ugrás a tartalomhoz

weblabor tudásgyűjtemény project

winston · 2006. Már. 12. (V), 14.27
no. akkor, hogy a témák rendesen elkülönüljenek, és ne legyünk offtopicok, nyitottam egy új témát, ahova az azzal kapcsolatos ötleteket / javaslatokat / észrevételeket várom, ami itt, és ez után elhangzott. (tömören: egy olyan kezdeményezés, hogy wiki / faq / könyv jelleggel összegyűjtük a webtechnológiákkal kapcsolatos alapokat, és egyebeket)
 
1

Támogatom

Davs · 2006. Már. 12. (V), 14.37
Hy!
Szerintem ez nagyon jó ötlet! HTML + JavaScript + PHP + CSS + MySQL Wiki !
2

wiki

winston · 2006. Már. 12. (V), 14.41
valami olyasmi kéne, csak könyvhöz hasonló tartalomjegyzékkel, és kontrollal (értem ez alatt: a beírásokra először rá kell bólintani, mielőtt megjelennének, illetve lehetne lefoglalni témát, hogy ne kezdjen el egy adott dolgon öt ember munkálkodni. teszem azt egy foglalás 2 hétig érvényes, ha addig a delikvens nem küldi be az anyagot, felszabadul. ha meg beküldi, akkor addig is látni, hogy lesz ilyen bejegyzés, készül, akármi)
3

MediaWiki

attlad · 2006. Már. 12. (V), 14.52
könyvhöz hasonló tartalomjegyzékkel

Wikibooks:
http://en.wikibooks.org/wiki/Programming:PHP
http://en.wikibooks.org/wiki/C_Sharp_Programming

ne kezdjen el egy adott dolgon öt ember munkálkodni

Vannak vitalapok minden oldalhoz:
http://en.wikibooks.org/wiki/Talk:Programming:PHP
4

nem vagyok otthon wikin, mea coupa

winston · 2006. Már. 12. (V), 14.56
a tartalomjegyzéket kb. hasonlóan képzeltem el, a munkálkodós dolgot pedig, hogy valaki kijelenti, hogy nyit egy új bejegyzést, megadja a címet, és akkor a dolog megjelenik a tartalomjegyzékben, valami készül felirattal, link nélkül. aztán ha beküldi a tartalmat, akkor utána még az egyik adminnak rá kell klikkelni az elfogadásra, és akkor megnyílik a dolog. (vagy lehet elutasítani is, stb)
5

Kontroll

attlad · 2006. Már. 12. (V), 15.00
Szerintem felesleges ekkora kontroll, pl. valaki simán nyithatna egy új bejegyzést és abba beleírhatná, hogy készíti és mikorra lesz kész, de ezt is max. akkor ha hosszabb dologról van szó. Ha kész kirakja, ezután bárki javíthat rajta, kiegészítheti, stb. De ezenkívül bárki létrehozhat/módosíthatja bármelyik bejegyzést. A kész dolgokat, amin már nem nagyon lehet javítani le lehet zárni a további szerkesztés elől.
6

Egyetértek.

Dualon · 2006. Már. 12. (V), 16.09
Az egyszerűség gyönyörködtet.
16

JS fordítás?

NetBandita · 2006. Már. 13. (H), 13.01
A W3Schools-on - mint azt itt gondolom mindenki tudja - van JS tutorial. Én ebből tanulok perpill, illetve fejembe vettem a Webteacher JS tutorialjának magyarra fordítását, amihez már megszereztem a szerzők engedélyét (majd meglátjuk, mi lesz a fordításból). Az előbbit átültetni magyarra, nagyon jó ötletnek tartanám, mert egyszerű, rövid és érthető.
33

mi lenne ha php mysql

Anonymous · 2006. Már. 15. (Sze), 00.55
Szal mi lenne ha inkább rendesen magyarított php manualunk (amint valami bonyolultabbat keresek azonnal angol nyelvű szövegben találom magam...) meg mysql manualunk lenne???? ahol a még télleg müködő (hozzászólások) scriptek meletti kísérő -magyarázó szöveg is magyarul lenne? html meg javascriptügyekben ott aThomasweb, én a mai napig puskázom hanem jut fejből eszembe valamelyik html parancs....
34

Csoda

attlad · 2006. Már. 15. (Sze), 01.41
Szerintem erre ne várj. Jobban jársz ha megtanulsz angolul.
35

php / mysql

winston · 2006. Már. 15. (Sze), 01.49
php és mysql is lesz, fokozatosan komolyodó tartalommal, bár valószínűleg a manual komplexségét nem fogja elérni. de nem is ez a cél. (egyenlőre) A terv az, hogy egy átfogó tudástárt hozzunk létre a jelenleg használt webes technológiákról, olyat, ami az amatőröknek bevezetés, a profiknak továbbkézés szintjén használható. Éppen ezért szívesen látunk mindenkit, aki szeretne írni, hisz nem a semmiből születnek a cikkek ;)
7

Egy fontos lépés

Bártházi András · 2006. Már. 12. (V), 16.38
A legfontosabb az lenne, hogy legyenek anyagok. Kezdjétek el írni! Ha lesznek, meg fogjuk találni a módját a közzétételnek!
8

keresztbe kasul

winston · 2006. Már. 12. (V), 16.44
ebből így az lesz, hogy adott témákon (ami épp most dívik / népszerű) többen is fognak dolgozni, ami abból a szempontból jó, hogy több szemszög, de hatátosabb lenne, ha tudni lehetne, hogy mi van már kínpadon, így adott munkával a téma nagyobb spektrumát lehetne feldolgozni. pont ezért írtam fenn azt, hogy valahol jelezni kéne, h. min dolgoznak már.
jelentkező úgy látom lenne, már ha csak a téma (leginkább az előző téma) felkapottságát nézem. (pl. ismereteim szintjéig, ami legfeljebb erős közepes, én is szívesen írok)
9

Drupal Book Module

Edit · 2006. Már. 12. (V), 17.19
Megnéztem a Drupal Book modulját, és nagyon jónak tűnik:

1. Telepített Drupal rendszeren pár klikkeléssel aktiválható.
2. Erős moderálási és jogosultság-kezelési lehetőségek.
3. Az egyes oldalak hierarchiába szervezhetők, nem ömlesztve tárolódnak: Főfejezetek, alfejezetek, al-alfejezetek..., egyedi lapok.
4. Az így létrejött hierachiában lehet szabadon barangolni, de elejétől a végéig is olvasni az Előző/Következő linkek segítségével.
5. Tartalomjegyzék
6. Nyomtatható verzió
11

wiki!

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 12. (V), 17.49
Az adott feladatra sokkal alkalmasabbnak látszik bármilyen wiki megoldás, amiben tetszőleges kapcsolatok kialakítása sokkal könnyebb. A Drupal könyv modulja sajnos nem túlságosan rugalmas...
12

volt wiki

Bártházi András · 2006. Már. 12. (V), 18.42
Volt már Weblabor wiki. Egy hétig. Kipróbálhatjuk megint.
13

Próbáljuk

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 12. (V), 18.44
Hátha ezúttal beindul valami :)
14

konkrétumok

winston · 2006. Már. 12. (V), 18.51
oké, ha már ennyire szépen kiegyeztünk, meg minden, és még az adminok is szimpatizálnak a dologgal, akkor szerintem úgy el kéne kezdeni konkretizálni a dolgokat (persze még csak vázlatosan), hogy akkor hogy is működjön az egész, hogy vágjunk bele.
15

ömlesztett sajt

Edit · 2006. Már. 12. (V), 19.25
Én sose működtettem wikit, és használni is csak olyat használtam, amiben nem volt hierarchia. De most látom, hogy vannak wiki szoftverek, amelyek engedik a tartalmak rendszerezését (fő- és alfejezetek). Valami olyan lenne jó, amit könyvként is lehet olvasni, van hozzá tartalomjegyzék. A kezdőknek gyakran az a problémája, hogy nem tudják, pontosan milyen kifejezésre is kellene rákeresni, csak annyit tudnak, hogy mondjuk ez valami PHP cookie izé - tehát lényeg, hogy ezt a tartalomjegyzékben megtalálják.

Lehet, hogy triviális, amit mondok. Csak azért szólok, hogy ne felejtsük el, nem szótárat akarunk csinálni, hanem fejtágítók gyűjteményét (amelyek egy idő után remélhetőleg egymásra épülnek majd).
20

tapasztalat

Bártházi András · 2006. Már. 13. (H), 18.40
Ne legyen igazam, de én örülni fogok, ha 2-3 ember fog majd valójában is foglalkozni az írással. Egyrészt nem gond, ha lesz ütközés, másrészt pedig úgyse lesz. Kezdjetek el anyagot gyűjteni, illetve ha valaki belekezd egy anyagba, akkor írja meg ide. De ne a megjelenéssel foglakozzunk, hanem az írással. A megjelenést meg fogjuk csinálni.
21

Több legyet egy csapásra

Balogh Tibor · 2006. Már. 13. (H), 21.23
Az hogy az előző próbálkozásotok nem lett igazán sikeres, az nem feltétlenül a többiek hozzáállása miatt történt.

Ahhoz, hogy valamilyen eszközt használjanak, minél inkább nyitottá kell tenni. Egy zárt rendszert, épp a zártsága miatt, kevesen használnak. Csak azt akarom mondani, hogy lehet hiba az eszközben is, nem csak a felhasználóban.

Egy javaslat - Üssünk több legyet egy csapásra!

Közzé lehetne tenni a php manuált olyan formában, hogy saját magyar megjelenése legyen. Azaz mi írhassunk hozzá megjegyzéseket.

Így a leírások szintjei:
  1. Vannak kisebb megjegyzések, amik néhány mondattal nagyon jól kifejthetők lennének felhasználói megjegyzésként. Ezekre a megjegyzésekre lehetne utalni egy-egy kérdésnél. Nézd meg itt a megjegyzéseket: .... - Nem is szólva arról az előnyről, hogy az adott függvény leírását sem kellene keresni.
  2. A nagyobb lélegzetű leírások szerepelhetnének külön fejezetben - nagyon elmés címe lehetne: more simple tutorials
  3. Az ennél nagyobb leírások már külön cikkek lennének, nem ide tartoznak.


További előnyök:
  1. A manuál bármelyik oldaláról meg lehetne kapni az angol szöveget, és egyszerűen , nem bonyolultabban ahogy egy fórumhozzászólás készül, be lehetne küldeni a fordítást vagy frissítést.
  2. A változásokról (fordítások és megjegyzések), ahogy most a weblabor fórumnál, azonnal lehetne értesülni a weblabor nyitó oldalán vagy hírforrásként.
  3. Így szétaprózva teljesen feleslegessé válna, hogy a fordítási szándékokat előre jelezni kelljen.
  4. Erre építve egyéb leírásokból is lehetne hasonló felhasználói megjegyzésekkel ellátott és nagyobb tutorial fejezetet is tartalmazó kézikönyvet készíteni, um. css, html, stb.
  5. Figyelni kellene arra, hogy készíthető legyen ebből a formátumból is offline kézikönyv. Arról nem is beszélve, hogy a módszerrel a legfrissebb változatot lehetne elkészíteni.
22

kevesebb legyet?

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 13. (H), 21.35
Az ötlet egész jó, de sajnos úgy tűnik, ez éppen kevesebb legyet üt azzal a csapással. Ez a tudásgyűjtemény javaslat messze nem csak PHP-ről szólt a fiúk részéről.
23

Kevesebb légy?

Balogh Tibor · 2006. Már. 13. (H), 21.52
Hehe, a javaslatom messze nem a php-ról sem a php manualról szólt.
Nem hiszem, hogy a legyek számát kellene számolgatni. De a javaslatom nem csak egy egyszerű tutorialgyűjtemény.
24

Nem a többiek hozzáállása

Bártházi András · 2006. Már. 13. (H), 22.49
Nem korábbi próbálkozásokról, hanem jópár éves tapasztaltaimról beszéltem. Láttam én már rengeteg fellángolást, aminek semmi köze sem volt a Weblaborhoz, és a kezdeti lelkesedés után végül nem lett belőle semmi. Pont azt nem szeretném, hogy ez legyen! Most megvan minden esély, hogy valami jó szülessen, de ezt meg kell ragadni, és nem csak beszélni róla, hanem konkrétan cselekedni.

Tessék cselekedni: http://wiki.weblabor.hu
25

Alapok...

janoszen · 2006. Már. 14. (K), 00.23
Na, Winstonnal feldobáltunk egy durva tartalomjegyzéket a főoldalra. A discussionba lehet az ötleteket dobálni, a végén majd csak kisül belőle valami. Olvassátok el a szerkesztési megjegyzéseket is a főoldal alján.
26

wiki

winston · 2006. Már. 14. (K), 00.27
kis reklámként, meg figyelemfelkeltésként feldobtam ide egy blogmarkot!
27

Bevezető

Balogh Tibor · 2006. Már. 14. (K), 00.53
András!

Amire válaszoltál, az csak a bevezető volt.

Láttam én már rengeteg fellángolást, aminek semmi köze sem volt a Weblaborhoz, és a kezdeti lelkesedés után végül nem lett belőle semmi. Pont azt nem szeretném, hogy ez legyen!

Az érzelmek igen jelentős hajtóerők. Hogy nem tartunk ki mindig, ez nem csak ekkor fordul elő.

Most megvan minden esély, hogy valami jó szülessen, de ezt meg kell ragadni, és nem csak beszélni róla, hanem konkrétan cselekedni.

Jobban szerettem volna, ha a felvetésemre válaszolsz, de értem miért nem tetted.
28

Többi része

Bártházi András · 2006. Már. 14. (K), 10.41
Jobban szerettem volna, ha a felvetésemre válaszolsz, de értem miért nem tetted.


Én pedig arra válaszoltam, amivel kapcsolatosan úgy éreztem, hogy félreértettél (attól függetlenül, hogy minek örülsz, sajnos képtelen vagyok minden gondolatra válaszolni időhiány miatt). A hozzászólásod többi részét valóban nem véleményeztem, mert engem nem érint. A PHP kézikönyv fordítását illetően van erre külön projekt, a felvetés pedig nem PHP anyagokról szólt, hanem kis tutorialok létrehozásáról webfejlesztés témakörben.
29

Működni fog

Edit · 2006. Már. 14. (K), 11.01
Ha mindig, amikor valami okosságot beír valaki a fórumba, akkor egyúttal a Wikit is bővíti (nem nagy plusz munka), akkor működni fog. Erre kellene rászoktatni a fórumozókat kitartó nevelő munkával...:)
30

Nem php kézikönyv

Balogh Tibor · 2006. Már. 14. (K), 14.44
A hozzászólásom egyáltalán nem a php kézikönyvről szólt. Az csak egy példa volt, de ha másból nem ez a 4. pontból teljesen világosnak kellett lennie. De valószínűleg ezzel te is tisztában vagy.

Hát, most meg elkezdődik az, hogy minden ötödik hozzászólás az lesz, hogy légyszi, légyszi, ezt írd le a wikibe is. :)
31

De csak addig...

Edit · 2006. Már. 14. (K), 15.08
...amíg rá nem szokik mindenki, hogy ha érkezik egy jól körülhatárolt v. gyakran előkerülő kérdés, akkor a Wikibe írja a választ, itt meg csak rálinkel.

Persze annak érdemes a Wikibe írni, aki tudja, mit beszél. Feltételezések, sejtések ("azt hiszem", "szerintem") megvitatására továbbra is a fórum a megfelelő terep.
32

hozzászólás vs. szerkesztett szöveg

Hodicska Gergely · 2006. Már. 14. (K), 15.55
Csak azt hagyod ki a számításból, hogy egy mini tutorial formailag, tartalmileg nem azonos egy hozzászólással. Ez utóbbi lehet kellően pongyola is, lényeg, hogy mankót adjon, míg egy ilyen mini tutorial jóval tudatosabb szerkesztést igényel. Nem azonos a kettőre fordítandó idő mennyiség.
Ezzel együtt örülök a kezdeményezésnek, kíváncsian várom, hogy mi lesz belőle.


Felhő
10

Kösz, W

janoszen · 2006. Már. 12. (V), 17.32
Köszi W az elkülönítésért.

Szerintem, mindenféleképpen szervezetten kellene megoldani az írást, mert különben a kezdőnek hiányzik az a vezérfonál, amelyen tud haladni. És akkor ugyanitt tartunk.

Személyes találkozóhoz mit szóltok?

J
17

egy ötlet

balazsgabi · 2006. Már. 13. (H), 15.10
Üdv Mindenkinek!

Egy másik topicból inti tanácsára ellátogattam ide ez a weblabor olasz megfelelője és szerintem érdemes átnéznetek a felépítése miatt. Számomra (mint kezdő láma) hasznosnak tűnik, ahogy megpróbálják szeparálni és aztán felépíteni a témacsoportokat (nem kimondottan a design-ra értem, az spec messze elmarad a weblaborostól).

Sok sikert és kíváncsian várom a végterméketeket!
gábor
18

Olaszul...

janoszen · 2006. Már. 13. (H), 15.50
Eh. Mégis meg kellett volna tanulni olaszul. Amit én kivettem az oldalból, hogy van egy csomó "guida", azaz útmutató, de valahol hiányolom belőle a rendszerezettséget. Persze, lehet, hogy a nulla olasztudásomból ered.

Egyébként az oldal büszke képviselője a "hogyan ne csináljuk" kategóriának.
19

fordítás

balazsgabi · 2006. Már. 13. (H), 16.29
Ha a teljes fordítást nem is vállalom, azt mindenképpen összeszedem (este, otthon) ami nekem lejött belőle. Az olaszok nem híresek a logikus egyszerű dolgokról, viszont itt látok némi rendszert. Mondom egy kezdő szemszögéből.
Egyébként ezt még egy tanácsnak szánnám, ha elfogadjátok, hogy miután valami téma körvonalazódik, akkor teszteljétek a "kulcsszavakat" olyanokkal akik nem jártasak a témában csak érdeklődnek iránta. Aki vágja a témát az meglátásom szerint gyakran ejt el olyan szavakat, kifejezést ami számárá - és más hozzáértőnek - triviális, de egy kezdőnél ezen fennakadva az egész tutorial ledobja a láncot.

gábor
36

Tudásgyűjtemény reklámot a kezdőoldalra!

sly · 2006. Már. 18. (Szo), 03.20
Sajnos eltünt a kezdőoldalról a weblabor tudásgyűjtemény projectet hirdető bejegyzések. Javasolnám, hogy valmi módon "reklámozzuk" állandó jeleggel a projektet, mert kevés ember fog róla tudni szerintem.
37

Még ne

janoszen · 2006. Már. 18. (Szo), 12.16
Kedves Sly!

Kérlek szépen, legalább addig várjunk vele, amíg a szerkezeti bontást megcsináltam. Sajnos az elmúlt napokban kevés időm volt vele foglalkozni, de most hétvégén remélem, meg tudom csinálni. De addig ne kerüljön ki, mert még nem való "publikus fogyasztásra".

János