ugrás a tartalomhoz

Moderálás

sly · 2016. Jan. 8. (P), 18.50
Sziasztok!

A következő incidens miatt szeretnék egy kis beszélgetést:
http://weblabor.hu/forumok/temak/133191

Tudom, nem ismertek, de adatlapomon látszik hogy 12 éve itt vagyok. :)

Úgy gondolom a fenti tartalom nem tükrözi a Weblabor minőségét, nincs helye az oldalon. Már az első off témánál moderálni kellett volna. Szerintem töröljük a a témát úgy ahogy van. Lényeges információ nincs benne.

Emberi oldalról, ezt az archetípust ismerem. Ebben az esetben vagy magunkat fogjuk vissza vagy moderálunk. Általában az utóbbi szokott működni.

Szerintem az említett fórumtéma hozzászólás folyamát nem szabadott volna hagyni hogy ilyen rossz irányba folyjon. Nem méltó hozzánk és a Weblabor szellemiségéhez sem.
 
1

Udv

janoszen · 2016. Jan. 8. (P), 19.19
Udv a klubban. En szemely szerint a Weblaborert folytatott kuzdelmemet feladtam es nehany ertelmesebb kerdes megvalaszolasatol eltekintve itt, es a leendo testveroldalan cikkekkel folytatom a tevekenysegemet. Ha megnezed, az elmult 2 evben 6 havonta volt egy forum tema, hogy tenni kellene valamit, de nem tortent semmi. Paran osszealltunk es masfele vettuk az iranyt. Ha gondolod, varunk szeretettel. A Weblabor meg talan felgyogyul egyszer csak a halodasabol, en nagyon remelem.

(Egyebkent en meg ismerlek, anno ProClub neven futottam. :) )
2

Nekem még dereng a régi

sly · 2016. Jan. 8. (P), 19.53
Nekem még dereng a régi neved. :) Szerettem ide járni, de amit tegnap láttam az nagyon kemény volt. :(

Én úgy gondolom még van vissza út. Egy próbát azért én is teszek. Mi a helyzet a többi szerkesztővel? Csak Ádám foglalkozik az oldallal?
5

Adam

janoszen · 2016. Jan. 8. (P), 22.10
Jelenleg csak Adam. Nem is nagyon enged a kozelebe mast, a cikkiroknak meg egy ido utan elment a kedve a dologtol mert annyira nyogvenyelos, es hamar eltunik a cikk a sullesztoben. A legutobbi nagyobb modositas talan akkor volt amikor vegre megcsinaltam a reszponziv CSS-t a motorhoz, aztan meg valaki simogatta. Ez volt vagy 2 eve.
3

Udv! Van lehetoseg arra, hogy

smokey · 2016. Jan. 8. (P), 20.26
Udv! Van lehetoseg arra, hogy masok is csatlakozzanak? Szemely szerint szeretnek egy picit epito jelleggel hatni egy jo kozossegre.
4

Igazából én is erre szeretnék

sly · 2016. Jan. 8. (P), 20.41
Igazából én is erre szeretnék kilyukadni. Én is szívesen segítek. Legjobb lenne ha esetleg élőben összeülnénk. :)
6

Veremcsere

janoszen · 2016. Jan. 8. (P), 22.18
Ha a veremcserére és az épülő cikkes oldalra gondoltok, tárt karokkal várunk mindenkit:


Amit szeretnénk:

  • Átadni a fiatalabb generációnak az informatika szeretetét, motiválni a tanulásra. (Értsd: az RTFM és trollkodás ne legyen divat.)
  • Az aktuális best practiceket megtanítani, elhozni Magyarországra azokat a dolgokat, amik nem eléggé elterjedtek, pedig kellene (pl. tesztelés, stb). (Értsd: jó az e107, de na...)
  • Jól megszerkesztett, sok mindenre kitérő, minél több további olvasási lehetőséget biztosító válaszokat, cikkeket írni. (Értsd: Még ha van is doksi, el kell magyarázni, hogy MIÉRT ez kell neki és hogy releváns a kérdéshez.)
  • Mindezt magyarul szeretnénk tenni, mert a) nem mindenki van abban a helyzetben, hogy tökéletes angolsággal meg tudjon szólalni egy nemzetközi fórumon b) nem mindenki van abban a helyzetben, hogy megtanuljon azonnal angolul, kell egy ugródeszka a szakmában, ahonnan el tud indulni. (Értsd: egy kultúrált magyar válasz angol linkekkel többet ér, mint egy sablon mondat, hogy tanulj meg angolul, rtfm, link.)

Jelenlegi feladatok:

  • Új markdown szerkesztőt keresni a Question2Answer motorhoz, ami nem cseszi szét a kódszinezőt
  • Megoldást találni a tagok által választható értesítésekhez
  • Segíteni a kutatómunkában, cikkírásban az induló cikkes oldalhoz.
8

Köszi, ez tecc... kérdés,

Há.Zé. · 2016. Jan. 9. (Szo), 00.33
Köszi, ez tecc... kérdés, hogy lesz-e forgalom. De ahogy ismerlek, lesz.
Egy apróság: nagyon nem lenne jó átvenni a névadók mentalitását... külföldi fórumon, máshol, sohasem volt komolyabb vitám a moderátorokkal/őstagokkal/etc.
A stack* családon, ha olyat merek kérdezni, amire nem lehet konkrét választ adni (pl. milyen linuxot tegyek x vasra, mert a kipróbáltak mindegyikével komoly gondjaim vannak), akkor elküldenek a búsba, hogy az ilyen kérdésnek nincs helye a fórumon.
21

Nem

janoszen · 2016. Jan. 9. (Szo), 09.07
Nem, leirtam: minden kerdes valaszt erdemel. Ha mas nem, egy jo guideline-t ami alapjan disztrot lehet valasztani.
11

Ezt nem tudom miért írtad a

sly · 2016. Jan. 9. (Szo), 01.38
Ezt nem tudom miért írtad a hozzászólásomhoz. Helyes kis oldal, de a fórum témája nem az átszoktatásról szól, hanem a Weblabor moderálásáról, esetleges megmentéséről.
20

Elozmenyek

janoszen · 2016. Jan. 9. (Szo), 09.06
Elozmenyek, idorendi sorrendben:

- HUP: Uj webfejlesztoi forum
- Weblabor: Ádám, itt az ideje átadni a stafétát!

A cikkek hianya reszben ahhoz is vezet, hogy a tagok szep sorjaban elhagyjak a Weblabort. Ez nyilvan kihat a forumra is. Megmondtam Adamnak tobbszor is, hogy miert nem irok cikket (es szerintem ez masra is igaz):

1. Agyrem a szerkesztoi folyamat. Van amikor hetekig nem kerulnek ki pl. allashirdetesek.
2. A cikkek archivuma teljes mertekben megoldatlan. Onnantol kezdve hogy egy cikk leporgott a fooldalrol, eltunik a sullyesztoben es kinkeserveses visszakeresni.

Innentol kezdve tok folosleges sok energiat cikkbe fektetni, mert az energia elmegy a beszerkesztesre, es elvesz viszonylag hamar. En heti tobb tiz oldal tartalmat irok kulonbozo helyekre, elferne ott 1-2 magyar nyelvu cikk is, ha lenne ertelme.
26

Még mindig nem értem…

Max Logan · 2016. Jan. 9. (Szo), 16.45
Innentol kezdve tok folosleges sok energiat cikkbe fektetni, mert az energia elmegy a beszerkesztesre, es elvesz viszonylag hamar. En heti tobb tiz oldal tartalmat irok kulonbozo helyekre, elferne ott 1-2 magyar nyelvu cikk is, ha lenne ertelme.
Még mindig nem értem, hogy egy webes fejlesztéssel foglalkozó közösségnek, ami tudja mi fán terem a SEO, miért esik nehezére létrehozni egy kvázi indexet, cikkajánló blogot, bármit.

Túl soknak érzem a kifogást, már évek óta…
7

Hogy nem ismerünk az azért

Há.Zé. · 2016. Jan. 8. (P), 23.34
Hogy nem ismerünk az azért túlzás... :)
(vagy valaki mást ismerek, aki ugyanezt a nicket használta pl. asszem, a hup-on? :) )


Egyébként nagyjából egyetértek a felvetéseddel.
10

hup on

sly · 2016. Jan. 9. (Szo), 01.35
Hup.hu-n sem vagyok különösen aktív. Amúgy sly007-ként vagyok ott jelen. :) Elmúlt időben talán az OpenStreetMap-el kapcsolatban voltam talán a legaktívabb.
13

Na jó, de ha valakit húsz éve

Há.Zé. · 2016. Jan. 9. (Szo), 02.22
Na jó, de ha valakit húsz éve nem láttam, akkor már nem is ismerem? ;)
(neked csak a nickedre emlékszem, mert a Mándy Iván-féle Robin Hood könyvben az egyik szereplőt - tán egy üstfoltozót? - hívtak Sly-nak és ez valahogy megmaradt bennem gyerekkoromból :) )
9

Én a keményebb moderálás híve

bamegakapa · 2016. Jan. 9. (Szo), 00.34
Én a keményebb moderálás híve vagyok, szerintem az említett topikban már az elején oszlatni kellett volna.
12

Először Ádámnak kellene

sly · 2016. Jan. 9. (Szo), 01.47
Először Ádámnak kellene reagálnia. Mondjuk elég nehéz, ha napokra eltűnik. :S Ezért is lenne jobb, ha több szerkesztő és moderátor lenne. Régen sem egyemberes projekt volt. Majd el felejtettem, anno egy ideig ápoltam a Weblabor wikijét: http://weblabor.hu/blog/20061122/webbuilderwiki Valahol még meg van szerintem archiválva. :)

Moderálásra amúgy 1000+1 ötletem is van. :)
16

Én nagyon nem akartam megint

inf · 2016. Jan. 9. (Szo), 07.56
Én nagyon nem akartam megint kitérni erre, de ha muszáj. Egy dolog, hogy sok embernek van itt moderálásra joga, de ha nincsenek lefektetve világosan a szabályok, hogy mikor moderálunk, vagy nincs legalább egy meta, ahova elvonulhatunk megbeszélni őket, akkor én csak annyit tudok tenni, hogy Ádámra hagyom a dolgot, és nem foglalkozok vele. Én saját hatáskörből szintúgy töröltem volna, nem feltétlen a témaválasztás vagy a színvonala miatt, hanem mert egy troll volt a nyitója, aki IP címeket oszt meg az oldalain, amiket be is linkelt, és tette mindezt 1 napos accounttal...
28

Én azt mondom, ha jogod van

bamegakapa · 2016. Jan. 9. (Szo), 23.24
Én azt mondom, ha jogod van rá, akkor élj vele.
29

Hát ha így gondolod. Kevés az

inf · 2016. Jan. 10. (V), 05.33
Hát ha így gondolod. Kevés az eszköz egyébként, csak törölni tudok meg szerkeszteni. Az elsővel az a baj, hogy nem lehet review-olni és visszaállítani (bár nem látok bele a motorba), a másodikkal meg hogy bármikor rászerkeszthet a hozzászólás beküldője.
31

Ez valóban nem sok.

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 01.20
Ez valóban nem sok.
34

Válasz

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 11. (H), 10.35
Ha küldesz rá választ is, már nem fogja tudni szerkeszteni.
35

Nem tudtam, hogy így van,

inf · 2016. Jan. 11. (H), 13.40
Nem tudtam, hogy így van, mivel én mindent tudok szerkeszteni. xD Köszi!
14

Szia Sly, jó újra látni

Joó Ádám · 2016. Jan. 9. (Szo), 05.56
Szia Sly, jó újra látni :)

Én sem örülök az ilyen incidenseknek, de nem látok igazán jó megoldást. Utólag könnyű azt mondani, hogy már az elején moderálni kellett volna, de aki ezen az állásponton van, az kérem jelölje meg, hogy ő melyik résztvevő mely hozzászólásnál lépett volna közbe? És ha ez megvan, akkor kérem, hogy indokolja is.

A moderációnál jelenleg az az alapelv, hogy csak olyankor lépünk közbe, ha a társalgás civilizálatlanná válik, illetve töröljük az eltévedt tartalmat. Ez annyira objektív, amennyire lehet, a lehető legtöbb álláspontnak teret ad, és véleményem szerint ennek eredményeképp a nyilvános hazai fórumok között a legemberibb légkört sikerült máig megtartani.

Mi az alternatíva? Milyen objektív elvek mentén kellene moderálni, és milyen pozitív hozadéka volna ennek?

Mennyivel több keserű hang bírálná még a mostaninál is inkább a Weblabort, ha szubjektívvé válna a moderáció?
15

Köszönöm, mondhatni ez az

sly · 2016. Jan. 9. (Szo), 06.47
Köszönöm, mondhatni ez az oldal "nevelt fel". :)
Sokat köszönhetek neki, de elszomorít hogy a vesztét látom már. :( Nagyon megdöbbentem amikor kiderült hogy csak te szerkeszted, e mást se hagysz segíteni. Még inkább elszomorított hogy mennyit romlott a minősége.

A legegyszerűbb módszer az lett volna, ha valaki felveti a téma törlését, akkor pl egy hozzászólás szálban adott idő alatt 50% feletti a töltést megerősítők száma akkor mehet törlésre, ez gyors és demokratikus megoldás lett volna. Persze erre lehet sokkal célszerűbb megoldást is alkalmazni.

Az oldal minőségét csak te határozod meg, azzal hogy hogyan moderálsz. Ehhez kell egy kis bölcsesség is, egy érzék ahhoz hogy mit tűr meg az oldal és mit nem.

Pozitív hozadék: Az oldal lelkét a szerkesztők adják, szóval rád figyel mindenki te adod az irányokat, de kontrollálod a minőséget.

Keserű hang: Ha tudod jól hogy sok a keserű hang, miért nem teszel ellene. Én szívesen összeülnék azokkal akik szívükön viselik a Weblabor sorsát. Élőben többre megyünk egymással. Nem érdekelnek a technikai fejlesztések, ha nincs mögötte ember. Nem egy ilyen projektet buktam már el. Hiába tudott az IWIW mindent, mégis a faék egyszerűségű Facebook mögé álltak az emberek.
17

Sokat köszönhetek neki, de

Joó Ádám · 2016. Jan. 9. (Szo), 08.01
Sokat köszönhetek neki, de elszomorít hogy a vesztét látom már. :(


Ha egy kicsit visszaolvasol, akkor látni fogod, hogy majd tíz éve vizionálják a vesztét. Ennek ellenére még mindig itt van, és sokszor, sokak előtt megígértem már, hogy ameddig rajtam múlik, itt is lesz.

Nagyon megdöbbentem amikor kiderült hogy csak te szerkeszted, e mást se hagysz segíteni.


Legyünk őszinték, vagy egy évtizede nem volt két főnél több aktív szerkesztő, így ezen a téren semmi nem változott, mióta legutóbb itt jártál.

Aki pedig szeretne segíteni, az előtt változatlanul nyitva áll a lehetőség, hogy blogmark formájában megossza, amit olvas, hogy érdekes fórumtémákat nyisson, esetleg rövidebben vagy hosszabban publikáljon. Ugyanúgy adottak a technikai feltételek, mint régen, és ugyanúgy megadjuk a segítséget lektorálással és szerkesztéssel.

Egy maroknyi tiszteletreméltó kivételtől eltekintve ezekkel a lehetőségekkel nem élnek az emberek. Van, aki ezt meg is ideologizálja. Én megértem, és egyetértek azzal, hogy van hova fejleszteni az oldalt, ez zajlik is, valamikor révbe is ér, de ameddig a Hacker News a maga már-már kínos technológiai egyszerűségével, önálló publicisztika nélkül olyan pezsgő közösséget és színvonalas tartalmat tud felvonultatni amilyet, addig úgy érzem, hogy ez csak kifogás.

Ebben az is megerősít, hogy én tudom, hogy öt-hat évvel ezelőtt sem volt sokkal nagyobb a közösség aktivitása, csak akkor Török Gáborral nap mint nap rágtuk a fülét sok-sok embernek, hogy írjon. Egy idő után, ha ennek a munkának nem látod maradandó eredményét – értsd: fülrágás nélkül is megy – felhagysz ezzel. A maradék aktivitást pedig elfújja a StackOverflow, a GitHub és a Facebook.

Még inkább elszomorított hogy mennyit romlott a minősége.


Talán segít, ha konkretizálod, hogy mit tartasz hibának, illetve hogy miben más, mint régen.

A legegyszerűbb módszer az lett volna, ha valaki felveti a téma törlését, akkor pl egy hozzászólás szálban adott idő alatt 50% feletti a töltést megerősítők száma akkor mehet törlésre, ez gyors és demokratikus megoldás lett volna. Persze erre lehet sokkal célszerűbb megoldást is alkalmazni.


Ebben csak az a furcsa számomra, hogy ez ugyanúgy a közösségre bízza a moderációt, ahogy – egy pontig – most is a közösségre van bízva. Az, hogy törölve van-e egy téma az részletkérdés, nem értem igazán az obszessziót a törléssel.

Az oldal lelkét a szerkesztők adják, szóval rád figyel mindenki te adod az irányokat, de kontrollálod a minőséget.


És ha tudnád, hogy mennyi konfliktust szült ennyi év alatt az, hogy ragaszkodom bizonyos minőséghez. Például, hogy nem hagyok korrektúra, szerkesztés és konzisztens formázás nélkül megjelenni írást. Akkor sem, ha ezért nem fog egy vagy két napon belül megjelenni.

Mindezzel együtt a Weblabor nem a blogom, ahol bármit törlök, ami nekem nem tetszik, annak ellenére, hogy sokkal könnyebb lenne, és sokkal kevesebb stresszel járna az egész.

Ha tudod jól hogy sok a keserű hang, miért nem teszel ellene.


Teszek. Nem feltétlenül úgy és olyan ütemben, ahogy sokan elvárnák. Valószínűleg akárhogy is lenne, mindig volna keserű hang, mert mindig volt is.

Én szívesen összeülnék azokkal akik szívükön viselik a Weblabor sorsát.


Ahogy már sokszor írtam: én ugyanúgy megadok minden segítséget annak, illetve azoknak, akik szeretnének a mindenkori keretek közt publikálni.
18

Utólag könnyű azt mondani,

inf · 2016. Jan. 9. (Szo), 08.14
Utólag könnyű azt mondani, hogy már az elején moderálni kellett volna, de aki ezen az állásponton van, az kérem jelölje meg, hogy ő melyik résztvevő mely hozzászólásnál lépett volna közbe? És ha ez megvan, akkor kérem, hogy indokolja is.


Többen jelezték, hogy nem szeretik, hogy kint van egy komplett IP cím lista:
http://weblabor.hu/forumok/temak/133191#comment-115709 az egyik hozzászólásban. Lehet, hogy elsiklottál felette. Ezek után közölte a fazon, hogy a teljes lista publikálva van az oldalán, és nem hajlandó leszedni. Innentől elég adathalászat szagú a dolog, és a linkeket törölni kellett volna, amik az oldalaira mutatnak.

Amikor elkezdte magyarázni, hogy mindenki hülye, és csak ő itt a helikopáter az már egy más kategória, amiben természetesen lehet megengedőnek lenni. Nem új dolog az ilyesmi weblaboron, ha csak a Hidvégi jelenségre gondolunk.
19

Elég alaposan kifejtettem,

Joó Ádám · 2016. Jan. 9. (Szo), 08.22
Elég alaposan kifejtettem, hogy etikátlannak tartom az IP-címek megosztását. Ezzel együtt azt is gondolom, hogy semmilyen veszélyt nem jelent, de ha valamilyen szempontot nem veszek figyelembe, akkor nyugodtan fejtsd ki.
22

Jogszabalyba utkozik

janoszen · 2016. Jan. 9. (Szo), 09.12
Etikatlan helyett mondjuk inkabb ugy, hogy eleg jo esellyel jogszabalyba utkozik. Van egy olyan konnyu esti szosszenet, hogy adatvedelmi torveny. De ez egy masik temaba tartozik.

Egyebkent ha vannak iranyelvek, en szivesen moderalok (a jogom is megvan hozza), de alapvetoen nem merek, mert nincs ra policy. Te vagy az oldal tulajdonosa, hozz dontest hogy hogyan moderalunk, es akkor maximalisan tartani fogjunk magunkat hozza. Akinek nem tetszik, az kulturalt formaban kifejtheti a velemenyet, (es orulunk ha meghallgatasra talal) vagy mehet a sohivatalba. De a dontes, mint az oldal tulajdonosa es vegso soron teljhatalmu ura, a tied.

A szemelyes velemenyem az, hogy abban a pillanatban, hogy egy tema elmegy szemelyeskedesbe, jon egy felszolitas, ha nem fejezik be, tema lezar, szal torol onnantol, hogy szemelyeskedes volt. Ez egy szakmai forum hivatott lenni, nem sarki kesdobalo.

Az adott temat addig olvastam / reagaltam benne, amig ertelmes szakmai diskurzus folyt, onnantol figyelmen kivul hagytam (es ezt vartam volna a kozosseg tagjaitol is, akkor nem lett volna ekkora sardobalas).
23

Te sohasem trollkodtál még?

Há.Zé. · 2016. Jan. 9. (Szo), 09.58
Te sohasem trollkodtál még? :)
Hidd el, nincs olyan, hogy mindenki kussol, ha valaki kötekedni kezd. Mindig lesz valaki aki ugorjon, ha nincs megfelelően moderálva a fórum. És még csak el sem ítélheted érte azokat, akik ilyen vagy olyan okból visszaszólnak. Nem vagyunk egyformák.
Mi több, az itteni a ritkább eset. Általában azt látom a hazai fóumokon, hogy épp a törzstagok kötnek bele az új(nak hitt) tagba, majd ha a letámadott hasonló stílusban válaszol, akkor ő a szemét bajkeverő. Ezt kb. azóta látom, hogy az indexen megtörtént az első design váltás. Az internetton, meg az első indexen még nem volt feltűnő a jelenség. Azóta mindenhol jellemző.
24

Ha csak nikkhez lehet kötni,

Há.Zé. · 2016. Jan. 9. (Szo), 10.16
Ha csak nikkhez lehet kötni, már akkor is aggályos. Senkinek semmi köze hozzá, hogy a miniszterelnöki hivatal munkatársa vagyok. :D (nem :) )
Csak azért ezt hoztam példaként, mert történetesen egy régi ismerősöm ott dolgozott és pont egy olyan dologgal buktatták le, amit ez a mostani troll is csinált: saját oldalról linkeltek képet és a kép lekérésének idejét összevetve a hozzászóláséval, rövid úton kiderült sok ember munkahelye - akkor még a legtöbben munkahelyről neteztünk. És ugye ez régebben sem volt egészséges, ha az ember politizált, manapság meg különösen óvatosnak kell lenni az ilyen dolgokkal. És nem, nem várható el mindenkitől, hogy a munkahelyéről ne fórumozzon - különösen, ha szakmai fórumról beszélünk.
30

Amikor elkezdte magyarázni,

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 10. (V), 16.58
Amikor elkezdte magyarázni, hogy mindenki hülye, és csak ő itt a helikopáter az már egy más kategória, amiben természetesen lehet megengedőnek lenni. Nem új dolog az ilyesmi weblaboron, ha csak a Hidvégi jelenségre gondolunk.
Annyi csak a különbség, hogy én amit mondok, annak általában van alapja.
32

Szerintem ne kezdjük el

inf · 2016. Jan. 11. (H), 05.48
Szerintem ne kezdjük el megint a procedurális vs oop vitát, mert nem jutunk vele sehova. :-) Azt alá tudom támasztani, hogy megalapozottabb témákat hozol fel, mint amiket ő, viszont a többség így is csak ritkán ért veled egyet.
33

Ezt mondjuk ő is így gondolta

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 09.10
Ezt mondjuk ő is így gondolta :).
25

2016. jan. 6. 11:34 - ekkor

Há.Zé. · 2016. Jan. 9. (Szo), 10.24
2016. jan. 6. 11:34 - ekkor jeleztem először, e-mailben, hogy szerintem troll, elmebeteg és/vagy egyéb hátsó szándékai is vannak...
27

aki ezen az állásponton van,

bamegakapa · 2016. Jan. 9. (Szo), 23.11
aki ezen az állásponton van, az kérem jelölje meg, hogy ő melyik résztvevő mely hozzászólásnál lépett volna közbe? És ha ez megvan, akkor kérem, hogy indokolja is.


Ezt a moderátornak éreznie kell. A szabályzat jó dolog, de hiába követi valaki betűről-betűre, az még nem moderálás. Nem lehet arra építeni, hogy minden résztvevő kifogástalan angol úriember és nem lesz balhé.

Az adott témában az első pár kör után látható volt, hogy az egyik fél nem szakmai vitát akar. A provokatív stílusa miatt egyre többen kaptak rá a topikra, egyre több odamondogatás volt. Figyelmeztetés nélkül bármikor zárható lett volna. Később durvult a helyzet, jeleztem is, hogy most kéne abbahagyni. Talán ott még lehetett volna zárni, aztán onnantól vitte tovább a saját tehetetlensége és jött a tettlegesség.

Olyan nincs, hogy objektív moderáció. Számomra a társalgás számtalan alkalommal vált civilizálatlanná, szakmaiatlanná, de közbelépés nem történt. Hol az objektivitás?