ugrás a tartalomhoz

Papírt fájdalommentesen

Chriksz · 2014. Jún. 16. (H), 14.01
Sziasztok,
szeretnék freelancerkedni (freelancer.com, odesk). Beszéltem egy könyvelővel, aszondta, szükségem lenne ilyen irányú végzettségre. Nohát a Google találatai nem nagyon nyűgöztek le...
Az oktatás amire én vágyom, nagy vonalakban eképp zajlana le:
Elküldik email-ben az anyagot, később vizsga, majd oklevélátadás, végül könnyes búcsú. S ne kérjenek fél millió forintot szolgálataikért.
Tud valaki ehhez hasonló lehetőségről?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
 
1

Beszéltem egy könyvelővel,

Hidvégi Gábor · 2014. Jún. 16. (H), 14.17
Beszéltem egy könyvelővel, aszondta, szükségem lenne ilyen irányú végzettségre.
Kérdezd már meg tőle, mi alapján állítja ezt? Addig is ajánlom figyelmedbe a Hogyan legyünk katás vállalkozók? című blogbejegyzést.
5

Kávézacc stb.. Elméletileg

Chriksz · 2014. Jún. 17. (K), 15.49
Kávézacc stb.. Elméletileg mondta nekem, hogy nem biztos benne.
Remek cikk! Sejtettem, hogy van valahol ilyen, de sajna nem találtam.
2

Attól függ milyen témában

Max Logan · 2014. Jún. 16. (H), 14.33
Attól függ milyen témában akarsz szabadúszó lenni. Informatikához már semmilyen végzettség nem kell (2008-ban, amikor először lettem e.v., akkor még több tevékenységhez kellett).

Egyébként az adott tevékenységgel kapcsolatban ne a könyvelővel beszélj ilyen kérdésben, hanem a helyi okmányirodában keresd a vállalkozókkal foglalkozó kollégát/kolleginát.

Tud neked infót adni, hogy milyen végzettség kell adott tevékenységhez, már ha kell, és milyen egyéb bejelentést kell megtenni (mert pl. ha felveszed az internetes csomagküldő kereskedelmet, azaz webáruházat akarsz működtetni, akkor kell plusz bejelentés, ami már pénzes móka).

A program, amit használnak az okmányirodában sok infót tartalmaz, de fizetős...
3

Én is e.v. vagyok, és

Blintux · 2014. Jún. 16. (H), 22.08
Én is e.v. vagyok, és semmilyen végzettség nem kellet ahhoz, hogy programozást és grafikázást vállalhassak.

Nekem a könyvelőm anno adott egy TEÁOR számokat tartalmazó listát, amiből tetszés szerint kiválaszthattam, hogy miket akarok felvenni a vállalkozásomba. Egy ilyet kellene szerezni neked is. Abban meg van az is, hogy mi van végzettséghez kötve.

Ezen kívül már csak egy adózási forma kell, mondjuk kezdetnek a KATA.
Ezzel havi fix 50.000 Ft az amit be kell fizetned a NAV-nak.
Ennek csak olyan korlátja van, hogy nem haladhatod meg a havi fél millás bevételt, vagy éves szinten a nem is tudom már hány millát...
De ezeket a könyvelődnek tudnia kell. Nekem az enyém jól elmagyarázta régen :)

Nekem viszont az okmányirodában nem igazán segítettek. Látszólag azt sem tudták mi fán terem amire én vállalkozást akarok indítani...
4

Saját tapasztalat: könyvelő

Max Logan · 2014. Jún. 16. (H), 23.42
Saját tapasztalat: könyvelő és okmányiroda egymásra mutogat, amikor infót kérek. Az állam nem segít egy központi, minden információt tároló adatbázissal. Az is vicc, hogy egy piaci szereplőtől veszi meg az okmányiroda az információs adatbázist, nem pedig az állam adja ingyen (mindenkinek)...

A havi fél milla, éves szinten 6 milla – már ha jan. 1-gyel indult a vállalkozás, ha később, akkor arányosan kevesebb! – az nem korlát, hanem határ. Felette már kötelezően ÁFA körös az ember, és 40%-os adó van, ami személyes véleményem szerint nem rossz, ha vesszük hogy nem kell babrálni költségszámlákkal és nyilvántartással, és egy Apple is 30%-ot sápol az App Store eladások után.

Éves 6 milla felett az ember már vállalkozást épít, nem szabadúszóskodig, szóval ott már bőven bele kell férnie az adónak; mármint a 6 milla feletti részre vonatkozik csak az adó.