ugrás a tartalomhoz

Fogalomzavar

Max Logan · 2007. Okt. 31. (Sze), 15.10
Az utóbbi időben mindig elolvasom az állásajánlatokat, mert érdekel, hogy mit adnak és mit várnak el. Namost vagy én értelmezem félre a junior fogalmát, vagy egy fejlesztőnél teljesen mást jelent, mint az úgy egyébként kellene, hogy jelentsen.

Namost nekem a junior fejlesztő az, aki már látott pl. PHP-t, MySQL-t, JS-t, CSS-t, HTML-t és ezekből kezdő-haladó szinten tart. Tehát ha össze kell hozni egy egyszerűbb admin felületes honlapot, akkor meg tudja csinálni. Nem tökéletesen, nem biztos, hogy csinál cache-elést, ahova illete, stb. Tehát már tud, de még nagyon sokat kell fejlődnie.

Ezzel szemben hasonló dolgokat lehet olvasni a hirdetésekben:

Elvárások:
php5, mysql magas szintű ismerete
adodb, smarty ismerete
biztonságos kódolási megoldások ismerete
java & javascript ismerete
xhtml, css szabványok ismerete és megfelelő alkalmazása

Itt még nem írtak le sok mindent, de soxor lehet olyat látni egy junior álláshirdetésben, hogy felsorolják a manapság használt technológiák nagy részét és annak kb. 2/3-ából magas szintű ismeretet várnak le.

Na akkor most itt mi a helyzet? Én értem félre a junior fogalmát?

Nagyon egyszerűen fogalmazva, nekem a junior definiciója kb. az lenne, hogy kevés max. 1 éves tapasztalat, a senior min. 4-5 éves tapasztalat.
 
1

megadott elvárosok != a tényleges elvárások.. :)

Szekeres Gergő · 2007. Okt. 31. (Sze), 15.41
Sokszor azt érzem ilyen hírdetések olvasása közben, hogy a cégek csak szeretnének egymásra licitálni, ki tud egy adott szövegbe minél több szakkifejezést zsúfolni. Ugyanakkor a legtöbb magyar webfejlesztő cég nem használ semmilyen adatbázis "motort", nem fejleszt mvcben, nem foglalkoznak a html szabványokkal, és a programjaiknak kód szinten közük sincs a XXI. századhoz.

Hasonló a helyzet a CV-kel is. Beleírhatsz bármit, hisz mit jelent a mySQL magas szintű ismerete? Ezek csak szavak, az első héten kiderül, hogy alkalmas vagy a feladatra, vagy sem. Addig is ollózd össze az önéletrajzodat - nem mondom hogy hazudj, de ha magas szintű mySQL ismereteket kérnek, és eddig úgy érzed nem okoz problémát a mindennapokban felmerülő problémák megoldása, akkor írd bele hogy tudod...

Mellesleg szerintem ez az álláshirdetés komolytalan, ilyen céghez nem jelentkeznék.

A junior szerintem inkább azt jelenti, hogy rádbízzák a sziszifuszi munkákat, de emellett önálló munkavégzést kérnek.
2

remek tema

dOMiNiS · 2007. Okt. 31. (Sze), 16.11
nagyon sajnaltam a weblabor szerkesztosegenek azon lepeset, hogy kinyomta a forumbol az allashirdeteseket, es nem lehet kommentelni. Van 1-2 eleg durva text. :)
4

a háttérben meghúzódó okok

winston · 2007. Okt. 31. (Sze), 16.16
okkal-joggal tették meg, a "fikázások" és flameok megszűntetésére. igen, vannak állásajánlatok amik nem tetszenek az embernek, de a cégeknek szivük joga feltenni őket. ha nem tetszik, nem kell jelentkezni. valószínűleg, ha olyan vészes, akkor kevés ember fog jelentkezni. mint ahogy azoknak is szívük joga, akik állást keresnek, legyenek bármilyenek.

szép napot,
w.
5

Bla

szaky · 2007. Okt. 31. (Sze), 17.22
"ha olyan vészes, akkor kevés ember fog jelentkezn"

Viszont nincs senki, aki figyelmeztesse az egyszerű halandót. Nem csoda, hogy a cégeknek nem tetszett, hogy beszóltak nekik, ők is megtanulhatnák ezt elviselni. Kicsit ez olyan, mint az, hogy milyen mélyen beépült aköztudatba, hogy nem ildomos fizut másnak elmondani, pedig ez csak a cégnek jó, a munkavállalónak kevéssé.
6

tényleg kell komment?

winston · 2007. Okt. 31. (Sze), 20.13
miért figyelmeztessen? ez nem egy "egyszerű halandóknak" szánt oldal. már nem nagyképűségből, mindenesetre ez egy tematikus oldal, ilyesformán feltételezve némi szakmai ismeretet. munkavállaló részéről egyértelmű, hisz különben minek hírdetne itt. ha meg nem hírdet, hanem céges hírdetésre jelentkezik, akkor joggal várható el, hogy szakmailag meg tudja ítélni, akar e az itt hírdető céghez menni, nem kell felvilágosítani, figyelmeztetni (a "pistikékre", hogy sztereotipikus legyek, mindjárt kitérek).
a másik oldalról meg, a munkaerőt kereső cégektől meg megint elvárható, hogy annyi ismeretük legyen, hogy objektíven legyenek képesek dönteni.
vegyük az informatikai cégeket: itt ugye alapfeltétel, hogy a jelentkezők közül képesek legyenek választani, ne kelljen figyelmeztetni. nem szakmai cégek: igen, itt a gond, mikor a nem szakmai cég próbál felvenni egy oldal elkészítésére munkarőt. tfh. nem adott céget bíz meg. mert ha egy webdesign céget bíz meg, akkor nincs gond. ha viszont valaki magánszemélyt, akkor: lesznek rá jelentkezők, "pistikék", jobbak, rosszabbak. ettől a cégtől nem várható el, hogy teljesen mélységekbe menő szakmai indokok mentén döntsön. ilyenkor aztán persze bibi van, de már ott elrontotta, hogy olyanba vág, amihez nem ért. azonban ezt is félretéve: valószínűleg, ha elég pénzt szán rá (no persze nem túl sokat, mert akkor profi céghez menne), akkor olyanok is jelentkeznek, akik képesek megfelelő minőségben teljesíteni a feladatot, és jó eséllyel ki is derül az önéletrajzból/elbeszélgetésből/referenciákból. ha meg hát keveset szán rá... akkor elnézést, de a saját csapdájába esett. persze a szakmát fogja okolni, de nem lehet minden szép és jó.

és ami a legfontosabb: a szerketsztők nem az obejktív véleménynyilvánítás lehetőségét akarták elvenni, hanem nem tudom mennyire emlékszel, de rengeteg oda nem illő hozzászólás volt. így én úgy értékelem, hogy a döntés helyes, ez a "kisebbik rossz". hozzátenném: szvsz
7

John Agree

szaky · 2007. Okt. 31. (Sze), 21.19
"és ami a legfontosabb: a szerketsztők nem az obejktív véleménynyilvánítás lehetőségét akarták elvenni, hanem nem tudom mennyire emlékszel, de rengeteg oda nem illő hozzászólás volt. így én úgy értékelem, hogy a döntés helyes, ez a "kisebbik rossz". hozzátenném: szvsz"

Sajnos ebben igazat kell adnom neked...
3

junior, senior, mit tud szvsz

winston · 2007. Okt. 31. (Sze), 16.13
szvsz webes téren nagyon sok orientáció létezik. kliens és szerver oldal, szóval elég sok féle junior (és senior megfogalmazás lehet). mindenesetre én a következőket értem a junior / senior alatt (webfejlesztő kultúrkörben):

junior: nem kezdő. van már 1-2 éves tapasztalata, van egy fő irányultsága, amiben jó (kliens, vagy szerveroldal, de lehet ennél szűkebb is, ha nagyon jó), amihez jól ért, 1-2 ehhez kapcsolódó dolog, amihez még mondhatni ért, és a többi webes technológiára is legyen rálátása. példa: php fejlesztő, aki php-ben jó (1-2 év), és van mysql, illetve xml tapasztalata. ezen kívül azért átlátja az alapszintű js-t, html-t, miegyebet. de nem ez a fő vonala.

senior: 4-5 év tapasztalat, és van pár dolog, amihez nagyon ért. a nagyon alatt azt értem, hogy tényleg. mindenhez ért már kicsit a webes téren, még ha a jóegypár dologhoz nem is annyira, de pont úgy, hogy mérlegelni tudjon, meg tudja tanulni adott esetben. az ilyen ember sokat ér, kiforrott kódforrásai vannak, trükköket használ, és ami fontos: tud tervezni. tudja mikor mi kell, és ezt szemelőtt tartva választja ki a technológiákat, és esetleg az embereket. webes téren nincs még külön tervező, vagy ilyesmi, legalábbis nem jellemző, tehát webalkalmazások tervezésének tapasztalata is kell legyen.

én így képzelem el nagyvonalakban. tehát a junior rutinos egy téren, és átlátja a dolgokat, míg a senior tervez, és nagyon ért pár dologhoz. és képes mérlegelni a szükségességüket, lehetőségeiket. ezzel szemben én úgy látom, hogy a webes szféra le van maradva ilyen téren a hagyományos programfejlesztéstől, és nincsenek meg azok a kialakult és bevett szokások, mércék, és módszerek. legtöbb helyen sajnos univerzális bérniggert keresnek, aki 6-8-10 technológiához ért profin. és keveset fogyaszt. persze a valóság jellemzően egyik irányba se ilyen szép. de ez már egy másik téma, nem ide tartozik.