ugrás a tartalomhoz

Milyen ma programozónak lenni?

Max Logan · 2013. Már. 2. (Szo), 00.19
Valamikor 7-9 éves korom környékén határoztam el, hogy én programozó leszek. Nem emlékszem már azokra az időkre, noha még csak 2 évtizede volt. Arra azonban emlékszem, hogy elvarázsolt a számítógép, mint olyan.

'94-ben kaptam meg az első számítógépemet és az egyik első élményem a programozás csodájával a demoscene világ volt. Mai napig lenyűgöznek ezek a fantasztikus alkotások és persze az ilyen-olyan programok, és valljuk be, a WEB is egy nagyon érdekes és lenyűgöző valami.

Éveken keresztül nem tudtam eldönteni, hogy milyen irányba menjek a programozáson belül, végül a WEB-es fejlesztéseknél kötöttem ki. A programozást én mindig egy alkotási folyamatnak gondoltam, ennek szerettem volna megélni. Aztán teltek az évek, tanultam magamtól, tanultam iskolában, majd jöttek a munkás évek.

És egyszer csak elfáradtam. Az én egyéni esetemben sok egyéb tényező is van, de ha őszinte akarok lenni, akkor belefáradtam abba, hogy az informatika elvileg a kettes számrendszer egyszerű igen-nem logikájára épül, a valóság ezzel szemben sokkal kiszámíthatatlanabb.

Elegem lett abból, hogy legyen szó hardverről vagy szoftverről, a lehető leglogikátlanabb és legértelmetlenebb jelenségekkel talalálkozom, melyek visszafognak. Visszafognak, mert végül a kreatív, alkotó folyamat helyett, bugvadászat a programozó élete. Én pedig egy ilyen életből nem kérek. Így hát fájó szívvel, de 2 éve búcsút vettem az aktív, munka szintű programozástól.

Elfáradtam abban, hogy az üzleti érdekek miatt nem szánnak időt a fejlesztésre, tesztelésre, ezért gyártási hibás hardverek, vagy egyébként tervezési hibás hardverek, vagy a rövid, nem kielégítő tervezés/tesztelés miatt bugos hardverek adják az egész rendszer alapját. A bugos vagy gyártási hibás hardverek halmazából (ahol a kompatibilitás, problémamentes működés lényegében csak illúzió) felépített számítógépen fut egy az előzőekből következően hibás oprendszer, azon egy szintén az előző gondolatból hibás webszerver, majd programnyelv(ek), ami(k)re nekem kellene hibamentes programot írnom.

De nem lehet. Nem lehet, mert idióta bugokkal kell molyolni, melyek viszik az időmet és végül végérvényesen elvitték a motivációmat, lelkesedésemet.

Én egy hatalmas bughalmaznak látom a programozó életét, mely közeg egyszerűen nem engedi meg, hogy az ember kreatív énje kiteljesedjen. Persze, lehet legyinteni ezekre a körülményekre, de nekem nem megy. Meghalt bennem valami a programozással kapcsolatban, pedig éveken, évtizedeken keresztül hittem. De ez nem volt elég...

Érdekelne, hogy ti, akik aktív programozók vagytok, hogyan élitek meg ezt a dolgot? És esetleg van-e képetek arról, hogy a nagyvilágban mások miként élik meg a programozó létet és ezt a förtelmes bugtengert?
 
1

Meg kell húzni a határt

Pepita · 2013. Már. 2. (Szo), 02.00
Azt nagyon sajnálom, hogy végérvényesen(?) elfogyott a motivációd. Szerintem az összes általad említett (és teljesen igaz) idegesítő körülmény mellett a szoftverfejlesztés továbbra is alkotás.

Persze rendkívül rossz élmény a "bugvadászat", de a kész "termék" attól még egy létező valami, aminek lehet örülni minden kisebb-nagyobb hibájával együtt.

Azon múlik, hogy örömödet leled-e a munkádban, hogy mennyire tudod magadtól elvonatkoztatni azokat a hibákat / kellemetlenségeket, amikért nem te vagy a felelős. Persze megküzdeni neked (nekünk) kell ezekkel a gondokkal, de fontos, hogy ne hibáztassam magam azért, mert XY mammutcég sz..r böngészőt gyártott.

A "mások hibáival" sajnos csak annyira lehet foglalkozni, ameddig a megrendelő pénztárcája engedi, máskülönben éhen halsz. Tudni kell meghúzni ezt a határt (nekem is igen nehezemre esik), és ez sokszor eredményezi azt, hogy nem leszel eléggé elégedett a saját eredményeddel. Ez elég rossz érzés; szerintem webfejlesztés során sokkal többször fordul elő, mint mondjuk desktop alkalmazásoknál. Talán azért is, mert utóbbi esetben kb. egy oprendszerre fejlesztesz.

Ha szabad visszakérdeznem: amióta nem programozol, miből tartod el magad / családod? 30 alatt még aránylag könnyebben vált nagyot az ember, később sokkal nehezebb, főleg ha korábbihoz kell visszatérni - szerintem.
9

A kész termék érdekes módon

Max Logan · 2013. Már. 2. (Szo), 20.25
A kész termék érdekes módon sok esetben nem töltött el örömmel. (Az azonban igaz, hogy évek múltan visszanézve egy-egy megvalósított dolgot, döbbenetes, hogy mit tettem le az asztalra pl. egyik volt munkahelyemen; még akkor is, ha a saját elvárásaimnak csak mondjuk 30-40%-ban feleltek meg a dolgok.) Ezt egyébként nehéz másoknak elmagyaráznom, mert ez az én belső működési mechanizmusomból fakad (amit az emberek lusták megérteni/kikutatni, ezért nagyon sokan tévúton járnak az életükkel kapcsolatban).

Nekem az az alkotás, hogy kitalálok valamit és különösebb akadályok nélkül meg tudom valósítani. De amikor a webprogramozás szinte minden szegletében azzal találkozom, hogy nincsen egységes implementáció, holott éppen ez lenne a lényege szabványosítási folyamatnak és ezen felül még az implementációk bugosak is, és sok esetben csak egy-egy körülmény együttállása esetén, akkor azt hiszem joggal mondom azt, hogy a programozás ma sokkal inkább a varázslás kategóriájába esik milliónyi ismeretlen faktorral, mintsem a kreatív munka kategóriájába.

A hibáztatáson már túl vagyok. Mára elfogadtam, hogy az a közeg, amiben dolgoznom kellene egyszerűen alkalmatlan arra, hogy kiszolgáljon. Így hát inkább kiszállok. És ez azt hiszem egyáltalán nem gyávaság. Sokkal inkább felmértem, hogy mekkora ára van annak, amit csinálni szeretnék és egy bizonyos ár felett azt mondtam, hogy nekem ez ennyit nem ér meg. (Ez az, amit többek között a legtöbb ember nem tesz meg élete milliónyi területén, ezért sok minden miatt szenvednek, akár egy életen át...)

Az évek során egyébként jól kikristályosodott, hogy én sokkal inkább egy ötletgazda vagyok, mintsem alacsony szintű megvalósító munkás. (Hogy ez igazán érthető legyen és átmenjen, amit ez valójában jelent, olyan dolgokról kellene beszélnem, amikben sokan nem hiszenek, így inkább nem teszem...)

Magát a programozást élvezem és nem véletlen, hogy ez a dolog az életem része volt és valamennyire mindig is marad. Egyszerűen munkaként, fő csapásirányként nem képviselhetem, amit régen kigondoltam. Helyette vannak olyan dolgaim, amik egyedivé tesznek és ezekkel kell elsősorban foglalkoznom (én megismertem annyira magam, hogy tudjam, miben vagyok igazán jó és mi az amitől úgy igazán jól érzem magam.)

Éppen idén leszek 30, így ha tetszik határvonal. :-) Egyébként a nagyot váltással az a baj, hogy sokan félreértik az életet. Alapvetően az élet nem más, mint az állandó változás. Nagy váltások kora egyébként csak most jön... A váltás annyit tesz, elfogadod, hogy már nem az vagy, aki egykoron voltál. Ha ráérzel ennek a dolognak az ízére, akkor mindig olyan dologgal foglalkozol, ami aktuálisan éppen neked való és mondjuk 10 év elteltével rájössz, hogy elég sokat éltél. Más meg dolgozik ugyanabban, lehet, hogy az élete semmit, vagy csak nagyon keveset változik és azt hiszi, hogy él. Nem, ő csak alszik...

Én belekezdtem a saját utamba, de voltak még olyan akadályok, melyek nem engedték, hogy menjek (ehhez is kellene olyan gondolatokat társítanom az egyértleműség kedvéért, amit sokan nem tudnak magukénak érezni, nem hisznek benne...). Ma is vannak még, de talán közelebb járok a célomhoz. Jelenleg egy faipari cégnél vagyok beszerzésért felelős munkatárs, némi adminisztrációval kiegészítve. A sors érdekes fintora, hogy felajánlottam a vezetőségnek, hogy érdemes lenne egy intranetes rendszert készíteni, így most ezzel is bíbelődök. De mivel a cégnél informatikailag laikusok vannak, így olyan tempóban és megoldásokkal haladok, amit én szeretnék és ők még a kevésbé király megoldások láttán is pozitívan reagálnak.

De ez csak egy állomás, lassan haladok a saját életem felé. Ha meglesz, akkor a határ a csillagos ég, milliónyi project, termék, szolgáltatás, kezdeményezés, stb., stb. fog kikerülni a kezeim közül, ezzel is jobbá téve a világot és hozzásegítve embereket, hogy jobban éljenek és azt csinálják, amit szeretnek, amiben jók...
12

Van benne valami, de...

Bodi · 2013. Már. 3. (V), 17.30
Éppen idén leszek 30, így ha tetszik határvonal. :-) Egyébként a nagyot váltással az a baj, hogy sokan félreértik az életet. Alapvetően az élet nem más, mint az állandó változás. Nagy váltások kora egyébként csak most jön... A váltás annyit tesz, elfogadod, hogy már nem az vagy, aki egykoron voltál. Ha ráérzel ennek a dolognak az ízére, akkor mindig olyan dologgal foglalkozol, ami aktuálisan éppen neked való és mondjuk 10 év elteltével rájössz, hogy elég sokat éltél. Más meg dolgozik ugyanabban, lehet, hogy az élete semmit, vagy csak nagyon keveset változik és azt hiszi, hogy él. Nem, ő csak alszik...


Van benne valami!

Nem, ő csak alszik


Aludni is kell néha.
13

Valóban. Ám amire én

Max Logan · 2013. Már. 3. (V), 17.34
Valóban. Ám amire én gondolok, abban az értelemben az emberek átalusszák az egész életükat anélkül, hogy ennek tudatában lennének. (Mátrix trilógia kezdetnek jó, ha valakit érdekel, hogy az élet valójában hogyan is működik...)
22

Hűha

Pepita · 2013. Már. 6. (Sze), 18.58
Köszönöm a kimerítő választ. (Nem sok, hanem fontos, erős, etc.)
Szándékosan úgy válaszolok, hogy a többi kommentet még nem néztem.

Amiket írtál gondolatokat, azt talán nagy vonalakban kapisgálom, de többször át kell rágjam, hogy (számomra) helyesen ítéljem meg.

Örülnék, ha megtudhatnám azokat a dolgokat is, "amikben mások nem hisznek". Nem vájkálni akarok - komolyan érdekel. Nem baj az, ha más (akár én) nem hiszi, hülyeségnek tartja, stb., engem komolyan érdekel az a hit(rendszer), ami a te intellektusodat - szerintem - elég erősen meghatározza.

Azért örülök a helyi projektnek, a jövőbeni terveknek méginkább! :)
24

Örülök, hogy érdekelnek a

Max Logan · 2013. Már. 6. (Sze), 20.51
Örülök, hogy érdekelnek a mögöttes dolgok. Szívesen beszélek erről. Érdekes, hogy a hitrendszer szót használod, mert ez nagyon fontos, de erről majd később.

Hogy miről is van szó? Egy egészen másfajta világnézetről, mint amit a ma élő legtöbb ember magáénak tud. Az ő világnézetük nem rosszabb, mint az enyém, csak más és még „fejletlenebb” (és igen, van az enyémnél is fejlettebb). Én úgy látom és egyre inkább megélem, hogy az ember nem az, aminek a legtöbben hiszik; és a világunk is egészen más valójában, mint amilyennek látszik.

Az én nézetem abból indul ki, hogy én (és mindenki, aki itt van a Földön) egy szellemi síkon élő, örök enegetikai lény és saját döntéséből leszületik a Föld nevű játszótérre, ahol aztán feladatokat old meg (hogy egyre tisztábbá váljon, megszabaduljon sok-sok gáttól; pl. ítélkezés). A feladatok megoldásához kap különböző képességeket és számos dolog meghatározza, hogy milyen irányba kell/lehet mennie.

Amit vállalunk születésünk előtt, azt teljesítenünk kell, de persze van szabad akarat is. (Az azonban érdekes kérdés, hogy mennyi és mi határozza meg ennek mértékét. Pl. a tudatalattink úgy 99%-ban meghatároz minket.) A születésünk napja komolyan meghatározza, hogy milyenek vagyunk, mi az egyik fő feladatunk (ehhez itt egy kis segítség), de ezen kívül még számos dolog meghatározza a fő fonalakat.

Amíg az ember nem ismeri elég jól valódi önmagát, azaz azt a szellemi lényt, aki egy-egy életre emberi testbe költözik, az nagyon sokáig bolyong és nem találja a helyét (hivatását, társát, stb, stb.). Én úgy érzem, hogy szerencsés helyzetben vagyok, mert önmagamtól is elég sok mindent felismertem, de talán nem is a szerencse a legjobb szó. Vannak komoly jelek arra vonatkozóan, hogy már elég sok élet van mögöttem – ha mondjuk eddig éltem 100 életet, átlag 50 évvel, az 5000 év... – , így hát többet láttam, mint sokan mások, így ez az ösztönös felismerés nálam erősebb (lásd a Mátrix hasonlatot, Neo-t megtalálja Morhpeus, mert felkészült már, a legtöbben azonban még alszanak).

Már elég komoly szintre jutottam el, de még sok megválaszolatlan kérdés van és sok dolgot nem látok még...

Említettem, hogy én inkább ötletgazda vagyok, mintsem jómunkásember. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy büdös a kétkezi munka nekem, akár offline, akár online dologról van szó, sokkal inkább azt, hogy én többre vagyok hivatott (jelen életemben). Azaz nekem most (már) komolyabb feladatom van.

Ez az egész az előbbiek fényében egy olyan játék, ahol mindenki átéli ugyanazt, mindenki eljut a végcélhoz, de van aki előbbre jár. Nem kell sietni, hogy beérjük a másikat, mert ez a történet nem erről szól. Azonban ha már elég felkészültek vagyunk, akkor sok esetben lehet rövidíteni az utat; amit egyébként saját magunk hosszabbítunk meg a hitrendszereink és a saját függőségeink okán.

Szóval több jel utal arra, hogy komoly feladatom van és ehhez képességeket is kaptam. Két lehetőség van előttem: vagy járom az utam, ami nekem van kijelölve és beteljesítem feladatom, vagy nem és akkor meghosszabítok előttem álló utakat és megnehezítem a saját dolgomat.

Azonban nem olyan egyszerű a saját utunk felé menni, mert vannak olyan hitrendszerek (kapott, akaratlanul szerzett család, társadalom, saját magunk, stb. által), melyek megkötik a kezünket. Én éppen 2 hónapja tettem le egy komoly nehezéket (kineziológus segítségével), mely éppen 25 éven keresztül szabotálta azokat az élethelyzeteket, melyekben előbbre tudtam volna jutni (és ha megteszem, amit az élet jelzései sugalltak nekem, akkor lassan 2 éve már letehettem volna...).

Úgy érzem, hogy mostanra jutottam el egy olyan állapotra, amikor már elég könnyed vagyok és érdemi eredményeket tudok elérni a saját utam járásával kapcsolatban (ennek egyik eredménye pl. egy tanácsadói szolgáltatás).

Nehéz erről egyébként röviden beszélni, mert sokféle nézőpontból kell megvilágítani a dolgokat, hogy összeálljon egy váz, amire aztán fel lehet építeni a nagyobb képet.

Ami személy szerint engem illet, jól láthatóan nyitott vagyok, több értelemben is, ennek következtében milliónyi ötlet, terv születik meg a fejemben. Ahhoz, hogy ezeket meg tudjam valósítani, kaptam képességeket, készségeket és sejtésem szerint a megélt sok-sok élet bölcsessége is ad hozzá a történethez. Elég hamar felismerem a mintákat és most már elég gyorsan tudok a mintákhoz mögöttes tartalmat csatolni. Ebből következően látom, hogy mi van és azt, hogy mi lehetne és csak azért vagyok hajlandó dolgozni, hogy megvalósuljon, ami lehetséges, ami jobb, mint most van, vagy volt halaha.
26

Vigyázz

bamegakapa · 2013. Már. 7. (Cs), 13.30
Ha úgy érzed, komoly szintre jutottál és ezt fontosnak érzed hangoztatni, reklámozni, akkor nagyon oda kéne figyelned. Nem kell válaszolnod.
27

Így van

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 7. (Cs), 14.08
Meg sosem árt egy kis egészséges kételkedés. Még ha úgy is van, ahogy Norbert írja, azt nem szabad elfelejteni, hogy mindannyian ebbe a tökéletlen testbe vagyunk zárva, ami jelentős korlátozó tényező. Tényleg jól látom a dolgokat? Minden szemszögből megvizsgáltam a problémát?
28

Csak a magad neveben beszelj

Greg · 2013. Már. 7. (Cs), 14.22
Csak a magad neveben beszelj :). Az en testem szamomra tokeletes.
31

Ne haragudj

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 7. (Cs), 14.41
Mindannyian = mindannyian - Greg;
32

Minden úgy van, ahogyan

Max Logan · 2013. Már. 7. (Cs), 14.41
Minden úgy van, ahogyan gondolod (mert minden belőled, a figyelőből indul ki). Én nem az igazságot, az egyetlent mondom el (mert ilyen nem létezik), csak azt, hogy én hogyan látom. Ha úgy érzed jónak, hogy kételkedj, hát tedd meg! Én is megteszem és folyamatosan formálom a saját nézőpontomat. Számos dolog van, amivel nem értek egyet mások nézeteiben és ez így van rendjén...

Akit érdekel, tudok ajánlani egy filmet, ami a kvantumfizika irányából közelíti meg világunk dolgait, elég érdekes az anyag és szórakoztató, könnyed. De aki számára nem hitelesek ezek az információk, benne csak még jobban megerősíti saját hitét (mert ellenállást fejt ki a számára nem befogadható dologgal kapcsolatban).

A tested csak addig korlát egyébként, amíg annak hiszed és fogadod el, de ez már messze vezető gondolat...
33

Erről Jani fakír jutott

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 7. (Cs), 14.58
Erről Jani fakír jutott eszembe. A videót linkelhetted volna nyugodtan.
35

Linkelni nem tudom, mert

Max Logan · 2013. Már. 7. (Cs), 15.34
Linkelni nem tudom, mert filmről van szó, melynek több része van. Konkrétan a „Mi a csudát tudunk a világról?” című filmre gondoltam.
51

alap film ;)lassan 10 eves,

city99 · 2013. Már. 13. (Sze), 08.56
alap film ;)lassan 10 eves, es meglepo modon alig ismerik az emberek. Sokan alszanak... :D
52

Sokan alszanak...De egyre

Max Logan · 2013. Már. 13. (Sze), 10.08
Sokan alszanak...
De egyre többen ébrednek. :-)

Nem ismerik, mert egyrészt a mainstream médiába ilyen művek nem kerülnek be, érthető okoknál fogva. Másrészt az alvókban még nincsen meg a belső ráhangolódás ezekre a dolgokra. Amint azonban elindulnak, egyre több ilyen dologgal találkoznak, mert ez így szükségszerű. Ahogyan mondják, ha ráhangolódsz a belsődben, megjelenik a külső világodban...
29

Privát

Max Logan · 2013. Már. 7. (Cs), 14.36
Privát üzenet ment...
30

Egyébként nagyon fontos a

Max Logan · 2013. Már. 7. (Cs), 14.37
Egyébként nagyon fontos a nézőpont és a kontextus (a legfontosabb pedig maga a figyelő, aki értelmezi a körülötte lévő információkat; és akkor ide jön logikailag a hitrendszerek kérdése, amire röviden utaltam...). Nem tudom, hogy kinek jött át, hogy mit szerettem volna érzékeltetni a fenti gondolattal (az egyetlen mondattal, amiben a kiragadott gondolat van), de igazából csak akkor nyer értelmet, ha hozzátesszük a 24-es hozzászólásomhoz a 9-esben leírtakat.
36

Még hűhább...

Pepita · 2013. Már. 8. (P), 04.05
Először is köszönöm a választ.
(A teljes őszinteség nevében: az alatta lévő kommentből láttam a címét: "Vigyázz". Aztán úl lapon: válasz.)
hitrendszer ... ez nagyon fontos, de erről majd később
Én ebben a válaszodban nem találtam a "később"-et. (Legalábbis a fontosság miértjére.)

Nekem is - úgy érzem - nagyon sokban eltér a világnézetem az "általánostól", szintén nem jobb v. rosszabb irányba. Viszont a te kifejtésed sugallja (nem mondja!), hogy kisebb-nagyobb mértékben mégis a legtöbb, a környezetedben tartózkodó embernél "előrébb haladott" állapotúnak tartod magad. Hinni szeretném, hogy ez nem így van, de - így a neten - ez is jött le. (Persze személyesen 1000x több "adat" alapján lehetne megítélni.)

A lélekvándorlásban - mint olyan - én nem hiszek, de feltételezem, hogy értem ezt a hitet, emiatt tisztelem is. (Pl. sokkal jobb, mint a ma "divatos" egoizmus.)

Azzal a látásmóddal (hittel), amit követsz és ki is nyilvánítod (bátran), két dolog lehetséges:
1. Neked van igazad, min. 5 milliárd ember téved -> valószínűleg előbb-utóbb téged is keresztre fognak feszíteni, vagy "csendben maradsz".
2. Te tévedsz -> egymagad akkorát tévedsz, mint 5 milliárd ember együttvéve, nem hinném, hogy ezt egy ember el tudná viselni, feltéve, ha rájön. (Ehhez hozzá kell tennem: az én hitem szerint (Római Katolikus) egyszer minden ember megtudja az igazságot és szembesülnie kell vele. De ezzel nem akarom azt mondani, hogy biztosan nincs igazad.)

Remélem, hogy a 2 hónapja letett nehezék nem egy szorosabb emberi kapcsolat (netán házasság) volt, hanem mondjuk egy webstúdió. (Ez nem a valódi tipp, van az is, csak nem publikus.) Szóval remélem, hogy a letétel nem egy konkrét cselekmény, hanem egy korábbi (25 éves) történés átgondolása, feldolgozása volt. A kineziológusi segítség is erre enged következtetni. Legnagyobb részben "jó dolognak tartom" a kineziológiát, viszont van egy (egyetlen!) olyan tapasztalatom is, amikor rendkívül sokat ártott (egy hozzám közelállónak). Szóval semmi sem KP.

Kívánom, hogy megtaláld a saját utad, továbbá javaslom, hogy ha látod a célt, ne halogasd következő életre, hátha mégis csak egy van. (Ezzel persze nem akarlak megingatni, csak javaslom.)

Most már elolvasom a többit is, érdekesnek ígérkezik.
38

Ott van a válasz a

Max Logan · 2013. Már. 8. (P), 09.00
Ott van a válasz a hitrendszerre, de mint írtam, nagyon nehéz ezt a témát ilyen röviden úgy bemutatni, hogy minden érthető legyen (és még magam is csak töredékét értem...). Csak a hitrendszerek kérdéséről előadássorozat lehetne tartani és számos könyvet megtölteni és talán még akkor sincsen bemutatva minden, amit érdemes lenne, lehet. Röviden: olyan gátló hatások, melyek nem engedik valódi, saját szándékodat érvényre jutni. Jellemzően szerzettek, átvettek másoktól (pl. akaratlanul a szülőktől; egy példa: az élet igazságtalan, ami nem igaz de benned ez a belső érzet alakul ki és ez erőteljesen meghatároz téged, az életedet negatívan).

Előre haladottság. Ha ez jön át, akkor annak oka van (részedről is és részemről is). De nézzük egy másik szemszögből a dolgot. Ha te egy 20 éve aktívan praktizáló programozó vagy, és találkozol valakivel, aki még csak most kezdene bele ebbe, akkor egyértelműen előrehaladottabb vagy e tekintetben, nemde? Ha pedig így van, akkor hited, nézeted szerint meg tudod mutatni a másiknak, hogy mi az út, amin te jártál és merre tart az utad. A gondolataimat nagyjából így kell, érdemes értelmezni...

Jól látszik, hogy milliónyi világnézet van jelen e bolygón és néhány kirívó esettől eltekintve, jól megférnek egymás mellett. Talán írtam fentebb, hogy így is, úgy is igazad van, bármit mondasz. Mindenkinek saját igazsága van, így tehát nem lehet és nem is kell meggyőzni a másikat a tiédről. Maximum lehet eszemecserét folytatni és ennek révén talán minden fél többé válik, formálja saját magát, nézeteit.

Nevezhetjük úgy, hogy a teher feldolgozása, mert végső soron erről van szó. Volt egy gyerekkori traumám, melynek eddig tartott a hatása. Most külső segítséggel megtudtam az életemről egy fontos dolgot, a helyére tettem, így felszabadultam a lelki tehertől, mely nagyon erős gátló tényező volt.

A kineziológia is csak egy segítő módszer, hogy kinek milyen a tapasztalata vele, az sok mindentől függ. A saját nézeteid alapján kialakítasz egy véleményt és ehhez tartod magad. De mivel az élet maga a változás, ezért könnyen lehet, hogy később újra fogod értékelni az álláspontodat.

Köszönöm jókívánságod. Úgy látom, hogy jó úton járok, csak kissé rögös; de hát ennek is oka van.
41

Így rendben

Pepita · 2013. Már. 8. (P), 19.04
Köszönöm, most már sokkal tisztábban látlak. (Már amennyire a text/html engedi:))

Jó eszmecserét folytattunk. Szerintem azért még létezik egyetemes igazság is (nem csak enyém-tiéd), ezt azonban mi emberek legfeljebb eltalálni tudjuk, hogy egy adott dologban micsoda, megérteni-megismerni-érezni nem. Lehet, hogy ezzel kb. ugyanazt mondom, mint te: hogy nincs is. De szerintem van (és mint te is mondtad: igazam van:)).

Külön örülök, hogy a kineziológiával feldolgozni sikerült régi dolgot, nem megtenni egy mostanit. Előbbire nagyon is alkalmas, utóbbinál is csak akkor van gond, ha nem "passzol a páciens a doktorral".

Üdv. Pepita.
55

előrébb haladott állapot

Lenart33 · 2013. Aug. 4. (V), 14.32
De miért baj az, ha valaki a többségnél előrébb érzi magát? :) Nekem úgy tűnik, tényleg előrébb jár. Nézd meg pl.az átlag magyart. Egy rakás szerencsétlenség, tele irigységgel, negativizmussal. Már nem is 5, hanem 7 milliárd ember van a Földön, és nagy részük nyomorog, és a legnagyobb nyomorba csinálják a legtöbb gyereket. Csak vannak bele a világba, ugyanazt csinálják, amit otthon láttak, semmi önálló gondolkodás, semmi értelmes útkeresés...Attól, hogy valamit a többség egy bizonyos módon csinál, még lehet értelmetlen. Szerintem.
53

Keresem a hasonlót :)

Piroshetes · 2013. Május. 19. (V), 17.56
Szia! :)

Nem ismerős neked Adamus Saint-Germain neve véletlenül..? :)

Egyébként érdekes, hogy ide jutottam, mert eddig semmi közöm nem volt a programozáshoz, viszont úgy tűnik mégis szorosan összekapcsolódik azzal, amit én szeretnék megvalósítani. Az a helyzet, hogy ötletem van, de szaktudásom nincs. Pedig annyira boldog lennék, ha lenne...de nem lenne türelmem megtanulni. Persze valószínűleg van, akinek ezzel nincs baja, és imádja csinálni....na pont őket keresem. Igazából egy kis csapatra lenne szükségem, akikkel harmonikusan együtt tudunk teremteni, alkotni, mindenki hozzátéve a magáét. Nincs egy fillérem sem jelen állapotomban úgymond megrendelni valamit, és talán nem is ez a cél..tényleg csapatban szeretnék lenni :)
Te hogyan hidalod át a problémát most, hogy nincs türelmed már bibelődni a gépen úgy igazán? Nekem van egy (ha akarom kettő) olyan ötletem, amit annyira életre akarok hívni, mert NINCS és akarom..de majd kifejtem, ha egyáltalán jön erre válasz :)
54

Nem ismerős neked Adamus

Max Logan · 2013. Május. 20. (H), 03.32
Nem ismerős neked Adamus Saint-Germain neve véletlenül..? :)
Nem, nem ismerős. Elmentettem most a Google keresést, később visszatérek hozzá...

Jelenleg úgy oldom meg, hogy sehogy. :-)

Az élet valamiért nem engedi, hogy megvalósítsam, ami bennem van, általam lehetséges. Így tehát várok, egyebet tenni nem tudok.

Ha meglenne az az erőforrás, ami nekem a vágyott teremtéshez kell, akkor már ma dolgozhatnál az ötleteiden... De sajnos még nem rendelkezem ezzel.
63

Lendvai Norbert valóságszemlélete

silkie · 2013. Szep. 10. (K), 16.44
Csak most találkoztam Norbert világfelfogásának szövegével, ezért elnézést, hogy csak ilyen későn próbálok - már lehet, hiába - bekapcsolódni a témába.
Magam is programozó vagyok, idén 30 éve, hogy elkezdtem. Fárasztó, de élvezetes 3 évtized volt (remélem még nincs vége).
Ezen idő alatt egy dolgot mindenképpen megtanultam (annak ellenére, hogy a fantáziát, a bátorságot arra, hogy merjünk "nagyokat" és különleges dolgokat elképzelni: azt mindennél többre tartom - ezért is vagyok megrögzött sci-fi rajongó :).
Szóval: a valós életben meg kell próbálni a valóságot elválasztani a fantáziától, pontosabban: törekednünk kell arra, hogy a valószerűt megtudjuk különböztetni a kevésbé valószerűtől.
Tudom, hogy nagyon de nagyon jó hinni abban: nem véletlenül, nem végesen, nem cél nélkül vagyunk ezen a világon. Őszintén (komolyan mondom: ŐSZINTÉN) irigylem azt aki ebben hinni tud. Néha én is megpróbálok, de ez a fránya racionalizmusom mindig megakadályoz benne (annak ellenére, hogy tudom: empirizmussal nem lehet mindent megközelíteni. Filozófiai alaptétel: a minőségi ugrások eredményei mindig csak "felülről" az eredmény oldaláról magyarázhatók meg egyértelműen, "alulról" nem nagy rá az esély.
Ezért is van az, hogy az emberiség kiemelkedő tudósai: Einstein,Bohr olyan emberek voltak akik merték átlépni az empirizmus korukban érvényes határait, volt bátorságuk "nagyot" gondolni. )
Tehát kedves Norbert (hidd el nem gúnyolódni akarok), gondoltál már arra, hogy az ember miközben szemléli a világot és próbál belesni a függönyök mögé, eközben a saját szubjektumával is meg kell küzdenie? A szubjektummal (vagyis sajátmagával, tehát igen csak nehéz kívülről kritikusan szemlélni) ami megveszekedetten harcol azért, hogy létének értelmet tudjon találni.
Életem során sok sok emberrel találkoztam már aki őszintén hitt valamiben, meglátásom szerint csak azért mert arra neki valami miatt szüksége volt.

Nem akarok már többet írni. Egy a fontos szerintem: a gondolkodó embernek kellő alázattal kell közelítenie az objektív világhoz a megismerés során, mert igen csak nagy dőreség azt akármilyen kategóriákba beszorítani. Ha valaki szereti és netalán szereti a filozófiát: az egész valóság bonyolultságára csak egy példa.
A világ determinált de nem determinálható. Ha valaki ezt úgy igazán végig gondolja, rájöhet arra, hogy az emberiségnek van lehetősége a teljes megismerésre, de azt soha nem fogja megkapni.
64

ezért elnézést, hogy csak

Max Logan · 2013. Szep. 11. (Sze), 08.01
ezért elnézést, hogy csak ilyen későn próbálok - már lehet, hiába - bekapcsolódni a témába.
Azt gondolom, hogy egy ilyen jellegű beszélgetésbe bármikor be lehet kapcsolódni. (Max. az adott személy nem, vagy csak idővel reagál.)

Szóval: a valós életben meg kell próbálni a valóságot elválasztani a fantáziától, pontosabban: törekednünk kell arra, hogy a valószerűt megtudjuk különböztetni a kevésbé valószerűtől.
Ennek a világnak, melyben élünk éppen az a lényege, hogy az lesz valóság, amit azzá teszel. Ha jól emlékszem, itt egy kommentben ajánlottam a „Mi a csudát tudunk a világról” című filmet, melynek több része is van. Ha sci-fi rajongó vagy, akkor ez egy könnyed kis kikapcsolódás lehet számodra. Nézd meg és akkor képet kapsz arról, hogy a világunk messze nem olyan állandó, mint sokan gondolják és hogy sokkal nagyobb szerepe van az egyénnek a világ alakításában, mint azt bármikor is gondolta korábban.

Őszintén (komolyan mondom: ŐSZINTÉN) irigylem azt aki ebben hinni tud.
Vannak olyan tapasztalataim, melyek egyértemmű bizonyítékai annak, hogy többek vagyunk, mint hús és vér materiális lények. Talán erről is írtam az itteni kommentek között...

Néha én is megpróbálok, de ez a fránya racionalizmusom mindig megakadályoz benne [...]
Többek között itteni létünk során az a feladatunk, hogy levetkőzzük azokat a gondolatokat, melyek meggátolják határtalan teremtő képességünket. Kemény munka, de kifizetődő...

Tehát kedves Norbert (hidd el nem gúnyolódni akarok), gondoltál már arra, hogy az ember miközben szemléli a világot és próbál belesni a függönyök mögé, eközben a saját szubjektumával is meg kell küzdenie? A szubjektummal (vagyis sajátmagával, tehát igen csak nehéz kívülről kritikusan szemlélni) ami megveszekedetten harcol azért, hogy létének értelmet tudjon találni.
Létednek nem kell a tudatoddal értelmet adni, mert azt már megtetted azelőtt, hogy ide születtél. Mivel alapvetően az emberi lét csak egy ruha, ezért az emberi test csak egy eszköz. Az emberi létforma az anyagi világ sajátja, melyet egy szellemlény irányít, aki te valójában vagy. Ha már IT közegben vagyunk, akkor kb. olyan ez, mint egy FPS játék. :-)

Ahogyan írtam, vannak saját tapasztalásaim, melyekből tudom (nem, nem hiszem, tudom), hogy amit írok az helytálló. Hogy más ezt a világnézetet (még) nem tudja magáénak vallani, el tudom fogadni és nem akarom meggyőzni, hogy mi az igazság. Ahogyan mondtam, az igazság az, amit tenmagad annak vélsz...

Idézve a Mátrix trilógiából: „de csak az ajtót mutatom meg.. aztán neked kell belépni rajta." Ha akarsz, akkor túl tudsz lépni jelenlegi korlátaidon (mert csak te magad korlátozod a dolgokat, senki és semmi más), ha nem, akkor nem. A te (tudatos vagy tudattalan) döntésed; melynek megvannak a maga (közeli és/vagy távoli múltban keresendő) okai.

Életem során sok sok emberrel találkoztam már aki őszintén hitt valamiben, meglátásom szerint csak azért mert arra neki valami miatt szüksége volt.
És ez valószínűleg így is volt. Ahhoz, hogy tovább tudjon lépni, szüksége volt egy hitre. Ami később megválozhatott, mert sok esetben ez így szükségszerű (ahogyan egyre tisztább leszel, folyamatosan változnak a nézeteid).

Ha valaki ezt úgy igazán végig gondolja, rájöhet arra, hogy az emberiségnek van lehetősége a teljes megismerésre, de azt soha nem fogja megkapni.
Ezt is sok szemszögből meg lehetne vizsgálni. Én már úgy tapasztalom, hogy nincsen szükséged a teljes megismerésre. Játszani kell az élet 3D-s virtuális terében, melyet te és minden embertársad állandóan formál. Elég ha a pillanattal és azzal az élethelyzettel foglalkozol, amiben éppen benne vagy. Ahogyan egyre tisztább leszel (a korlátaidtól), az igazi megismerés jön magától, nem kell keresned és kutatnod semmit, mert mindent, amit kell tudsz; csak nem engeded, hogy felszínre kerüljön.

Hangsúlyozom, hogy nem szeretnék senkit sem meggyőzni, csak elmondom, hogy én mit tapasztaltam a világból...
58

Azt nagyon sajnálom, hogy

Max Logan · 2013. Aug. 8. (Cs), 17.09
Azt nagyon sajnálom, hogy végérvényesen(?) elfogyott a motivációd.
Most már egyértelműen kijelenthetem, hogy végérvényesen. Az elmúlt úgy 1 hétben volt több alkalom, amikor pozitív érzések kerülgettek a céges majdnem hobbiproject kapcsán, de ma újra megláttam ennek a világnak a sötét oldalát.

Az pedig nem az én oldalam. Rá kellett jönnöm, hogy a programozás nekem túl alacsony szint. Nekem a felsőbb, kreatív, ötletgazda szinten van helyem. A programozás maximum hobbi, olyan időtöltés, amiben nincsenek külső elvárások. Sem idő, sem egyéb tekintetben. Így működhet a dolog, de csak akkor, ha a közeg is olyan. De nem olyan, a web sajnos nem olyan. Lehetne, de talán sosem lesz olyan közeg (mondtam évekkel ezelőtt itt a Weblaboron, hogy mi kellene ehhez: egyetlen közös render és JavaScript engine; vagy a szabványok betűről-betűre való implementálása minden iparági résztvevő részéről).

Az érdekes a történetemben az, hogy anno azért kacsintgattam a Windows alapú fejlesztés felé a DOS-os környezetből, hogy a (G)UI-t ne nekem kelljen programoznom, ehhez képest a weben éppen ezt kell csinálni...
2

Belőlem is, csak sokkal hamarabb

Arnold Layne · 2013. Már. 2. (Szo), 02.07
Anno dolgoztam programozóként én is és nagyjából hasonlók a benyomások. Fejlesztés/tesztelés volt ugyan, de abból valahogy kimaradtam. Többnyire hibajavításokkal kellett foglalkoznom amik vagy kapkodásból való tévedések/elgépelések, vagy olyan nyakatekertek, hogy majd' beleőszültem. Amikor épp nem hibajavítás volt, akkor pár kvázi-monkeyjob, amit még akár automatizálni is lehetett volna. Azóta nem is szívesen keresem a programozó munkákat, bár ezzel csak szívatni tudom magamat, mert máshoz meg nem igazán értek. Vagyis nem tudok róla, hogy értenék. Meg persze igyekszem megérteni az üzleti érdekeket is, de valamiért nem úgy megy, ahogy kéne neki.

Én egy hatalmas bughalmaznak látom a programozó életét, mely közeg egyszerűen nem engedi meg, hogy az ember kreatív énje kiteljesedjen.

Embere válogatja. Na meg aztán abból is cifra világ lenne, ha mindenki menne a kreativitása után, mert hát ahányan vagyunk, annyiféleképp gondoljuk, olyan meg ritkán van, hogy teljesen egyet tudunk érteni a mások gondolkodásával és szokásaival. Az ilyen nézeteltérésekre jók a bevett szokások és konvenciók, amit sajnos páran korlátozásnak élhetnek meg.
17

A kreativitás e tekintetben

Max Logan · 2013. Már. 4. (H), 20.12
A kreativitás e tekintetben azt jelenti, hogy a programozónak frappáns megoldásokra van ideje, energiája, lehetősége akár a kód, akár az alkalmazás felülete esetén, nem pedig azon kell dolgozni, hogy egyik böngésző így, a másik úgy kezeli XY HTTP fejlécet, a harmadik meg egyáltalán nem. Így a végén szívóágra megy, ott tölti az idejét a valódi értékteremtés helyett.

Ha nem tudod, hogy mi rejlik benned, akkor javasolnom, hogy látogass el ide: http://valtozniakarok.kepesvagyok.com/#/hivatas/4566235654
3

Programozás

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 2. (Szo), 08.45
Hasonlóan látom a dolgokat, mint te, de ezzel szemben pont ez motivál, és rengeteget gondolkozom és dolgozom azon, hogyan lehessen a helyzetet megváltoztatni. Valamelyik nap olvastam, hogy ha el tudsz képzelni valamit, az már félig meg is valósult, és ezzel tökéletesen egyet tudok érteni.

A bugokkal szerintem nincs gond, alapvetően a rendszerrel van a hiba. A globalizmus miatt mindenki versenyben van mindenkivel, folyamatosan újat és újat kell kiadni, nem számít, mennyire hibás, de a konkurencia előtt kell lenned. A jó marketing adja el a dolgokat, és nem a logika dönt.

A rendszer torzszülöttje maga az internet. Egyszerűen minden részében elhibázott, tökéletes példája, hogyan lehet valamit az alapok alapjaitól kezdve rosszul csinálni. Minden, ami az előnye, az a hátránya is egyben, például az információk hatalmas mennyisége miatt képtelenség eldönteni, mi a jó és mi a rossz, így azok nyernek, akik hangosabban üvöltenek. Ki üvölt? Aki fél. Ki fél? Akinek fogalma sincs, mi a jó és mi a rossz.
4

Minden lehetséges

zzrek · 2013. Már. 2. (Szo), 10.05
Én sem szeretnék (szeretek) úgy programozó lenni, hogy nem szólhatok bele a termék működésébe, ha nem érzem magaménak azt, ami elkészül. Az ilyen munkákra úgy tekintek, hogy el kell végezni, hogy legyen pénzem.

Ezért próbáltam önállósodni, sőt, a saját ötleteimet megvalósítani.
Ez a jó a programozásban: minden elérhető, amire szükséged van ahhoz, hogy előállíthasd azt, amit szeretnél. Csak rajtad múlik. Olyat alkothatsz, amilyet csak akarsz. Nem tudom, hogy van-e még olyan munka, ami ekkora szabadságot adhat az elképzeléseid megvalósításában.

Szerintem nem kell erőltetned. Ha tudsz máshogyan pénzt szerezni, ami kevesebb fáradtsággal jár, akkor tedd azt. Szerintem a programozók munkája alulértékelt, nem sok olyan munka van, ami ekkora koncentrációt igényel.

Viszont szerintem ne add fel, hogy a programozást - mint eszközt egy-egy jó ötlet megvalósításához - felhasználd. Csinálj kisebb, hamarabb elkészülő projekteket, amiket élvezel, amiket hasznosnak találsz. Jó lesz!
5

Szerintem ilyen hullámvölgyek

BlaZe · 2013. Már. 2. (Szo), 10.41
Szerintem ilyen hullámvölgyek minden programozó életében vannak. Segít, ha van olyan egyéb hobbid, ami ennél jóval egyszerűbb, és nem jár ilyen stresszel, le tud lazítani.

Én azt tapasztaltam egyébként, hogy nagyon függ a munka jellegétől és a felhasznált eszközöktől, hogy hogy érzem magam közben, tőle. Amit leírtál, az szerintem kimondottan igaz webes, mobilos és minden egyéb olyan területre, ahol nagyon különböző eszközök jelenítik meg, futtatják a kódot. Szerintem vannak azért olyan nyelvek, meg eszközök, amik jól ki vannak találva, de legalábbis jól használhatóak, és engednek a problémára magára koncentrálni. Tény, hogy a html, js, php közül egyik sem igazán erős ebben. Úgy értem a böngészők rigolyásak, a php meg tök átgondolatlan. Én többek között ezért váltottam anno. De ezt a problémát teljesen letenni nem lehet, mostanában pl az Eclipse RAP-tól hullik ki a hajam :) Meg egyesek többszáz soros osztályaitól és metódusaitól :) De hát a törpök élete nem csak játék és mese... :) Valamit valamiért. Időnként nagyon lehet élvezni, időnként meg meg kell csinálni, amit meg kell csinálni. De szerintem ez az élet más területein is így van. Mondjuk az arány valóban nem mindegy.
6

Ha jól értem, alapvetően

tgr · 2013. Már. 2. (Szo), 19.33
Ha jól értem, alapvetően azzal van bajod, hogy az absztrakciók mindig eresztenek? Nem akarlak elkeseríteni, de a PR/propaganda típusú szakmákat kivéve nem hiszem, hogy van olyan, ahol ne kéne szembesülni vele, hogy a világ mindig bonyolultabb, mint a róla alkotott képünk.
7

Nekem leginkább azzal van

Max Logan · 2013. Már. 2. (Szo), 19.59
Nekem leginkább azzal van bajom, hogy van pl. egy CSS/HTML páros, aminek elvileg az lenne a lénygee, hogy egyszer megírom és minden mindenhol ugyanúgy néz ki. Ehhez képest még ma sem tartunk ott, hogy egyetlen kód megírásával megoldott legyen egy fejlesztés.

Néhány éve nem véletlenül mondtam itt a Weblaboron, hogy kellene egyetlen render engine, amire (!) fejlesztünk és akkor minden eszközön, legyen az mobil vagy éppen desktop, azonos módon jelenik meg.

Nem, ehelyett van millióféle implementáció és nincsen egységes platform. Ennek okán, ha jön egy kreatív ötletem, akkor jellemzően vagy azért nem lehet megcsinálni, amit szeretnék, mert úgy egyébként a CSS és/vagy a HTML nem elég, vagy azért, mert az implementációk sokasága és egyébkén bugossága miatt annyi plusz időt és energiát kellene belefektetnem a megvalósításba, ami nekem már nem éri meg.

Én alkotni szeretnék, nem mások után takarítani a szart.

És ahogyan észrevettem, ez a jelenség van ott mindenhol. Ha nem a PHP bugos, akkor az Apache, ha nem az Apache, akkor a böngészők nem ugyanúgy kezelik a régóta meglévő HTTP szabványt, stb, stb.

Belefáradtam...
8

Absztrakciók

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 2. (Szo), 20.02
Na, ez egy érdekes cikk. Egyébként én is azt szoktam mondani, hogy előbb ismerje valaki A-Z-ig a CSS-t és a javascriptet, utána kezdjen el jQuery-t használni, különben el fog hasalni, ha mondjuk kézzel kell optimalizálni a kódon.
10

Kedves Norbert!Átérzem,

tisch.david · 2013. Már. 2. (Szo), 23.05
Kedves Norbert!

Átérzem, amit írsz. Szerintem fordíts több időt a rekreációra, különben minden területen előbb-utóbb kiégsz. Úgy évente én is mindig elmerengek azon, hogy mennyivel jobb lenne kőművesnek lenni vagy kamion sofőrnek... Aztán vagy új kihívásokat keresek vagy új munkahelyet.

Vigasztalásképpen hadd idézzem Neked egyik munkatársam szállóigévé lett mondását:
"Olyan szarul vagy, hogy be kéne tenni egy qrva nagy try-catch -be." :)

Hajrá! Üdv:

Dávid
11

Az én esetemben a dolog azért

Max Logan · 2013. Már. 3. (V), 00.25
Az én esetemben a dolog azért ennél jóval bonyolultabb. Nem kiégtem, túlléptem. A programozás egy adott nézőpontból nekem csak egy játszótér volt. Egy homokozó, ahol kipróbáltam/felismertem dolgokat, elveket, stb, stb. Ezeket a dolgokat meg majd megélem az élet más területein.
14

Kedves Norbert!Ha így áll a

tisch.david · 2013. Már. 3. (V), 22.46
Kedves Norbert!

Ha így áll a dolog, akkor tényleg ideje tovább lépned, bár - én úgy érzem - ebben nem a programozás vagy Te vagy a hibás; egyszerűen nem illetek össze.
Számomra pl. - minden hibájával együtt - a programozás egy alkotó, művészi tevékenység, ami alapvetően örömet okoz és a jól végzett, hasznos munka elégedettségével tölt el. Ami én utálok, azok a rossz, lélekölő feladatok, de azon segít az, amit írtam.
Neked viszont - ezek szerint - tényleg meg kell keresned a Magad feladatát. Remélem, sikerül megtalálnod!

Üdv:

Dávid
16

Nagyon is összeillünk, csak

Max Logan · 2013. Már. 4. (H), 20.05
Nagyon is összeillünk, csak nem úgy, ahogyan a klasszikus értelemben vett programozók esetében. Nehéz ezt a dolgot átadni másoknak. Az igazság az, hogy a programozás/informatika pl. alapvetően az 1-0, igen-nem dolgon alapszik, ami ugye két szélsőség. Én pl. így működőm, az az alapvető működési mechanizmusom, hogy nincsen szürkezóna. Sok ismerősöm, aki azért jobban ismer, mondja, hogy nekem a dolgok feketék és fehérek. És igen, valóban. De tudom, hogy ez vagyok én, és ezt a dolgot meg kell tanulnom az előnyömre fordítani. Nem is kevés helyzet van, amikor én ezzel a gondolkodással előbbre jutok, mint más a szürkezónás gondolkodással.

Meg aztán pl. az OOP megismerése, a vele való játszadozás is egy jóság volt, mert tökéletesen látom, hogy milliónyi programozási elmélet átültethető a mindennapi életbe. Az OOP alapelvek többek közöt a cégvezetésben, egy cég belső működésének felépítésében tesznek jó szolgáltot. És még kismillió dolog van.

Amit nekem nem szabad, hogy a programozás legyen a fő irány, a pénzkereset, a hobbi, stb, stb. egyben. Bennem ennél sokkal több. Ez majd úgy 5-10 év múlva lesz látványos, amikor már tényleg materializálódik az a sok-sok dolog, ami most még leginkább fejben van meg nekem.
23

Pepita-veszély

Pepita · 2013. Már. 6. (Sze), 19.14
Azért vigyázz az 1-0 gondolkodással, mert nagyon hajlamossá teszik az embert arra, hogy túlegyszerűsítse a dolgokat. Itt is tudni kell nagyobb bitmélységgel számolni, különben olyan kategorikussá válsz, amit a környezeted nem tud (vagy akar) elviselni. Persze nagyon jó dolog, ha a bonyolult problémákat is le tudod bontani true/false-ra, de tényleg minimum 24bites mélységgel kell (és így már elég szép "színes" képet kapsz).

Nem véletlen a becenevem sem... :)
25

Az 1-0 egy alapvető működési

Max Logan · 2013. Már. 6. (Sze), 21.33
Az 1-0 egy alapvető működési mechanizmusom, egy olyan elemi elv, ami engem meghatároz. Megszűntetni nem tudom, mert ez vagyok én, maximum ki tudom egészíteni. És ahogyan mondod, ha szükséges, akkor tudok több színben is gondolkodni. Azonban nagyon jól jön ez az egyszerűsítés, mert így én sokkal könnyebben találom meg az utat/kiutat, mint mások. Vannak persze helyzetek, amikor én már kevés vagyok, ilyenkor jön jól egy másik ember segítsége, a közös munka, akinek pedig egy másfajta egyedi képessége, látásmódja van.

Talán beleestem, esem és fogok esni a túlegyszerűsítés csapdájába, de én inkább a bonyolításra vagyok hajlamos. Mármint a lehetőségek végtelenbe nyúló felsorolására (egy szoftvernél pl. az olyan funkciók, melyek megvalósíthatók, azonban a konkrét helyzetben talán értelme sincsen, mert nincsen rá valós igény). Ez pedig következik abból, amit a másik hozzászólásban írtam (nyitottság; konkrétan nyitott csakrák, csak úgy áramlik át rajtam a szellemi világból eredő energia...).

Ha már a nem véletleneknél tartunk, akkor az én domain nevem (kreativ-elme.hu) sem véletlen. :-)

Itt is tudni kell nagyobb bitmélységgel számolni, különben olyan kategorikussá válsz, amit a környezeted nem tud (vagy akar) elviselni.
Pipa. :-D De ez legyen az ő bajuk, engem nem zavar, hogy őket zavarja. :-) Mert tudom, hogy olyan helyzetekben, amikor ők még a problémát sem látják, ismerik fel, akkor én már egy vagy több lehetséges megoldást is látok...

Amúgy számukra én pl. jó lecke vagyok ezzel a mentalitással, hogy megtanuljanak elfogadni és haladjanak előre a végső ítéletnélküliség felé. Ez az út nem egyszerű, de megoldható a feladat. Úgy érzem elég jól haladok az ítéletnélküliség felé és meg kell mondjam, minél előbbre tartok, annál könnyedebben élem meg az élet egyébként problémásnak kitulálható helyzeteit. Mert a probléma csakis általunk, a mi nézőpontunk által létezik... Ha már el tudod engedni a problémát, akkor az már csak egy feladat, ami meg kell és egyébként lehet oldani. Nem mindig könnyű, sőt, van, amikor nagyon nehéz, de egyre könnyebben megy...

Egyébként az az érdekes, hogy vonz az alacsony bitszám. Imádom a 8 bites zenét, imádom a pixelgrafikát. És ezzel együtt imádom a mélységet is, akár a színek, formák tekintetében, akár pl. a zenében, de úgy általában is.
37

Mindent értesz?

Pepita · 2013. Már. 8. (P), 04.23
Szerintem nem, viszont egy nagyon erős vágy van benned erre.
én inkább a bonyolításra vagyok hajlamos
Ez teljesen nézőpont kérdése, a túlegyszerűsítés sokszor === túlbonyolítás.
ez legyen az ő bajuk, engem nem zavar, hogy őket zavarja
Majd fog, ha ettől lehetetlenedik el a hétköznapi életed (is). Most még bizonyos élvezetet (is) okoz neked, hogy előbb látod a problémát, ez majd szépen a visszájára fordul. A mai ember többsége meg van győződve saját tökéletességéről, emiatt nem tűri az okosabbat. És előbb-utóbb neked is terhes lesz a "jó lecke" szerep, valamint (jelenleg) teljesen figyelmen kívül hagytad, hogy te sem vagy ám tévedhetetlen...
vonz az alacsony bitszám
Ez önmagában jelenthetné azt, hogy "azért, mert azt könnyen érted 1-0-ban", viszont az "imádom a mélységet is..."-el együtt már rávilágít arra, hogy valójában csak most kezdted el kapisgálni, hogy lehet kijelölt utad, de messzi vagy még a megtalálásától.

Bocsánatot kérek, de ez a véleményem. Simán lehet, hogy tévedek (mert ember vagyok), nem vagyok "spiccológus" (talán az egész világ örömére), viszont úgy éreztem, hogy hasznos, ha leírom. Bántani senkit sem akartam.
39

Szerintem nem mondtam, hogy

Max Logan · 2013. Már. 8. (P), 15.29
Szerintem nem mondtam, hogy mindent értek, talán csak azt, hogy elég jól átlátom már eddigi utam történéseit. De ez egy folyamatos tévekénység, a kép mindig az előre haladást követően való visszatekintés után válik világosabbá.

Minden viszonyítás kérdése, így azon szerintem kár is filóznunk, hogy kinek mi egyszerű vagy bonyolúlt és ez az egyes nézőpontokból mit is jelent (mindig mást).

Én azt hiszem, hogy az egyik fő cél az, hogy dolgok ne zavarjanak. Ha pedig nem zavarnak akkor az azt jelenti, hogy magamban már nincsen tüske. Ezt meg is élem most már elég jól és szedem ki a további tüskéket. De erről néhány mondatban, főleg írásban nagyon nehéz értekezni... Tudom, hogy nem vagyok tökéletes (soha nem is leszek, mert ez is relatív fogalom) és talán éppen ez ad erőt... Nem hagyom figyelmen kívül, pontosan tudom, hogy folyamatosan változnom kell és a nézeteimnek is, egyszerűen azért, mert ez így szükségszerű...

Az út magad vagy, az út belül van, nem pedig kívül. Ami belül az kívül. De ez már nagyon messzire vezet és nem is rendelkezem elég konkrét információval ahhoz, hogy ezt úgy át tudjam adni, ahogyan kellene... Elég ha tudom, hogy nekem mi mit jelent most.

Nincsen miért bocsánatot kérni. Minden gondolat hasznos, így tehát köszönöm. Megbántani nem tudsz mást, csak ő tud megbántódni. A megbántódásnak pedig egy saját, belső tüskéje az oka. Ha ezzel ő már leszámolt, akkor az adott kérdésben soha nem fogod tudni kikényszeríteni belőle a megmántódottság érzését. Akármit is mondasz az számára már nem jelent negatív visszacsatolást...

Ui.: Az előző kommented alapján sejthető, hogy ha tudatosan nem is, de egy kis is tudat alatti zavar van a határozottságommal szemben másokban. Ennek is megvan az oka, de ez már tényleg nagyon off és akiben ilyen érzet van, annak nem is tudom elmondani, hogy ennek mi az oka. Vagyis igen, de talán még nagyobb ellenállást vált ez ki belőle, ha nem tudja a válaszomat egyeztetni saját nézeteivel.

Ez önmagában jelenthetné azt, hogy "azért, mert azt könnyen érted 1-0-ban", viszont az "imádom a mélységet is..."-el együtt már rávilágít arra, hogy valójában csak most kezdted el kapisgálni, hogy lehet kijelölt utad, de messzi vagy még a megtalálásától.
Ahogyan írtam a másik válaszomban, úgy látom, hogy elég jól látom, hogy mi a feladatom, mivel érdemes/szükségszerű foglalkoznom az életben. Persze a kép mindig tisztul és az utunk is folyamatosan változik.
42

Boldogság?

Pepita · 2013. Már. 8. (P), 19.15
Ha minden tüskét kihúzgáltál, boldog leszel? Nem.
Nem is tudod mindet kihúzni, mert közben újabbak jönnek, ill. tökéletes lennél, ha mindet megtalálnád. Persze törekedni kell erre.

Ámde mi a helyzet a pozitív élményekkel? Önmagában elég kevés (és unalmas) csak tüskéket huzigálni, ha nincs mellette pozitív élmény, sose leszel boldog, "csak" nyugodt (mondjuk az is sok). Szerintem ez "3 állapotú bit": tüske-0-pozitív_élmény. A sok-sok "bit" összátlaga pedig a hangulatod/életkedved/stb.

De ez már tényleg elég off...
46

Mást jelent nekünk egy-egy

Max Logan · 2013. Már. 10. (V), 20.35
Mást jelent nekünk egy-egy fogalom, ennek okán nem tudunk megközelítőleg sem ugyanarról beszélni. Tüske alatt is mást értünk. Szerintem amire te gondolsz tüske alatt, az csak az út viszonylag könnyen leverhető pora, nem valódi tüske.

Megint csak messze vezető gondolat, hogy mi a megbocsátás (mert ha jól sejtem, akkor te ilyen tüskékre gondolsz). A megbocsátás annyit tesz: meg sem történt...

A boldogság, öröm, jól lét, mindenkinek teljesen mást jelent. Az én nézetem alapján előbb vagy utóbb mindenki szükségszerűen eléri a végső boldogság, tisztaság állapotát (amikor már csak önszántából születik valaki újjá, hogy segítsen másokat az úton), mert hát éppen az e felé vezető úton haladunk. Ki előbbre tart, ki kicsit hátrébb. Ki elmegy kerülő és/vagy mellékutakra, ki egyes útszakaszokat lassabban, vagy többször tesz meg. De végül mindenki elér oda, ahova tart. Hogy hány élet alatt (az én nézetem szerint) az részben önmagán múlik, de egyre inkább úgy látom, hogy szinte csak önmagán múlik.

De ez már nagyon off és itt már nem is szeretnék erről többet beszélni. Talán egynehény pohár finom bor mellett...
43

Sok dologhoz

zzrek · 2013. Már. 9. (Szo), 19.01
Sok dologhoz tudnék hozzászólni, de nem teszem, mert nagyon off, csak egy dolgot szeretnék megemlíteni, javasolni, amin mindenképp még dolgoznod kéne:
"Megbántani nem tudsz mást, csak ő tud megbántódni. A megbántódásnak pedig egy saját, belső tüskéje az oka."

(Milyen folyamat ez? Mi a célja? Honnan hová? Hányféleképp lehet megbántódni/megbántani?)

Ezt gondold még végig, hogy mit jelent megbántani valakit és megbántódni.
Ha végiggondoltad, és még mindig ugyanez a véleményed, akkor szerintem pihenj rajta egypár évet, és akkor gondold végig még egyszer.
45

Ha gondolod fejtsd ki

Max Logan · 2013. Már. 9. (Szo), 20.37
Ha gondolod fejtsd ki bővebben privátban, mert van egy olyan sejtésem, hogy e gondolattal kapcsolatban más a definíciónk és más forrásokból építjük fel azt...
47

+1?

Pepita · 2013. Már. 10. (V), 22.52
Lehet, hogy nagyon hasonlóra gondoltam én is, de mivel nagyon off, én nem írtam. Ezt is jó lenne egypár jó pohár bor mellett?...
48

Mondok egy nagyon egyszerű

Max Logan · 2013. Már. 11. (H), 07.50
Mondok egy nagyon egyszerű példát. Ha nekem valaki azt mondja, hogy hülye vagyok, akkor nem bántódom meg, nem keletkezik bennem negatív érzés és nem gyúlok haragra a másik ember irányában; max. kedvesen mosolygok a másikra. Miért? Mert helyén kezelem a dolgokat, tudom, hogy ki vagyok, így hát nincsen miért magamra venni a dolgot. (És az esetek döntő többségében a bántás nem személy szerint nekem/neked/neki szól, de ez már tényleg messze vezet...)
56

szürkezóna

Lenart33 · 2013. Aug. 4. (V), 14.36
Szerintem a fekete-fehér látásmód nem jó. Az élet alapvetően szürke. A szélsőségek életképtelenek.
59

A szürke átmenet nekem máshol

Max Logan · 2013. Aug. 8. (Cs), 17.40
A szürke átmenet nekem máshol és máshogyan van jelen, mint az átlagembereknél...

És pont ez a lényeg. El kell fogadni, hogy vannak emberek, akik totálisan másként működnek, mint az átlag megoldások. Nincsenek kötött szabályrendszerek. Mindent magadnak teremtesz meg. Két lehetőséged van: alkalmazkodsz a rendszerhez, vagy felülírod azt és a saját képedre formálod. Ha önmagad vagy, a rendszer automatikusan alkalmazkodik hozzád, másrészt olyanná formál(hat)od, amilyenné csak akarod.

A legfontosabb, hogy mindig légy hű valódi lényedhez; na és ez az, amit a legtöbb ma élő ember nem ismer. Azt hiszem még én is csak bele-bele érzek, de ezt nem lehet és nem is akarom írásba foglalni, mert ezek a szavak világán túli dolgok... Tudom, amit tudok, és ez nekem elég. Valaha hittem, hogy kell, hogy mások megértsenek; nagy bukta és sok-sok felismerés lett a vége. Most már úgy hiszem, hogy ez lehetetlen...
15

Nekem a hobbim is máig...

prototype · 2013. Már. 4. (H), 01.20
A programozás engem eleinte csak hobbi szinten kötött le, de úgy teljes mértékben. Mindig többet akartam tudni, és mindig jobbat szerettem volna alkotni. Igazából szinte észre sem vettem és már ebben is dolgoztam, és máig ebben is dolgozom (hivatalosan 4 éve). Máig keresem a kihívásokat, mindig kíváncsi vagyok miben mennyi potenciál van, hogyan lehet szebben/hatékonyabban megoldani a dolgokat.
Volt egy időszakom, amikor baromi száraznak éreztem a dolgot, ás szinte semmi kedvem nem volt az egészhez. Ekkor jött az, hogy kipróbálom a Yii-t. Időm épp volt rá és egyébként is régóta szerettem volna megismerkedni vele. Nem bántam meg, mai napig vele dolgozom, és szeretek vele dolgozni. :)

Jelen pillanatban (és már jó ideje) engem egyetlen dolog frusztrál:
A fejlesztői közösségek elmentek abba az irányba, hogy lassacskán egymás fikázása lesz a fő téma és nem a szakmai dolgok. Valahogy nem igazán érzem azt a magyar fejlesztők közt, hogyha valaki valamit publikál, akkor azt értékeljék, normális kritikával illessék és lássanak benne valamit, ne csak fikázzák.

Egy időben én gondolkodtam rajt, hogy publikálok néhány dolog kapcsán, ezzel is könnyítve néhány fejlesztő esetleges nekifutását az adott témakörben, de ezek a dolgok elvették a kedvem ettől a részétől a dolognak.

Nem akarom szétoffolni a témát, én szeretek programozni, csak nehezen értem meg az említett típusú embereket.
18

Egy időben én gondolkodtam

Hidvégi Gábor · 2013. Már. 4. (H), 20.49
Egy időben én gondolkodtam rajt, hogy publikálok néhány dolog kapcsán, ezzel is könnyítve néhány fejlesztő esetleges nekifutását az adott témakörben, de ezek a dolgok elvették a kedvem ettől a részétől a dolognak.
Ne haragudj, de ezzel a hozzáállással nem fogsz könnyen boldogulni. A saját szemeddel nézd a világot, ne másokéval, és olyan munkát végezz, ami a te mércédnek megfelel, amiről azt gondolod, hogy jó, és ne törődj azzal, arról ki és mit gondol. Ha úgy látod, hogy igazad van, állj ki érte, mert ha nem csinálsz semmit, akkor az esélyét sem adod meg, hogy maradandót alkoss.

Jelen esetben készítsd el nyugodtan azokat a leírásokat, amúgy is óriási rájuk az igény, mert magyar nyelven nem nagyon találni ilyet. Egyébként például a weblaboron általában nagyon pozitívan szokták fogadni az írásokat, a nagy kritikusoknak pedig megvan a lehetősége, hogy csináljanak jobbat. Általában mindjárt kiderül, hogy az ilyeneknek csak a szája jár, amelyik kutya meg ugat, az nem harap.

A fejlesztői közösségekben azért megy az egymás becsmérlése, mert válság van. Az emberek félnek, senki a világon nem tudhatja biztosan, hogy holnap lesz-e munkája. A hagyományos értékrend megszűnt. A felgyülemlett feszültségeket le kell vezetni, nem véletlenül terjed egyre inkább a trágárság vagy az erőszak.

A weblabor szerintem még egy viszonylag nyugodt sziget, persze itt is van néha személyeskedés, de ritkán, a többség megpróbál érvelni, segíteni a másiknak.
19

Még nem hagytam fel vele, de így már több értelmét látom.

prototype · 2013. Már. 4. (H), 21.16
Nem hagytam fel a dologgal teljes mértékben, igazából az önbecsülésemmel sincs probléma, illetve eddig minden munkahelyen elismerték a munkám, aminek kifejezetten örültem is így 23 évesen.

Amivel kapcsolatban szívesen írnék, az a Facebook alkalmazások fejlesztése, mivel gyakran látom, hogy sokan ütköznek ennek kapcsán problémákba.

A másik amiről nem igazán találtam átfogó leírást, az a Yii.
A dokumentációja remek, bár néhol mégis hiányosnak érzem/éreztem, ezért gondolom néhány fejlesztőnek lenne igénye esetleg egy ilyen cikksorozatra.
Ami még foglalkoztat jelenleg, az a TDD, de erről még nem publikálnék, mert fejlődő stádiumban vagyok vele. :)
20

Örömmel vesszük, ha küldesz

Joó Ádám · 2013. Már. 5. (K), 16.26
Örömmel vesszük, ha küldesz cikket bármelyik témában.
57

fikázás

Lenart33 · 2013. Aug. 4. (V), 14.37
Magyarok, mit vársz tőlük?
21

ötletek

zsandi · 2013. Már. 6. (Sze), 12.17
Sziasztok. Mindenkitől elnézést kérek, hogy pont ide írom a hozzászólást, de az egész oldalt átnézve nem tudtam eldönteni, hogy hova is tartozna. Végül azért ide, mert amit Lendvai Róbert írt olyan, mintha az én gondolataimat használta volna. Csak én nem vagyok programozó (tanultam, de hamar kiderült, hogy nem nekem való, amit egyébként nagyon sajnálok). Én is leginkább ötletember vagyok.
A lényeg: én olyan programozót keresek, akinek van egy kis szabadideje, érdeklődik a politika és a közélet iránt, és szeretné "szebbé, jobbá tenni a világot".
Kérlek, ha tudtok segítsetek, hogy találjak valakit, előre is köszönöm. Szép napot mindenkinek :)
49

érdeklődik a politika és a

Bodi · 2013. Már. 11. (H), 17.53
érdeklődik a politika és a közélet iránt, és szeretné "szebbé, jobbá tenni a világot".


Egy kicsit felkeltette az érdeklődésemet, pontosan mire gondoltál?
Ha nem akarod nyilvánosságra hozni, akkor valamilyen elérhetőséged add meg.
50

Kapcsolat

Poetro · 2013. Már. 11. (H), 18.10
A kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül biztosan eléred.
34

Magánvélemény

szaky · 2013. Már. 7. (Cs), 15.12
-Alant egy szerény magánvélemény következik, sem pro vagy kontra nem szeretnék érvelni a cikk írójával, sem minősíteni őt. Egyik a sok látásmód közül -

Úgy gondolom, hogy a teremtés, kreatív munka soha nem lehet egyszerű. Kitalálni, megálmodni valamit, azt bárki tud, nem kunszt. Megcsinálni, végigvinni, a bugok, a pénztelenség, a törvények, a kicsinyes emberek, a nélkülözés, a problémák, a határidők ellenére, na az a teljesítmény.

Hogy pontosak legyünk, az igazán nagy dolgokhoz,ami tényleg előre viszi a világot, mindkettő kell. Kell az ötlet is, kell a tudás, hogy rájöjjünk/kiszámoljuk/meglássuk hogy az ötlet érdemes a megvalósításra, és végül végig kell vinni, tűzön, vízen át, mert lesz tűz is, és víz is, akár szoftvert fejlesztünk, boltot nyitunk, vagy csavargyártási munkafolyamatokat optimalizálunk. Ha bármelyik hiányzik, akkor megette a fene az egészet.
44

+1

zzrek · 2013. Már. 9. (Szo), 19.05
Hozzátenném, hogy Olyat "megálmodni", amit meg is tudsz a későbbiekben valósítani (az említett nehézségek és mások mellett) az már nem olyan kis dolog. (Feltéve persze hogy az eredmény sem kis dolog)
40

Én speciel utálom

Gixx · 2013. Már. 8. (P), 16.39
De csinálom, mert ehhez értek egyedül, mert ez az, egy amivel egy magamfajta hülyegyerek is tud annyi pénzt keresni, hogy fizesse a lakáshitelt (ezért a hülyegyerek jelző).

Egyébként, ha nyernék a lottón egy bizonyos összeget, aminek az éves kamata havi bontásban elérné a nettó 500 ropit, valószínűleg soha többé nem ülnék le a számítógép elé, max a kedvenc sorozataim letöltése végett, HD-ban, reklámmentesen. És csinálnék bármi mást. Amihez épp kedvem van.
60

Ne add fel

Steve31 · 2013. Aug. 8. (Cs), 17.44
Erre csak azt tudom mondani, hogy feladtad ezt a csodás dolgot, vagyis a bugok téged a padlóra küldtek és te onnan nem tudtál felállni. Nem kell hogy a bugok az utatba álljanak.
61

Mondjuk inkább úgy, hogy

Max Logan · 2013. Aug. 8. (Cs), 17.53
Mondjuk inkább úgy, hogy engem mindig is a project kitalálása, az alapötletből való milliónyi apró részlet kidolgozása, azaz a kretív munka érdekelt. Oka van annak, hogy az informatika irányába mentem és oka van annak, hogy mélyebben beleástam magam a webes világba.

De nem utam a programozás, én ezt 5 évvel ezelőtt éppen így nyáron már kimondtam magamnak. Voltak irányok, amik működhettek volna az elmúlt években, de akkor más volt a fókuszban, azaz másként akartam azokat a dolgokat csinálni mint érdemes lett volna, ezért nem jöttek össze.

Egyébként, nem a bugok küldtek padlóra, sokkal inkább kiábrándultam az IT világ tech hátteréből. Hogy ott tart tech szinten a ahol, az leginkább az egymásra licitálós (mondjuk ki, buta) piaci szereplők miatt van. Itt is lehet és érdemes is lassú forradalmat csinálni, de ahhoz az kell, hogy az adott piaci entitás egészen más kultúrával közelítsen. Ezt nem, vagy csak nagyon ritkán látom cégekben, emberekben. Mármint a másfajta értékrendet.

Most olyat mondok, amit vagy tud az olvasó a helyén kezelni vagy nem. Én a korom előtt járok és ezt számos dolog visszaigazolja. Ebből pedig az következik, nem szabad belemennem olyan utcákba, amik felőrőlnek, pont azért, mert még nem tartanak ott azok a színterek, ahol az én agyam, nézőpontom, stb. már igen. Vagyis én jól látom, hogy hol van a helyem, ebből következően azt, hogy hol nem, és merek kiállni és nemet mondani. Ezt sokan még nem tudják vagy nem akarják megtenni. Előbb vagy utóbb mindenki meg fogja tenni. (Saját világnézeti vonatkozás jön: vagy ebben az életében vagy valamelyikben a következők közül...)
62

Az én egyik erősségem,

Max Logan · 2013. Aug. 8. (Cs), 20.16
Az én egyik erősségem, képességem, amit hoztam magammal erre az életre, hogy egy alapötletből pillanatok alatt kész termékeket, szolgáltatásokat, kezdeményezéseket, stb. kreálok. Amikor egy ilyen ötletről beszélek valakivel, akkor ő max. azt látja, hogy igen, nem hülyeség a dolog. Ekkor én már azt is látom, hogy milyen formában kellene felépíteni a stratégiát, látom, hogy hova juthat el a dolog 1-2-5 év múlva és hogy ezzel az egésszel – ez nagyon fontos – hogyan lehet mellékesen (társadalmi) értéket teremteni.

Én egy alkotó vagyok, aki alkotásának eszköze bármi és minden, ami ebben a 3D-s világban jelen van. A web egy igen jó terep, de nem kell, hogy érdekeljen a tech háttér. Az nem az én asztalom.