ugrás a tartalomhoz

Érdemes-e főállású weblapkészítőnek tanulni, vmint el lehet-e helyezkedni vele?

partisan1991 · 2010. Már. 6. (Szo), 15.01
Tudom, hogy ezt már részben a társaság már megvitatta, de én kicsit más szemszögből nézem a dolgokat(értsd, ahogy akarod). 18 éves középsulis srác vagyok, egy közepesnek mondható html és css tudással, vmint felületes php és js ismeretekkel. Az e107 cms-t preferálom jelenleg(igen, lusta vagyok néha...), a témakészítés/portolás már egész jól megy, a pluginokkal gondjaim olykor még vannak. A Joomla-val még csak ismerkedem, a Wp-ről meg ne is beszéljünk(már szinte helyettem is blogol, annyira egyszerű nekem xD ). A Photoshopot is már szelidítem több-kevesebb sikerrel. Szóval az egyetem/fősuli kilőve, mert a család kasszája ha beleroskad, sem jön ki a dolog, az okj-s képzésekről meg mindenfélét hallottam és nem akarok vakon beleugrani egy ilyenbe. Nagy Gusztáv jegyzeteit is nagy bőszen bújom(még nem értem a végére), ezúton is szeretném megköszönni, hogy megtekinthetővé tette(az oldalán sajnos nem lehet regisztrálni, ott is megköszöntem volna), még mindig nem értem a végére a dolognak :D.
Röviden: kíváncsi lennék, hogy milyen lehetőségeim vannak vmilyen weblapkészítő/tervező/designer irányban, hova tudnék fejlődni, esetleg miért ne próbálkozzam vele.

"Referenciaként" egy e107-tel készült oldalt tudok mutatni: http://8ballbase.info .

Várom a weblaboros "nagyöregek" válaszait is ;)
 
1

Lehet

janoszen · 2010. Már. 6. (Szo), 15.09
El lehet vele helyezkedni, de nagyon sokat kell hozza tanulni. Csakugy mint barmely masik szakmahoz. Az e107 szvsz egy gyengen osszerakott rendszer, ordit rola hogy amatorok takoljak es nem is akarnak szintet lepni. Hogy csak egy kirivo peldat mondjak, szarnak bele, hogy milyen karakterkodolassal uzemel az adatbazis.
2

Az e107 nem egy joomla!

partisan1991 · 2010. Már. 6. (Szo), 15.24
de megteszi, amit kell, igen, még nem teljesen kiforrott, de a hamarosan érkező 0.8 igen nagy durranásnak ígérkezik. A hazai support szinte minden tőle telhetőt megtesz, mostantól csak Utf-8 adatbázissal akar működni megfelelően, már szte mindenki váltott.
3

öreg

Drawain · 2010. Már. 6. (Szo), 16.08
Annak idején én is több e107es oldalt összeraktam, sőt azon kezdtem el tanulni a PHP programozást is. De most már bőven eljárt felette az idő, nem tartottak lépést, tényleg csak tákolás már az egész. Az viszont tény, hogy sohasem fog kiforrni, hacsak nem kezdik el újraírni az egészet.

Azzal nem értek egyet, hogy amatőrök fejlesztenék, néhány évvel ezelőtt még minden tekintetben valós alternatívája volt a többi CMS-nek. A lassú fejlődésének viszont pont ez a magyarázata, valószínű a fejlesztők is érzik, hogy újra kellene már írni az egészet.
4

Érdemes-e

Joó Ádám · 2010. Már. 6. (Szo), 19.43
Az informatika nem csak szakma, de feltétlenül hivatás. Szemlélet és életmód jár vele. Lásd még Eric S. Raymond vonatkozó írását. Ja igen, ezt éppen magyarul linkeltem, de ugye van egy biztos angol tudásod? Mert ha nincs, és nem vagy hajlandó sürgősen szerezni (olvasni, olvasni és szótárazni, minden nap, soktíz oldalnyi angol szöveget), akkor máris felejtsd el.

Ha a hozzáállásod megvan, akkor nincs szükséged képzésre, mert egy olyan területről beszélünk, ahol mindenki autodidakta. Vagy kontár. Egyetemre vagy OKJ-ra elmehetsz (nem fog többe kerülni, mint a középiskola, szóval nem értem a családi kasszára vonatkozó megjegyzést), de ott releváns, gyakorlati tudást nem fogsz kapni. Illetve egy OKJ-n lehet, csak egyrészt sok éve elavultat, másrészt egyenes baromságokat.

Azt kell eldöntened, hogy hajlandó vagy-e napi két-három órát minimum azzal tölteni, hogy új technológiákat tanulj meg, illetve, hogy híreket olvass és kövesd az eseményeket. És azt is el kell döntened, hogy hajlandó vagy-e igényes munkát kiadni a kezedből, szabványokat és irányelveket követni, gondolkodni és tervezni.

Lusta, hozzá nem értő, lemaradt emberekből így is túl sok van a szakmában, nem kell több belőlük.

Idáig a tények, most jön az én véleményem: minél hamarabb felejtsd el a tartalomkezelőket, és tanulj meg programozni. Kezdhetsz PHP-vel, mellé kell a JavaScript. A HTML és CSS tudás pedig ne közepes legyen.

A Photoshoppal nem érdemes sokat bajlódni, mert egyre nehezebb két lovat megülni egy seggel. Persze ha inkább a design vonal érdekel, akkor feküdj rá erre. Viszont nehogy azt hidd, hogy itt elég valamit összerajzolgatni, azt jó lesz, ehhez is véna kell, az, hogy ebben élj, kövesd a trendeket, képezd magad. Nagyjából sehol nincsenek az itthoni designerek a kintiekhez képest. A grafikai program mellé pedig fejlesztheted magad CSS-ben és HTML-ben, és akkor már egész jó esélyeid vannak, hogy eladd magad (mit meg nem adnék egy olyan grafikusért, aki akár csak annyival tisztában volna, hogy mik a lehetőségek CSS-ben; pláne egy olyanért, aki meg is írja).

Ha azonban designer vagy, akkor felejtsd el a programozást, és ne kattintgass össze weblapokat CMS-ekben. Lásd a fentieket a kontárokról.
5

Kiegészítés

erenon · 2010. Már. 6. (Szo), 20.05
Írtad, hogy kezdjen el PHP-ben programozni. Ehhez azt tenném hozzá, hogy az alapok megszerzése után ismerkedjen egy-egy frameworkkel, nagyon sokat lehet tanulni profik munkájából. Az én személyes favoritom a Zend Framework.

Desinghoz ajánlom a Smashing magazine-t, nagyon igényes cikkjeik vannak.
12

RE: Érdemes-e

Wishmylove · 2010. Már. 9. (K), 14.35
khmm.

"Nagyjából sehol nincsenek az itthoni designerek a kintiekhez képest."

Én több mint 30 "kinti" css gallériában ott vagyok, + nem 1 blogon a legjobbak között.

"mit meg nem adnék egy olyan grafikusért, aki akár csak annyival tisztában volna, hogy mik a lehetőségek CSS-ben; pláne egy olyanért, aki meg is írja)."

100% hibamentesen kódolok xhtml +css-t is, amellett hogy főleg grafikázom.

http://www.newconcept.hu/ nézd meg, ha nem hiszed.

Akkor most mit is adsz értem? :D
13

Egó

Joó Ádám · 2010. Már. 9. (K), 15.02
Egó rendben, de ezzel nincs is baj. Igen, láttam már a munkád. A nagyátlagra nem a fentiek jellemzőek. De ha itt tartunk, még az is lehetséges, hogy akkor találtam grafikust.
6

Sok ismerős helyet említetek

partisan1991 · 2010. Már. 7. (V), 13.01
Rengeteg design és hasonló oldalt olvasok, csak néhány: speckyboy.com, webdesignerwall.com, smashingmagazine, photoshoplady.com, és még sorolhatnám.
Az angoltudásomról annyit, hogy nagyjából semennyit sem tanultam, de azért a fentebb említett oldalakat simán megértem(sok rajzfilm és játék, no comment xD), ráadásul németet tanulok, ez egy kényszerpálya, mivel 4x költöztünk egyéb okok miatt és évközben egy némettagozatos osztályba dobtak be, mivel ott volt hely, bár sokan állítják, hogy német után az angol könnyebb(most is próbálkozom az angol "tanulással" autodidakta módon, szerencsére az ismerősök segítenek, gyakorlatilag elhalmoznak mindenféle könyvvel :))
A Html és a Css kb. két éve került a látóterembe, akkor még igencsak Tákoló Pistike voltam, de azóta már több-kevesebb sikerrel próbálom kinőni(nagyon fekszik ez a megnevezés:D).
7

Nyelvek

janoszen · 2010. Már. 7. (V), 13.23
A nyelvek témakörhöz annyit tennék hozzá, hogy valamiért kis hazánkban divatos elképzelés az, hogy egy idegen nyelv elég. Sajnos ki kell ábrándítanom: legalább két mainstream idegen nyelv ismerete kell ahhoz, hogy kitűnj a tömegből. Főleg, ha esetleg nyugatra dolgozol. A magyar gazdaságilag nem meghatározó nyelv, ergó az angol-német nem rossz párosítás. Annál is inkább, mert rengeteg német cég jön ide az olcsóbb munkaerő reményében (Németországban élni drága dolog). Hogy csak pár nagyobb példát említsek: T-Systems, Lufthansa Systems, stb.
8

Az Okj-s képzések?

partisan1991 · 2010. Már. 7. (V), 18.45
Az Atalantánál láttam ezt a képzést:
http://atalanta.hu/tandijmentes.php?page=f22 - Webmester
Nálam az lenne a fő, ha nem is képződöm suliban, de legalább a webes melók mellett legyen azért vmilyen képzettségem. Lenne-e értelme ezt megpróbálni?
9

Papir

janoszen · 2010. Már. 7. (V), 20.35
A papír kb semmit nem ér, úgyhogy azt nézd, hogy mit tanítanak.
10

Valami új kéne

w3net · 2010. Már. 8. (H), 21.22
Amikor én kezdtem, akkor nem volt diplomám. Elhelyezkedtem, mert a főiskolán, egyetemeken csak gyenge szinten tanították a webes dolgokat. Ma már van egy főiskolás diplomám, ami csak arra jó, hogy állásinterjúkra meghívjanak. Manapság ebben a nagy munkanélküliségben sok cég megköveteli a főiskolás végzettséget is (szakmabeli végzettségű főiskola persze).

Amit ajánlani tudok neked. Fedezd fel az új dolgokat is, amihez még kevés ember ért. Ha beleszeretsz, akkor jó, mert úgy könnyen megtanulod, és élvezni is fogod. Addig keress, de valami újat, amig olyat nem találsz, amibe szerelmes leszel.

Hónapokig tanulgassad /az idegen nyelv mellet/ és próbálj meg elhelyezekedni. Ne lepődjél meg, ha 1 évet is tanulásra kell fordítanod, mivel senkinek sem lesz szüksége a tudásodra. Ez egy kicsit lutri is, mivel meg kell jósolnod, minek lesz jövője. Nekem Visual Basic script és JavaScript közül is kellett döntenem például. Szerencsém volt, a VisualBasic script-re nem pazaroltam az időmet. Persze mást is tanultam, adatbázis tervezés, HTML, PHP.

Csakhogy ez egy jó 10 éve volt !!! Nehogy már te is ugyanezt fogod tanulni! Amikor én ezeket tanulni kezdtem, mindenki C++ és egyéb asztalos programozási nyelveket tanult. Én különc voltam, mert fiatal voltam, és vonzottak a kockázatos új dolgok.

Azzal semmi baj, hogy elsajátítod az alapokat, amit ma már szinte kötelező tudni. Csakhogy ne a PHP-re vagy HTML/CSS-re specializálódjál, mert még profiknak is nehéz munkát találni.

Nem olyan rossz a JavaScript nyelv sem, de elsősorban neked kell eldöntened, hogy egyáltalán programozni szeretnél-e. ha igen, akkor objektumorientáltság nélkül ne is álmodjál róla.

Én a Te helyedben továbbtanulnék, és orvos lennék, vagy pszichológus. Sokkal egyszerűbb dolgod lesz, nem kell állandóan versenyezned, és az állásodat sem kell gyakran cserélgetned. Az IT szakma bizony életstílus, és egy idő után kb. 30 felett már fárasztó az, hogy állandóan új dolgok jönnek. És a fizetés sem valami fényes ebben a szakmában.

vagy válasszad az ezotérikus ágat. Képzeld el, hogy egy kineziológus min. 8000Ft/ órát zsebel be. Vannak, akik többet. Minél öregebb leszel, annál jobb, mert nagyobb tapasztalattal fogsz rendelkezni. Az IT szakmában max. 5 év gyakorlat, ami számít (programozókra gondolok, nem szoftvertervezőkre), utána már nem számít előnynek, ha 5 évnél több a gyakorlatod. Bezzeg egy sebész, minél öregebb, annál jobb. Szóval én a te helyedben alaposan átgondolnám mibe csöppenek be. Tudod, nyomulnak az indiaiak és a kínaiak is fognak majd, ukránok is, és az ITs dolgokat olyan könnyű outsourcolni.

Ha ügyes vagyol és valmi újat tudsz megtanulni, akkor elég gyorsan sok pénzt tudsz keresni az IT szakmában, de ha nem képzed magad állandóan, akkor az utcán találod magad, és nagyon nehéz munkát találni pláne diploma nélkül.

Tanulj nyelvet, szerezz FCE certificate-ot, azzal többre mész, mint egy ITs diplomával /pláne ha GDF-es/. Az nem kerül annyi pénzbe és szintén az a jó benne, hogy minél több éve foglalkozol idegen nyelvvel, annál jobban értékelik.
Én a te helyedben inkább aupair-nak mennék minél hosszabb időre az UK-ba, oszt jó napot. Mellette meg olvashatsz ITs könyveket, vagy amit akarsz.
11

Diploma

Ustak · 2010. Már. 9. (K), 00.09
Én igaz hogy "csak" 5 éve végeztem a számtech tanárin Szegeden, kb akkor kezdtem el webprogramozással (javascriptel) foglalkozni is, ám úgy érzem nagyon sokat köszönhetek a programozás valamint az algoritmusok szigorlatnak . Egy tipusos nyelvet (Object pascal) elsajátítani nagyon hasznosnak bizonyult, még ha utána pislogtam is a javascript furcsaságain :-). Hálózatok valamint Adatbázisok néven fél évig tanultunk webprogramozást és SQL-t, ami igaz nagyon minimális volt (az sql nem), de ez akkor történt, mikor az Ajax kifejezésre azt mondta a programozás tanárom: "Nem tudom - talán focicsapat? :-))". Viszont tőle kaptam olyan alapokat és segítséget az "általános" programozáshoz, amelyek nagyon hasznosnak bizonyulnak a mai napig.
Egy iskola nem akkor jó, ha a legújabb trendeket oktatja, hanem ha rálátást ad az összefüggésekre, melyekből el tudsz indulni, és tudsz mire építeni.
Ezt nem ellenvéleményként mondom, inkább "különvéleményként" :-) A többi dolog nagyon helytálló amit írtál, és hasznos.
Üdv:
Gábor
14

Valaki tudna vmi bővebbet

partisan1991 · 2010. Már. 9. (K), 18.32
Valaki tudna vmi bővebbet mondani/mutatni a Zend frameworkről, vagy hogy mire megyek vele?
15

Próbáld ki

janoszen · 2010. Már. 9. (K), 18.58
A legjobban jársz, ha kipróbálod. Képzelj el egy a PHP alap funkcionalitásán messze túlmutató eszközkészletet, amivel dolgozhatsz és lassan ipari szabvánnyá küzdi föl magát.
16

Hát kipróbálnám

partisan1991 · 2010. Már. 10. (Sze), 09.25
, de eléggé nehezen tudtam az angol utasításokat kibogarászni, a magyar leírások meg számomra eléggé hiányosak. Azt már tudom, hogy CMS-t is írtak a segítségével(lsd: TomatoCMS), bár énis eljutnék arra a szintre...