ugrás a tartalomhoz

Szerződésminta dokumentumtár

react · 2012. Aug. 29. (Sze), 17.17
Úgy gondolom igazán hiánypótló lenne, ha lenne a weblaboron egy kis szerződésminta aloldal, ahol különféle szerződésekből lennének minták, megbízási szerződés, weboldal fejlesztés, szerver üzemeltetés, szellemi termék eladása (pl készítettél egy jó weboldalt és eladod), együttműködési szerződések (pl fejlesztőként együttműködsz valakivel), esetleg javításokra, továbbfejlesztésekre szerződés, stb. Mindenhol hangsúlyozzátok mennyire fontos szerződést írni, de az átlagos szakember nincs annyira képben ilyen témában. Szerintem nem kerülne semmibe, hogy aki maga is kötött már néhány szerződést feltenne egy mintát belőle (kivéve persze a konkrét adatokat), így egy nagyon hasznos és hiánypótló kis dokumentumtár kaphatna helyet a weblaboron. Az sem mellékes, hogy az ilyenformán közzétett szerződések kritikát is kaphatnának, így kiderülnének az esetleges gyenge pontok, hibák.
Ha jónak tartjátok az ötletet de ez itt nem megoldható, akkor akár biztosítok helyet/felületet is egy ilyen hasznos oldalnak, de úgy gondolom, hogy ezen a szakmai portálon lenne a helye!
 
1

Nem jó ötlet

janoszen · 2012. Aug. 29. (Sze), 20.58
Nem tartom jó ötletnek. Az idejárók többségének nem hogy jogi végzettsége, hanem halvány lila segédfogalma sincs, hogyan kellene egy szerződést tisztességesen megírni, ergó tele lenne jogilag enyhén szólva hiányos, de akár kifogásolható dokumentumokkal.
25

A szerződés mintát én sem

inf · 2012. Szep. 5. (Sze), 01.24
A szerződés mintát én sem tartom jó ötletnek. A véleményezést viszont igen, de azt meg egy ügyvéddel kéne megbeszélni, nem laikusokkal. Nyilván ha ügyvéd látta, akkor esetleg fel lehet tenni mintának.
2

Jó ötlet

Pepita · 2012. Aug. 30. (Cs), 02.21
Ritka eset, de most nem értek egyet Janoszennel. (Csak részben.)

Azonban elég nehéz lenne ezt jól megvalósítani.

Nem elég kivenni a konkrét adatokat, a feltöltő Júzer ott van, tehát tudni lehet, kié. (Ha meg anonym, akkor több szempontból sem jó, pl. kamu az egész, "tréfából".) A rá érkező kommentekből pedig ki lehet esetleg ismerni egyes emberek olyan üzleti szokásait, amik legmélyebb üzleti titkaik - ergo senki nem írna igazán érdemleges véleményt róla. Enélkül meg nem derülnek ki (eléggé) a hibák, visszásságok.
Más dolog megnézni valaki szerződését - és nagyon más megmutatni a tiédet. Utóbbi majdnem olyan, mintha levetkőznél ország-világ előtt. Mondom ezt úgy, hogy baromi szívesen megnézném másokét... Minden hibával együtt, bár ezeket én valószínűleg nem kommentálnám, tehát csak én tanulnék abból, amit észreveszek.

Mindenütt vannak jó és rossz emberek (mint látogatók), nézzük ebből a szemszögből:

"Rendes" megrendelők: nekik hasznos, megtudhatják mire készüljenek, mi az általános, miben lehet spéci, sok jó alapinfóhoz juthatnak.

Átverős megrendelők: nekik is hasznos, kifürkészhetik azokat a dolgokat, amikkel vigyázni szoktunk, hogy ki is fizessenek minket, felkészülhetnek jobban a kamuzásra (és ne felejtsük el, hogy nekik általában több idejük/pénzük van megfelelő jogi ismereteket és apparátust szerezni!).

Rendes fejlesztők: nekik is hasznos, ha vannak számukra használható minták is, de veszélyes is, mert nem biztos, hogy jól meg tudják ítélni, melyik a valóban hasznos. Ebből akár nagy bukta is lehet.

"Kamufejlesztők": nagyon fognak örülni, ott a sablon arra nézve, hogy mi az, amit nekik feltétlenül ki kell hagyni (=megrendelő érdekeit védő dolgok), ill. mit és hogyan kell "átfogalmazni", hogy a megrendelő "megegye". Mert bizony a megrendelők közt is akadnak "naivak". (Itt vitatkoznék kicsit Janoszennel: ezek a "fejlesztők" ~ többet értenek joghoz, mint programozáshoz.)

Szomszéd Pistikék: gyakorlatilag ugyanaz, mint előbbi. Közöttük is van számlaképes is és "jogtudós" is. A különbség: abszolút 0 tudás, ócójér'.

Na, mire végigírtam, már nem is tűnik annyira jó ötletnek...
3

Jó ötlet

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 30. (Cs), 08.02
Kétféle ügyfél (és itt most mindkét oldalra gondolok) van: aki szeretné, ha elkészülne a munka, a másik meg nem. Az előbbinek elég egy kétoldalas szerződés, a másik minden apró részletet rögzíteni szeretne.

Egy-két kivétellel nekem eddig szerencsém volt, és tisztességes partnerekkel dolgoztam, akik az első kategóriába tartoztak, az ilyenek szerződéseit szerintem fel lehetne ide tenni.
7

Akkor négy

Pepita · 2012. Aug. 30. (Cs), 23.36
Ha van olyan megrendelő, aki nem szeretné a projekt elkészültét, akkor négy féle van: mindkettőn belül van aki akar fizetni és van aki nem. De szerintem nincs olyan, aki ne akarná a honlapját; akkor miért jönne el?
4

Veszélyes

tisch.david · 2012. Aug. 30. (Cs), 09.48
Sziasztok!

Egyet értek Pepitával: becsületes, fizetni akaró, jó szándékú és együttműködő ügyfél esetén a szerződés tök fölösleges időpocsékolás. A szerződés akkor válik fontossá, ha baj van. Ekkor viszont nagyon nem mindegy, hogy mi van abban a szerződésben!

Múltkor ügyvéddel írattunk egy asztali háziorvosi szoftver értékesítéséhez felhasználói lincecszerződés mintát. Több órányi munkánk van benne, mire a mi szoftverünk specialitásait szem előtt tartva készítettünk egy jó szerződést. Mi sem vagyunk a magunk ellenségei, de nekem egy szerződés csak akkor ér valamit, ha valaki azért büntetőjogilag is tartja a hátát, ha netán nekem is tartanom kell az enyémet.

Ebből a szempontból a biztonságérzet illúzióját kelti egy jópofa szerződés minta, aztán ha baj van, kiderül, hogy nem véd, vagy esetleg kifejezetten hátrányos a fejlesztőre nézve, mert valami rosszul van megfogalmazva benne.

Szóval én mindenkinek azt tanácsolom: ha szerződésben gondolkodik, szánjon rá egyszeri 50 - 100.000 Ft-ot, és írasson ügyvéddel egy szerződést, mert ennek a többszörösét is elperelhetik tőle kártérítés címén.

Üdv:

Dávid
8

Ez így nem igaz

Pepita · 2012. Aug. 30. (Cs), 23.49
Egyet értek Pepitával: becsületes, fizetni akaró, jó szándékú és együttműködő ügyfél esetén a szerződés tök fölösleges időpocsékolás.
Örülök általában, ha egyetértetek velem - de én ilyet nem mondtam.

És sohasem felesleges a szerződés! (Esetleg családon belül, ingyen.) Bármikor a projekt során történhet olyan előre nem látható változás, amitől a becsületes ügyfeledbe "bebújik a kisördög". Ha jól emlékszem, az első vállalkozói szerződésemet olyan céggel kötöttem, amelyik akkori ügyvezetője korábban 8,5 évig volt (nem közvetlen) főnököm másutt. Tehát bizalomban nem volt hiány, mégis azt mondta: "Szerződést kötni úgy kell, hogy a lehetőségét is elvegyük a csalásnak." (nem biztos, hogy szó szerinti, több, mint 10 éve volt). Szó sem lehetett arról, hogy ne kössünk szerződést, ettől az embertől (is) nagyon sokat tanultam ilyen téren.

Szóval mindig erősen ajánlom a szerződést.
11

Bocs a félreérthető

tisch.david · 2012. Aug. 31. (P), 08.53
Bocs a félreérthető fogalmazásért, bár látom, sikerült kibogoznod! Az idézett félmondatommal arra szerettem volna csak utalni, hogy szerződést csak úgy érdemes írni, hogy az ember fizetni nem akaró ügyfelet képzel maga elé, fizetni akaróért eleve fölösleges lenne.

Egyébként szerintem vagy jó szerződést érdemes írni vagy semmilyet. Utóbbi esetben legalább attól nem kell tartani, hogy arra hivatkozva minket perelnek; igaz, fizetni sem biztos, hogy fognak. ;)
14

Semmi gond

Pepita · 2012. Szep. 1. (Szo), 00.47
Így már én is értem, mire is gondoltál.
Utóbbi esetben legalább attól nem kell tartani, hogy arra hivatkozva minket perelnek
Hát, az már nagyon-nagyon elk... szerződés, amit te saját védelmedre írsz, az "ellenfél" meg ezt használja ellened...
Ilyen mondjuk nincs is, mert ami csak téged véd, az egyoldalú, alá sem írja (épeszű ember), vagy épp ezért támadható. Viszont az sem ilyen egyszerű, hogy jó vagy rossz. Vannak olyan részei, amik neked jók, vannak amik az ügyfélnek és vannak mindkettőtöknek. Épp ezért olyan bonyolult, előre nem lehet 100%-ig biztosan állítani, hogy neked jó lesz. Utólag meg "eső után...".
20

Egy jó példa a rossz példára

tisch.david · 2012. Szep. 3. (H), 08.42
Hát, az már nagyon-nagyon elk... szerződés, amit te saját védelmedre írsz, az "ellenfél" meg ezt használja ellened...
A mi régi Móricka szerződésünk tartalmazott (eredeti szándék szerint a felhasználó védelmében) egy olyan kitételt, hogy mi csak akkor bontunk szerződést valakivel, ha az szerződést szeg. A szerződés viszont fél oldalas volt, és megszegni nagyjából csak nem fizetéssel lehetett.

Kijöttünk egy új verziós termékkel, a régi alkalmazás fejlesztését szerettük volna megszüntetni, de a fizető, ám áttérni nem akaró ügyfeleket nem tudtuk kirúgni, mert a szerződés írásakor nem gondoltunk a rendes felmondásra.

Erre (vagy pl. a felelősség kizárásának hiányára) gondoltam, amikor azt írtam, hogy egy hevenyészett szerződés veszélyesebb, mint a semmilyen.

Üdv:

Dávid
5

pontosan ezért

react · 2012. Aug. 30. (Cs), 11.29
Pontosan ezért hoztam fel a témát, mert a legtöbb fejlesztőnek, aki kisebb munkákat vállal, nincs pénze arra, hogy egy-egy egyedi munka esetén több tízezret költsön ügyvédre, sőt lehet, hogy 50-100 ezer ft között van a teljes munka díja, amit plusz munkaként végez főállás mellett és van egy évben neki 5-10 ilyen. Ebben az esetben biztos nem fog 50ezer ft-ot fizetni ügyvédnek, hanem összetákol valami szerződésfélét saját kútfőből és lesz ami lesz. És ahogy Janoszen is írta halvány fogalmuk sincs a jogról, ebben tökéletesen egyetértek, tehát önmagától csak nagy marhaságot tud összerakni szerződés címén, vagy egyszerűen nem ír semmilyen szerződést, amiért aztán itt jól lehordjuk, hogy köszönd magadnak, milyen hülye voltál, miért nem írtál. De ha szeretne szerződést írni, akkor nem segítünk neki, mert hátha nem lenne tökéletes a szövegezése, nem vagyunk jogászok.
Ennél azért sokkal jobb lenne, ha legalább valami minta lenne előtte. Ha a minta nem tökéletes, vannak hibái, még akkor is több, mint a semmi, ráadásul a labor látogatóközönségét ismerve elég rendesen meg lennének kritizálva ezek a szerződésminták és hamar kihullanának a problémás darabok.
Semmi esetre sem gondoltam, hogy egyénileg lehetne feltölteni szerződéseket (felhasználónévvel) és azok név alatt megjelennének, eleve akkor bármilyen marhaság felkerülhetne. Egyszerűen valakinek be lehetne küldeni a mintákat (vagy egy nem publikus felületre feltölteni), a moderátor engedélyezné/feltöltené és ha sok kritika éri, hogy nem jó, akkor levenné.
Szerintem a mai világban nemhogy hasznos, hanem elengedhetetlen lenne egy ilyen forráshoz való hozzáférés minden fejlesztőnek.
Utóiratnak még annyit, hogy a feltöltött szerződéseket meg lehetne szűrni, pl amelyik nagyon fifikás, vagy a másik fél kijátszására törekszik, azt mellőzni lehetne.
6

Törvények

Hidvégi Gábor · 2012. Aug. 30. (Cs), 11.41
A törvények leírják, hogy kit milyen jogok és kötelezettségek illetnek meg, emiatt - elvileg - annyit is elég leírni, hogy megbízom a te céged, hogy végezze el ezt a munkát ennyiért. Ennél hosszabb szerződések arra valók, hogy a törvénytől eltérő dolgokat rögzítsék, viszont ilyenkor is ügyelni kell arra, hogy semelyik fél számára sem lehet valami nagyon előnyös vagy nagyon hátrányos.
9

De jó lenne!

Pepita · 2012. Aug. 31. (P), 00.08
Itt írtam pár sort arról, hogy miket is lehet meglépni ma Magyarországon és egyebütt. Akkora (jogi) kapuk vannak - általában is, de szoftverek terén pláne -, hogy kismillió (jogi) indokot ki tud találni a megrendelőd (ügyvédje) arra, hogy te nem végezted el a munkát. És innentől már nem az a kérdés, hogy ő miért nem fizet, hanem akár az, hogy te mennyit fizetsz neki. Nem vagyok egy nyuszilelkű srác, de én eddig egyszer sem vittem perre a nemfizetéseket - nem véletlenül.
annyit is elég leírni, hogy megbízom a te céged, hogy végezze el ezt a munkát ennyiért
Ne haragudj, de ne csinálj saját céget, ha ilyen naiv vagy. A "sok oldal" legfontosabb része, hogy mik minősülnek a szerződés x%-os teljesítésének. Enélkül annyi, mintha nem is kötöttél volna szerződést. (Ez a projektekre vonatkozik, "határozatlan idejű" dolgok még sokkal bonyolultabbak.)
18

Fizetés

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 1. (Szo), 14.12
Hozzá szeretném tenni, hogy amíg ténylegesen szabadúszóként dolgoztam, mindig is igyekeztem kisebb volumenű munkákat vállalni, minden szempontból előnyösebb (gyorsan megvan, kevesebb esély komplikációra), és elég volt az egyszerű szerződés.

Nagyobb munka esetében mellékletben részleteztük a részegységeket, de azokról is elég volt egy-két mondat.

eddig egyszer sem vittem perre a nemfizetéseket
Én már vittem, az pont egy nagyobb lélegzetű projekt volt, nem akarták átvenni, utána küldtünk nekik bírósági fizetési meghagyást, amire persze nem tudtak felhozni semmit, mert mi elvégeztük, amit el kellett, utána fizettek, mint a pinty, és persze a perköltséget is.
21

Azt hiszem, szerencsétek (is) volt

tisch.david · 2012. Szep. 3. (H), 08.50
Kedves Gábor!

Sajnos az ismerősömék fejlesztő cége meg pont ugyanígy úszott el, csak az volt a különbség, hogy ott fejlesztés közben akarta kirúgni őket (kártérítési igénnyel) a megbízó, és éppen a készültségi %-on ment a vita a bíróságon, aminek a vége az lett, hogy jogutód nélkül megszüntették a céget, hogy legalább ne bukjanak bele a dologba. (A munkát természetesen becsülettel végezték, csak a megbízó szeretett volna visszatáncolni közben!)

Üdv:

Dávid
10

Változott a véleményem

Pepita · 2012. Aug. 31. (P), 00.24
Mostanra kiderült, hogy kezdeti aggodalmaim a technikai lebonyolítást illetően nemhogy jogosak, de alulbecsültek voltak. Emiatt a szerződésfeltöltést most már nem tartom jó ötletnek, DE.

Gyanítom, hogy te is a kisprojekteket összerakó réteghez tartozol (én is), másképp nem állnál ki ezért annyira. (Bocs, ha tévedek.)
Szerintem az lenne a jó megoldás (jórészt a te ötleteid alapján), ha létrehoznánk egy új fórumot pl. "Jogi kérdések" címmel. Ott bárki felteheti akár a teljes szerződés-tervezetét (adatok nélkül), és meg lehet vitatni. Itt jön a képbe Janoszen véleménye: bizony igen sok hülyeség is lesz ott. De ki kéne próbálni. Legjobb lenne, ha regisztrálna ide egy-két ügyvéd is, akiket érdekel a web. Jó reklám is lehetne nekik (álom-álom...). (Van többféle jogi segítőszolgálat, ezek jórésze is némi reklámon alapszik.)

Biztosan sokan vagyunk, akiknek csip-csup-filléres munkáink során nincs pénzünk ügyvédre (meg barátunk, stb.), tehát valamit mindenképpen lépni kéne, de nem a konkrét szerződések feltöltését.
12

Kedves Pepita! Bár a mi

tisch.david · 2012. Aug. 31. (P), 08.54
Kedves Pepita!

Bár a mi szerződésünk asztali szoftverhez készült, én szívesen felajánlom megvitatásra.

Üdv:

Dávid
16

Te vagy a cégvezető?

Pepita · 2012. Szep. 1. (Szo), 01.00
Köszi, jó lenne egyet "csámcsogni" rajta, nekem biztos lenne véleményem róla... :)
Konkrét példánál jó lenne az ügyvédi díj is, ha nem titok.
22

Kedves Pepita! A cég

tisch.david · 2012. Szep. 3. (H), 09.09
Kedves Pepita!

A cég családi, Jóatyám a cégvezető, együtt visszük a szakmai részt. A szerződés inkább végfelhasználói, karbantartási jellegű, mert már van egy működő, asztali PC-n futó termék, de azt folyamatosan fejleszteni kell, valamint védeni kell magunkat, mert nem mi üzemeltetjük a programot, hanem a felhasználó. Sajnos csak ilyenünk van most, de ezt szívesen publikálom.

Tegyen föl valahová és tegyek rá linket? Vagy másoljam ide?

Az ügyvéd nekünk ingyen csinálta, de azt mondta, hogy oldalszám és ráfordított idő függvényében - ha jól emlékszem - 50.000+ -ért csinálna ő ilyesmit. (Ha fontos, rákérdezek.)

Üdv:

Dávid
24

Köszi

Pepita · 2012. Szep. 4. (K), 17.27
Szerintem várjunk egy kicsit, hátha lesz neki helye... (l. lentebb)

Természetesen a megtörtént ügyvédi díj "pontosabb", mint az árajánlat, így talán nem olyan fontos rákérdezni.

Ha nem lesz "helye", szívesen olvasnám pl. "Minden más" rovatban.
13

Jó ötlet a jogi fórum is

react · 2012. Aug. 31. (P), 12.02
Jó ötlet a jogi fórum is, támogatom. Mindenképpen jobb, mint ha a szakemberek tömegesen a sötétben tapogatóznak, aztán jobb esetben jön a sajnálkozás, hogy nem lettek kifizetve, rosszabb esetben ők fizetnek a megrendelőnek.
A másik dolog, hogy sajnos élek a feltételezéssel, ha besétálsz némi utánajárás után egy megfelelőnek tűnő ügyvédhez és megbízod a szerződés megírásával, kifizeted a súlyos összeget, de nem biztos, hogy annyira ismeri a kiskapukat - főleg a szakmai részről - és őt nem igazán érdekli milyen a szerződésed, összedob valamit és felveszi a pénzt. Arra célzok, hogy egy ügyvédnél is lehet, hogy csak a pénzed hagyod ott, biztonságot nem kapsz. Mások hibájából, vagy hasznos ismereteiből viszont lehet tanulni.
15

Na igen

Pepita · 2012. Szep. 1. (Szo), 00.57
Kérem a Szerkesztőséget is, gondolkodjon rajta:
Jó ötlet a jogi fórum is, támogatom.


A "másik dolog": kicsit túlzol, az ügyvédnek is vannak érdekei, tehát valamelyest mindig érdekli, milyen a szerződésed, de alapjában véve igazad van: én sem láttam még ügyvédet (barátot sem), aki anyagi felelősséget vállalt volna a szerződéséért.
17

Nemrég volt a blogmark, hogy

MadBence · 2012. Szep. 1. (Szo), 13.12
Nemrég volt a blogmark, hogy a fejlesztő vállaljon anyagi felelősséget a programjaiért, szerintem akkor mindjárt az ügyvéd is vállaljon az általa megírt szerződésekért :)
19

Nem fog

Pepita · 2012. Szep. 1. (Szo), 23.36
Ugye a törvényeket is jogászok írják, akiknek nemritkán anyagi érdekeltségük (is) van egy-egy ügyvédi irodában...
Pár éve (talán 2006-7?) módosítottak (itthon) egy törvényt, ami miatt szinte az összes társasvállalkozásnak (asszem vállalkozónak is) társasági- ill. egyéb "alap"-szerződést kellett módosítania. Kb. 70e ügyvéd, 30e illetékbe került nekem. Ezek sem véletlenek...
23

Szerkesztők

Pepita · 2012. Szep. 4. (K), 17.24
Azt hiszem, itt van az a pont, ahol a Szerkesztőségnek döntést kellene hozni.

Szerintem Címlap » Fórumok » Egyebek » Szerződések fórumot kéne létrehozni. (Persze a neve lehetne ettől jobb.) Ott - az eddigi fórumokhoz hasonlóan - lehetne idézni, véleményezni, stb. Mondjuk az egész szerődésekre nem ártana vmi másik font, ne kelljen a <quote>-tal idézni... Esetleg feltölteni .txt-ben?

Ha nem lesz ilyen fórum, végülis a Minden más rovatba most is tehetsz ilyet, de szerintem jobb lenne, ha lenne helye.