ugrás a tartalomhoz

Vállalkozás létezésének vizsgálata

mz82 · 2013. Szep. 19. (Cs), 20.40
Elérhető ma olyan nyílt adatbázis, amiben naprakészen ellenőrizni lehet, hogy egy vállalkozás be van e Magyarországon jegyezve? A NAV-nál és Cégbíróságnál lehet ilyen lekérdezéseket csinálni, viszont nekem most arra lenne szükségem, hogy egy weboldalon a regisztrációkor automatikusan kiszűrjem a kamu cégeket. Az adószám lenne az ellenőrzés alapja.
Túl naiv vagyok, hogy mindenkinek érdeke lenne egy ilyen lehetőség?
 
1

Igyenes?

janoszen · 2013. Szep. 19. (Cs), 20.55
Ha ingyenes kell, akkor kifejezetten Magyarorszagra nincs, fizetos API-juk van azt hiszem. Ha EU-s adoszam alapjan vizsgalsz, akkor a VIES api tud ilyet.
2

Sajnos magyar kellene, az

mz82 · 2013. Szep. 19. (Cs), 21.25
Sajnos magyar kellene, az EU-s regisztrációt sok kisvállalkozás nem csinálja meg. A VIES api jó példa, pont ilyet keresnék NAV-os kivitelben! De nekem bőven elég lenne egy true/false válasz is.
Azt elég érdekesnek találom, ha a NAV-nak van fizetős api-ja. Az adószám valódisága elvileg közérdekű, nyilvános adat. Az (is) lenne a dolga az adóhatóságnak, hogy erről valós adatot szolgáltasson. Jópofa, hogy a gazdálkodótól elvárják, hogy a befogadott számláknál ellenőrizze a szállító valódiságát, de ha ezt automatizáltan szeretné megtenni, azért már pénzt kérnek! :-)
3

Kozerdeku

janoszen · 2013. Szep. 19. (Cs), 23.20
Kozerdeku, de Magyarorszagon szokas az adatszolgaltatasert dijat felszamolni mert miert ne.
5

és persze a közzétételért is

szabo.b.gabor · 2013. Szep. 20. (P), 08.11
és persze a közzétételért is fizetni kell..
11

És kötelező

Pepita · 2013. Szep. 21. (Szo), 01.06
a közzététel. Egy dolog, hogy fizetni kell érte, ha nem kötelező.
Be is zárult a kör: egy az egyben ugyanaz, mint kétszer adóztatni valamit. Fizet a cég a kötelező közzétételért, és azért, hogy valaki ezt a közzétételt használhassa - ő is fizet. Ugyanazért az adatért...
Egyszer már összeszámolhatná egy könyvelő - csak darabra -, hogy egy árbevételből hányféle adót meg járulékot fizet be egy egyszerű cég...
4

cegtar.hu nem jó? Bár azt nem

H.Z. · 2013. Szep. 20. (P), 02.13
cegtar.hu nem jó? Bár azt nem tudom, az ingyenes verzió mit nyújt.
6

Az valóban naiv aki ettől az

Meredith · 2013. Szep. 20. (P), 08.31
Az valóban naiv aki ettől az országtól valamit is elvár :D
NAV mindenért pénzt kér, vagy mindenért büntet. Pénzéhes szar ország ez, fel kéne égetni...
7

A felégetés nem hiszem, hogy

Hidvégi Gábor · 2013. Szep. 20. (P), 08.42
A felégetés nem hiszem, hogy a legjobb döntés, hisz akkor lakhatatlanná tesszük ezt a kellemes helyet. A jelenlegi helyzetért mi vagyunk a felelősek, hisz mi választottunk így, mi akartuk, hogy így legyen. Ezen a helyzeten mi tudunk változtatni.
10

négy évente szavazhatsz egy

szabo.b.gabor · 2013. Szep. 20. (P), 08.53
négy évente szavazhatsz egy programra, aminek semmi köze a majdani megvalósításhoz, elvileg valakire szavazol a körzetedben, de aztán ő is szent és sérthetetlen lesz, valamint az ő szava sem ér semmit a frakcióval vagy ki tudja mivel szemben, tehát egy gombnyomó droid lesz, ugyanúgy mint a pártja, mert az meg épp hálálkodik annak aki összekaparta neki a kampánypénzt.

felelősek vagyunk - valószínűleg
mi választottunk így - nem igaz
mi akartuk - nem
mi tudunk változtatni - elvileg (de nem hiszem, hogy törvényesen)

felégetés - a hamu kitűnő termőtalaj, bár akkor már inkább szavazzunk a tetőről azzal is termőbbé lehet tenni a földet.

legszívesebben kiadnám a Google-nek az ország irányítását bérbe. legalábbis adminisztratív szinten.
8

Nem feltetlenul

janoszen · 2013. Szep. 20. (P), 08.44
Sztem nem feltetlenul kellene felegetni, hanem annak, akinek gazdasagi erdeke az ilyen informacio nyilvanossaga, annak kellene az ugy moge lobbit tenni. Nagyon sok cegnek faj ez a dolog. Tudod, mas orszagokban is ugy mukodik, hogy ha valamit nem jol csinalnak, akkor van aki felemelje a hangjat, hogy hekas, ez igy nem OK.
9

Más országokban meg van az a

Kubi · 2013. Szep. 20. (P), 08.53
Más országokban meg van az a felvilágosult, értelmiségi középréteg, akiknek az ilyesmikre van ideje/pénze/energiája, sajnos magyarországon ez hiányzik (legalábbis nagyon szűk és egyre szűkebb ez a réteg) és ez okozza a problémák döntő többségét, ezért "bírka" a nép, akit meg lehet vezetni könnyedén.

Környezetemben is sokszor egy-egy egetverő problémának (nem mennék bele a politizálásba, és ne is tegyük) a felvetésére mély közöny a válasz, még csak fel sem háborodnak rajta, nem értem ezt a viselkedés módot, ezt a belenyugvást a szarba és tenni nem akarást. Na de itt hagyjuk abba a téma ezen részét :)
12

Hé-hé, ki vagy te?

Pepita · 2013. Szep. 21. (Szo), 01.13
Pénzéhes szar ország ez, fel kéne égetni...
Az Országgal semmi baj nincs, ez a Hazánk - amennyiben te is magyar vagy.
Kedves politikusaink meg törvényhozásunk nem az Ország, hanem a kormány. Ha te felégetni akarod az én Hazámat, akkor nem vagy magyar. Remélem nem értetted szó szerint, és te is inkább a "rendszerre" gondoltál. (Annak orvoslására pedig szerintem nem jó a tűz, mert azután is a gyomok nőnek a leghamarabb, nem a gyümölcsfák.)