, amivel az oldal látogatói, segítő hozzászólói növelhető.

Elég sok az értelmetlen, nem a témához kapcsolódó, gúnyolódó párbeszéd. Regisztrációtól függetlenül.

Üdv
Zoli
38

Nosza...

janoszen · 2006. Már. 11. (Szo), 17.56
Nosza, ha úgy gondolod, máris jöhetnek a jó ötletek. De ha vannak, akkor eddig is felvethetted volna a témát. Fura, hogy mindig azok lesznek leszúrva, akik csinálnak is valamit.
39

moderátori vélemény

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 11. (Szo), 18.32
Engedjétek meg, hogy ne válaszoljak egyenként egyik hozzászólásra sem, bár sokmindenre lenne mit reagálni. Dícséretesnek látom, hogy elkezdett elmenni ez az eszmecsere a probléma megfogalmazásának irányába, és nem a megoldásról folyó vitába. Ugye mint ahogy minden jó szoftverfejlesztőnek tanítják, először is a problémát kell tudni megfogalmazni (már ez sem egyszerű), és aztán kell megnézni, hogy milyen megoldást is lehetne rá adni.

Problémák

Mint moderátor, én a következő fontosabb problémákat látom:
  • Nem megfelelő helyre beküldött kérdések. Az a legkisebb probléma, hogy valaki rossz témacsoportban nyit fórumot, de az az igazi gond, ha hozzászólásként tesz fel kérdést (annak ellenére, hogy két sor szöveg a beküldő űrlap alatt épp arra figyelmezteti, hogy ezt ne tegye). Mondjuk rengeteg kérdés van a telepítős cikkeink mellett, aminek semmi köze nincs a cikkhez, abban az értelemben, hogy nem a cikk tartalmával van gondjuk vagy javaslatuk, hanem "csak" telepítési problémákról szólnak. Szintén jelennek meg hozzászólásokban kérdések a túl általános témacím adás miatt (lásd következő pont).
  • Túl általános témacím. Aki nem nézi percenként a fórum RSS-t, annak fogalma sem lehet, hogy mennyire borzalmas általános témacímek vannak. Körülbelül a "segítsetek, elakadtam", "HTML probléma", "MySQL telepítés" és hasonló témacímek körül vannak a leggyakoribbak. Ezek jó részét "javítjuk", és erre a beküldőket automatikusan figyelmezteti is egy szöveg a fórum téma létrejöttekor. A túl általános témacímek nem csak azért rosszak, mert a követőben, a friss fórum témák blokkban vagy az RSS olvasóban nem lehet rögtön eldönteni, hogy érdekes vagy nem, hanem hogy később újabb "segítség kérések", "HTML problémák", "MySQL telepítés" kérdések jönnek be ugyanoda, hozzászólásként, az eredeti témához semmi másban nem kapcsolódóan.
  • Offolás hozzászólásban. Sajnos tapasztalatlan és tapasztalt fórumozókkal is gyakran előfordul, hogy összeoffolnak mindenféle témákat. Vagy a kérdező szidásával, vagy egy nem kapcsolódó mellékkérdéssel foglalkoznak. A szidásokat igyekszünk törölni, bár ez jellemzően nagyon nehéz a beékelődő értelmes dolgok miatt. Itt a szidásban éppen a magukat tapasztalnak gondoló (és egyébként a Weblaboron aktív, és éppen ezért az arcátlanokon felháborodó) tagok szoktak aktív részt vállalni.
  • Offolás fórum témában. "Hardver problémám van", "angolt akarok tanulni", "le akarok tölteni egy filmet", "magyar szó-e a téma vagy nem" stb. Ez nem ránk tartozik. Nekem is van elég problémám, amiket nem itt beszélek meg. A Weblabor nem a szólásszabadság korlátlan eszköze!
  • Többszörös beküldések. Gyakrabban technikai okok miatt fordul elő, hoogy a beküldésre nem érkezik válasz, és sokszor újranyomja valaki a beküldés gombot. Ennek technikai okait fel kellene derítenünk, de eléggé homályos. Mindenesetre sok moderáláshoz vezet. Különösen, ha más-más beküldéseire válaszol más-más Weblabor tag, ezt összefésülni nemigen lehet a rendelkezésre álló eszközökkel.
  • Ronda/nagy/buta/marketing célú aláírások. Ezt sokan kifogásolták már, mától nincs is automatikus aláírás (lesz róla bejelentés is :).

Érdemes megfigyelni, hogy a béna kérdésfeltevést nem írtam ide. Az egyáltalán nem probléma szerintem addig, amíg a tisztelt nagytudásúak fel nem tupírozzák mindenféle beszólásokkal, ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynák a béna témát, vagy ráérő idő esetén arra próbálnák rávezetni kultúráltan a kérdezőt, hogy jobaban tegye fel a kérdést. Pontosan ezek a szidalmazó offoló hozzászólások jelentik a "moderálási problémát", nem maga a béna kérdés.

Nyilván lennének még a válzoltakhoz hasonló problémás területek, most hirtelen ezek jutottak eszembe. Ezek (és további gyűjtések) alapján kellene szerintem meghatározni, hogy mit kell tenni, nem pedig adhoc.

Megoldások?

Mint moderátor, én úgy gondolom, hogy hatékonyabb eszközök kellenek a moderálásra, ami egyébként kevesebb moderáláshoz vezet, bármilyen meglepő. Ha például egy bonyolult hozzászólás fában azt tudom mondani, hogy három hozzászólást ki akarok törölni valahonnan, és a fa éleit úgy csatlakoztassa vissza, hogy a hierarchia megmaradjon, akkor a többi hozzászólás, amiben értelem van, meg fog maradni, a flémelés pedig ki fog hullani. Most vagy meghagyom a flémelést, vagy kitörlöm az értelmet is, egyik se jó (csak teljes részfákat tudunk törölni). Ugyanígy nincs eszközünk, hogy egy off, de értelmes szálat másik fórum témába konvertáljunk. Ugyanígy nincs automatikus módunk arra, hogy egy moderálási eseményről értesítsük a hozzászólások elkövetőit (ezt saját belátásunk szerint nem mindig végezzük el, például, ha nyolc-tíz hozzászólásos off részfát törlünk).

Tehát én mint moderátor azt látnám szerencsésnek, ha a vázolt (és esetleges további) általános problémákra egyrészt könnyen használható korrekciós lehetőséget biztosító, másrészt nevelést segítő megoldások születnének. Nevelni nem csak a lámákat kell, hanem azokat a megfáradt gyakorlott weblabor hozzászólókat is, akik beszólnak a kérdezőnek, még oda is írják egymásnak javaslatul, hogy nem is kellene foglalkozni a kérdezővel. Hát nem kell vele foglalkozni! Vagy legalább nem tíz hozzászóláson keresztül kell minősíteni a képességei hinyát.

Hogyan lehetne nevelni? Egyrészt olyan apróságokkal, hogy kötelező hozzászólás témát adjon, gondolja végig, mit akar odaírni (ez mától megoldva). Márészt pedig azzal, hogy értesíteni kell, hogy a fórum téma címét javították, a rossz helyre beküldött szálát átmozgatták, flém tartalmú hozzászólását törölték, és mindezt lehetőleg legalább félautomatikusan (csak az indokot kelljen egy rövid input mezőben megadni), mert különben túl sok munka a moderátornak, és nem fogja megtenni a moderálást vagy az értesítést.

Valóban jó lenne a Weblabort a profik közösségeként és információforrásaként is nyilvántartani, a profik azonban nem érnek rá kicsinyes beszólásokat küldeni buta kérdésekre, vagy legalábbis nem kellene ráérniük. A Weblabor célja az, hogy lehetőséget adjon, nem pedig az, hogy valamilyen elitklub legyen, vagy éppen hogy egy elitklub ellentéte legyen.

Implementáció

A fent leírt dolgok egyáltalán nem Weblabor specifikus moderálási megoldásokat igényelnek, ahhoz, hogy mi tudjuk hasznosítani, Drupal 4.6 alatt működniük kell. A száláthelyezés vagy szelektív hozzászólás törlés rengeteg Drupal használó vágyálma, egyébként nem is lenne nagy ördöngősség megcsinálni, csak alaposan tesztelni kell. Én már kidolgoztam jó régen egy specifikációt a száláthelyezés megvalósításához, csak megvalósítani nem lesz belátható időn belül lehetőségem. Szóval aki ezeket jól megcsinálja (főleg a felhasználói felülete a kihívás), az világméretű hírnévre tehet szert. És ez nem vicc.
40

Kérdés, hozzászólás

Edit · 2006. Már. 11. (Szo), 19.04
Mondjuk rengeteg kérdés van a telepítős cikkeink mellett, aminek semmi köze nincs a cikkhez, abban az értelemben, hogy nem a cikk tartalmával van gondjuk vagy javaslatuk, hanem "csak" telepítési problémákról szólnak.


Én ezt kimondottan hasznosnak találtam. Volt egy kis problémám Win XP telepítéssel, és pár sorral lejjebb egy kérdésre válaszul ott is volt a megoldás. Értem, hogy nem akarjátok, hogy szétoffoljuk a gondosan rendszerezett tartalmakat, de néha hasznos, ha egy helyen vannak a felvetődő kérdések, nem kell a fórumban bányászni. A PHP kézikönyv a legjobb: a téma alatt mindjárt ott van egy csomó kapcsolódó hozzászólás a gyakran felmerülő problémákról. Bár nyilván nagy munka a hozzászólásokat fogyaszthatóra szerkeszteni, nem is várhatjuk el, tehát ezt csak úgy mondom.

Talán az lehet a választóvonal, hogy mi a cikk témája/műfaja. Ha esszé, akkor ne oda öntsük a problémáinkat. Ha recept, akkor viszont oda kívánkoznak a kivitelezés során felmerülő gondok. Szerintem.
41

"egy helyen vannak"

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 11. (Szo), 19.27
A kulcs igényed az "egy helyen vannak". Ezt nem úgy kellene elérni, hogy konkrétan egy weblapon legyenek, mert ezzel megnehezítik a tényleg odatartozó dolgok megtalálását, vagy azt, hogy a struktúrálatlanul (pusztán időrenden alapulva) összedobált dolgok között a különböző témákat megtaláld. Nem mondom, hogy most megvannak az eszközeink, hogy mondjuk az összes Apache telepítéssel kapcsolatos információt egy helyre tudjad listázni a Weblaborról (blogmark, cikk, blog bejegyzés, fórum téma, és ezen keresztül az ehhez kapcsolódó hozzászólások, amiknek ideális esetben tényleg ontopicnak kellene lenniük), de annyit elárulhatok, hogy ez tervben van, csak munkaerő kérdése. Az erre a célra már specifikált, de még meg nem valósított megoldásainkról is szívesen elcsevegünk bárkivel, aki tudna segíteni :)

Világosabban fogalmazva én úgy látom, hogy a Weblabor akkor lehet sikeres, ha "kis morzsákat" enged gépileg összekapcsolni sok szempont alapján, nem pedig ha struktúrálatlanul összedobált adathalmazból kell neked emberileg kihámozni azt, ami érdekel. Ezt a célt szolgálja minden moderálási elv: ontopic kell tartani az embereket, a külön szálakat külön témába kell tenni, stb. Aztán ezek alkalmi, igény szerinti összekapcsolhatósága a következő feladat.
42

Felhasználóbarát?

Dualon · 2006. Már. 11. (Szo), 21.00
Csak arra légyszíves figyeljetek, hogy a jó szándék ne nehezítse a felhasználók dolgát - már így is sok esetben (pl. témák pengeéles különválasztása) kényelmetlenné válik a fórumozás mind szerzői, mind olvasói oldala.

Editkével tehát egyet kell értenem abban, hogy nem szerencsés, ha az orwelli Nagy Testvér túlnő rajtunk.
43

átláthatóbb működés

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 11. (Szo), 21.25
Éppen akkor lenne nagyobb nyugalom szerintem a beküldő számára a fórumozás, ha tudná, hogy nem kell félnie, hogy most törlik a hozzászólását, mert rossz helyre ment, hanem szépen átteszik jó helyre, és még értesítést is kap róla, hogy tanulhasson belőle. Szerintem úgy stresszesebb a helyzet, hogy ha csak arra van lehetőség, hogy beszóljunk/beszóljanak neki, hogy rossz helyre ment, vagy töröljük a szálat. Ha békés úton, a felhasználó értesítésével történik a tartalmat érintő változtatás, az szerintem sokkal transzparensebb.

Ami a flémelést és a nem webes témákat illeti, az szerintem cél, hogy felismerjék a kedves fórumozók, hogy abba nem érdemes erőt fektetni, mert úgysem lesz hosszú életű az olyan tartalom. A rendszeres flémelők az értesítésekkel felismerhetnék ezt hamar, és helyére tennék a dolgot.
44

Egyről beszélünk

Dualon · 2006. Már. 11. (Szo), 22.10
Szerintem félreérthettél: mindkét bekezdésed tartalmával teljesen egyetértek. Különösen hangsúlyosnak, üdvözlendőnek érzem ezt:

Ha békés úton, a felhasználó értesítésével történik a tartalmat érintő változtatás, az szerintem sokkal transzparensebb.


Látszik, hogy figyeltek a felhasználói élményre, a használhatóságra, nem azt akarom támadni. Csak én pl. moderátorként hajlamos vagyok megszokni a szigorú szabályozási elveket, mely egy idő után már a felhasználók rovására mehet. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet: a rendszer a userekért, ne a userek a rendszerért (vagy legalábbis ne ilyen értelemben :).
45

Többszörös beküldés, offolás

attlad · 2006. Már. 11. (Szo), 22.24
Többszörös beküldések
Többszöri gombra kattintást egy 1-2 soros JavaScripttel szerintem ki lehetne védeni. (Habár mintha nekem lett volna egyszer olyan hogy "Oldal nem található" üzenet jelent meg beküldésre közbe mégis beküldte a hozzászólást, az már nem user error.)

Offolás
Majd egyszer valamikor lehetne egy külön rész, ilyen általános üzenőfal-szerű. Az ottani tartalom csak pár napra visszamenőleg lenne elérhető, régiek végleg törlödnének. Lehetne oda is írni hozzászólást elég lineárisan megjeleníteni, nem kéne szálkezelést tudnia. Ezenkívül át lehetne irányítani oda egy-egy hozzászólást. Pl. itt hozzászólok, de bejelölném, hogy "üzenőfalra", akkor az üzenőfalon jelenne meg ez a hozzászólás, de az elején ott lenne automatikusan ez:

Válasz erre: Hojtsy Gábor: moderátori vélemény
Ide meg jönne a hozzászólás szövege.

Moderátornak az adminban meg egy kattintással szintén átküldhetné bármelyik hozzászólást az adott tartalomtól az üzenőfalra. Pl. hibás link jelzés, flamelés, off megjegyzéseket is odakerülhetnének.
46

nem is gondoltam volna

winston · 2006. Már. 11. (Szo), 22.52
hát, mikor Procbubbal elkeztdünk erről beszélgetni, nem is gondoltam volna, hogy ekkora visszhangja lesz a dolognak... egyrészről örülök, mert ezek szerint volt a dologban valami, még ha nem is úgy, ahogy elsőre megközelítettük, hisz minden szempontot nem ismertünk (vagy csak nem vettünk észre)
a "nem is kellene foglalkozni vele" dologhoz annyit hozzátennék, hogy azt azért írtam (legfőképp), mert igen jól ismerem Proclubot, tudom, hogy időnként hajlamos erős hévvel lereagálni a dolgokat, és ebből következően azt is tudom, hogy lehet megelőzni azt, hogy tényleges flame induljon felé, vagy akár a részéről ;) (ö... megjegyzés: ha rám (is) érvényes a megfáradt, gyakorlott fórumozó, akkor itt én most elárulom magam, és elmondom, hogy nem vagyok annyira profi, bár van némi gyakorlatom. az, hogy nemigazán kérdezek, az annak köszönhető -saját utánajáráson kívül- hogy leginkább Proclubot fárasztom a hülye kérdéseimmel :))
a reputation rendszer csak egy alternatíva volt, bár elsőre a leginkább tetszetősnek hangzó, sőt, személy szerint, még mindig erősen szimpatizálok vele. végül pedig: szerintem továbbra is áll az-az ajánlatunk, (amennyiben van rá igény) hogy segítünk a megfelelő rendszer kialakításában.

(az esetleges véleményellentétek ellenére minden tiszteletem az oldal fenntartóié, hisz azért nem semmit alkottak)
47

Ötlet

janoszen · 2006. Már. 12. (V), 11.29
Lenne egy ötletem, ami szerintem, megoldhatná a problémát. Legalábbis részben.

Egy részről ott lenne a mini-netikett, hogy az új fórumozók is lássák, hogy hogyan kellene beküldeni. Persze, külön oldalon, különben senki nem olvassa el.

Ami az ötlet lenne:

- hozzunk létre a cikkek között egy "kezdő" kategóriát
- azon belül ilyeneket, hogy "HTML+CSS, PHP, Adatbázisok"

És mindenki, aki ráér egy picit, írhatna egy rövidke tutorialt. Én pl. nemrég írtam egyet levélben WAMP telepítésben. Mivel elég gyakran kérdés szokott lenni, kitehetném.

De ide kerülhetne a már munkában levő technológiai áttekintő, ezen felül elkezdek majd írni egy kezdő xHTML+CSS leírást is. A CSS alapjai leírások szerintem, egy kezdő számára emészthetetlenek, ezért kellene egy külön cikk(sorozat) amely teljesen az alapoktól CSS alapú oldalkialakítással megtanítja a HTML-t.

A PHP-ban lehetne PHP alapjai, változók, stb. és tovább vezető linkek.

Adatbázisokban lehetne leírni, hogy mire jó egy adatbázis, hogyan működik, stb. valamint továbbvezető linkek.

Kellene egy "általános" kategória is, amelyikben leírnánk ilyeneket, hogy tárhely, domain, nameserver, jogi dolgok, stb.

Mit szóltok hozzá?
48

Van igazság benne

Dualon · 2006. Már. 12. (V), 11.48
Van igazság abban, amit mondasz. Számomra kicsit homályos módon még nem értelmi fogyatékos ismerőseimtől is hallom, hogy nem tudtak létrehozni pl. WAMP fejlesztői környezetet az itteni cikk lépésről lépésre követése során. Valahol - számomra egyébként megdöbbentő módon, szerintem remek az a cikk - mindig elakadnak.

A telepítős cikkekhez mondjuk nem nyúlnék, de vannak ötleteim totál kezdőknek szóló cikkekre (proclub, felvettem a listára a Te pontjaid is):
  1. WAMP telepítés (van, jónak tartom, de lásd fent) (proclub)
  2. xHTML+CSS leírás (proclub)
  3. PHP alapjai, változók, stb. és tovább vezető linkek (proclub) - igazából itt a kézikönyv magyarul is elérhető részét lehetne átírni... nem tudom, kell-e PHP-znia annak, aki azt nem képes felfogni
  4. mire jó egy adatbázis, hogyan működik, stb. valamint továbbvezető linkek. (proclub)
  5. tárhely, domain, nameserver, jogi dolgok (proclub)

  6. XHTML + CSS oldal kialakítása. Volt egy efféle (blog újratervezés), de szerintem úgy érdemes ezt megoldani, hogy miközben együtt csinálják a cikkel a site-ot, a finoman csepegtetett elméleti infokat is megkapják.
  7. Egyszerű oldal kialakítása PHP-MySQL-lel. Elképesztő, micsoda cikkek vannak erről a neten, vad megoldásokat másolnak a népek. Az alapvető PHP-MySQL használat egyébként itt is rendszeres kérdés.
  8. Tervezési minták! Talán nem is annyira kezdőknek... praktikusan ábrákkal, adatbázis-réteg különválasztásával, stb.
  9. Hogyan csináljunk fórumot... :)


Elsőre ezek ugrottak be, majd még gondolkodom rajt. Természetesen nem csak prédikálni szeretnék, ha lesz időm, írok cikket is.

Ennek amúgy meglenne az az előnye is, ha valaki idióta kérdést tesz fel a cikkekben már megjelent témakörökben, akkor a türelmesebbek egyszerűen belinkelik a cikket. Meg persze a most felnövekvő "kóder" Pistik igényes szemlélettel találkoznak, mégha beléjük "nevelni" nem is lehet.
49

Aprózni

Edit · 2006. Már. 12. (V), 12.03
Szerintem ez a tutorial részleg akkor működne igazán, ha nagyon szétapróznánk a feladatokat. Tehát hogy 1-1 tutorialt 2 óra alatt meg lehessen írni. Ha túl nagy energia-befektetést kíván, akkor kevesen fognak nekiállni.

Tehát pl. 3 hasábos oldalszerkezet kialakítása - ez lehetne 1 tutorial, besorolva CSS főkategória, layout alkategóriába.

Én szívesen írok egy pár ilyen kisebb tutorialt, bár alapvetően abban hiszek, hogy csak könyvből lehet rendesen tanulni. Sajnos azonban a könyvek nagyon drágák, egy csomó fontos szakkönyv pedig meg se jelenik magyarul és külföldről kell rendelni.

Tehát lehet, hogy a mélymagyar társadalmi helyzet indokolná egy ilyen tutorial-tár létrehozását.

Szerintem ez a szál egyre inkább 2 dologról szól, lehet, hogy szét kellene szedni:

1. Fórum hozzászólások adminisztrációja, szálkezelés, stb.
2. Hogyan tudnánk kezdőknek létrehozni vmi tudásbázist, amire rálinkelhetünk.
50

magyar könyv

winston · 2006. Már. 12. (V), 12.17
hja... sajnos a magyar piacokon nagy a hiány a könyvekből. na mind1, ezzel a kezdeményezéssel gyakorlatilag egy egészen az alapoktól induló, dinamikusan fejlődő virtuális könyvet létre lehetne hozni. tulajdonképp tán nem is a fórum keretein belül kéne megvalósítani, hanem egy külön pontban, ahova folyamatosan érkeznek az új "fejezetek". ("virtuális tankönyv" menüpont, vagy ilyesmi... bár ez nagyon sci-fi-sen hangzik így :))
51

Igazad van

janoszen · 2006. Már. 12. (V), 13.24
Természetesen igazad van. Arra is figyelni kell, hogy a tutorialok logikus sorrendben legyenek (időrend). Akkor el tud indulni a user az elejéről és szépen sorban a "tutorial" kategórián végig tud haladni.

Mindeközben persze némi jó webes nevelési dolgokat is bele lehet tenni, pl tippek formájában, hogy mit ne tegyen és legfőképpen, hogy miért. Pl. intro, felugró ablak és társai.

Szerintem, egy pár embernek össze kellene szerveződni (akár személyesen is találkozni) és az egészet végigbeszélni, papírra vetni és aztán elkezdeni kidolgozni. Szerintem, ha nekiesünk, mint bolond az ólajtónak, akkor nem érjük el a célunkat.
52

idővel

winston · 2006. Már. 12. (V), 13.38
szerintem, még ilyen komoly szervezés esetén sem két nap, míg elkészülnek a dolgok, úgyhogy én úgy gondolom, hogy ez inkább amolyan hosszútávú project lehetne, amit elkezdünk és folyamatosan bővitünk, bár kész soha nem lesz, hisz mindig lesz olyan téma, ami még leírásra vár. (T/1, értsd: én is szívesen segítek)

a megvalósítást úgy tudnám elképzelni, h. lehetne lefoglalni témákat, amiket aztán a rendszer kijelezné, hogy készül, majd, ha elkészül, akkor a delikvens beküldi, és akkor válik láthatóvá, ha az egyik admin rábólint. (ilymód elkerülve az esetleges tévedések leírását) az egész persze fejezetekre, és akár azon belül is részekre osztva. (mint egy könyv, vagy mint a fórum) az egészhez mondjuk hozzátartozik, hogy ezen az alapon sok-sok sima cikként is lehetne kezelni a dolgot, de így valahogy mégis tetszetősebb. idővel aztán egy tetemes tudáshalmaz gyűlik össze, könyvszerű formában, amit aztán (persze megszerkesztve) akár offline olvasásra, pdf könyv formájában is fel lehetne rakni, vagy valami. (és akkor kapunk egy szép, átfogó könyvet a netes technológiákról, sok kiegészítéssel, szemlélettel és tapasztalattal, amiből itten nálunk úgyis hiány van. mármint ilyen könyvekből.) persze ez így utópisztikusnak tűnik, de szerintem ha vannak rá jelentkezők, (igény az lenne, ezt nem firtatom) akkor teljesíthető cél.
53

Weblabor Wiki

attlad · 2006. Már. 12. (V), 13.51
Erre is jó lett volna a fenti elindítása (egy MediaWiki telepítése a wiki.weblabor.hu címre), de valamiért nem lett elindítva.
54

Ólajtó

Edit · 2006. Már. 12. (V), 14.28
Én az ólajtó módszer híve vagyok. Szerintem ez úgy működhetne jól, hogy ha mondjuk éppen van egy kis időm, és meglátok egy kérdést a fórumban, ami gyakran előkerül, mint mondjuk most a safe mode, akkor gyorsan írok egy kis tutorialt, amiben elmagyarázom, hogy eszik-e, vagy isszák, stb. (Konkrétan most ennek a kérdezőnek azért nem válaszolok, mert nem ismerem a hazai ingyenes tárhelyszolgáltatókat.)

Vagy pl. az aktuális munkám során be kell állítanom 5 Javascript függvényt onload eseményre egymás után, diszkréten - és úgy gondolom, hogy ez egy kezdő számára érdekes lehet, akkor gyorsan írok róla egy kis fejtágítót.

Hogy hogyan lesz ebből összefüggő tananyag? Hát szerintem egy ideig nem lesz, de ha hivatkozunk egymás munkáira, akkor kijöhet belőle valami használható rendszer. Pl. én hivatkozhatok egy Javascript/DOM bevezetőre, az én munkámra meg hivatkozhat az, aki kliens oldali validálásról ír, vagy egyszerű JS képgalériát mutat be.

Tehát ilyen kirakósjáték-szerűen kellene működnie a dolognak - és egy idő után összeállhat valami kép. Olyan Web 2.0, aggregáljuk, amink van felkiáltással. Csak ismételni tudom magam: ha túl nagy falatokat várunk el a szerzőktől, határidőket adunk, stb. akkor nem sokan fognak csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez.
55

költözés

winston · 2006. Már. 12. (V), 14.35
mivel kaptam dádát az offolás miatt :) meg egyébként is, a dolog kezd kinőni a topic keretei közül, kérem: itt folytassuk a szervezkedést. köszönöm.
56

Igen

attlad · 2006. Már. 12. (V), 14.37
A wiki pontosan így működik.