ugrás a tartalomhoz

MVC outdated?

pythonozok · 2015. Jan. 5. (H), 21.26
Blogmarkként talán jobb lett volna, de nem találom, hogy hol olvastam: állítólag az MVC pattern már idejétmúlt, felejtős.
Ez valóban igaz lenne vagy csak véletlenül egy újító hangulatú fejlesztő blogjába botlottam tegnap?
Ha igaz, mi ajánlott helyette?
És itt most nem csak (sőt elsősorban nem) webes fejlesztésben gondolkodnék.
 
1

Hol?

Poetro · 2015. Jan. 5. (H), 23.09
Mármint az MVC és MV* társai (MVP, MVVM, MVA) az utóbbi 20 évben kb. mindenhol témák. Nem tudom, hogy konkrétan milyen témában gondolod, hogy elavult lenne. Webes alkalmalmazások frontendje, backendje, mobilos natív alkalmazások, ablakos környezetben futó alkalmazások, szerver oldali alkalmazások, konzolos alkalmazások? Azért elég sok körben használják az MVC-t és családját, és szinte mindenhol elég sikeresen. Tudnál valami konkrétat felhozni? Esetleg egy linket, hogy mivel kapcsolatban írta, hogy elavult?
2

Sajnos nem találom azt a

pythonozok · 2015. Jan. 5. (H), 23.53
Sajnos nem találom azt a linket a history-ban, ahol erről írtak. De megpróbálom a google-t, hátha többet segít.
Én nem érzem, hogy gond lenne vele, ráadásul nem is nagyon ismerek alternatívát. Csak kerestem valami konkrét, életszerű példát MVC-t használó kisebb programra és akkor láttam valahol egy ilyen elmélkedést.
Aztán az előbb eszembe jutott, gondoltam, megkérdezem, mi igaz belőle.
3

Pl ezt láthatta.

BlaZe · 2015. Jan. 6. (K), 01.08
Pl ezt láthatta, vagy akár ezt is.
4

Most ezeket hozta fel a

pythonozok · 2015. Jan. 6. (K), 01.15
Most ezeket hozta fel a google, de egy harmadikat láttam tegnap... :)
(minap megsérült a firefox history-ja, azóta különböző profilokból dolgozom és úgy néz ki, ezt egy olyan profil alól láttam, amit már töröltem)
5

Mindenesetre érdekes

BlaZe · 2015. Jan. 6. (K), 01.25
Mindenesetre érdekes okfejtések. De általánosságban a valós, vagy képzelt rétegek számánál és nevénél fontosabb, hogy a feladat és felelősségi körök legyenek szétválasztva, valamint a függőségek száma legyen minimális. Az én tapasztalatom az, hogy az MVC inkább egy látásmód, mint implementációs kérdés. Ilyenformán pedig nem halott. A mi csinál mit, mivel, és az hogyan jelenik meg egy jó megközelítés. Innen nézve és gyorsan átfutva ez a MOVE is inkább az MVC egy implementációja, semmint egy teljesen új megközelítés.