ugrás a tartalomhoz

Nem kell az IE 6

Török Gábor · 2009. Feb. 24. (K), 16.16
Az elmúlt napokban több helyütt is olvashattunk arról a norvég kezdeményezésről, amely az Internet Explorer 6-tal felvértezett felhasználókat böngészőjük frissítésére bíztatja. Az ötlet nem új keletű, és hamar kiegészült a kampány az Internet Explorer alternatíváival is. A felhívást két oldalról is megvizsgálhatjuk.

Egyfelől mint fejlesztő – save a developer – én is várom, hogy az IE6 penetrációja olyan alacsony legyen, hogy ne kelljen vele érdemben foglalkozni, és a bugfixre pazarolt időt hasznosabban tudjam eltölteni. (Persze ez a lépés az IE7-hez szükséges hackeket ugyanúgy nem mellőzi, az igazi megváltás továbbra is az IE8. A jelenlegi állapotokhoz képest, mindenesetre.) Másfelől látogatóként nem értek vele egyet, miért ne használhatnám a böngészőmet a weblapok felkeresésére továbbra is, hiszen mindent meg tudok vele csinálni, amit szeretnék. (Arról nem beszélve, hogy ez a kezdeményezés továbbra is csak a tudatos látogatók, geekek körében terjed, őnekik pedig nem kell ezt az egészet amúgy sem magyarázni.)

Sokkal életszagúbb és járhatóbb út az, amikor a látogató belső késztetést érez arra, hogy frissítse a böngészőjét, esetleg egy másikat próbáljon ki, mert azzal jobb lesz a webezési élménye. Egy ilyen eset lehetne (és ez egyben szerintem a szolgálatók felelőssége), amikor az iWiW (neked Facebook) bevezet egy olyan funkciót, amelyet IE6-tal nem lehet teljes körűen élvezni. Csak akkor fog forogni a macskás képed, ha akarod. Ha akarod, akkor viszont frissítened kell. Megléphették volna ezt anno egy IE6 hack-mentes Clearboxszal, ahogy meglépte a Google a GMail esetében. Önmagában annak hirdetése, hogy a böngésződ elavult, frissíts a következő verzióra, szerintem kevés. Miért tenném, ha ugyanolyan jól megvagyok a régivel? Szeretném, hogy ne legyen igazam. (Friss: a Facebook csatlakozott a kampányhoz.)
 
1

a mi hibánk is

gex · 2009. Feb. 24. (K), 16.27
a wiw-vel/facebookkal kezdve gyakorlatilag az összes weboldal hibás ebben, hiszen amíg a webfejlesztők ie6-ra is közel pixelpontosan megcsinálják a weboldalakat, addig tényleg nem lesz késztetés a váltásra. viszont hol a határ? ha én mondom azt, hogy nem törődöm az ie6-tal akkor mindenki a statisztikákkal jön (igen itt a fórumon is), de ha a gmail nem kompatibilis akkor azt mondjuk hogy végre valaki meglépte ezt.
3

Új funkciók bevezetése ösztönözheti

Török Gábor · 2009. Feb. 24. (K), 16.36
Ezért gondolom én azt, hogy a webalkalmazás szolgáltatóknál a labda, hogy az új funkciókat úgy vezessék be, hogy késztesse a felhasználót a böngésző frissítésre (ez a GMail esete). Egy brossúraszerű honlap esetében ezt nem tudod megtenni, mert ott (jogosan) elvárja az ügyfél, hogy az ugyanúgy jelenjék meg. Viszont ahol új funkciókat van lehetőséged bevezetni, ott el tudja fogadni a látogató (és akár az ügyfél), hogy az újdonsághoz új technika kell (új Windowshoz új gép).
14

Céges policy

Adam · 2009. Feb. 25. (Sze), 00.42
Amíg a legtöbb cégnél Windows XP van és azon az előre telepített IE6, a régi intranet csak IE6-tal üzemel jól, és amíg a rendszergazdák céges policy keretein belül nem upgrade-elik, addig bizony jó sok IE6 marad nekünk fejlesztőknek, amik ellen küzdeni sem lehet.
22

Miért ne?

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 17.18
Egy brossúraszerű honlap esetében ezt nem tudod megtenni, mert ott (jogosan) elvárja az ügyfél, hogy az ugyanúgy jelenjék meg.


Pl. ki lehetne neki szolgálni stíluslap nélkül. Így (mert ugye jelentésteljes HTML-t írunk már mind, ugye?) a felhasználó ugyanúgy eléri a tartalmat, a fejlesztőnek pedig nem kell szívnia a CSS-hibákkal. Az ösztönzés pedig megfelelő mértékű.
26

nyomd le az ügyfél torkán

gex · 2009. Már. 7. (Szo), 17.35
pár hete csináltam egy nagy weboldalhoz sitebuildet egy nagy ügynökségnek (rajtuk keresztül egy biztosítónak). ott kezdődtek a problémák, hogy az ügynökségben ie6 volt minden gépen. bizonyára örültek volna neki ha azt mondom, hogy igen nálatok most pont nem jó, de higgyétek el hogy másnál hibátlanul fog megjelenni. (mielőtt valaki elkezdi, volt egy jó pár környi e-mail arról hogy hány éves az ie6, hogy mikor jelent meg az ie7, hogy mikor fog megjelenni az ie8 és hogy milyen böngészők léteznek még)
30

Nehéz

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 18.57
Persze, egy ilyen helyzetben nehezen járható út (habár nem lehetetlen), de ha történetesen IE7 futott volna azokon a gépeken, akkor már szabadabb a pálya ;)
2

R=1

Max Logan · 2009. Feb. 24. (K), 16.28
Az a baj, hogy amíg az egységsugarú user nem érti mi az az internet, addig nem lehet mit kezdeni az egésszel, nem lesz olyan, hogy belső kényszer. Azért nem, mert nem érti, mi az az internet böngésző (sokszor az internet egyenlő náluk a startlappal).

Számtalanszor találkozom olyannal, amikor mondja az illető, hogy küldd a freemailemre. Érdted, nem e-mail címemre, küldd a freemailemre. Ergó az e-mailezést azonosítja a freemail-lel. Fogalma sincsen róla, hogy van még kismillió e-mail szolgáltató vagy hogy saját domain alatt is levelezhetne, esetleg a freemail-es leveleit eltárolhatná pl. OE-ben, vagy TB-ben is.

Sajnos ilyen sz@r a helyzet, én legalábbis ezt tapasztalom. És ott sem jobb, ahol már évek óta neteznek (5+ év). Torrentezni tudnak (érdekes módon ezt meg tudják tanulni), de az alapvető dolgokkal nincsenek tisztában. Az ilyen ember csak azért használ FF-ot, mert feltelepítem a gépére és beállítom elsődleges böngészőnek (meg update-elem az IE-t, szóval nála már biztosan nem lesz 6-os IE).
4

Belső késztetés

Török Gábor · 2009. Feb. 24. (K), 16.41
Torrentezni tudnak (érdekes módon ezt meg tudják tanulni)
Éppen ezt írom. Azzal semmi baj, hogy freemailt használ valaki, ahogy azzal sem, hogy IE6-ot. Az emberek szívesen tanulnak, ha úgy érzik, hogy nekik attól jobb lesz; ahogy a torrentet megtanulta, mert le tudja húzni vele a filmeket, IE6-ot is frissíteni fogja, ha úgy érzi, hogy a webezési élménye azzal javul.
8

Örülök, hogy kötekedési

Fraki · 2009. Feb. 24. (K), 19.32
Örülök, hogy kötekedési lehetőségem támadt.

Amikor valaki azt mondja, hogy küldd a freemailemre, az egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem tud különbséget tenni email és freemail között. Még akkor sem, ha igét képez vele, hiszen sokan mondjuk, hogy gmailezünk. Ugyanakkor az azonosítással sincs önmagában semmi gond, hiszen te is megteszed ezt, amikor azt mondod, hogy guglizol, és egy váratlan pillanatban ez akár be is kerülhet az oxford szótárába. És az is előfordulhat, hogy a szolgáltató megnevezésével releváns információt közöl (vagy több fiókja van, vagy csak emlékezteti a másikat az email-címe egy részére).

Egyszóval ezek nyelvhasználni/nyelvi jelenségek, hétköznapi metonímia, semmi közük a köz IT-műveltségéhez.

De ha már IT-műveltségről van szó, ott sem értem, hol és mi baj lenne. Van egy adott helyzet, ebből kell élni. Te sem értesz mindenhez. Ha anyukád/barátnőd stb. kicsit is jobban tisztában lenne az "alapvető dolgokkal", lehet, hogy nem tudna ilyen jól főzni. Az, hogy valaki a torrentet tudja kezelni, de mondjuk nem tudja, mi az, hogy emailkliens vagy más "alapvető" dolgok, az egy nagyon hasznos szelekciós képesség, amit te is nap mint nap használsz.


Az eredeti kérdéshez. Ez egy olyan helyzet, amikor a piac önszabályozó mechanizmusa beragad. Az ügyfél érdeke, hogy a lap megjelenjen, ha megjelenik, a böngésző lassabban avul el. A fejlesztő érdeke, hogy a böngésző elavuljon, de érdeke az ügyfél kiszolgálása is. Ugyanakkor hosszabb távon mindenkinek érdeke a váltás.

Ilyenkor az érdekütközés elszenvedői elkezdenek informális eszközökhöz nyúlni a hosszabb távú érdekért: kampányok, tüntetések, biciklis felvonulás, élőlánc, tévéostrom.
24

Kötekedés

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 17.28
Ez mind szép és jó, csak Max Logan arról beszélt, amikor az emberek egy technológiát bizony kizárólagosan azonosítanak egy szolgáltatóval – tehát nem nyelvhasználat, hanem tájékozottság kérdése.
15

két autószerelő

Hodicska Gergely · 2009. Feb. 25. (Sze), 20.52
Elképzelem, amikor két autószerelő arról beszélget, hogy mennyire hülyék az emberek, szörnyű a helyzet, a többség azt sem tudja, hogy mi az az Ottó motor, csak beülnek a kocsiba, és tolják neki.
16

Kresz oktatás

Max Logan · 2009. Feb. 26. (Cs), 00.53
Még ha nem is tudja pontosan, hogy mi az Ottó-motor működési elve, azt tudja, hogy mi az az ottó-motor, mert a Kresz könyvben benne van (most néztem meg egy 2 éves Kresz könyvben).

Mire valakinek jogosítványa lesz, legalább hall elméleti dolgokról. De az internetezők sajnos nincsenek tisztában az alapvető elméleti dolgokkal. Sokan még a számítógépet sem tudják üzembiztosan használni, de már neteznek.

Amiről én beszélek az egyfajta IT analfabétizmus, ami a környezetem alapján valós jelenség.

(Amikor egy számtech tanfolyamot elvégzett hölgyemény nem érti mi az, hogy mentse el a Word dokumentumot, amin dolgozott, addig miről beszélünk?!).
17

gyakorlat

Hodicska Gergely · 2009. Feb. 26. (Cs), 05.41
Gyakorlatban mégse tudják az emberek, de nem is a konkrét példa lett volna a lényeg, hanem az hogy, nincs rá szükségük, hogy tudják. Pont amire Fraki is utalt: önvédelem, ha ezzel a tudással ki tudod elégíteni a szükségleteid, akkor nem fogsz jobban elmerülni benne, hacsak nem kifejezetten érdekel a téma, vagy épp fogékonyabb alkat vagy. Akár programozásban is van egy rahedli dolog, amiről valszeg nincs mély ismereted, de azért használod nap mint nap. Azt tudod amire szükséged van, illetve amilyen problémákba belefutottál.
25

Rossz példa

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 17.35
De rossz a példád, mert itt nem arról van szó, hogy az átlagfelhasználó tudja-e mi az a Trident meg Gecko, hanem arról, hogy az átlag autósnak bizony meglehetősen markáns véleménye és széles rálátása van az autómárkákra.

Az pedig, hogy valami le van írva a KRESZ-ben, de az utakon lévők nagyja mégsem tud róla (gyalogos elsőbbsége a zebrán, hm?) az szégyen, és a legkevésbé sem érv. Sajnos a számítógéphez nem kell jogosítvány, de legalább az oktatást vennék komolyan. Mellesleg a számítógépes alapismeretek miért nem követelmények a munkahelyeken?
39

mi az alap?

Hodicska Gergely · 2009. Már. 9. (H), 00.46
Ok, határozd meg az alapot. :) Illetve magyarázd meg utána valakinek, hogy ok, hogy tudja használni ezen infó nélkül is a gépet arra, amire neki szüksége van, de azért ez tanulja már meg, mert így sokkal jobb lesz neki. Tapasztalatom szerint már egy csomószor a fejlesztőket sem érdekli, hogy egy adott dolog mögött mi van, csak éppen működjön. De még ha érdeklődő típusról is van szó, akkor sem tudsz mindennel törődni.
40

Lehetőségek

Joó Ádám · 2009. Már. 9. (H), 01.03
Ameddig nem tudsz róla, milyen lehetőségeid vannak, addig meg fogsz elégedni a kevesebbel is. Hány és hány ember van, aki nem használ könyvjelzőket, mert azt sem tudja, hogy vannak – ez vajon azt jelenti, hogy nem is lenne rá igényük? Nehezen hihető. Sajnos azonban azt kell mondjam, hogy pl. ez nem fért bele 12 évnyi informatika oktatásba. Ami azt illeti, tulajdonképpen a böngészők úgy en bloc nem fértek bele.
49

Ki használ még könyvjelzőt? :-O

khiraly · 2009. Már. 11. (Sze), 17.12
Ki használ még könyvjelzőt, amikor van scrapbook?

De most tényleg, azt hiszed elmentettél valamit. 2 év múlva (nem is sok idő) elő akarod venni, és a domain már rég megszűnt, vagy áttértek valami forradalmian új weblapmotorra, és a régi linkek már nem élnek.

Vagy vehetjük az ind*x.hu-t példának, ahol a cikkek kikerülésük után(!) 4-5 revízión is átesnek.

A scrapbook egyszerű, mert azt menti el, amit épp abban a pillanatban látok, nem kell nevet adni, csak mentegetem, aztán ha több időm van rendszerezem, selejtezem, vagy csak beteszem egy eddigi_090309 mappába az összeset;)

A könyvjelzőzés egy hamvában holt 5let.
50

Off-topic

Török Gábor · 2009. Már. 11. (Sze), 17.16
Ok, ez viszont off-topic a blogbejegyzésre nézve, ezt ne itt vitassuk meg.
51

Cikkhez kapcsolódik vagy sem?

khiraly · 2009. Már. 11. (Sze), 17.25
Értem. Megpróbálok még ritkábban hozzászólni a cikkekhez.

(Ha másnak kell eldöntenie helyettem, hogy mi az offtopik, akkor kár felesleges munkával terhelni. Kösz, hogy szóltál, nem is zavarok tovább.)
53

Nem köll megsértődni, kend!

Gixx · 2009. Már. 11. (Sze), 18.14
Amit te írtál, bár hasznos, de mivel könyvjelző minden böngészőben van (és én Isten bocsássa meg nekem, használom is), de a scrapbook (most kerestem rá google-ban, hogy mi az) az NEM böngészőbe épített valami, így ne vedd sértésnek, ha felhívják a figyelmedet, hogy nem kötődik a témához.

De hogy ne érje szó a ház elejét, "onTopikká" teszem ezt a hozzászólást: Ha a microsoft meg tudná oldani, hogy rendszergazdai jogosultság nélkül is tudna upgrade-elődni az IE, akkor talán nem lenne akkora téma az ilyesmi.

Mert ugye most az a kifogás-nyafogás tárgya, hogy sok a nagy cég, így sok a kliens gép és nem fognak végigmenni egyesével rajtuk, hogy csak mert hát na.

Vagy csak szimplán tudják, hogy az elavult intranetjük ott pusztulna meg egy újabb verziójú IE alatt, és sóherek a magunkfajtáknak pénzt adni, hogy fejlavítsuk a kódot :P
23

Oktatás

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 17.24
Lehet, hogy végre fel kéne emelni a szót az elsöprő méreteket öltő informatikai analfabetizmus ellen: az informatika órát nem játékra kéne használni, és aki nem képes számot adni az elvárható tárgyi és gyakorlati tudásról, azt bizony megbuktatni.
28

Most van elterjedőben az asztal...

Ustak · 2009. Már. 7. (Szo), 17.43
legyen mindenki asztalos!:-)

Bocsi, ha egy kicsit negatívan állok hozzá a dologhoz, jómagam is számítástechnika tanári diplomával rendelkezem (bár nem tanítom, programozok inkább :-)).
Nyilván teljesen igazad van az informatikai analfabetizmus terén, de szörnyűnek tartom, hogy mindenkiből már az általánosban majdhogynem profi informatikust akarunk faragni.
Legyenek meg az alapok, és ha akarja (mert úgy érzi megy neki) bővítse tovább. Sajnos szerintem ez az informatika -eröltetés (hasonlóan az angol-vagy bármely nyelv- erőltetéssel) épp az ellenkező hatást váltja ki, ahogy azt az élő példák is mutatják.
Arról meg nem is akarok beszélni, hogy integrálunk világnak (mármint az oktatásban) és ennek bizony a tanárok látják a következményeit, akik inkább játszatják a gyereket, mert akkor legalább csöndben van, és nyugton ül. A jó képességűek meg majd ellesznek valahogy. Ezt nem folytatom, mert ez nem pedagógiai fórum (szerencsére!):-)
31

Reality check?

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 18.58
szörnyűnek tartom, hogy mindenkiből már az általánosban majdhogynem profi informatikust akarunk faragni.


Hát, ha nem gyakorolod a szakmád, akkor a fentiekkel együtt azt kell mondjam, hogy nagyobb tapasztalatom van az informatika oktatás terén, végülis részt vettem benne 12 éven át, és tágra nyílt szemekkel, pislogva is csak alig, próbálok rájönni, mit érthetsz a profi informatikusok képzésére irányuló erőfeszítéseken. Ugyanis olyannal már találkoztam, hogy egy végzős diák nem tudja mi a különbség mappa és fájl között, olyannal azonban még nem, hogy valakinek harmadikban nyolcbites assemblyt próbáltak volna oktatni.
41

Arányok...

Ustak · 2009. Már. 9. (H), 22.08
igazad van, nincs rálátásom az informatika oktatásra. Tanítottam pár évig, de mostanság csak kertészetet tanítok (az első diplomám mezőgazdasági :-)). Akik hozzám jönnek, így vagy úgy érdeklődnek a kertészet iránt, és így el is vagyunk. Aki nagyon nem akar kertész lenni, nem ezt a szakmát kezdi el.
Engem igazán ez a mondatod döbbentett meg:
és aki nem képes számot adni az elvárható tárgyi és gyakorlati tudásról, azt bizony megbuktatni.

Milyen jogon döntsük mi el (mert mi az informatikát szeretjük és tanítjuk és valamilyen szinten értjük-átlátjuk), hogy mi az a tudásszint amit ismernie és használnia kell majd az életben az informatika terén. Azért mert most a számítógépes dolgokról szól minden, nem szabad(na) szerintem kiemelt tantárgyként kezelni, és leírni azokat, akik nem ismerik, nem érdekli őket, sőt (hűha!) nem szeretik! Biztosan volt olyan tantárgyad anno, amit ki nem állhattál (nekem a történelem) és ma nem is nagyon használod (én legalábbis nem). Mégis jelesre érettségiztem belőle, és a töritanárom a banketten mosolyogva mondta, hogy nem szólt bele, de 100 éveket tévedtem. Ha akkor megbuktat, ki tudja eljutok -e idáig.
Aki az infóval akar foglalkozni, úgyis rászánja az időt, és ha jó, befut. Ez pedig nem az iskolában dől el. A jó iskola kikristályosítja, irányba állítja azt a folyamatot, ami akkor kezdődött mikor a c64 előtt vártuk a kazetta betöltődését, majd impossible missiont játszottunk az első PC-nk fekete-sárga monitorján, a haverokkal LAN partykat csaptunk, és csereberéltük a videokártyát meg pingeltük a hálózatot, a 2000-et váltotta az xp a kólát meg a sör. A 1.5 éves fiam beül az ölembe és (nem először) létrehoz egy névtelen mappát Ubuntu alatt.
Gondolom neked is vannak hasonló élményeid. Nos ennek fényében szerinted mindenkinek az életét ilyen szinten áthatja (át kell hogy hassa) az informatika?
42

Buktatás

Joó Ádám · 2009. Már. 9. (H), 23.34
A buktatást azért írtam, mert sajnos a legalapvetőbb dolgokkal nincsenek tisztában emberek, lásd a felhozott példám – szerinted az ilyen nem érdemelné meg a bukást? Ehhez képest megnézném én, országos összesítésben hány darab kettes, de még hármas is születik informatikából év végi bizonyítványban. Kb. a testneveléssel és rajzzal van egy szinten kezelve a tárgy (mondjuk azok helyzete is szégyenletes).
A számítógép használata ma már tényleg majdnem olyan, mint az írástudás, nem hiszem, hogy csak túl lenne pörgetve a dolog.
Ami pedig azt illeti, nagyon rühelltem a kémiát, de sok kilobyte-nyi anyagot be kellett belőle biflázzak, vessük össze vele az informatika órát…
44

Off-topic

Török Gábor · 2009. Már. 10. (K), 10.23
Köszönjük, ezt a fonalat itt zárjuk is le.
5

gracefully degrade

rrd · 2009. Feb. 24. (K), 18.11
A fene tudja, hogy mondjuk ezt magyarul, de jó esetben így kezelik elegánsan az ilyen eseteket. Ha jó a böngésződ ha nem akkor is működnek a fő funkciók, ha jó a böngésződ akkor kapod az extrákat.

Persze ehhez hozzátartozik hogy sok helyen nincs is semmiféle szolgáltatás aminél extrák vannak. A mi oldalunkról egyszerűen arról van szó, hogy a fenének sincs kedve plusz órákat azzal ügyködni, hogy az IE is megegye ugyanazt a css-t és ne essen szét az oldal, de muszáj. Szóval tényleg két oldala van a dolognak, de sajnos még az a rész is problematikus, hogy az oldal nagyjából éljen IE6-tal.
6

Hogyan bírjuk rá a felhasználót a váltásra?

yaanno · 2009. Feb. 24. (K), 18.29
Egyrészt lehet elegánsan is csinálni ezt, nem pedig ráordítani az userre, ahogyan egyes kezdeményezések nyomán teszik.

Másrészt - egységsugarú user? Ha abból élsz, hogy az üzleti partnereidet a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatásban stb. részesítsd, akkor teljesen jogosulatlan ez a lesajnáló mód. Ha nem tetszik az ügyfél hozzáállása, akkor küldd el máshoz, ez sokkal korrektebb és számodra is kényelmesebb, mint a háta mögött puffogni.

Lehet, hogy butaság, amit mondok, de az ügyfélkapcsolatban akkor is van némi mediáció és oktatás, ha a partner felkészült, hát még akkor, amikor kezdő userről van szó, és azt hiszem, hogy némi oktatás bele kell férjen az ügyfélkapcsolatba.
27

Lesajnálás

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 17.40
Nem véletlen létezik egységsugarú és power user megkülönböztetés a szakmai szlengben. Utóbbi az, ami valójában elvárható lenne 2009-ben, tehát az, hogy – a fenti analógiánál maradva – legyen egy olyan átfogó képe a számítógépről, mint amilyen egy autósnak van a kocsijáról.
Az autószerelő is erősen lesajnálóvá válna a harmadik ügyfél után, akinek el kell magyarázza, hogy kell bekapcsolni a fűtést.
7

belső késztetés vs külső késztetés

balazsgabi · 2009. Feb. 24. (K), 18.47
Sokkal életszagúbb és járhatóbb út az, amikor a látogató belső késztetést érez arra...


miért érezne ha nem "érezteti" vele senki? Ahogy fentebb is írják a felelőség a webfejlesztőké. Itt nem az amatőrökre gondolok, mint pl. én is vagyok (nekem ez csak hobbim, nem ebből élek), hanem akinek a kisujjában van minden hack, ami ahhoz kell, hogy az IE6 is "megtudjon" jeleníteni olyan apró de praktikus dolgokat, mint a position:fixed, félig átlátszó képek, stb.

Nekem az első meztelenkedés után támadt az az ötletem, hogy bannolni kéne az IE6-ot. De csak a böngészőt és nem azt, aki azt használ. Annak idején fel is dobtam és KGYT-től érkezett egy olyan megoldás, ami csak a 6-ost fosztja meg a CSS-től. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy mind szemantika, mind hozzáférhetőség terén perfetto legyen. Ez a sokk (amikor fehér alapon fekete betűket lát pl. 2009-ben az "interneten") sztem megfelelő késztetés lenne, ami nézőpont kérdése, hogy külső-e, vagy belső.

Ebbe a témába viszont nem fér bele az üzletpolitika. Ugye senki nem fog hősködni, hogy én nem csinálok olyant ami crossbrowser ha egyszer ebből él. Viszont manapság majdnem minden fejlesztőnek van saját oldala (blog, stb) ahol ha másból nem hát önérzetből megtehetné és a "sok kicsi" elv be szokott jönni, amíg a nagyokra (szolgáltatókra) várunk.


ui: boccs az ismétlésért, de mikor elkezdtem képernyőre önteni a gondolataimat még csak 4 poszt volt látható :)
19

Get Pro

Gixx · 2009. Már. 2. (H), 13.56
lehetne úgyis motiválni, hogy ha a felhasználó IE6-ot használ, akkor lát minden tartalamat rendesen, de maga a dizájn nem bonyolultabb mondjuk mint a http://www.apache.org/ -é :) És lenne egy "Get Pro for FREE" gomb, ahol szépen be lennének linkelve a lehetőségek :)
20

Kényszer, és nem késztetés

Török Gábor · 2009. Már. 2. (H), 14.03
Ez nem motiválás, hanem külső kényszer. It's their web, we just building on it. Engedd meg a látogatónak, hogy azzal böngésszen, amivel szeretne, ld. az eddigi kommentek. Továbbá te is máshogy látod majd ezt, amikor a megbízásod teljesítéséért nem kapod meg a bérezésed, mert a megbízod jogosan várja el, hogy IE6 alatt is megjelenjen a készített produktum.
29

Jogosan?

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 17.44
Melyik hardvergyártót érdekli, hogy én jogosnak érzem az elvárásom, miszerint az ő alaplapjuknak/videókártyájuknak/memóriájuknak a tíz éves konfigurációmmal is működni kéne?
32

Te vagy a "gyártó"

Poetro · 2009. Már. 7. (Szo), 20.50
Mivel ebben a helyzetben te vagy a "gyártó", ha nem olyan terméket árulsz, ami a vásárlónak kell, a vásárló nem fogja megvenni, hacsak nincs más választása. És mivel ebben a szakmában eléggé sok választása van, azaz sok vállalkozás foglalkozik weblapok "gyártásával" kicsi az esély, hogy ne találjon olyat, ami kielégíti az igényeit, vagy legalábbis úgy gondolja, hogy kielégíti.
33

Légy ügyes

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 21.25
Érd el, hogy az ügyfél ne vegye észre vagy ne tulajdonítson neki jelentőséget. Ha más lelkiismeret-furdalás nélkül ad el szemét kódot, akkor a jó ügy érdekében te is csalhatsz picit.
34

"Csalnék"

Poetro · 2009. Már. 7. (Szo), 22.19
"Csalnék" én, csak az a legnagyobb baj, hogy az ügyfél is nagy százalékban IE6-ot használ. És ha ez nem is derül ki elsőre, és nem is gondolok rá, hogy egyáltalán még létezik is, az átadás napján felhív, hogy szét van esve.
35

Duma

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 23.29
Ilyenkor kell a jó szöveg, hogy mint a világ legtermészetesebb dolgát tudd neki beadni, hogy ez egy teljesen jelentéktelen kis hiba, amit azóta már a böngésző gyártója javított, sajnos te nem tudod kikerülni, de egy egyszerű frissítéssel minden megoldható – ha sikerül, akkor ő fogja lelkesen elmagyarázni mindenki másnak is, aki panaszkodik :)
36

"Csalnék II"

Ustak · 2009. Már. 7. (Szo), 23.37
És ott van az az eset is, mikor nem egy hozzá nem értő megrendelő, hanem a "project manager" erőlteti az ie6 -ot, mert én meg olyan csapatban dolgoztam nem is oly régen. Sajnos a frissíts dumát nem vette be :-)
37

Hát

Joó Ádám · 2009. Már. 8. (V), 00.15
FAIL :)
45

Be kell árazni

tgr · 2009. Már. 10. (K), 15.16
Ha tényleg jelentős pluszmunka, hogy IE6 alatt is fusson, akkor ki kell számolni, mekkora, és úgy adni az árajánlatot. Modern böngészőkre X, modern böngészőkre + IE7-re X+Y, modern böngészőkre + IE7-re + IE6-ra X+Y+Z. Sokkal hatékonyabb oktató-nevelő módszer, mint elkezdeni osztani az észt az ügyfélnek, hogy az IE miért szar.
46

Sok szerencsét

yaanno · 2009. Már. 10. (K), 15.29
Megpróbáltam, az ügyfél kiakadt, nem lett belőle semmi. Inkább elmondtam neki még egyszer, miért váltson, akár IE7-re. Megértette, váltott.
47

+1

gex · 2009. Már. 10. (K), 16.06
nem fogják megérteni hogy miért kerül többe pont az a böngésző amit ők is előszeretettel használnak.

viszont olyat csináltam már hogy előre elmagyaráztam hogy ie6-ban lehetnek apró szépséghibák, mivel 10 éves a program. elfogadták. lettek is hibák. :)
52

kompatibilitási pakk

Gixx · 2009. Már. 11. (Sze), 18.03
A benzinkútban sem kapni már a kétüteműekhez [K]everék üzemanyagot. Csak ha az ember vesz külön olajat, akkor jut csak [K]everékhez :P

Az ügyfél vegyen külön IE6 kompatibilitási pakkot! :D


Több munka, hogy abban is jó legyen -> több áram, mert tovább tart megcsinálni -> több környezetszennyezés

Le a kétütemű böngészőkkel! Szennyezik a környezetet! :)
9

xp

demo · 2009. Feb. 24. (K), 20.21
Sztem csak xpvel fog kihalni az ie6. 7es szvsz sosem lesz mainstream, az el fog tűnni ahogy kijön a win seven a 8cas explorerrel.
xp túl jó lett, most billék is fogják a fejüket hogy miként vegyék rá az egyszeri usert a váltásra. Vistával fürdés volt. xpnek még van 4-5 éve.
10

jquery

demo · 2009. Feb. 24. (K), 20.24
jquerynek van egy pluginje, ie6 alatt fekete fehér lesz az oldal. ^^
11

És fut is...

Ustak · 2009. Feb. 24. (K), 20.43
ie6 alatt? :-) :-) :-)
12

Azon gondolkoztam...

kutyamutya · 2009. Feb. 25. (Sze), 00.06
...hogy mennyi lehet az igazi IE6-használók száma. Néha ugyanis az az érzésem, hogy az alapos webes arcoknak van már csak fent valami IE6-utánzat, csakhogy tesztelgessék oldalaikat... ;)
13

Sajnos eléggé sok embernek!

Adam · 2009. Feb. 25. (Sze), 00.40
Ha azt mondom, hogy egy nemzetközileg az 500ba (Alexa) tartozó oldal látogatóinak majd 25%a használ IE6-ot, akkor meglepődsz? Valószínű még nagyobb oldalaknál ez magasabb is lehet. Igen, az 1 millió látogatóból sajnos 250 ezer! Túl sok ahhoz, hogy ne támogassák a látogatókból élő oldalakat üzemeltetők…
18

juteszembe iwiw

Gixx · 2009. Már. 2. (H), 13.42
Nekem Firefox-szal a mindig a mobilos verzió jön be még akkor is, ha más böngészőnek mutatom (UserAgent Switcher).

Tipp?
21

iWiW fejlesztőknek írj

Török Gábor · 2009. Már. 2. (H), 14.05
Írj az iWiW fejlesztőinek, ők talán kompetensebbek, mint mi.
38

Win2000 miatt...

fi76 · 2009. Már. 8. (V), 13.37
Az IE6 támogatottsága nem az XP miatt ilyen nagy, inkább, mert az M$ nem kompatibilis önmagával. Az IE7 a Win2000-re nem megy fel. A cégeknél pedig nagyon bevált a win2000, semmi okuk lecserélni. Az viszont macerás: egyesével végigrohanni több száz gépen, hogy firefoxot telepítsél, és elmagyarázd a felhasználónak, hogy mostantól azt használja. Letiltani az IE6-ot pedig lehetőséged sincs, így a HELP-DESK-nek is adsz egy pofont. Már csak ez a több füles (több oldalt megnyitsz egyszerre) megoldás is iszonyú nehezen szokható meg. Nekem is nehéz volt, még most is előfordul, hogy bezárom az egészet :-)
43

Van ennek az egész témának

Fraki · 2009. Már. 10. (K), 02.38
Van ennek az egész témának egy másik oldala is.

Adott egy helyzet, miszerint van X böngészőnk, amikből az egyik nagyon kilóg, egy másik kevésbé, a többi úgy ahogy elvan kisebb ingadozással.

Őszintén nem tudom, hogy a sitebuildereknek általában milyen szokott lenni erre a helyzetre a metodológiai válasza, nekem az a tapasztalatom, hogy semmilyen. Felépítik a szájtot egy böngészőben nézve, ez mondjuk az FF, és miután kész az egész, megnyitják IE-ben, és kétségbeesnek. Hát ez kérem amatörizmus. Elismerem, hogy az IE lemaradt, hogy többletmunkát okoz, azt viszont nem ismerem el, hogy ez a rinyálás körülötte jogos (nem sorolok mindent a rinyálás kategóriába, de van egy nagy adag rinyálás). Azt a többletmunkát normális munkamódszerrel minimalizálni lehet, és elég jól kalkulálható.

Olyan egyszerű, meg kell nyitni az összes böngészőt, és az ablakokat úgy méretezni, hogy a viewportok azonos helyen, azonos szélességben legyenek (a szélesség nem fontos annyira, ideiglenesen a rugalmas szélességű oldalak body-ját is fixre lehet állítani). (Ezt windowsban elég egyszerű megtenni, feltételezem, más desktopokon sem okozhat gondot.) Aztán szépen csinálni a layoutot, és a kritikus pontokon rendszeresen csekkolni a böngészőket. Nem kell minden egyes változtatásnál, lehet érezni, mikor kell.

(Egyébként ha valakinek van ötlete ilyesmivel kapcsolatban, megoszthatnánk egymással új topikban.)

Azért mondtam ezt el, mert én azt érzékelem, hogy ahelyett, hogy ez a helyzet körültekintőbb munkamódszert váltott volna ki a tisztelt iparosmunkás-társadalomból, ami egyébként IE nélkül sem volna olyan ártalmas dolog, az említett könnyebbik utat választották, a hangos szenvedést.
48

Így van

Rici · 2009. Már. 10. (K), 18.07
Teljesen egyetértek. Már rég hozzá akartam szólni ehhez a témához, de azt hittem, egyedül vagyok a véleményemmel.

Szóval egy megrendelés esetén a valóságra fejlesztünk, nem pedig a szabványoknak. Még akkor is, ha a valóság fáj. (Az más kérdés, hogy esetleg még közben a szabványokhoz is megpróbálunk alkalmazkodni, mert az biztos jó.)

Azon most nem akarok vitába bocsátkozni, hogy megpróbálod eladni a megrendelőnek, hogy nem is kell ez az IE6. Komolyabb megrendelő ilyenkor kiröhög. És még néhány évig ez sajnos így lesz, de manapság tutibiztos így van. Itt most nyilván nem LAN-on és egyéb kontrollált környezetből elérhető belső nyilvántartás jellegű webalkalmazásokra gondolok, hanem olyan website-okra, amelyeket a publikumnak szánnak. És utóbbiból azért sokkal-sokkal több van.

A valóságra való fejlesztésre nyilván a legjobb módszer az, ha a fejlesztés során eleve figyelmbe vesszük, hogy igenis kell olyan elavult böngészőkön működnie, mint pl. IE6. Tehát fejlesztés közben is kipróbáljuk az oldalt. Sőt, tapasztalt webfejlesztőként esetleg eleve olyan megoldásokat alkalmazunk, amelyekről tudjuk, hogy IE6 esetén is jól fognak működni. Egy bizonyos tapasztalattal az IE6 bugok nagy részét eleve elkerüli a jó fejlesztő, nem pedig a végén próbálkozik 5x annyi munkaórával kijavítani a bugokat.

De türelem, már csak 3-4 év, és talán tényleg lezárhatjuk ezt a témát. :)