ugrás a tartalomhoz

Mailserver - Egy domain két mailserver

Topi · 2008. Már. 4. (K), 14.17
Sziasztok!

A következő a helyzet. Van egy igen forgalmas site-om. Magához a site-hoz két mailserver kapcsolódik.
Van egy site@ ami a webszerveren lévő mailserverben van létrehozva, ez küldözget méleket, és a többi mailcím egy másik, csak kifejezetten mail serveren van... józsika, pityuka, lacika@ stb. :)
A probléma az, hogy az MX-nél be van állítva mindkét szerver, de sokszor a site@-os címhez a postafiókot a külön mailserveren keresi.
Egy szó mint száz, hogy tudom azt megoldani, hogy egy domainen belül egyik mailcím ezen, másik mailcím meg azon a mailszerveren van?
Próbáltam MX Pref-et állítani, hogy a webes gépre mutató MX a 10-es, a többi a domainhez tartozó mailcím szervere meg MX 20 alatt van...

Sajnos ugye idő mire átáll, de van erre valami megoldás?

Terhelés megosztás és levélküldés gyorsasági kérdés miatt van két mailserver ugyan ahhoz a domainhez.

Köszönöm a válaszokat!

Üdv. Topi
 
1

MX nem erre van

zila · 2008. Már. 4. (K), 14.44
A domain MX-ek failover miatt vannak, ha a legkisebb súlyú mail szerver nem válaszol, akkor próbálkoznak a nagyobbakkal. Ezért aztán minden MX-be állított SMTP szervernek kutya kötelessége átvenni az általa kezelt domain-re érkező leveleket és a userek mailbox-ába pakolni. Vagyis minden MX-en ugyanazoknak a usereknek kell szerepelniük. Hogy fizikailag a mailboxok hol vannak az más kérdés, ilyen konfiguráció esetén én egy harmadik szerverre tenném ahol a POP3/IMAP szerverek vannak, a kliensek erről töltögetik a leveleiket. Ha fontos a rendelkezésre állás akkor természetesen a POP3/IMAP szerverből is több van pl. ha-clusterben...

Esetedben a site@-ot is a mailserverre tenném, ésa webszerveren beállítanék egy imap klienst ami leszedegeti a leveleket helyi mailboxba is (vagy akár fetchmail-lel is töltögetheted...)

Nem tudom milyen smtp szervert használsz, esetleg abban is lehet trükközni a routeolással, hogy minden levél megy a mailserverre kivéve site mert az meg webszerverre megy. De az MX preferencia állítgatással nem tudod ezt megoldani.
2

Nem biztos, hogy értem

janoszen · 2008. Már. 4. (K), 17.48
Nem biztos, hogy értem, mit szeretnél, de szerintem, transzportokkal meg lehet oldani, amit szeretnél. Lehetne pl postfix, az pedig közös MySQL backenddel, ami visszadja, melyik szerver tárolja a leveleit annak a postafióknak.

A kimenő szerver meg egészen más tészta, mert oda annyi SMTP-t teszel be, ahány jólesik.