ugrás a tartalomhoz

Can Opera Ever Become Popular?

Török Gábor · 2009. Már. 25. (Sze), 19.02
Dacára kedvező tulajdonságainak, az Opera még mindig peremböngésző a deszktopon
 
1

opera...

Drawain · 2009. Már. 25. (Sze), 20.36
Szerintem nagyon nehezen képzelhető el, igazából annyi ideje van a böngészőpiacon, hogy a régebb óta netezők már vagy lemondtak róla vagy átálltak rá, újakat pedig egyszerűen képtelenek elnyerni a vetélytársaktól. Úgy gondolom még a Safarinak is nagyobb esélye van ma... Valami óriási marketingfogást kellene kitalálniuk, hogy az emberek adjanak neki még egy esélyt.

Jópárszor próbáltam átállni operára de mindig zavart valami, és nem okozott olyan "startélményt", mint pl. a Chrome vagy a Safari 3-4 a sebességével és letisztultságával. Ráadásul ez a kettő most folyamatosan bombázza a médiát mindenféle fejlesztésekkel, benchmarkokkal, stb. - az opera meg nagyokat hallgat. Igazából ahol van létjogosultsága az a mobil böngészők piaca, mert ott tényleg tetszik, de ha így folytatják ott is lekörözi őket a konkurencia.

Mint fejlesztő a DragonFly-al pedig egyáltalán nem vagyok elégedett... Szóval lenne mit összekapni. Tény, hogy a 10es opera bétát még nem néztem.
2

Szépen összefoglaltad

tolmi · 2009. Már. 25. (Sze), 22.04
Nekem is az a legfőbb gondom hogy nem áll kézre az egész. Hogy pontosan mi, azt sajnos meg sem tudom fogalmazni. Próbáltam 1 hónapig használni, hátha csak szokatlan, de egyszerűen totál átgondolatlan az én szemszögemből. Pont amire szükséged van egy adott környezetben, az sosincs 1 kattintásnyira. Ideje lenne egy UX designert ráállítani az Operára sztem.
4

Bárki

deejayy · 2009. Már. 26. (Cs), 08.18
Bárki lehet UI designer, mert minden egyes elemet oda tehetsz, ahova akarsz. Bármilyen skint rá lehet húzni, ha nagyon melózol, pixelre ki tudod hozni pl. az IE8-at (lehet, hogy túlzok:).

Azt képzelik, hogy mindenki tisztában van a testreszabással, és meg tudja magának csinálni (szerintem sajnos nem így van).
9

Nem számít

Joó Ádám · 2009. Már. 27. (P), 01.13
A Firefoxból pedig operációs rendszert is lehet faragni kitejesztésekkel (lehet, hogy túlzok ;)), mégis az alapkiszerelése fogja meghódítani vagy elveszteni az átlagfelhasználókat, és ez így van minden böngészőnél.
11

Ez viszont...

deejayy · 2009. Ápr. 7. (K), 08.40
Ezt viszont tökre nem értem, mert egy csomó fícsör operában alap, foxiban pedig csak kiterjesztéssel érhető el. Így elvileg az Operának kellene lenyomnia...
12

Pont ezért

tolmi · 2009. Ápr. 8. (Sze), 14.27
Pont ez a baj vele. Keep it simple stupid (KISS) a kulcsszó.
3

egyetértés

virág · 2009. Már. 26. (Cs), 07.00
Én valamikor 2004-2005 környékén kb. 2 évig használtam az Operát és nagyon szerettem, de akkoriban hiányzott belőle néhány JavaScript funkció ami miatt végül átálltam Firefoxra, azóta évente kb. 1x letöltöm az Operát és próbálok neki esélyt adni, de ugyanaz a bajom vele mint amit te is írsz: valami mindig hiányzik - és nem is funkció, mert funkciókkal tele van zsúfolva, hanem nem áll kézre, zavaros egyik-másik része stb. stb. a 10-es Operát még én se néztem, de majd megteszem ebben az évben valamikor :)
5

mobilra skyfire

Hodicska Gergely · 2009. Már. 26. (Cs), 08.46
http://www.skyfire.com: "YouTube, Hulu, any web video - you name it - it's playing on Skyfire. Skyfire is the only mobile browser that supports full Flash and Windows Media videos, including Flash 10 and Silverlight 2.0."

Pl. ustream is csont nélkül bejön rajta.
6

uhh

virág · 2009. Már. 26. (Cs), 09.34
uhh, ez igencsak sokat fejlődött mióta utoljára láttam...tavaly még béta volt nagyon, de ahogy látom már szépen kinőtte a betegségeit.
10

Opera Mobile 9.7-be is belepakolják a turbó

opera11 · 2009. Már. 30. (H), 17.14
módot, szóval semmivel nem fog többet tudni annál :)
7

Második böngészőnek jó

zila · 2009. Már. 26. (Cs), 17.27
Én dokumentáció olvasásra használom :)
Szépen be van állítva, hogy milyen oldalakat nyisson meg alapból így csak el kell indítanom és minden doksit elérek ami kell. Gyors, kicsi (szemben a Firefox-szal amit csak és kizárólag tesztelés céljából nyitok meg, egyébként utálom), szeretem, igaz elsődleges böngészőnek valahogy tényleg nem jön be...
8

Én nagyon a szeretem a

Fraki · 2009. Már. 26. (Cs), 19.09
Én nagyon a szeretem a paradicsomlevest, főleg betűtésztával. A tepertőkrémet ki nem állhatom, mákos guba elmegy, de csak jó finomra őrölt mákkal, cukrozva természetesen.

Szerk. Na jó, hogy valami konkrétat is hozzátegyek. Ha az Operáról a piacon kialakult sztereotípiát nézzük, akkor egy árva gyereket látunk: statisztikailag "perem", a teljes platformot lefedő saját implementáció (nyilván sajátságos jellemzőkkel), hátszél nélkül.

Tegyük hozzá, hogy tehetséges árva gyerek, köztudott, hogy egy sor fícsört ez a böngésző hozott be, és sokáig a leggyorsabb is volt. Az utóbbit illetően szerintem még mindig messze a legreszponzívabb. Gondolok itt a fülkezelésre, a history-ban lépegetésre stb.

Az előbbit illetően pedig az az érzésem, hogy amiket átvettek tőle, azok is sokszor gyengébben valósultak meg. Például a gyorshívó chrome-ban history alapján megy, nem rögzített, és számkódokkal nem hívhatók elő. Az autoscroll egyik másik böngészőben sem olyan kifinomult, hogy kényelmes legyen használni rendszeresen, olvasás közben is, mint az Operában. Stb.

Jó kérdés, hogy mégis miért nem terjed. Nincs mögötte sem oprendszer, sem egy nyíltforrású közösség. És állandó bizonytalanságérzet is van, hogy jellemzően nemtámogatott motorral böngészek. Nálam úgy elsődleges böngésző, hogy gyakran használom a kontextmenüs Open with... parancsot (ami szintén nagyon hasznos dolog) (jellemzően flashvideós szájtoknál).