ugrás a tartalomhoz

Hoszting feladatokhoz keresek webes admin szoftvert

gtoma · 2008. Már. 21. (P), 14.47
Sziasztok!

Lehetséges, hogy bugyutának tűnik a kérdés, és az is lehet, hogy nem ide tartozik. Ezekben az esetekben elnézést kérek.

Szeretnék beindítani egy web szervert.

Több domain futna alatta, mindegyikhaz kellene külön-külön cpanel szerü felület.
De kellene nekem is egy felület, ahol egyszerűen tudok hozzáadni új tárhelyet, domaint.

A cpanel is megfelelőnek tűnik, de magyarul kellene. De más rendszert nem is ismerek.

Érdekelne, hogy tudtok-e ajánlani valami remek magyar nyelvű megoldást. Nem tudom, hogy csak fizetősek vannak-e vagy van free is (gondolom nincs).

Úgy hallottam, hogy cpanelből is van magyar, de nem találtam olyan helyet ahol meg lehet vásárolni magyarul.

További kérdés:

hogy hívják egyáltalán az ilyen rendszereket? :)

Előre is köszönöm a türelmeteket :)
 
1

No way

janoszen · 2008. Már. 21. (P), 20.08
A probléma az, hogy ahogy elnézem, kavarod a technológiákat. Legjobb, ha elmondom, mi hogy működik és ebből ráböksz, hogy melyikre is gondolsz tulajdonképpen, ha webszerverről beszélsz.

Fogalmak

Domain
Meg tudod vásárolni a név használati jogát x forintért y időre. Előkövetelménye, hogy legyen DNS szervered, bár ezt sokszor a regisztrátor is ad.

DNS / Névszerver
Ez a szerver oldja föl a domain nevet numerikus IP-re. Tehát pl www.endomainem.hu -> 1.2.3.4

Mivel több domain egy szerverre is mutathat, ezért a protokolnak (WWW esetén a HTTP) támogatnia kell a virtual hostingot, ha ilyen módon szeretnéd használni.

Protokol / szolgáltatás
Ha megcímzel mondjuk HTTP-n egy szervert, akkor ez a nyelv, amit beszél a kliensed (ld. böngésző) és a szerver. A HTTP pl. támogatja azt, hogy egy IP címen több domain legyen.

Szerver (gép)
Az a vas, amin a szerver szolgáltatások futnak.

Szerver (szolgáltatás)
Egy olyan program, ami egy adott protokolt beszél. Pl. az Apache nevű webszerver ilyen.

CPanel
Egy webes alapú alkalmazás, amellyel mindenféle beállításokat tudsz tekerészni a szerveren. Ha nem saját szervert üzemeltetsz, ezt nem kell megvenni, hanem olyan szolgáltatást kell bérelni, amihez ilyen lehetőséget adnak.

Megoldások

1. Tárhely
Free vagy fizetős, ez a legalapabb dolog, ami a webes megjelenéshez kell. Kapsz valamennyi tárhelyet, vehetsz adott esetben egy vagy több domaint hozzá és fölpakolhatsz cuccokat. Osztott szerverről van szó, tehát egy vason akár sok száz ügyfél is lakhat egyszerre. Adott esetben e-mail accountokat is kapsz hozzá.

2. VPS
Itt egy vas erőforrásai vannak szétosztva, hogy minden részen külön operációs rendszer fut és afölött a rész fölött teljes ellenőrzésed van. Akár saját szolgáltatásokat is futtathatsz (chat szerver, e-mail, stb.) A fellépő szoftveres problémákat itt már Neked kell megoldanod.

3. Saját/bérelt szerver
Ez az ultimatív megoldás. Ugyanúgy, mint a VPS-nél ellenőrzésed van az operációs rendszer fölött, de az előző megoldással ellentétben itt a gépen csak Te laksz teljes egyeduralommal és adott esetben Neked kell elhárítani a fellépő hardveres hibákat is.

Figyelmeztetés
Saját szerver üzemeltetése elég macerás dolog. Túlzás nélkül mondom, hogy havi jó pár (de van, amikor néhány tíz) munkaóra benne van, pedig már jó ideje foglalkozom vele. Igaz, nálam speciális igények vannak, de akkor sem egyszerű.
2

tisztult

gtoma · 2008. Már. 21. (P), 21.04
Köszi!

Tényleg tisztult a dolog. Szóval NEM tárhelyet szeretnék, hanem saját szervert.

Szerver és cpanel "közötti" rész homályos picit.
azaz: egy szerver esetében ugye van 2 felhasználó. Az egyik mondjuk kioszt tárhelyet, domaint irányítja valahová (a tráhely valamely részére. A másik felhasználó pedig a domain és tárhely "bérlője".

Szóval engem a cpanel tipusu szoftver, szoftverek érdekelnek. Igazából az nem tiszta, hogy ez a 2 felhasználó mondjuk ugyanazt a szoftvert használja? És ha van 1 ilyen szerveren 10 domain, akiknek mindnek van cpanelje, akkor mindnek külön kell telepítenie?

Egy domain és tárhely "kiosztás" ezen a szoftveren történik, vagy arra nem szoftvr van, hanem bele kell nyulni amnuálisan fájlokba?

Szóval hogy lásd: fel szeretném mérni, hogy milyen induló költségei lennének egy szerver üzemeltetésének, nagyjából miket kell beszerezni (addig tudom, hogy vas, Apache, sql :) ). De onnan már homály. (nyilván rendszergazdára is szükség van :) )
3

Sok dolog

janoszen · 2008. Már. 21. (P), 21.31
Nincs mit.

Alapvetően a CPanel egy olyan alkalmazás, ami leegyszerűsíti a szerver adminisztrációját és lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy rendszergazdai jogok nélkül is egyszerűen módosíthassanak a tárhelyük bizonyos paraméterein.

A domain bejegyzését egy registrar végzi. Egy ilyennel mondjuk, le tudsz szerződni vagy éppenséggel megmondod az ügyfeleidnek (ha vannak) hogy tetszésük szerinti registrart használjanak.

A tárhely hozzárendelés megint egy másik dolog, több részből áll. A webtárhely kiosztása általában egy vagy több Apache virtual host létrehozását jelenti, az e-mail kiosztás az MTA-ban (levelező szerver) történik, stb. Ebben ugyan segít a CPanel, de nagyon gyorsan kifutsz a lehetőségekből, ha nem a szabvány egységes szolgáltatást akarod, hanem egy kicsit mást.

Ami a költségeket illeti, két dologból tevődik össze. A vas és a rendszergazda. Az előbbinél néhány alapkritérium van, az egyik, hogy RAID-es lemezek legyenek, mert ha nincs tükrözve, akkor a vinyó meghibásodása esetén ba*hatod az adatokat.

Ami a rendszergazdát illeti, na az húzós ügy. Vannak ugyan emberek és cégek, akik ezt havi 10k Ft-ért vállalják, de azt tapasztalom, hogy havi 10k mem fedi a szerver átlagos munkaigényét, az egyéni fejlesztéseket pedig végképp nem.

A probléma az, hogy igazából nem látom, hogy mire szeretnél szervert. Ez nyilván nagyban meghatározza a vagy és foglalkozás igényt is. Tehát leginkább el kellene árulnod, hogy milyen célból szeretnél saját szervert és mi az indoka annak, hogy nem elég neked egy bérelt tárhely.
4

+költség a cpanel, de van más is?

gtoma · 2008. Már. 21. (P), 22.37
hát én és még néhányan össze akarunk állni, és weboldalakat akarunk csinálni. ehhez kellene szerver. Igazából számomra a cpanel szerü dolog a kérdéses. Azaz: azt láttam, hogy pánzbe kerül láttam több verziót is. Ez pl.: http://www.buycpanel.com/cpanel_full_license.php Ez lehet hogy jó, de sajna 90 ezer forint 1 évre. És azt sem tudom, hogy ez elég lenne-e. Ezzel majd mindenki tudja menedzselni a saját tárhelyét? Ez lekezeli a tárhely kiosztását? És ez 1 gépre vonatkozik? vagy mindenkinek meg kell vennie?!

Van ennek valami magyar (nyelvű) alternatívája?
5

Nem jó megoldás

janoszen · 2008. Már. 21. (P), 23.58
Hát figyelj. Ha Ti akartok weboldalakat csinálni és nem külső embereknek szolgáltatni, akkor a CPanel halál fölösleges, mert vannak sokkal egyszerűbb management felületek is. Sőt, nem is biztos, hogy kell.

Ami a szervert illeti, tapasztalatból mondom, hogy masszív szopással tud járni, főleg ha nincs tapasztalatod benne. Ez nem csak olyan, hogy föltelepíted, aztán megy, azzal foglalkozni kell. (Pl. nálam most zuhant a gépre 30 000 spam, úgyhogy némileg erősebb spamszűrést kellett alkalmazni.) Vagy keressetek valakit, aki üzemelteti a szervert Nektek, vagy keressetek egy szolgáltatót, ahol kilóra tudtok tárhelyet venni.

Esetleg VPS-sel kezdjetek, mert akkor kb 5000 Ft/hó-ra jöttök ki + rendszergazda. (Saját szerver értelmes helyen 15-20k +vas +rendszergazda).

Ha mégis saját szerver, akkor kössétek föl a gatyamadzagot és adott esetben specifikáld jobban, hogy mit szeretnél futtatni konkrétan a webszervereden, akkor tudok segíteni.
8

konkrétan sok tárhelyes, sok domaines szervert

gtoma · 2008. Már. 23. (V), 21.55
Az van, hogy többen összeállunk, mindegyikünknek lenne több oldala is, 10-20 weboldalról beszélünk. Ez ha egy olcsó tárhelyet nézek simán 60-120 ezer forint / koponya. ez 10-15 embernél már mocskos nagy összeg.

Tehát inkább az lenne jó, ha lenne 1 szerver. Józsi, vagy géza aszondja nekem (vagy a rendszergazdának), hogy kell uj tárhely, csináld meg, és néhány klikkből elkészül az új tárhely, csatolva 1 domain. Ő pedig saját magának tud sql adatbázist, vagy crontabot vagy emailt vagy bármit beállítani.

Persze ko9rlátozva a tárhely stb, hogy megfelelően tudjuk elosztani a zsét.
10

plesk

vbence · 2008. Már. 24. (H), 12.58
Van például ez:
http://www.parallels.com/en/buyonline/plesk/linux/

De ha wikipédián rákeresel lesznek még hasonlók a "competing software" kategóriában. De akár írathatsz is egyet magadnak... Sőt, ha jó a rendszergazda, akkor neki úgy is egykét kattintás.
12

thx

gtoma · 2008. Már. 25. (K), 11.32
Köszi utána fogok járni.

1 kérdés: tudsz olyat ami magyar? Talán nem emeltem ki eléggé, hogy ez elég fontos lenne
13

Szerver...

janoszen · 2008. Már. 25. (K), 12.40
Nem akarok offolni, de mégis offolok. Pont most írok Linux szerver howtot és ott is leírtam, hogy ha nem akarsz foglalkozni a szerverrel, akkor ne csináld, mert ha valami bedöglik, a panel nem fog segíteni és állsz majd mint borjú amazon bizonyos új kapu előtt.

Egyébként ahogy elnézem a gugli találatai alapján, a cpanelnek valszeg van magyar változata vagy viszonylag egyszerű magyarítani.
6

Szerver

tlof · 2008. Már. 22. (Szo), 22.28
Link1
Link2

Ezek a webes control panelek vannak. A lista természetesen nem teljes, de kezdésnek jó.

Amivel eddig nekem van tapasztalatom az Cpanel és directadmin. Az előbbivel kevesebb, és régi, az utóbbival több és napi tapasztalat.

Minden ilyen rendszer úgy kezdődik, hogy a legalapabb változtát az os -nek feltelepited, lezongorázod a hw problémákat, beüzemeled az összes eszközt, és sikeresen leforgatod a saját kerneledet. Ezek után lefuttatod a telepitő scriptet amit adnak és össze ált a rendszer.

Legutóbb Directadmint (DA) -t telepitettem a freebsd 6.x felment kb 30 perc alatt, a kernel konfig volt másik 40 perc (Szokni kell még a bsd kernel konfigot na). Ezek után még kb 1 órát elcsesztettem a beállitásokat, és a gépet egy szál ssh bekonfigolása után bevittem a hosting terembe. Megkapta a végleges ip-jét, Letöltöttem a directadmin telepitő scriptjét és jó 3 óra mulva beléphettem a webes admin felületen, hogy létrehozzam az első domaineket, az első ügyfeleknek. Inentől kezdve, a rendszerer frissitéseken kivül nem kell a géphez hozzányúlnod, ha nem kell extrém dolgokkal foglalkozni.

A havi kb 10 óra munka azért a szerver fenttartásában benne van, log file elemzés, frissitgetések, (még akkor is ha csak vasárnap tartasz patchday-t leszámitva a kritikus hibákat).

A költésgekről: egy szervernak használható vas kb 200e forint. Ebből kijön 2x250 g diszk egy 3ware hw raid kártya, hogy ne az operációs rendszerből kelljen ezzel szivni, egy jobb alaplap, egy szervertáp, proci, ram, ház. A havi hostingdij az változik 14-24e forint között függően attól, hogy hol, és milyen szintü szolgáltatást veszel igénybe. Plussz ha ennyire nem értesz hozzá akkor jön még a rendszergazda költsége ami olyan havi 10-15e forint között van, lévén nem kell csak frissitésekkel, és hiba elháritással foglalkoznia. Ha 2 évre veszed az egészet, akkor olyan havi 30e forintot jelent minimum a szerver. Ez elég sok, ennyi pénzért tengernyi hostingot lehet venni, olyan helyen ahol mindez nem a te problémád. Sőt nem egy helyen akár viszont eladó is lehetsz, ahol az ügyfeleid felé te számlázol, és te egyben kapsz a szolgálatódtól számlát.
7

Jó a lista

gtoma · 2008. Már. 23. (V), 21.50
Köszi! A lista jó. de még 2 kérdést had tegyek fel.

1. van-e magyar nyelvű szoftver.
2. ezek általában úgy működnek, hogy feltelepítem, és aztán "maguktól" hozzáadódnak egy-egy domainhez, és ezekben kell kiosztani a tárhelyet? Esetleg ez úgy megy, hogy teljesen máshol osztom ki a domaint, a tárhelyet, aztán a tárhelyhez telepítek egy ilyen rendszert?

Azt hiszem egyébként, hogy megoldjuk ezt a rendszergazda dolgot. ugy tűnik, hogy havi 30 ból kijön a saját szerver.

Hosszútávon sok weboldalt szeretnénk többen, tehát valószínüleg ez lenne az olcsóbb... Szinte biztos.
9

Olcsó...

janoszen · 2008. Már. 24. (H), 11.15
Ne haragudj, de nagyon olcsó az a 30 ahhoz hogy jó legyen. Legalábbis nekem ez az érzésem. Valszeg ebben nem lesz benne, hogy ha valami speciálisra van szükséged, szóval hosszabb távon azért magasabb költségekkel számolj.
11

oké

gtoma · 2008. Már. 25. (K), 10.59
Oké, legyen akkor 40-en vagy 50.

Ez még mindig elhanyagolható ha az ember mondjuk 50-100 weboldalt üzemeltet.

de a kérdés: magyar nyelvű cpanelhez hasonló menedzser rendszer van?