ugrás a tartalomhoz

Yed graph editor beállítás

inf · 2013. Nov. 28. (Cs), 08.16
Sikerült már valakinek használható beállítást elérnie a yed graph editorban?

Nálam az auto layout gyakorlatilag használhatatlan, egyedül az edge routing ami úgy, ahogy működik, ott is kézzel kell rendezni a labeleket, hogy valahogy kinézzen... Kb 100 csomópont van a gráfomban több csoportban, mit javasoltok a főbelövésen kívül? :D
 
1

főbelövésen kívül...

Pepita · 2013. Nov. 28. (Cs), 23.03
Az rossz ötlet, inkább jobban gyakorlati kérdésekkel foglalkozz, akkor nem kellenek a hülye grafikonok... :)

Vagy megrendelőnek kell? Az az igazság, hogy megint egy olyat kérdeztél, amire szerintem kevesen fognak tudni válaszolni, esetleg akik nagyobb cégeknél elemzők, ilyesmik. Te mire használod?
2

Cikk írásra. Az automatikus

inf · 2013. Nov. 28. (Cs), 23.25
Cikk írásra.

Az automatikus layout pocsék továbbra is, szerintem azt nem lehet normálisan beállítani egyiket sem. Az edge routing-ot orthogonal polyline-al saját beállításokkal nagyjából használható működésre lehet bírni. Átnéztem még a menüjét mielőtt panaszkodtam volna róla máshol is, hogy milyen szar, aztán megtaláltam, hogy van benne grid, és ha bekapcsolom, akkor automatikusan megy rá a snap to grid. Vannak átgondolatlanságai a programnak, de összességében még ez a legjobb graph editor, ami wysiwyg alapon működik, úgyhogy egyelőre jó lesz...

Láttam egy párat, amik linuxhoz vannak, azok parancssorból programozhatóak, ha jól sejtem. A tikz ami jó, van hozzá egy-két editor, pl ez: tikzedt. Elvileg latex-be illeszthető, amit még mindig nem toltam fel a gépemre... Lehet, hogy megteszem, mert úgy néz ki, hogy képleteknél meg gráfoknál is előtte jár a office-nak.
3

Van tervben egy a web

inf · 2013. Nov. 29. (P), 04.59
Van tervben egy a web történetét feldolgozó cikksorozat, 7 részes, a 8. rész már a jövőről szólna. Valószínűleg az lesz, hogy megírom először magyarul, lektoráltatok itt szakmailag, aztán utána lefordítom angolra, és kiadatom könyvként. Ami tök érdekes, hogy mennyire a trendek rángatják a webfejlesztést, és mennyire kevesen gondolták át az utóbbi 25 évben, hogy mi lenne a helyes irány. Az utóbbi 1-2 év alapján úgy néz ki azért mégis sikerül célba érni.

Vannak még a biztonsággal kapcsolatos cikkek, de azzal kapcsolatban még sokat kellene olvasnom, hogy könyvet tudjak írni. Egyelőre az injection-ös részt leadtam Ádámnak markdown-ban (gondolom nem örült a formátumnak). Van még tervben 3 biztonsági kérdésekkel foglalkozó rész, lehet még kettőt az authorization és authentication fejlődéséről, meg akkor már az ssl-ről is. Ha mind megvan, akkor ebből is össze lehet dobni egy könyvet, de még egyáltalán nem olyan tiszta a kép, mint webes cikksorozatnál.

Annyi a gondom ezzel a könyv meg cikkírásos témával, hogy annyit olvasok meg kutatok az utóbbi időben, hogy már a munka rovására megy. Kicsit jegelnem kell, aztán majd januárban újra kezdem. Az írói stílusomon is még bőven van mit csiszolni. Egy szakmai könyvben talán nem akkora gáz, elvégre nem regényről van szó. Az is gond, hogy gyakorlati tapasztalatom kevés van, olyan projektekről olvasok, amiket megvalósítani egyenként csapatban néhány év, és rengeteg ilyen van, egy élet kevés lenne hozzá, jobb elolvasni, hogy mások mit csináltak, aztán összerakni a teljes képet...
4

Nem szóltam... :)

Pepita · 2013. Nov. 29. (P), 10.34
Ha cikk írására, akkor be is húztam fülem-farkam, bocsi... :)

De nem tudok semmi ilyesmit, nem is használtam.
A webtörténet és a biztonsági cikkek (méginkább) nagyon érdekelnek.
leadtam Ádámnak markdown-ban (gondolom nem örült a formátumnak)
Hát valószínűleg nem örült neki, illetve ettől lassabb lesz a megjelenése... GitHub-os Markdown? Ha igen, és megtalálom ottani leírását, esetleg csinálok valami "WL-cikkre alakítót" hozzá, ha nem túl nagy ügy (bár teljesen a WL szemantikája sem tiszta).
Miért nem valami wysiwyg-ben írod?

Majd még gondolkodom ezen a WL-cikkíró megoldáson, de egy pontos lista kéne a szemantikáról, hogy ne az eddigi cikkek forrásait kelljen bogarászni. És némi magyarázatokra is, mert pl. más ám az <i> és az <em>... Ezeket ha valaki pontosan leírná, akkor talán írnék valami win appot rá, és "kiköpi" Ádámnak a HTML-t. Szerintem pár ráfordított nap alatt meg lenne, és csomó kellemetlen pluszmunkától szabadítana meg minket is és őt is. Csak kérek konkrét szabályokat, és kódszínező js fejlesztői forrást, valamint a benne szerepelhető nyelveket, rövidítéssel (ha van).
Azt nem ígérem elsőre, hogy a szerkesztőfelületen ugyanaz a kódszínezés, ott lehet, hogy sima text, de valamiféle előnézeti funkciót mindenképp csinálnék neki.

Így talán több cikk lenne és gyorsabban is kerülnének ki. Vélemény? (Ádám is és cikkírók.)
5

Eddig bbcode-ban küldtem, az

inf · 2013. Nov. 29. (P), 10.47
Eddig bbcode-ban küldtem, az nem volt jó neki, mondta, hogy küldjem html-ben, de ahány ház, annyi html, én meg egyszerűen képtelen vagyok nekiállni már 2 hónapja kibogarászni, hogy a cikkeknél a weblabor milyen html-t használ, és arra konvertert írni. Sima md->html konverterrel Dunát lehetne rekeszteni amúgy, ide egy oldal specifikus kéne... Nem egy nagy durranás egyébként, 5-6 féle egyszerű minta van, egy rekurzív regexel max 1 órás munka, ha megvan, hogy mit mire.

Nem tudom, hogy egyáltalán elért e a cikk hozzá, visszajelzést nem kaptam.

Ezen a könyvön még agyalok, valszeg az lesz, hogy az egyes fejezetek szakmai részét kiteszem ide véleményezésre, aztán ha átmegy a közösségen, akkor utána összefűzöm. A ragasztó szöveg már megvan, hogy mi lesz, az egyes fejezetek is megvannak, hogy mit fognak tartalmazni, úgyhogy nagy gond nem lehet... Előtte azért utánanézek, hogy ilyen jellegű könyvekből mik vannak a piacon (nem hiszem, hogy lennének teljesen átfogóak).
6

WYSIWYG?

Poetro · 2013. Nov. 29. (P), 10.54
Szerintem nem jó móka. WYSIWYG szerkesztõben technikai cikket írni, fõleg ahol sok az inline kód.
7

Ide bőven elég volt az md,

inf · 2013. Nov. 29. (P), 10.58
Ide bőven elég volt az md, alig kellett formázni valamit. Ja a formázás döntő többsége inline kód volt, jó meglátás...
8

Pont ezért

Pepita · 2013. Nov. 29. (P), 17.16
kellene egy "WL-HTML" katalógus, ami pontos, az alapján millió módszerrel lehetne rá szerkesztőt írni. Én be is vállalnám, úgyis volna kedvem egyet Delphi-zni, igaz, hogy akkor windows-függő, de gyors és offline. Ha megkapom hozzá a szükséges js-css-t, akkor helyi html-be előnézetet is csinálnék, az én Delphim még IE7 motort tartalmaz, de ha a WL elmegy azon, akkor az app része lehet a valós nézet is.

Az, hogy Ádámnak is könnyebb legyen, meg nekünk is, megér egy kis fejlesztést, én nem tartom jó ötletnek magát a cikkírást bármilyen kóddal (BBCode, Markdown, HTML), mert szerintem mikor írod, a legjobb az, ha semmi ilyen "zavaró" kódot nem látsz, pusztán amit írsz. Mint a buta word-ben, pl.
Még nem gondolkodtam részleteiben, de pont valami rtf-jellegű szerkesztőfelületre gondolnék, ahol ugyan színes nem lesz a kódod (blokk), de csak azokat a blokk és inline elemeket tudja, amik WL-kompatibilisek. Időnként, vagy klikk eseményre pedig legenerálja a kész HTML-t, ezt jó lenne megfűszerezni egy valós nézettel is. Közben persze automatikus mentés x percenként, visszavonás, stb., amik egy jó app alapjai.

Természetesen ezer más mód van, akár online szerkesztőt is lehetne írni, de nekem ez jutott elsőre eszembe, meg felfrissíteném magam Delphiből is.
Időt ígérni nem tudok, de remélem Karácsonyra meg lenne, vagy Újévre.
Valami viszont kellene, ami könnyíti az írást is és a feltöltést is. (Egyébként ha te írod a wysiwyg szerkesztőt, akkor miért gond a sok inline kód? Teszel arra is gombot. Vagy én nem értek valamit?)
9

Általában nem jellemző, hogy

inf · 2013. Nov. 29. (P), 22.13
Általában nem jellemző, hogy támogatnák. Ha te írod, akkor nem gond...
10

Akkor már csak

Pepita · 2013. Nov. 29. (P), 23.56
a "WL-HTML" katalógus kellene... Nekem bárkitől jó, ha nem csak Ádám kompetens, de pontosat kérnék, részleteset. És amikor tudok, csinálok valamit.
11

Jó, megpróbálom

inf · 2013. Nov. 30. (Szo), 01.31
Jó, megpróbálom összeszedni...
12

Felszórtam ide: md-html

inf · 2013. Nov. 30. (Szo), 02.56
Felszórtam ide: md-html converter cheatsheet

Bizonyos dolgokat nem tudom hogy kellene elküldeni. Ugye a cikk beküldő űrlapon külön input field-ben van a főcím, rövid leírás és a tartalom, plusz ugye még a logo is hozzájön, és a cikk sorozatoknál jobbra egy box... Kiszedtem a HTML-t, de át kéne beszélni Ádámmal is, hogy hogyan várja, aztán kitalálni neki valami egyedi markdown-t.

A biztonságis cikket nem lehet betörni a weblabor eszközeivel, mert ezer alcím van benne azt hiszem 3-4 szint mélységig, a weblabor meg 2 szintet kezel, használhatóan kb... Gondolom Ádám szív vele rendesen, ha elkezdte egyáltalán...
13

teljes html

Pepita · 2013. Nov. 30. (Szo), 15.30
Szerintem Ádám megelégszik teljes html-el is, amiben megfelelő h tag-ben van a cikk címe, stb.
De szerintem nem md a jó szerkesztő felület, hanem pl rtf dokumentum, annak utána nézek, hogy abból mennyire könnyű WL szabványos html-t csinálni. Mert Delphivel tudok viszonylag könnyen rtf szöveg-szerkesztőt csinálni, ha tudom az elemeket és a használati szabályt hozzájuk. Egy ilyen cél-szoftverrel nem futnál cím problémákba sem, esetleg egy html->md jöhet még jól a Githubra. De az alapot (cikket) egy kényelmes szerkesztőben jó írni, nem?
14

Hát nekem az md tök kényelmes

inf · 2013. Nov. 30. (Szo), 17.28
Hát nekem az md tök kényelmes volt.
15

A kényelem csak egy

Pepita · 2013. Nov. 30. (Szo), 20.26
ok, amiért szerintem érdemes.
A másik: csak olyan formázási lehetőségeid vannak, amik a WL-en, megfelelő magyarázattal (showhint + esetleg környezetérzékeny súgó) ellátva. Így nem szaladsz olyan problémákba, hogy WL-inkompatibilitás miatt át kell szerkeszteni.
És amíg Ádám az egyetlen szerkesztő, aki cikket tölthet fel, addig távolról sem várható el tőle, hogy pl. a te "hibás" szintű cím-fádat kijavítsa. Egy kényelmes szerkesztő, amiben el sem tudsz követni ilyen hibát, talán némiképp jobb, még ha te szereted is md kódok közt írni a cikked (ami szerintem komoly szakmai cikknél nem is helyes, de ez egyéni vélemény).

Ami még érdekes: nem tudom, hogy MD-ban van-e lehetőség <i>...</i> és <em>...</em> megkülönböztetésére. Mert én saját magamon tapasztaltam, hogy míg a WL CSS-ében nincs különbség köztük, Ádám szemantikai elképzelésében nagyon is van. És ez nem feltétlenül helytelen, noha én is kicsit kukacoskodásnak gondolom, de elvben helyes. Ezt pl. hogy oldod meg MD-nal? És igaza van Poetronak: lehet sorolni az ehhez hasonló inline elemeket...

Ha viszont van egy szerkesztőd, ami oda is írja a gombhoz, hogy "hangsúlyos" (em), "idegen szó" (i), akkor sokkal könnyebb dolgod van.

Most az van, hogy tippelgetünk, meg másik cikkek forrását bengézzük, és nem a szakmai témával és lehető legjobb megfogalmazással foglalkozunk.

Nos, beajánlom újra: amennyire időm-energiám engedi, elkezdek írni egy WL-cikkírót Delphiben (2005), és ha közben megtanulom kliensalkalmazás nélkül használni a Githubot (ha egyáltalán lehet), akkor felteszem nyílt forrásként, vagy hozászólásokkal, hogy aki akar, részt vegyen benne. Ehhez viszont kellenének, amiket fentebb kértem.
Tudom, hogy a Delphi nemigen "divatos" már, én ebben tudnám nagyon kicsi erőforráshasználattal, és offline-ként is működőre fejleszteni. Erre JS-ben appot írni igen memória- és procizabáló lenne, böngészőfüggetlenség, stb. Szerintem egy windowsa mindenkinek van, akár egy régi és gyenge gépen is.
16

Jó hát én összeraktam egy

inf · 2013. Dec. 1. (V), 08.49
Jó hát én összeraktam egy md->html cheatsheet-et (lehet elkerülte a figyelmedet), egyelőre most többet nem tudok tenni az ügy érdekében.
17

Köszi, megnéztem,

Pepita · 2013. Dec. 1. (V), 17.39
letöltöttem, de azt hiszem ezt Ádámnak kéne teljessé varázsolni, igazából engem az MD nem érdekel belőle (egyelőre, ha az rtf-nél maradok), és nekem is húzós hét jön, úgyhogy nálam is áll. De kiindulásnak jó alap, bár én valószínű a WL html-szabályait térképezném elsőként, és csak utána foglalkoznék a másik nyelvvel, hogy miből legyen ilyen html. A színezett kódok listája is kéne, de az talán elérhető valahonnan innen is, de tényleg tök jó lenne, ha Ádám ezt le tudná írni rendesen. Akkor nem marad ki semmi.
18

Ja hát nekem is ez volt a

inf · 2013. Dec. 2. (H), 09.39
Ja hát nekem is ez volt a parám, hogy nem láttam, hogy milyen formátumra tördeli be a cikkeket. A tartalom része nem problémás, egyedül a főcímmel, van gond, mert az tök más helyen van a html-ben, mint a tartalom. Így meg azért nehéz egy jó konvertert megírni... Mondjuk szerintem elég csak a tartalomra koncentrálni, a főcímet meg ki lehet hagyni, és külön elküldeni...

Az md szerintem ebben az esetben teljesen jó, mert nincs olyan bonyolult formázás az egészben, de akár még egy wysiwyg típusú html szerkesztőt is rá lehet venni, hogy weblaboros html kimenetet adjon...

Úgy összességében ezek miatt döntöttem az md mellett:
  • van hozzá elég szimpla ingyenes editor
  • lehet verziókezelni úgy, hogy szövegesen látod a változásokat
  • a github automatikusan megjeleníti formázottan, színezett kóddal, úgyhogy egyszerűbb véleményt kérni mielőtt beküldeném
  • könnyen transzformálható html-re, csak pár egyszerű regex minta kell hozzá