ugrás a tartalomhoz

Megjelent az Internet Explorer 8

Török Gábor · 2009. Már. 26. (Cs), 16.20
Ma egy hete, hogy megjelent az Internet Explorer böngésző 8-as kiadása – mintegy két és fél évvel az előző 7-es verzió után. Az IE8-ra minden bizonnyal (legalábbis a fejlesztőket tekintve) ráhúzhatjuk a legjobban várt böngésző címkét. Ha mást nem is tudna felmutatni, már akkor is lenne egy óriási előnye: egy lépéssel távolodtunk az IE6-tól.

Senki sem akar már szegény IE6-tal jattolni (forrás: eatsleepdraw.com)


Akik figyelemmel kísérik a Weblabor blogmarkjait és más webes magazinok bejegyzéseit, több ízben olvashattak már az elmúlt héten az IE8-t dicsőítő és ostorozó cikkeket vegyesen. Én azok közé tartozom, akik örülnek az új kiadásnak, egy óvatlan pillanatban még kánaánnak is neveztem . Kánaántól persze még messze vagyunk, azonban tény, hogy az IE8 elődjeihez képest sokat fejlődött a webes szabványok támogatásában. Persze CSS3-ban még van mit pótolnia, viszont (végre) a CSS2.1-et jól tudja (viszi az Acid2-t), a JavaScript motorja pedig külön említésre méltó. (Sőt, állítólag nagyon gyors is.)

Akiknek IE8-ban a böngésző hackek miatt elhasal az oldaluk, egy speciális meta taggel visszaállíthatják a régi időket, de ha még ez sem segít, érdemes felkeresni az IEblogot, ahol az IE8-ban már a Compatibility View ellenére sem működő módszerekre kínálnak megoldást a szerzők.

Természetesen hiába dobott ki a Microsoft hosszú idő után ismét egy jó böngészőt, nem fognak az IE6-ot használok varázsütésre áttérni, várhatóan nagyobb lökést majd a Windows 7 megjelenése ad. Vagy?

Weblabort olvasók böngésző használati eloszlása 2007 márciusában


Weblabort olvasók böngésző használati eloszlása 2009 márciusában


A minap érdekességképpen fellapoztam a Weblabor látogatottsági statisztikáit. Kíváncsi voltam, hogy vajon az olvasók milyen arányban használnak IE-t most, és két évvel ezelőtt mi volt ez a szám. A Weblabor olvasótábora közel sem releváns mintavételezés szempontjából, ha a látogatók webböngészőinek eloszlását kívánjuk vizsgálni, mégis érdemes megfigyelni azt a trendet, hogy 2007 márciusában durván fej-fej mellettről mára a WL-t látogatók körében háromszor annyian használnak Firefoxot, mint IE-t. Érdekes az Opera hazai penetrációja is a webfejlesztők körében, egyértelműen látszik, hogy még mindig peremböngésző, végül szépen kirajzolódik az új versenyző is a téren: hello, Chrome.
 
1

Alapértelmezett

Gixx · 2009. Már. 28. (Szo), 16.16
Részemről nagyon örülök, hogy végre kijött és megy, de még hogy!

Annyira jól, hogy a minap, amikor a munkahelyen reggel a szokásos Firefox "bootolásra" vártam (kénytelen vagyok ezt a kifejezést használni, mert a 3.0.7-es Firefox még kiegészítők nélkül is minősíthetetlenül lassú), gondoltam egyet és elindítottam az IE8-at is.

Már javában böngésztem az IE8-cal és "el is felejtkeztem" az FF-ről, mire az volt szíves a képembe nyomni az ablakot (mondjuk ez a Windowsnak egy undorító szokása, hogy elveszi a betöltődött ablak a fókuszt egy használatban levő ablaktól). Be is zártam egyből (gondoltam én, mert még 10 perc múlva is ott figyelt a TaskManager szerint a memóriában és csak hízott és hízott).

Na abban a pillanatban döntöttem úgy, hogy az IE8 firebug klónja bőven elég lesz nekem a fejlesztéshez és alapértelmezett böngészővé tettem.

Örvendetes továbbá, hogy van végre normális forráskód megtekintője.

Ja és a JS tényleg gyors. Le a kalappal IE Team!

Helló IE8, FF megy a polcra és csak indokolt esetben veszem elő.
2

A JS éppen nem gyors

tgr · 2009. Már. 28. (Szo), 18.05
Valójában a JS még mindig kb. 3x lassabb bármely másik böngészőnél (ami, ha úgy vesszük, szép teljesítmény, mert több százszoros javulást jelent az elődeihez képest), a megjelenítője viszont tényleg gyors.
4

tesztre hivatkozok

Gixx · 2009. Már. 30. (H), 09.20
Mondjuk én a millisec-ek között már nem nagyon tudok különbséget tenni, tény, hogy a korábbi IE-knél sokkal gyorsabb, de mintha az FF-et is megelőzni egy-egy nagyobb horderejű művelet esetében.

Illetve ez az állítás nem volt teljesen légbőlkapott, egy tesztre hivatkozok (Sunspider test), amit belátom tényleg nem ismerek struktúrájában és csak a kiköhögött eredményekre támaszkodhatok, de ha más is hisz benne, akkor az nekem már elég (nincsenek világmegváltó álmaim) :)

Amúgy a tesztről volt egy blogmark itt a weblaboron.

Update: kihagytam, hogy a jelenlegi stable FF-re gondoltam, nem a még béta 3.5-re
19

IE8 rulez

gladiator · 2010. Ápr. 30. (P), 11.04
Én hasonlóan vagyok vele. Fent figyelt a Firefox és az IE valamelyik előző verziója (6 talán), de utóbbit nem nagyon használtam csak speciális esetekben. Most frissítettem a 8-ra, mert sok helyen reklámozzák, gondoltam, miért ne - hát nagyon néztem, hogy milyen pofás lett az idők során :) a webslice-okat rendesen kihasználom, nagyon szeretem.. éljenéljen, csak így tovább! :)
3

A két grafikonra jó lett

rrd · 2009. Már. 29. (V), 18.27
A két grafikonra jó lett volna ha rákerülnek a százalékok vagy darabszámok vagy mindkettő. Így is látszik, de úgy még hivatkozni is lehetne rá máshol. :)
5

Frissítettem a grafikonokat

Török Gábor · 2009. Már. 30. (H), 14.08
Köszi a jelzést, frissítettem a grafikonokat. Csak a trend az érdekes itt, messze menő következtetéseket nem lehet (és szabad) levonni. A témában érdekes még John Resig hétvégén publikált Determining Browser Market Share írása.
6

Akkor jó a tréfa,

Kevlar · 2009. Már. 31. (K), 13.26
ha időben érkezik:
http://www.smashingmagazine.com/2009/03/31/breaking-internet-explorer-81-eagle-eyes-leaked/

Holnap senki sem dőlne be ennek.
(És mi van, ha igaz? :)
7

Windows Update

kgyt · 2009. Május. 21. (Cs), 09.25
Alapértelmezetten a ~ is felteszi... :)
Reménykedjünk.
8

Veszélyes feltenni?

zzrek · 2009. Május. 23. (Szo), 10.43
Sziasztok!

Annak idején az IE7-et feltenni "veszélyes" volt (fejlesztői szempontból) mert nagyon kevesen használták, viszont nagyon macerás lett utána az IE6 motorjának elővarázsolása.

Most is ugyanabban a cipőben járok: nem akarom felrakni az IE8-at, mert úgysem használják még sokan, nem is akarom rajta igazán tesztelni a fejlesztéseimet (bár egy kicsit kíváncsi vagyok), de sokkal inkább szeretném megtartani a lehetőséget, hogy IE7 motorral (és IE6-tal) kipróbálhassak bármit.

Tehát most fennvan az IE7, és használom hozzá a régesrégi (még NT-re fejlesztett) script debuggert.

Viszont azért érdekel az IE8, és hallottam a debubberéről, egyéb fejlesztőt támogató eszközeiről, meg arról, hogy lehet tőle kérni IE7 módot.

Kérdezem a tapasztaltakat:
1. Az IE7 mód az tényleg alkalmas arra, hogy kipróbáljam az oldalakat IE7 alatt? (Úgy hallottam, hogy az IE8-nak a JS motorja is más, ilyenkor az IE7-tel egyezően működik az is? Vagy az eltérések nem számottevőek?)
2. A beépített fejlesztőeszközök tényleg jobbak, mint a régi script debugger és az IE7-re is elérhető developer tools?
3. Ha felrakom az IE8-at, előtte szedjem-e le a script debuggert?
4. Egyéb tapasztalatok vannak-e, amik ellene szólnak, vagy bátran frissítsek?

Köszönöm!
9

IE Application Compatibility VPC Image

Max Logan · 2009. Május. 23. (Szo), 11.04
Én ezt a megoldást használom. IE 7 van fent, IE6 és 8 pedig VPC-n.

Link: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx
10

Mi az, hogy veszélyes?

Fraki · 2009. Május. 23. (Szo), 12.00
Mi az, hogy veszélyes? Mostmár 3 IE van, így is úgy is meg kell oldanod nem telepített verziók futtatását (2-nél is meg kellett), tehát nem teljesen mindegy, melyik van elsődlegesen fent? Nálam speciel IE8 van, a másik kettő VPC.
11

IE8 módok

yaanno · 2009. Május. 23. (Szo), 14.39
Feltételezem h windowson fejlesztesz.

1. eddigi tapasztalatok alapján igen, alkalmas; az ie8 többféle módot biztosít: böngésző mód - ie8 és ie7, dokumentum mód - ie8, ie7 és quirks; az ie7+ie7 módok gyakorlatilag = a tényleges ie7-el
2. mérföldekkel jobb a dev eszköz az ie8-ban, már csak ezért is érdemes feltenni
3. nem kell leszedned, mert az ie8 nem fogja betölteni
4. ie6-ot én virtuális gépbe tenném, de xenocode segítségével többek közt ie6-ot és ie7-et is tudsz varázsolni a gépedre; így pl. azt is megteheted hogy extra ellenőrzést csinálsz ie7-re, ha a gépeden már ie8 van
12

+1 xenocode

gex · 2009. Május. 23. (Szo), 14.42
+1 xenocode.
13

Eszközök

Ustak · 2009. Május. 23. (Szo), 18.22
linux alá? Emlékszem volt valami "user agent switcher" de én nem igazán voltam megelégedve vele...(Nem volt olyan buta mint az igazi:-)) A mai napig fejlesztés linux alatt, és utána váltás windowsra, ellenőrzés.
Van erre jobb módszer? Köszi! Gábor.
14

virtualizáció

yaanno · 2009. Május. 23. (Szo), 23.52
Bár messze nem tökéletes, virtuális gépekkel (virtualbox, vmware) sokan dolgoznak Linux alatt. Ha több (fizikai) gép is rendelkezésedre áll, pl. egy XP futtatásra alkalmas gép, akkor VNC-vel is megoldhatod.
15

Terjedőben van az IE8

Adam · 2009. Május. 26. (K), 10.54
Nálunk pl. a látogatók 8%-a már IE8at használ. Ez nemzetközi látogatói bázisnál van, Magyarországra tekintve nincsenek adataim.

Ebből az látszik, hogy már érdemes azon is nézni az oldalt. Jelenleg már csak az IE6 (18%), IE7 (38%) és a FF3 (21%) előzi meg. Az "egyéb" böngészők (Chrome, Safari, Opera, stb.) együtt nem érnek el 8%-ot.
16

érdekes

Hodicska Gergely · 2009. Május. 31. (V), 04.27
Ustreamen ez úgy néz ki, hogy 44% FF és 42% IE, ez utóbbi 5.5%-a IE8. Safari 5.6%, Chrome 4.8%, Opera 2.2%.
17

Más a közönség

Adam · 2009. Május. 31. (V), 11.34
Valljuk be, azért eléggé más a közönség...ustream-et szerintem még mindig — személyes vélemény, javíts ki ha nem — inkább a számítógép-orientáltak látogatják, nem pedig az egységnyi sugarú felhasználók.
18

részben

Hodicska Gergely · 2009. Május. 31. (V), 20.36
Valljuk be, azért eléggé más a közönség...ustream-et szerintem még mindig — személyes vélemény, javíts ki ha nem — inkább a számítógép-orientáltak látogatják, nem pedig az egységnyi sugarú felhasználók
Részben ez is benne lehet, bár a legtöbb broadcaster esetén a látogatók nem túl techi emberek, pl. most volt jonas brothers (nem röhögni) adás: több mint százezren nézték 12-15 éves átaléletkorral. Talán a földrajzi eloszlásban is elég komoly különbség lehet a két site között, lehet ez is erősen befolyásolja.