ugrás a tartalomhoz

Érdemes belevágni 27évesen?

Pallosi Péter · 2012. Júl. 4. (Sze), 16.11
Sziasztok!
Ma leültem a gép elé és elgondolkodtam,hogy szerezzek-e diplomát programozásból fel is hívtam az egyetemet,ez az ELTE lenne,és azt mondták hogy 3szakon van ami informatika,és azon belül programozás.
Programtervező.
Web-programozó.
Mérnöki.
Érettségiből a pontjaim megvannak mind a három szakhoz.
Eddig csak hobbi szinten csináltam a programozást,de úgy látom hogy azért ebből elég szépen meg lehet élni,ha jól csinálod a dolgot!
Érdemes-e belekezdeni a dologba?
Vagy ne kezdjek már el?
Tudnátok valamit valamit írni?
A szakmám amit szakközépiskolába szereztem autószerelő,és ebbe is dolgozom.
 
1

Munka mellett nehéz az

inf · 2012. Júl. 4. (Sze), 18.21
Munka mellett nehéz az egyetem. Próbáld meg, aztán ha nem megy max otthagyod.
Az életkorra vonatkozó kérdést nem értem. Ha 30 évet akarsz élni, akkor nem éri meg, mert nem lesz időd dolgozni benne... ;-)
2

Szerintem ha programozó

tgr · 2012. Júl. 4. (Sze), 19.25
Szerintem ha programozó akarsz lenni (és nem programozáselmélettel foglalkozó akadémikus), akkor a diploma nagyrészt időpazarlás, ha pl. ugyanazt az időt dolgozva vagy egy opensource projektbe kapcsolódva töltöd, ezerszer többre mész. (Valamilyen diplomára általában szükség van, hogy a HR-esek ne parázzanak, ki kell választani a legszarabb és ebből következően legalacsonyabb követelményű szak levelező változatát, és ott.)
3

Szerintem nincs igazad

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 4. (Sze), 19.56
Akkor lehet, hogy nekem akadémikusnak kellene lennem?
Most, amikor már rég késő mindenre, most érzem csak igazán a diploma hiányát. Pontosabban nem a diplomáét, hanem azt a tudást, amit autodidakta módszerekkel csak egy messze átlag feletti aggyal rendelkező ember tud megszerezni. Nagyon hiányoznak azok az alapok (és nem feltétlenül IT-re gondolok), amiket egy főiskolán vagy egyetemen megtanulsz, ha eljutsz a diplomáig.
(mondjuk ilyenek, mint matek, fizika stb.)

Bár az is igaz, hogy amiket a mostani felsőoktatás színvonaláról időnként hallani... Szóval lehet, hogy ez már tényleg időpocsékolás.
4

Nem tartom rossznak a mostani

inf · 2012. Júl. 4. (Sze), 21.21
Nem tartom rossznak a mostani felsőoktatás színvonalát. Egyszerűen csak más, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt volt. Akkor sokkal több lexikális tudás kellett, most viszont a netnek hála sokkal könnyebben kereshető az információ, ezért nincs szükség akkor lexikális tudásra. Én legalábbis így látom. Ettől függetlenül csak egy szakot végeztem el, aminek szerintem jó volt a színvonala, a többi szakról és egyetemről viszont nem tudok nyilatkozni.

Nulláról elkezdeni programozni szerintem nagyon nehéz. Ha jó az angolod, akkor az alapok után érdemes többször (elsőre úgysem ragad meg minden) elolvasni legalább legalább 5 nagyon jó könyvet a témában, és utána megpróbálni megvalósítani a gyakorlatban is, amit ott leírnak.
11

Színvonal

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 5. (Cs), 05.48
Tartani én sem tartom rossznak, mivel nem ismerem.
Csak sokan panaszkodnak, hogy egyre züllik az egész, hogy a diploma már semmit sem ér stb.

Elkezdeni még nulláról indulva sem nehéz. De továbblépni és profivá válni... Az szinte reménytelen. (nem lehetetlen, de rengeteg kitartást és energiát igényel, ami végül vagy megtérül vagy nem)
5

Szerintem neked inkább az a

tgr · 2012. Júl. 4. (Sze), 21.34
Szerintem neked inkább az a problémád, hogy elméletben akarsz olyan ismereteket elsajátítani, amiket gyakorlatban sokkal könnyebb (és éppen ezért az egyetemen például nem tanulod meg).

Az egyetemek színvonala nyilván elmarad a gazdagabb országokétól, meg az olyanoktól, ahol az egyetem a piacról él meg, és ezért kevésbé tudja figyelmen kívül hagyni a valóságot; ezzel együtt a magyar egyetemek színvonala szerintem nem rossz, csak nem azokat az ismereteket adják át, amikre a hallgatók 90%-ának szüksége lenne. (Ez egyébként nem kizárólagosan magyar jelenség.)
10

Más nem tudom, hogy van vele...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 5. (Cs), 05.44
Részemről ott akad el mindig a gyakorlat, hogy eszembe jut: valamit nem ismerek eléggé ahhoz, hogy továbblépjek. Viszont ez a valami általában óriási terület, nem olyasmit amit fél nap alatt meg lehetne tanulni.
12

Ez minden szakmában előfordulhat

Pepita · 2012. Júl. 5. (Cs), 05.55
- és elő is fordul. És nem a diploma megléte/hiánya a fő ok, hanem a rohamos fejlődés, ill. fejlődni vágyás. Könnyű ma lemaradni, de senki sem tud egymaga "mindennel" lépést tartani. A legfontosabb, hogy jól ki tudd válogatni azt (a tudást), amire neked szükséged van. Webes területen nekem is sok még a fehér folt, néha el is szontyolodok miatta, de az iskolákban is legfeljebb a 2-3 évvel ezelőtti dolgokat tanulod (jó esetben), mert az oktatás még kevésbé tud lépést tartani, mint tenmagad. Ezért (is) írtam itt valahol, hogy tanulni kell megtanulni.
13

Akkor próbálom rövidebben

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 5. (Cs), 06.17
Ha elvégzel egy főiskolát, egyetemet, ott a fejedbe verik az alapokat és megtanulsz tanulni, szelektálni.
Ez a két dolog tanárok nélkül nehezen megy.
Az ott megszerzett tudás nagy része valószínűleg nem alkalmazható közvetlenül (egykori ELTE tanoncok mihez kezdenek ma a COBOL-lal vagy a ferritmemóriáról megtanultakkal? ;-) )

Konkrét példa, nagyon alap: valaki pár napja azon volt kiakadva, hogy PHP-ben, véges tizedes törtek összeadás/kivonása után miért kap végtelen tizedes törtet eredményként? Hiányzó alapismeret: lebegőpontos számábrázolás.
Ilyesmit viszonylag kevés autodidakta PHP programozó fog megtanulni, amíg nem szembesül a ténnyel. Azt hiszem...
(na... nesze neked, "rövid" :D)
14

Mi az alap?

Pepita · 2012. Júl. 5. (Cs), 06.41
Az a gond, hogy ma már az egyetemeken sem tanítják meg rendesen az alapokat.
Legalábbis szerintem. U.is nekem az alap a gépi kódú (v. assembly) programozás elsőre. Ott aztán a-z-ig megtanulsz minden ilyesmit, mint lebegőpont, memóriacímzés, hogy műxik a proci, etc. Én assemblyben a főiskola előtt "szórakoztam", ott pedig túl kellemetlen voltam a tanáromnak, mert bármit kérdeztem, sose tudott válaszolni... Nem kérkedni akarok vele (nem is lehet: elavult), csak rámutatni: én a legtöbb alapot egyedül tanultam meg a suli előtt és azt láttam, hogy a suliban kevesebb az "alapozás", mint a sajátom. Az egyéni (autodidakta) tanuláshoz nyilván kell képesség is, de főként kitartás, akarat és jó könyvek. (Ez utóbbi egyre kevésbé van, főleg magyarul.)

Szerk: és Péternek nem biztos, hogy vannak gondjai az alapokkal, ill. nem zárnám ki, hogy ne tudná megszerezni/pótolni.
15

Hogy ma mit tanítanak, arról

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 5. (Cs), 06.46
Hogy ma mit tanítanak, arról nincs konkrét infóm.
Mi az alap? Matek, némi fizika (hogy ne csak a webes világban tudjon eligazodni a kedves programozó), gazdasági ismeretek, hogy pl. egyéni vállalkozóként is meg tudjon élni az ember, ha úgy hozza az élet, algoritmusok alapos ismerete, adatbázisok ismerete, némi üzemeltetéssel kapcsolatos tananyag és még sorolhatnám.

A legfőbb problémám egyébként az önálló tanulással, hogy nincs igazán megbízható _és_ rendszeres visszajelzés arról, hogy épp jó irányba mész-e vagy a szakadék széle felé menetelsz.
Ha már elért az ember egy szintet, akkor nincs akkora szükség a visszajelzésre, de amíg az elején tart...
17

A projektek a visszajelzés.

inf · 2012. Júl. 5. (Cs), 09.46
A projektek a visszajelzés. Ha sikerült megvalósítani valamit, akkor jó felé haladsz, ha nem, akkor nem...
18

Számomra ez nem ennyire egyszerű

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 5. (Cs), 09.48
Hogy működik, még nem jelenti azt, hogy jó is...
(volt erre valami Murphy törvény, de már nem jut eszembe :-) )
33

Nem vitatkozni akarok, DE! (:))

Pepita · 2012. Júl. 6. (P), 02.27
Vigyázat! Túlozni fogok.
Matek: hogy is műxik a vas? Van áram / nincs áram. Matematikailag: igaz / hamis. Tehát szükséged van bool algebrára, 2-es, (8-as), 16-os számrendszerekre. PONT. Ezeket - ha jól tudom - általános iskolában megtanultad. A többi sallang.
Fizika: egyenáram, Ohm törvény, egyszerű áramkörök. Szintén általános.
Gazdasági ismeretek: nekem ott kezdték (2004-ben), hogy micro- meg macroökonómia. Na, amit ezen címszavak alatt próbáltak a fejünkbe verni, attól legfeljebb nagyon gyorsan tönkrement vállalkozó lehetsz. De ha érted valamennyire a tárgyat, akkor talán a multik üzleti modelljét is - részben - fogod érteni, már ha elmesélik neked. 2001 óta van saját cégem - nekem semmi értékelhetőt nem mondtak, viszont sok olyan marhaságot, amitől csoporttársaim jórésze azt hitte, hogy ő milyen frankó és jólmenő céget fog csinálni, alig várja...
Algoritmusok: én még nem találkoztam olyan IT feladattal, ahol a programozónak pl. deriválni kellett volna tudnia...
Adatbázisok ismerete: nálunk egy adatbázisfajtát részleteztek két félévig Adatbázisok tantárgyban: MS Access. :) Ezzel csak az a gond, hogy egy csomó olyan "automatikus" kapcsolatot tudsz benne csinálni, amit sehol máshol. És kellett ezeket használni, ha át akarsz menni. Tehát hibásak lesznek az alapok...
Üzemeltetés: nekünk nem volt, amire rá lehetne fogni. Volt helyette Op.rendszerek, könyvcím: A Windows mesés világa. Ezt add össze... Olyan is volt a könyv is tanár is, mint a cím. Persze volt némi Linux is, de arról én sajnos lemaradtam. És volt többféle technológiai tantárgy, amik - csak elméletben! - pl. a szilícium-egykristály szeletelésével, a procik tokozásával, különféle haszontalan áramkörök tervezésével / számításával foglalkoztak.

Szóval nekem azzal volt a legnagyobb bajom, hogy eszméletlen sok felesleges dolgot kellett (volna) megtanulni, hasznosat meg alig.
nincs igazán megbízható _és_ rendszeres visszajelzés arról, hogy épp jó irányba mész-e vagy a szakadék széle felé
Ezzel viszont maximálisan egyetértek. De ehhez jó tanár kell - és sajnos az nem mindig akad. Nekem volt egy nagy szerencsém a főiskolán:
Java-t egy kb. velem egyidős, nagyon jófej oktató tanított. Mivel ez volt a kiemelt nyelv, sok elméleti és gyakorlati óra volt rá, utóbbit is tartott, úgyhogy az övéire mentem. Már az elején kiderült, hogy Delphi-ben is fejlesztgetett (korábban programozóként dolgozott), és sokszor a Delphi-t hozta fel "rossz környezetnek" a Java előnyei ecsetelésére. Én meg ellentmondtam neki, sokszor bizonyítva...
És nem kezdett rám pikkelni, sőt, szinte haverok lettünk! A gyakorlatokon egy csomószor megkért, hogy versenyezzünk: én Delphiben valósítsam meg az adott feladatot, kié lesz jobb. Utána néztünk memóriahasználatot, sebességet, stb. Ez persze Java-tudásomra nem volt jó hatással, de mégis nagyon sokat tanultam tőle tervezés, feladatmegoldás, OOP terén. Szerintem ilyen egy jó tanár.
32

Webes területen nekem is sok

tgr · 2012. Júl. 5. (Cs), 23.50
Webes területen nekem is sok még a fehér folt, néha el is szontyolodok miatta, de az iskolákban is legfeljebb a 2-3 évvel ezelőtti dolgokat tanulod (jó esetben)


Nem az a baj, hogy elavult (2-3 év meg azért nem is vészes, 2-3 évvel ezelőtti tudással/szemlélettel egy pályakezdő szintű állásnál nem lógsz ki a mezőnyből), hanem hogy teljesen elvont, a gyakorlathoz nem vagy alig köthető dolgokat tanítanak. Megtanulsz parciálisan integrálni meg helyességet bizonyítani elő- és utófeltételből (tegye fel a kezét, aki életében írt már fel elő- és utófeltételt valós feladatra), de kikerülsz úgy az egyetemről, hogy még csak nem is hallottál verziókezelő rendszerekről vagy a unit tesztekről, programozási metodológiából csak a vízesés-modellt ismered, nem tudod, mi az az XSS stb. stb. Nem programozót képeznek, hanem programozáselméleti szakértőt. Az is szép hivatás egyébként, csak egy nagyságrenddel kevesebbre van igény belőle.
34

Legfeljebb 2-3 != 2-3

Pepita · 2012. Júl. 6. (P), 02.34
Azért nekem 2004-ben tanítottak DOS alapismereteket is... Úgy, hogy "most indítsuk újra a gépet floppyval, mert ez-és-ez (már nem tudom, melyik) a parancs már nem műxik az XP cmd.exe-ben".
De igazad van: rengeteg, csaknem használhatatlan elméleti hülyeséget is tanítanak, gyakorlat nélkül. (Én nem nevezném programozási gyakorlatnak a tili-toli játékot vagy a "mutatós" órát.)
105

Egyeteme válogatja

MadBence · 2012. Júl. 17. (K), 13.39
Most leszek harmadéves (BME), és a unit tesztek el lettek magyarázva (sőt, integrációs tesztek, system tesztek), hogy miért jók, sőt JUnit is tananyag volt. A vízesés modellen is túlléptünk (Scrum, XP, stb). Érdekes módon a hallgatók többsége ezeket a modelleket baromságnak tartotta. Mármint szerintük az ember leül, kódol, és a végén tök jó szoftvert kap, a Scrum, stb pedig tök fölöslegesek. Szóval hiába tananyag, az emberek csak később jönnek rá a hasznára, amikor már rég nem emlékeznek belőle semmire.
Verziókezelők is el lettek magyarázva (bár pl a git pont nem lett név szerint említve, de ezen a téren 1-2 év alatt hatalmas változások tudnak lenni).
Webes tárgy keretében kiveséztük a manapság népszerű összes támadási módot (XSS, SQL injection, stb).
6

Mindkettőtöknek van igaza,

Pepita · 2012. Júl. 5. (Cs), 00.34
részben (tgr-el).
Kell vmilyen alap"tudás" mindenképp, de ezt nem feltétlenül (vagy egyáltalán nem) a főiskolán/egyetemen osztogatják. Amellett éppen matek-fizikából (is) kénytelen vagy olyan marhaságokat megtanulni, amikre programozóként kb. 0,001 esélyed lesz, hogy szükséged lesz rá. A felsőoktatásban (de akár középiskolában is) elsősorban tanulni kell megtanulni. Sajnos én azt tapasztaltam, hogy a vizsgákon átmenni egy egészen más lapra tartozik...
7

Attól függ

Pepita · 2012. Júl. 5. (Cs), 01.16
Kivételesen a szokottnál nyíltabb leszek.
Gyerekkoromtól fogva érdekelt, hobbym volt a programozás. De úgy alakult, hogy gépész lettem. 30 fölött kezdtem neki "könnyű főiskolának", de végül nem diplomáztam. Ennek jórészt a ráfordítható idő/energiahiány volt az oka. Ezzel együtt nem bántam meg, ha keveset is, de tanultam újat. Főleg szemléletben, hogy "hogyan álljak neki", tervezés, stb.

Amin el kell gondolkozz:
- Magára diplomára miért van (van?) szükséged? Mit vársz az iskolától? (Én pl. kihagytam a számításaimból, menet közben derült ki, hogy a kedvenc programnyelvemet (Delphi) kb. fele szintig sem tanítják, mint ahol akkor tartottam.) Mit vársz a diplomától?
- Munkalehetőség szempontjából nem tudom, mennyire számít a diploma megléte. De azt is fel kell mérjed, hogy alkalmazott fejlesztő akarsz majd lenni valahol, vagy saját/vkivel közös céget alapítasz. Ugye utóbbi esetben senkit nem érdekel a diplomád, de ha van ismerősöd, akkor előbbiben sem.
- Mérd fel jelenlegi tudásod! Írtad: hobby, hát az elég tág skála. Ha úgy gondolod, hogy egyedül (autodidakta) is folyamatosan tudsz fejlődni, akkor újra első kérdés. Én azért mentem a suliba, mert úgy éreztem: nem, vagy lassabban fejlődök a korábbinál. Fontos tudni, hogy ha magadban tanulsz, sokkal könnyebben berögzülnek (akár "végleg") helytelen dolgok, de én az előadók közt is láttam olyat, aki eleve hülyeségeket tanított.
- Miért akarsz programozó lenni? Ha pusztán azért, mert "ebből elég szépen meg lehet élni", akkor felejtsd el, mert ebben a szakmában sem nő kolbászból a kerítés. Ha viszont szeretsz programozni, tudsz küzdeni és legalább annyira fontos, hogy "jól csinálod a dolgot", mint a pénz, akkor hajrá, mindent bele!
- A pontjaidra, szakokra nézve nincs ötletem, ez attól (is) függ, hogy milyen programozó akarsz lenni. Én informatikus-mérnök szakra jártam, ott 0 web volt, viszont sok adatbáziskezelés, programozás (és jópár felesleges hülyeség). Ha a web érdekel, akkor gondolom a Web-programozó, de kérdezz rá: mit és mennyit tanítanak HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySql nyelveken és ezeken kívül.
- Fontos még, hogy a jelenlegi munkád/életviteled megenged-e elegendő időt/energiát. Ebből a megfontolásból én inkább főiskolát javasolnék. És maximálisan igaza van inf3rno-nak: nehéz lesz, csak úgy kezdj neki, ha nem bánod majd nagyon, ha nem megy. Én nagyon bántam, mert addig jól ment, míg volt (télen) időm rá.

Remélem ennyiből sikerül döntést hoznod, oszd meg velünk az eredményt!
8

Ebből a megfontolásból én

inf · 2012. Júl. 5. (Cs), 02.41
Ebből a megfontolásból én inkább főiskolát javasolnék. És maximálisan igaza van inf3rno-nak: nehéz lesz, csak úgy kezdj neki, ha nem bánod majd nagyon, ha nem megy. Én nagyon bántam, mert addig jól ment, míg volt (télen) időm rá.


Én is 27 vagyok, és ha lenne időm és pénzem rá, még egy orvosit szívesen elvégeznék. Nagyon durva, de most így egy évvel a záróvizsga után jöttem rá, hogy én imádtam az egyetemet. A tanulást, a társaságot, még a vizsgákat is... Lehet, hogy ez valami defekt nálam, vagy csak honvágy... :D

A kérdezőnek:
Amit az egyetem ad (a szakmai tudáson kívül), az mérnöki szemléletmód. Ha eléd raknak bármilyen problémát, akkor nem esel kétségbe, hogy hogyan oldod meg... Nekem legalábbis ezt adta, volt is egy pár olyan vizsgám, amire nem tanultam, de ezzel a szemlélettel sikerült összehozni a megfelelő jegyet. :-) Ha van elég lelkesedésed, szívesen tanulsz, és érdekel a szakma, akkor szerintem mindenképp megéri megpróbálkozni egy főiskolával vagy egyetemmel. Ha nincs, és csak a pénz miatt akarod csinálni, akkor felejtsd el, mert úgy nem fog menni. A levelezőről nem tudok nyilatkozni, én nappalin csináltam. Nem biztos, hogy egy levelezőbe belevágnék, mert ott szerintem sokkal nehezebb kapcsolatokat építeni, mint egy nappalin, és az, hogy a haverokkal együtt mész órára vagy vizsgára (legalábbis nálam) nagyon nagy hajtóerő. Szóval szerintem mindenképp mérlegeld, hogy mire van szükséged, lehetőséged, és hogy rá tudsz e szánni x évet az életedből erre.
9

Levelező

Pepita · 2012. Júl. 5. (Cs), 03.25
Erről még egy dolog fejembe jutott: autószerelő a srác.
Én is nappalira jártam (már amikor...), közben spéci építőipari gépeket javítottam igény szerint, hol sokat, hol keveset v. semmit. Ha dolgoztam (akár csak 2-3 órát + út), hazamentem fáradtan, mire megfürödtem, öszzeszedtem magam, stb., már nem tudtam se tanulni, se "suliba menni", mégha időm volt is rá. Mert fáradt voltam, és előzőleg annyira mást (fizikai munkát) csináltam. Az egyes vizsgaidőpontok meg rendszerint megetettek, mert soha nem tudtam (annyira) előre, hogy mikor hol dolgozok. Szóval lehet, hogy autószerelőként a levelező jobb, de nekem sincs arról tapasztalatom.
20

A levelezőről nálunk az

inf · 2012. Júl. 5. (Cs), 10.01
A levelezőről nálunk az terjedt el, hogy nem ad használható tudást, legalábbis jóval könnyebb ott egy vizsga, mint nappalin... Ez persze szakma függő is lehet, pl egy orvosit nem lehet levelezőn elvégezni, meg orvosin nincs osztot képzés. És itt el lehet gondolkodni, hogy vajon miért...

Egyetem + munka olyan dolog, hogy cserébe nagyon sok dolgot fel kell adni, mert nem lesz rá időd és energiád mellette. Ha nem vagy nagyon eltökélt, akkor könnyen be lehet bukni. Nekem mondjuk nem meló volt egyetem mellett, hanem 3 évet csináltam azt, hogy naponta bejártam 150 km-ről busszal. Az 6 óra buszozást jelentett egy nap... Gyakorlatilag megszűnt az egyetemen kívüli életem, és állandóan fáradt voltam. Az a durva, hogy ezt csak akkor vettem észre, miután lediplomáztam... (Ja, végre kialudtam magam ;-)))

Egyébként egyetem + munka = néhány év csúszás. Legalábbis nappalin biztos. Hallottam már legendákat olyan emberekről, akiknek így is ment, de személyesen még sosem találkoztam eggyel sem :D
35

Levelező

Pepita · 2012. Júl. 6. (P), 02.58
nálunk az terjedt el, hogy nem ad használható tudást, legalábbis jóval könnyebb ott egy vizsga
Ez lehet, hogy valamikor így is volt (van?), nálunk épp ezért a vizsgákon egyenesen szívatták a levelezősöket.

Nyilván a 6 óra buszozás is igen fárasztó lehetett, de azért dolgozni - főleg egész más, koncentrációt igénylő területen - sokkal nehezebb. És aki munka mellett tanul, az azért teszi, mert nincs aki eltartsa, tehát még egy csomó hétköznapi gondja is van.

A pár év plussz biztos, az nem, hogy el is tudod végezni.
113

20km

Gixx · 2012. Júl. 19. (Cs), 08.24
Én csak 20km-ről járok be dolgozni (volán, busz, hév, villamos), de az napi 4 órámat veszi el :)
117

Részvét, lehet, hogy jobban

inf · 2012. Júl. 19. (Cs), 10.08
Részvét, lehet, hogy jobban járnál, ha biciklivel tekernél be... 1, max zűrös forgalmi helyzetben 2 óra alatt lazán bent vagy, és még a napi mozgás is meg lenne. (Egyedüli gond az lehet, ha leizzadsz közben.)
123

+1

Pepita · 2012. Júl. 20. (P), 02.27
És környezetbarát.
(Egyedüli gond az lehet, ha leizzadsz közben.)
Azért már elég sok munkahelyen van zuhanyzó... Hajrá bringások!
Ja, a mostani (normálisabb) bringákkal a 20 kilcsi városban 30-45 perc. Dugóban meg járda stb, max +10%. Pontosabban beérsz, mint BKV vagy autó.
124

Ja, a mostani (normálisabb)

inf · 2012. Júl. 20. (P), 02.38
Ja, a mostani (normálisabb) bringákkal a 20 kilcsi városban 30-45 perc. Dugóban meg járda stb, max +10%. Pontosabban beérsz, mint BKV vagy autó.

Jaja, az 1-2 órát azért írtam, mert ki tudja, hogy milyen bringája van... :-) Apropó, ha már itt tartunk, van valakinek ötlete, hogy egy samsung galaxy mini-t hogyan lehetne feltenni a kormányra, hogy tudjam navigációs célra használni? ;-)

szerk:
Közben találtam elég sokat. Nem csak rögzítésre, hanem töltésre is. Ez pl egész szimpi napelemes töltő táska, csak ugyanannyiba kerül, mint maga a mobil :D

szerk2:
Ahogy nézem ebay-en töredék áron vannak ilyesmik...
128

Tuti ötlet

Pepita · 2012. Júl. 21. (Szo), 05.46
...samsung galaxy mini-t hogyan lehetne feltenni a kormányra...
Ciggcalaggggal!
129

;-)))

inf · 2012. Júl. 21. (Szo), 18.56
;-)))
149

Úgy, mint

Gixx · 2012. Júl. 31. (K), 10.52
..."SyxalaG"? :) (Olvasd visszafele, ha nem esik le)
151

Lehet úgy is,

Pepita · 2012. Júl. 31. (K), 23.41
de magyartalan!
130

Navigáció...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 21. (Szo), 19.12
Ne ringasd magad illúziókba! Nekem egy biciklis Garmin GPS-em van, de az is csak arra jó, hogy rögzítse, merre jártam.
Tájékozódásra használni szinte lehetetlen, mert az útvonaltervezője
a) nincs tisztában azzal, hogy merre lehet bringával menni és merre nem
b) ha mégis, akkor is képes olyan kerülőutakra vinni, hogy előbb hazatalálsz, ha a saját fejed után mész, mint a GPS irányítása alapján.
:-(
131

Ne haragudjatok, de

Pepita · 2012. Júl. 22. (V), 00.17
csak "eddig bírtam szó nélkül". Mi a bánatos ****nak a bringára navigáció?! Az is a sport része, hogy tudod merre jársz. És eldöntöd, hogy az adott úton mersz-e tekeregni. Különben ez már igencsak off. Kéne egy ilyen nevű (OFF) fórum. :)

Szerk: én túrázni szoktam (Börzsönyben, néha) nem jelzett erdészeti utakon - vagy út nélkül - térképpel és iránytűvel. Az az igazi. Semmi kütyü.
132

Én jobb szeretem tudni, hogy

inf · 2012. Júl. 22. (V), 00.33
Én jobb szeretem tudni, hogy hol vagyok. Nem kell mindenkinek azt hinni, amit te hiszel... :-)
133

Mit hiszek?

Pepita · 2012. Júl. 22. (V), 01.13
Szerinted mit hiszek?
Én is szeretem tudni hol vagyok - de ehhez nem szorulok navigációra. Pont az tetszik benne, hogy én navigálok.
134

"Az az igazi. Semmi kütyü."A

inf · 2012. Júl. 22. (V), 01.29
"Az az igazi. Semmi kütyü."

A következő utcán fordulj jobbra típusú navigáció nekem sem jön be, viszont az sem, hogy bogarászom a térképen, hogy vajon hol lehetek. A mobilban le tudom tárolni a térképet a gps meg megmutatja, hogy hol vagyok rajta. Ennyi kell a mai világban, ugyanis a túrázás veszélyes. El lehet tévedni, defekted lehet, vagy eleshetsz véletlenül. Nekem meg nincs kedvem így kivérezni vagy szomjan halni...
135

Akkor használd

Pepita · 2012. Júl. 22. (V), 02.49
Ha neked kell - használd. Akkor vagy szorult helyzetben, ha pl. lemerül a mobilod... Én mondjuk manapság gyalog túrázok, de a természetben szeretek "eszközfüggetlen" lenni, a hétköznapok ellentéteként. Nekem "ennyi kell" - mármint hogy ne kelljen semmi. (Fényképező persze van nálam, de attól nem függök, legfeljebb nem viszem haza amiket láttunk.)
136

Persze, jobb, ha nem

inf · 2012. Júl. 22. (V), 03.48
Persze, jobb, ha nem csörögnek rád, amikor lazítani akarsz, viszont egy több napos túránál tök ismeretlen terepen jobb, ha van egy kis extra, amikor gond van, meg hát külön jó, hogy meg lehet nézni út közben a várható időjárást rajta.

A napelemes töltőt meg egy extra aksit pont azért veszek, hogy véletlenül se merüljön le. Persze így is elromolhat útközben. Erre nem is gondoltam, azt hiszem beszerzek papír alapú térképet is... ;-)
137

Sok cucc

Pepita · 2012. Júl. 22. (V), 04.43
Látom te is szeretsz sok cuccal menni... Régen bringatúrára én sem indultam 20 kg csomag alatt, bár ez rég volt, ma minden könnyebb. De gyalog is 18-22 kilós hátit vittem.
Viszont emellett szeretek pusztán napból, hegyekből, folyó vonalából, stb. tájékozódni. Engem ez feldob. Egyszer feleségemmel a Zemplénben úgy túráztunk, hogy csak minden harmadik nap mentünk be vmi faluba (kerültük a civilizációt), patakban fürödtünk, völgyekben sátraztunk, hajnalonta a sátorból néztük - közelről - a szarvasokat, egyebet, ahogy jöttek inni, legelni... Remélem még egyszer megyünk ilyenre, nem puhulunk el teljesen!
138

Ja, hát ezek a szép

inf · 2012. Júl. 22. (V), 07.52
Ja, hát ezek a szép élmények... :-) Én is sátrazásra gondoltam leginkább, pár naponta meg valami motelben pihenni egy kicsit meg zuhanyozni. Nem csak az életérzés, hanem az anyagiak miatt is. Valahogy jobb úgy a túra, ha kint alszol a szabadban. Én pl tervezem, hogy a tengerparton lesátrazok a homokban valami tök elhagyatott helyen. Sokkal jobb, mint szállodában... Reggeli zuhany helyett meg meg lehet fürödni a tengerben. :-)
150

Több gond van, de nem az izzadás

Gixx · 2012. Júl. 31. (K), 11.12
Amúgy nettó 1 óra nekem a táv, ami bruttó másfél körül van a lámpák miatt.

A gond nem is az izzadás, mert van zuhanyzó a cégnél, hanem inkább az időjárás. Kimondhatatlanul és brutálisan finnyás vagyok az időjárásra.
152

Bringóhintó

Pepita · 2012. Júl. 31. (K), 23.45
Szerzel egy olyat, mint a Margit-szigeten van, jobban körülponyvázod, a menetidő meg felugrik kb. 3-4 órára. :)
De a céged szponzorálni fogja, ha reklámozod. :)
153

Csináltass térd és

inf · 2012. Aug. 1. (Sze), 06.56
Csináltass térd és könyökvédőt. Kell hozzá polár meg szélálló anyag meg egy gumipánt. Azt mondta a bicikli szakértőm, hogy nem lehet normálisat kapni a piacon. Mondjuk ha 10°C alá megy a hőmérséklet, akkor így is úgy is nagyon szar tekerni. Akkor már inkább jobb kocogni, még úgy is gyorsabb talán mint kocsival...
16

Hát eléggé elgondolkodtató!

Pallosi Péter · 2012. Júl. 5. (Cs), 07.00
Ez így eléggé elgondondolgodtató,hogy ti sem nagyon ajánljátok az egyetemet!
Egy csomó ismerösőm is így van vele ők is azt támogatják,hogy otthoni gyakorlás sokkal többet ér mint egy 3éves egyetem!
De hát ki tudja még lehet elkezdem!
19

Ez nyilván attól is függ,

inf · 2012. Júl. 5. (Cs), 09.54
Ez nyilván attól is függ, hogy hol csinálod azt a 3 évet. Mielőtt kiválasztasz egy szakot érdemes valamilyen infot szerezni arról, hogy az ott végzettek hogyan boldogulnak. A 3 év csak az alapokra elég, utána vagy msc, vagy magadtól tanulod meg a maradékot... Nem tudom, hogy az osztott képzés bevezetése mire volt jó (szerintem semmire a legtöbb esetben)...
21

Milyen területen kívánsz elhelyezkedni?

_subi_ · 2012. Júl. 5. (Cs), 13.48
Az, hogy érdemes-e belekezdeni valamibe, amire feltétlen szükséged van, talán nem is kérdés...

Inkább az a kérdés, hogy azon a területen, ahol konkrétan el kívánsz helyezkedni, mennyire elvárás a diploma? El kellene döntened, hogy pl. PHP vagy .NET fejlesztő kívánsz lenni. Az előbbinél, amennyire eddig láttam, nincs különösebb jelentősége a diplomának, míg az utóbbinál szinte elvárás.

Hangsúlyoznám, hogy ezek csak példák, de roppant egyszerűen fel tudod mérni a helyzetet: nézz meg mondjuk 50 álláshirdetést az adott területről, ahol terveid szerint dolgozni fogsz, és látni fogod, milyen arányban várják el a diplomát.
22

Inkább szoftverfejlesztés a cél!

Pallosi Péter · 2012. Júl. 5. (Cs), 17.04
Hát olvasgattam az állásokat,és azért eléggé sok helyen kérnek diplomát,de ahol nem ott meg az van írva,hogy elöny ha van diplomád,inkább a c,c++ programozás érdekelne magas szinten!
A webprogramozást meg lehet az egyetemen választani külön tantárgynak,és a webprogramozást tuti,hogy fel veszem mint tárgyat :)
23

Én is inkább .net vagy java-t

inf · 2012. Júl. 5. (Cs), 18.22
Én is inkább .net vagy java-t ajánlanám, a php-t bárhonnan összehalászod valamilyen szinten... (mondjuk az előbbieket is, csak egy állásinterjún azért komolyabban vesznek, ha nem azzal jössz, hogy php-zol...)
37

Igen!

Pallosi Péter · 2012. Júl. 6. (P), 14.05
Ma utána olvastam a tantervnek (programtervezőin).És így most eléggé nehéznek tűnik főleg a matek miatt,és megnéztem alapból c/c++/c#/java/ ezek alaptantárgyak és ezekből van programozási módszertan...és ezek kívül lehet választani még egy csomó minden mást!
És a webprogramozásba van egy csomó minden,html,css,jquery,ajax,php/(vagy).net és még flash....
:) Mindenféleképp ezt fogom választani a webesdolgot :) szeptembertől kezdek(2013tól)
:) Februárba be kell adjam a jelentkezésemet! Egy próbát megér :)
38

Na programozási módszertanból

tgr · 2012. Júl. 6. (P), 22.31
Na programozási módszertanból például érdemes megnézni a jegyzetet elrettentésül.
41

Hát így első ránézésre ez egy

inf · 2012. Júl. 7. (Szo), 16.16
Hát így első ránézésre ez egy olyan tárgy, aminek semmi értelme sincs, de valahogy át kell vergődni rajta :D
39

Ne halgass rá!

Pepita · 2012. Júl. 7. (Szo), 01.33
(tgr-re)
Ugyan a linket nem tudtam megnyitni, de ha van kedved, akkor tanulj!
(Szerk.: most már láttam - durva.:))
Valószínűleg pont azt a módszertant nem fogod majd használni és marha nehéz lesz megtanulni, de ez ne szegje kedved!
Viszont a helyesírásod az így nagyon kevés lesz... (Ebben a kommentedben 10 fölött.) Javaslom, hogy olvass sokat (könyvet).
Webprogramozásból: flash-t már minek tanulni? (Szóljon aki nem ért egyet, nekem ki van kapcsolva.) És - szerintem - javascript-ből sem az a szint, hogy megtanultok jquery-t használni, hanem az, hogy írtok hasonló keretrendszert.
Az sem mindegy, mit mekkora óraszámban tanultok. Felsorolva nekünk is sok nyelv volt, de csak egy volt (Java) normálisabb óraszámban. És itt főleg gyakorlatra gondolok. Ha a webprog. egy tárgy és ennyi minden van benne, akkor azt vagy 6 félévig nyüstölni kéne, különben csak érinteni fogjátok, nem beletanulni.
40

Szerintem nyugodtan hallgathat rá...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 7. (Szo), 10.11
1. Helyesírásba belekötni úgy, hogy "ne halgass rá!" eléggé öngól szagú... ;-)))
2. Én beleolvastam a tgr által linkelt leírásba és... amellett, hogy kb. két percnyi tanulmányozás után megállapítottam: sohasem voltam olyan formában, hogy ezt meg tudtam volna tanulni... Szóval vannak benne hasznos ismeretek, csak címszavak alapján is. Boldog lennék, ha a töredékét érteném mindannak, amiket leírtak benne. (kb. az említett címszavakat értem, a részletezésből szinte semmit)
42

Nem értem

Pepita · 2012. Júl. 8. (V), 01.33
1. Ezt nem biztos, hogy úgy értem, ahogy gondolod. Helyesíráson lehet javítani, ha viszont a kedvét veszed el, az nemigen jön vissza.
2. Én is beleolvastam később, sőt, le is mentettem, ha egyszer annyi unalomidőm lesz és fel akarom k*** az agyam, akkor bizony végigolvasom... Valószínűleg ez egy teszt lesz minden (legtöbb) tanulónak, hogy át tud-e menni olyan tárgyból / vizsgán, amiből kb. egy szót sem ért.
43

hm...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 8. (V), 07.05
1. Rossz helyesírással kritizálni a másikét... hát kicsit ciki.
2. Ne vedd személyeskedésnek, de... ezt amolyan "szomszédpistikés" mentalitásnak érzem. Lehet, hogy te személy szerint akkor sem vennéd hasznát, ha elvégeznéd az adott sulit, de járhat oda olyan is, akinek később jól jön az ilyesmi. De mindegy, hagyjuk! (ha jól sejtem, ez valami prog.mat. szak anyagából van)
44

Ez a programozási módszertan

tgr · 2012. Júl. 8. (V), 14.16
Ez a programozási módszertan utolsó két félévéből a kidolgozott államvizsga tételsor. Nagyjából akkor fogod hasznát venni, ha programok helyességének bizonyításával foglalkozol, mondjuk űrsikló kontrollert írsz a NASA-nak (róluk ugye azt kell tudni, hogy 1000 dollár fölött szokott lenni a forráskód egy sorának előállítási költsége, cserébe brutálisan kevés bennük a hiba). Ez egyébként egy hat féléves tárgy ELTE progmaton. A másik kedvenc elrettentő példám belőle az, amikor egy négyoldalas levezetésben bebizonyítják, hogy ha a feladat annak eldöntése, hogy egy adott elem szerepel-e egy tömbben, akkor a tömb elemeit egyesével végignéző algoritmus helyesen megoldja ezt a feladatot (lásd pl. itt lineáris keresés címszó alatt).

Nem olyan nehéz tárgy egyébként, ha túlteszed magad a definíciók elrettentő kinézetén (a húzótárgy az analízis szokott lenni), csak hát ez hat félév, amiben akár valami hasznosat is lehetett volna tanulni. És ez még az a tárgya a szaknak, ami elvben a programozásról szól - szemben pl. a (8 félév!) analízissel, formális logikával, algoritmus- és adatstruktúra-elmélettel, automataelmélettel, nyelvelmélettel, bonyolultságelmélettel stb. Amik mind értelmes dolgok egyébként, csak programozóként nagy valószínűséggel soha nem fogod őket használni. Lehet hogy mondjuk a guglihoz nem vesznek fel, ha nem tudod, mi az a big O notation, de az ilyen mélyebb tudást igénylő állások aránya elenyésző. A progmat egy szűk elitképző szak (eredetileg évi 30 főt vettek fel 3 évre, és aztán annak valamekkora része ment tovább +2-re), amit különféle anyagi megfontolásokból átalakítottak sok száz fős tömegképzéssé, de a tantervet nem módosították ennek megfelelően, ebből kifolyólag a reményteli programozók 90%-a számára teljesen hasznavehetetlen dolgokat tanít. Ezért kell elretteni tőle, nem azért, mert nehéz (egyébként nem különösebben az).
45

Nem kell ehhez NASA

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 8. (V), 14.43
Elég egy PSZÁF ellenőrzés... ;-)

Egyébként azért is írtam, hogy alig értek belőle valamit, de amit sejtek, az kb. annyi, hogy nem teljesen haszontalan ez sem.
Hogy nem most veszed hasznát, csak esetleg tíz év múlva, az megtörténhet, de kívülállóként leírni egy témát...

update: egyébként épp az a bajom kettőtök(?) hozzáállásával, hogy el sem tudjátok képzelni, valaha hasznosak lehetnek az ilyen ismeretek. Holott, ha csak 1% esély van rá és ezek hiánya miatt buksz el egy k.jó állást, akkor egészen másképp fogod értékelni a dolgokat. Az időt meg valamivel ki kell tölteni az iskolában, ugye ;-)
(nem részletezném, de sok dolgot találtam anno feleslegesnek, aztán most itt vagyok, ahol... Ha gondolod, amennyiben pár év múlva lesz a híd alatt is internet, beszélgethetünk róla, hogy mennyire felesleges az iskola ;-) )

update2: még valami eszembe jutott. Te is írtad, hogy ez progmat. Tehát matematikus képző, ahol programozni is tanítanak. Aki feleslegesnek tartja itt a matek oktatást, az szvsz szakot tévesztett. Manapság azt hiszem, nem csak progmaton oktatnak programozást, csak máshol mások a "felesleges" tárgyak.
Azt hiszem...
46

Azt is el tudom képzelni,

tgr · 2012. Júl. 8. (V), 15.00
Azt is el tudom képzelni, hogy valamikor hasznos lehet, ha tudsz krumplit termeszteni; ettől még nem tartanám jó ötletnek, ha programozóképzőn tanítanák. Ezzel szemben ha elvégzed a progmatot (a bolognaisítás óta egyébként proginfnek hívják), és utána elmész egy munkaadóhoz, hogy ugyan életedben nem írtál még olyan programot, ami valamilyen praktikus feladatot oldott meg, de ha kapsz egy öt perc alatt megoldható feladatot, akkor három óra alatt tudsz rá olyan megoldást írni, aminek a helyessége formálisan ellenőrizhető, akkor kicsit zavartan fog rád nézni, hogy ez nagyon szép, de ő igazából programozókat keres, és talán gyere vissza, ha már van pár év tényleges programozási tapasztalatod. Egy öt éves és önköltségben többmilliós árú képzésnél nem túlzott elvárás, hogy ha elvégzed, simán elmehess valamelyik nagy céghez junior programozónak, és ez a progmatnál szerintem nem igazán teljesül. (Ami nem azt jelenti, hogy nem lehetne ezt a tudást összeszedni az egyetem mellett, vagy akár az egyetemen a választható tárgyak okos összeállításával, de egy programozóképzésnek erről kéne szólnia, nem "ha ügyes vagy, ezt is elsajátíthatod" kategóriás dolognak kellene lennie a programozásnak.)

A BME infó alapképzés egyébként jobb ilyen szempontból, bár nem sokkal. A mesterképzés sokkal jobb, az már tényleg a használható ismeretekre megy rá (azzal együtt, hogy az ELTE "válassz 4 30 kredites blokkot" megközelítése sokkal szimpatikusabb, mint a BME-s "válassz 1 120 kredites blokkot", én például menet közben jöttem rá, hogy nagyon nem szimpatikus a választott szakirány, úgyhogy gyakorlatilag kidobott két év volt).
47

Inkább a képzés felépítésével

Joó Ádám · 2012. Júl. 8. (V), 21.30
Inkább a képzés felépítésével van gond, már ami a Műegyetemet illeti. Egy mikroprocesszor felépítését és következésképpen a gépi kód lehetőségeit csak egy évvel azután ismered meg, hogy már megtanítottak programozni C-ben, amit persze nem fogsz tudni megtanulni, ha nem értetted meg, mi lesz belőle gépi kódra fordításkor. Az operációs rendszerek alapfogalmaira még egy évet kell várnod, holott érdemi munkát nem tudsz végezni, ha nem ismered a környezetet, amiben az alkalmazásod fut.

Mindeközben már tanultál fizikát, analízist, lineáris algebrát, gráfelméletet és valószínűségszámítást. Olyan eszközöket, amiket alkalmazni csak biztos programozási tudás birtokában és sokszor csak speciális területeken tudsz.

Persze ez nem meglepő, hisz az átlag oktató sem tud logikusan felépíteni egy előadássorozatot vagy egy jegyzetet.
49

Én rákérdeztem

Pepita · 2012. Júl. 9. (H), 01.06
Anno én rákérdeztem (nem írom ide az iskolát, mert sokan gagyizzák: GDF), miért nem lentről felfelé épül a tanterv - kb. úgy, ahogy írtad -, a válasz az volt: az assembly-t, DOS kötegelt végrehajtást, stb. sokkal nehezebb megtanulni. Azt szűrtem le ebből - meg a bukási arányból -, hogy valójában azért veszik (két félévvel) későbbre, mert akik otthagyják az iskolát, azok ennél a tantárgynál...
54

Furcsa... nekünk még úgy

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 9. (H), 05.32
Furcsa... nekünk még úgy kezdték, hogy rendszertechnika (hardver javarészt, némi R20-IBM360 DOS alapismerettel), assembly (főként elmélet) és csak harmadiktól jött a magas szintű programnyelvek ismerete (PL/I v. COBOL attól függően, hogy ki tanította).
Megvolt az a nagy előnye, hogy simán visszafejthettem a magas szintű nyelvek fordítói által elkövetett gépikódot és végig tudtam menni rajta akkor is, ha csak egy hexa dumpot kaptam, az elszállt programról. (jó, azok a fordítók és az az assembly nagyságrendekkel egyszerűbb volt, mint a mai rendszerek)
58

Hát én sosem tanultam ilyet,

inf · 2012. Júl. 9. (H), 10.25
Hát én sosem tanultam ilyet, de nem is érzem valami fontosnak ezt a tudást... Nekem tökmindegy, hogy a "core" hogyan működik egy nyelvben, csak működjön. Ez is olyan, hogy azért használsz keretrendszert, hogy megkönnyítse a munkádat, és nem is igazán kell értened a belső működését, csak használnod az interface-eit... (Általában nekem akkor szokott gondom lenni a keretrendszerekkel, amikor belenézek a kódjukba... Ezt jobb elkerülni, mert rövid úton kukában végezné mind...)
97

És ha nem működik?

Pepita · 2012. Júl. 17. (K), 01.22
Nekem tökmindegy, hogy a "core" hogyan működik egy nyelvben, csak működjön.
Akkor vagy meglőve - és nagyon -, ha valami nem műxik. Azért a "helyből kuka, aztán újra" kissé időigényes, nem biztos, hogy célbaérő megoldás. Amikor mondjuk windows alá fejlesztesz, kb. elengedhetetlen, hogy értsd a kész gépi kódod egyes részleteit. Persze ha elsőre minden hiba nélkül és jó teljesítménnyel megy, akkor nem kell, de ez (windowson) szinte soha nincs így...
96

Egyszerű?

Pepita · 2012. Júl. 17. (K), 01.16
az az assembly nagyságrendekkel egyszerűbb volt
Hát nekünk (2004-ben) sima egyszegmenses real mód volt csak, még .386 sem... Nem tudom, ma tanítanak-e esetleg védett módot, egyebet, vagy egyáltalán assembly-t.
51

A felülről lefelé felépítés

tgr · 2012. Júl. 9. (H), 01.09
A felülről lefelé felépítés szerintem normális dolog, pl. az SQL-lel is előbb ismerkedik meg az ember, mint a join stratégiákkal vagy a B-fákkal. Matekból viszont ott is sok van (ráadásul elég hülyén időzítve, pl. amikor analízisben az integrálás elméleti alapjait tanítják, akkora fizikából már bőven sokdimenziós meg felületi integrálok vannak - egyébként az is jó kérdés, minek egy programozónak fizika), a programozás gyakorlati alapjait (módszertanok*, verziókezelés, tesztelés, refaktorálás stb) meg ott sem tanítják.

* a RUP vagy valamelyik hasonló borzadály halványan rémlik, hogy említve volt, de könyörgöm, a 21. században vagyunk, kábé mindenki agilis módszertanokat használ. Meg egyáltalán, módszertanokat elméletben tanítani nem sokat ér, leginkább el kéne zavarni a hallgatókat valami valódi munkahelyre, próbálják ki ott... ezt mondjuk az ELTE csinálja jobban, bár ők se annyira, mint kéne.
53

Jól hangzik a top-down, de

Joó Ádám · 2012. Júl. 9. (H), 04.53
Jól hangzik a top-down, de valójában rendkívül kontraproduktív. Az absztrakciók bizony lyukasak, és ha ígyis-úgyis meg kell tanulni a teljes anyagot, akkor sokkal gyorsabb és kevesebb frusztráció az alapoktól építkezni.

Tanítok C/C++-t, így gyakorlati tapasztalatból beszélek: a hallgatók többségének elképzelése sincs, hogy miről beszél az előadó órán, és impresszív a bukási arány az egyik legfontosabb szakmai tárgyból. Ezzel szemben én el szoktam magyarázni, milyen műveleteket ismer egy mikroprocesszor, hogyan néz ki a memória, mi lesz egy tömbből, egy struktúrából, egy függvényből vagy éppen hogyan valósul meg a kései kötés futásidőben a hardver szintjén.

Aki ezeket nem érti meg, az általában megbukik, és jó része ott is hagyja.
56

Nem lehet, hogy ez csak a nevében top-down?

pp · 2012. Júl. 9. (H), 07.51
A késői kötésről és a Virtuális Metódus tábláról miért is kéne számot adni annak aki először a C++-al kezd? (teoretikus kérdés, ne válaszolj rá. :))

Nem lehet, hogy itt a számonkéréssel van a probléma?

Én tanítottam C-t ötödikes gyerekeknek és simán tolták a kódot, úgy, hogy fogalmuk se volt a mp működéséről.(nem is volt elvárás, hogy láncolt listát csináljanak. :)) Persze versenyen nem szerepeltek jól, mert nem adtak nekik C fordítót, mivel az bonyolult és nem lesz sikerélménye a gyereknek. Na így lett. LOL.

Én annak idején Basic, majd (C+4) gépi kód és assembly(ott egy picit közelebb volt az assembly a gépikódhoz), majd Pascal után ismertem meg a C-t. Mondhatom katartikus élmény volt. WOW, meg ilyenek.

Ettől függetlenül ma már nem gondolom, hogy mindenkinek a C-vel kéne kezdenie. (ami nem volt mindig így a fenti példából láthatóan. :)) Sőt azt se gondolom, hogy azt az utat kéne járniuk amit én jártam.

Ellenben van egy elképzelésem a "hogyan oktassunk programozást" kérdésköréről, ami eléggé eszközfüggetlen.

Tehát abban egyetértek Ádámmal, hogy amit csinál és ahogy az jó, (okozat), de az okokat nem teljesen jól látja, így az érvelése se lesz helyes a top-down tekintetében.

Szóval a tananyag felépítése nem a legideálisabb, de ez nem is annak a módszertannak a hibája amit nem követnek.

pp
57

A késői kötésről és a

Joó Ádám · 2012. Júl. 9. (H), 08.39
A késői kötésről és a Virtuális Metódus tábláról miért is kéne számot adni annak aki először a C++-al kezd? (teoretikus kérdés, ne válaszolj rá. :))

Azért mégis: mert a tapasztalat alapján csak úgy sikerült megértetni eddig bárkivel, hogy mit is csinál, ha elmagyaráztam, hogyan írná meg C-ben, vagyis mit csinál meg helyette a fordító. Onnantól viszont nem volt vele gond.

A C/C++-szal egyébként épp az a baj, hogy nem elég konzekvens ahhoz, nem fedi el eléggé a hardvert, hogy csak az absztrakciókkal foglalkozz, s ne tudd, mi történik a háttérben.

Nem lehet, hogy itt a számonkéréssel van a probléma?

Teljesen biztos, hogy a számonkérésekkel is baj van, de ettől függetlenül tényleg vegyészkutya szinte mind, aki nem tanult meg már korábban programozni.

Én tanítottam C-t ötödikes gyerekeknek és simán tolták a kódot, úgy, hogy fogalmuk se volt a mp működéséről.(nem is volt elvárás, hogy láncolt listát csináljanak. :))

Egyetemi szinten a számábrázolás, bitműveletek, a mutatók készségszintű kezelése, akár sokszoros indirekcióval, úgy, hogy sehol ne csorduljanak túl a számok, ne hivatkozz érvénytelen memóriaterületre, alapelvárás. A mutatók pedig mindenhol ott vannak, tömböknél és karakterláncoknál, listáknál, dinamikus memóriafoglaláskor, függvényhívásnál. És ha nem biztos a kezed, akkor levágod a lábad.

Ettől függetlenül ma már nem gondolom, hogy mindenkinek a C-vel kéne kezdenie.

Én úgy gondolom, hogy senkinek sem volna szabad C-vel kezdenie. Ezzel szemben vagy assembly-vel, hogy tudja, mi is történik a gépben, vagy egy valódi magas szintű nyelvvel, amin elegánsan bemutatható a strukturált és objektumorientált szemlélet, és nem csak megjátssza a típusosságot.

Ellenben van egy elképzelésem a "hogyan oktassunk programozást" kérdésköréről, ami eléggé eszközfüggetlen.
Szóval a tananyag felépítése nem a legideálisabb, de ez nem is annak a módszertannak a hibája amit nem követnek.

Mit látnál követendőnek?

59

Az absztrakciók lyukasak, és

tgr · 2012. Júl. 9. (H), 14.14
Az absztrakciók lyukasak, és minél jobban elmélyedsz egy rendszerben, annál jobban meg kell értened az alapjait. Ami azt is jelenti, hogy kezdetben egyáltalán nem. (Te pl. tisztában vagy vele, hogy működik a quantum tunneling, ami minden modern elektronikának kb. az alapja? Vagy mondjuk az SSL protokoll? És mennyire hiányzik ez a munkád során?)

Az emberi agy úgy működik, hogy az absztrakciókat már ismert konkrét példák alapján érti meg. A teljes oktatási rendszer erre a logikára épül fel, például először számolni tanulnak meg a gyerekek, a formális logika és halmazelmélet sok évvel később jön (ha egyáltalán), pedig elméletileg az az alapvetőbb. Vagy a fizikát is a newtoni mechanikával kezded, és nem a kvantummechanikával, mert az ütköző golyókat tudod hova tenni, a golyó lehetséges klasszikus állapotainak terén vett komplex szuperpozíciókat meg nem annyira. Ugyanígy ha mondjuk megmutatod valakinek, hogy hogy lehet egyszerű matematikai műveleteket végezni kb. hasonló szintaxissal, mint ahogy a füzetben írná, vagy hogy lehet egy egyszerű weboldalt összerakni, azt tudja mihez kötni. Ha rögtön a regiszterekkel kezded, akkor egyrészt teljesen idegen lesz neki az egész, másrészt nem érti, mire jó ez neki, és elunja magát. (Az egyetemi matekkal is ez a baj nagyrészt, hogy meg se próbálják konkrét dolgokhoz kötni, hanem mondjuk egy évet tanulsz csoportelméletet meg polinomgyűrűket, mire kiderül, hogy ebből az egészből olyan hibajavító kódolásokat lehet összerakni, amiket pl. a legtöbb tömörítő használ.)
60

Sosem tanultam meg a kémiát,

Joó Ádám · 2012. Júl. 9. (H), 14.24
Sosem tanultam meg a kémiát, mert nem mondták el, miért az történik, ami. Szorri.
61

Az a helyzet, hogy ők is csak

inf · 2012. Júl. 9. (H), 15.44
Az a helyzet, hogy ők is csak nagyjából értik... Amúgy azt hallottam vegyész szakon szerves 3-ban mondják el, miután bemagoltatták veled szerves 1 és szerves 2 alatt az összes reakciót... ;-) A biokémia sokkal szebb, ott szép hosszú reakció láncok vannak, amiket enzimek csinálnak, és tök logikusan vannak elnevezve. Viszont, hogy 1-1 ilyen enzim hogyan működik ahhoz meg megint rohadt bonyolult matematika kell... Volt róla szó, hogy doktorizok ilyen témában, de nekem nem szívem csücske a kvantummechanika, úgyhogy elvetettem.
63

Azt akarom, hogy le tudjak

Joó Ádám · 2012. Júl. 9. (H), 16.16
Azt akarom, hogy le tudjak ülni egy periódusos táblával, és kiszámoljam, mi az eredménye, ha összeöntök két löttyöt. Nem magolok be semmit.
66

off

pp · 2012. Júl. 9. (H), 17.26
És mindezt csak azért, hogy csajozós likőröket gyárts? :D
68

Esetleg koktélokat?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 9. (H), 17.33
Mondjuk Molotovról elnevezettet? :DDD
(bocs, magas labda vótt ;-) )
71

Hát ezt akkor felejtsd el :D

inf · 2012. Júl. 9. (H), 18.07
Hát ezt akkor felejtsd el :D Ez inkább adatbázishoz hasonlítható, mint kiszámolható dologhoz. Azért az utóbbit is meg lehet oldani szuperszámítógépekkel gondolom...

(Egyébként annyiféle reakció zajlik párhuzamosan, hogy inkább azt lehet megmondani, hogy 99%-ban mi lesz a két lötty keverékéből.)
72

Még szerencse, hogy mindig

Joó Ádám · 2012. Júl. 10. (K), 09.41
Még szerencse, hogy mindig voltak, akik nem hitték el, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megcsinálni ;)
73

Csak nálam hibás a sorrend?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 10. (K), 09.44
Mintha a hozzászólások nem a megfelelő sorrendben jelennének meg...
Pl. a 72. hozzászólásra a 64. lenne a válasz, arra az 50., arra a 48. stb.
74

Ja, valami para van a

inf · 2012. Júl. 10. (K), 14.30
Ja, valami para van a darabolt fa kirajzolós cuccal... Nagyon nem stimmelnek a dolgok...
75

Megemeltem az oldalankénti

Joó Ádám · 2012. Júl. 10. (K), 14.56
Megemeltem az oldalankénti hozzászólás plafont a legmagasabb 300-ra. A lapozást kikapcsolni sajnos nem engedi a Drupal.
114

doboz

Gixx · 2012. Júl. 19. (Cs), 08.30
Vajon meddig csökken a méretük a "reply" dobozoknak?
118

Sokáig ;-)

inf · 2012. Júl. 19. (Cs), 10.09
Sokáig ;-)
76

Meg lehet csinálni, csak

inf · 2012. Júl. 10. (K), 15.30
Meg lehet csinálni, csak nehéz. Nekem mutattak enzimes számításokat (inkább modell-t), és nem egyszerű, hidd el. Azt mondták, hogy kell 1-2 év, mire a matek részébe belerázódom... Egyébként enzim tervezés lett volna a téma, ami egy nagyon új dolog és nagyon sok pénzt lehet keresni vele, de engem a pénz sosem motivált igazán.
77

Elhiszem, hogy nehéz egy

Joó Ádám · 2012. Júl. 10. (K), 16.18
Elhiszem, hogy nehéz egy enzim működését számításokkal modellezni, de én szervetlen kémiáról beszélek. Egy állati enzim és a középiskolában bemutatott vegyületek közt úgy vélem több nagyságrendnyi különbség van, ami a komplexitásukat illeti.

Vagy tényleg azt mondod, hogy ha nem tanultam meg, akkor nem tudom megmondani, mi történik, és milyen tulajdonságokkal rendelkező eredménye lesz annak, ha hidrogént és oxigént összeveszesztek?
78

Nyilván minél egyszerűbb egy

inf · 2012. Júl. 10. (K), 17.00
Nyilván minél egyszerűbb egy vegyület annál egyszerűbben kiszámolható. De azzal is tisztában kell lenni, hogy nagyon erősen környezet (hőmérséklet, nyomás, stb) függő, hogy mi fog történni.... A másik meg, hogy egyik model sem érvényes minden egyes reakcióra (nyilván a valóság sokkal bonyolultabb, mint ezek a modellek).
64

Nekem szívem csücske a

tgr · 2012. Júl. 9. (H), 17.22
Nekem szívem csücske a kvantummechanika (az egyik diplomámat kvantuminformatikából csináltam), meg általában elég jó vagyok matekból, de hogy gimnázium második osztályban megértettem volna a komplex mátrixok feletti algebrákat, azt erősen kétlem. A kémiát Magyarországon csapnivalóan rosszul tanítják, de pont nem azért, mert felülről lefelé, hanem mert nem eléggé felülről lefelé: odahánynak egy rakás absztrakt ismeretet, és elvárják, hogy magold be, anélkül, hogy bármi konkréthoz tudnád kötni. A hétköznapi életben is értelmezhető ismeretekből kéne kiindulni (hogy működik a mosószer, hogy készül a műanyag, ilyenek), és fokozatosan adagolni az elméleti ismereteket.
79

A zsenik is elkallódnak a

tgr · 2012. Júl. 11. (Sze), 18.32
80

"diákok utálják a

inf · 2012. Júl. 11. (Sze), 21.12
"diákok utálják a matematikát, fizikát, kémiát és biológiát, és száraz, az élettől elrugaszkodott tantárgyakként gondolnak rájuk. Az oktatásnak elvileg a világ megismeréséhez szükséges ismeretekről kellene szólnia, ehhez képest mégsem tölti be ezt a feladatát. A problémára a mai napig nem született globálisan alkalmazható megoldás, de az biztos, hogy nem, legalábbis elsősorban nem pénzkérdésről van szó."

Ez 100%-ig a tanárokon múlik. Mindegyik tárgyat elő lehet adni úgy, hogy rohadt unalmas legyen, de úgy is, hogy lekösse a figyelmet. Na jó, még múlik a terem megvilágításán, a technikán, meg az oxigén szinten is... :-)

Azt hallottam egy rádió riportban egy okos embertől, hogy az egész magyar oktatási rendszer el van hibázva, mert a felsőoktatásról áttolták a súlyt a gimnáziumokra és a középiskolára. Ezt részben a saját tapasztalataim is alátámasztják. Az egyetem első éve gyerekjáték volt, a közepe már nehezebb a vége meg megint nagyon egyszerű. Szóval összességében nem izzadtam meg valami nagyon... Most vagy zseni vagyok, vagy tényleg nem az egyetemen van a hangsúly az oktatásban, hanem a középiskolán, ami összevetve (ráfordított idő és energia szerint) sokkal húzósabb volt.
81

Erről húzósabb szakokon más a

Joó Ádám · 2012. Júl. 11. (Sze), 23.46
Erről húzósabb szakokon más a kialakult vélemény, mégpedig, hogy mivel a középiskolában nem adják át a szükséges természettudományos alapismereteket, ezért azokat egyre inkább az egyetem első félévébe kell belezsúfolni.
82

Nem találtam BME-re

inf · 2012. Júl. 12. (Cs), 01.43
Nem találtam BME-re lemorzsolódási statisztikát. ELTE-re találtam 2006-ban indult szakokra, ott kb mind egyformában 30-40% közötti volt, kivéve a programtervező matematikus, ami kb 60%, de az egy külön kategória... Ez alapján nem hiszem, hogy van olyan, hogy "húzósabb szak", hacsak nem ez utóbbira gondoltál. (Nálam mondjuk a gazdasági vagy bölcsész szakok lennének a húzósak, de ez egyéni vélemény :D)

Bírom ezt a "természettudományos alapismeretek" kifejezést. Szerintem egyetlen ilyen alapismeret van: matematikának hívják. A TT-ban minden modellekre épül, a modelleket pedig a matematika nyelvén fogalmazzák meg. Ha a matek nem megy, akkor semmi nem fog, és a legtöbben szerintem itt bukják el az egészet. Nálunk egyetemen szarul tartották a matekot, viszont gimiben már megtanultam azt, ami az első évben kellett, így foglalkozhattam a szakmai tárgyakkal. Az ismerőseim közül, akik csúsztak, azok szinte kizárólag a matek miatt tették. (Volt még szerves kémia, ha egy bizonyos vizsgáztatóhoz kerültek, de ott meg nem a tanulókkal volt a gond, hanem a tanárral...)
85

Pontos statisztikát nem tudok

Joó Ádám · 2012. Júl. 12. (Cs), 13.40
Pontos statisztikát nem tudok neked mutatni, de a Villanykaron (villamosmérnök és mérnök informatikus) mindenki tudja, hogy már az első év végén a hallgatók fele kihullik. Aki bent marad, annak is a töredéke végzi el a hivatalos képzési időn belül, egy-két év csúszás teljesen megszokott. Az általános orvosival szoktak párhuzamot vonni, ami a befektetendő energiát illeti.

Nem tudom, mi bajod a kifejezéssel, és miért szűkíted le a matematikára: ide tartozik a fizika, a kémia, a biológia, a földrajz és az informatika, melyekből szaktól függően más és más területekre kíván építkezni az egyetemi képzés. Informatikus szakon a megfelelő matematikai, a fizikai és természetesen informatikai alapismereteket hiányolják a felvett hallgatók részéről.
87

Azért szűkítem le a

inf · 2012. Júl. 12. (Cs), 14.02
Azért szűkítem le a matematikára, mert minden természettudományos tárgy matematikai modellekre alapoz. Ez az egyetlen tárgy, amit érteni kell, a többit bármikor hozzá lehet tanulni függetlenül az alapoktól... Próbálj meg mondjuk egy sejtosztódási modellt vagy egy elektromágneses teret matematika nélkül elmagyarázni. Sok sikert hozzá! :-)
88

Azért nem értem, miért

Joó Ádám · 2012. Júl. 12. (Cs), 14.12
Azért nem értem, miért szűkíted le a matematikára, mert minden természettudományos tárgy, a matematika is, az észre alapoz. Ez az egyetlen dolog, ami kell, a többit bármikor meg lehet tanulni függetlenül az alapoktól... Próbálj meg mondjuk egy integrálást vagy egy diszkrimináns számítást ész nélkül elmagyarázni. Sok sikert hozzá! ;-)

Itt arról van szó, hogy azt a lexikális tudást azt magaddal hozod, vagy ezt is az egyetemen kell elmondják és megtanuld.
89

Ez is egy álláspont. :-)

inf · 2012. Júl. 12. (Cs), 15.24
Ez is egy álláspont. :-) Én biztos, hogy nem magában tanítanám a matekot, hanem TT példákon keresztül, mert úgy érthető meg legjobban. Amit általában tanítanak, mint matematikát, az egy csupasz váz, ami csak elveszi az emberek kedvét az egésztől... A legtöbbször ezzel kapcsolatban azt a kérdést hallom, hogy "mikor lesz erre nekem szükségem a való életben" ... És ez pont azért van, mert rosszul oktatják...
91

Állj

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 12. (Cs), 15.51
92

2000 körül 60% volt BME infón

tgr · 2012. Júl. 12. (Cs), 19.57
2000 körül 60% volt BME infón a lemorzsolódás.
93

Ezek szerint az egy húzós

inf · 2012. Júl. 12. (Cs), 20.34
Ezek szerint az egy húzós szak. :-) Hallottam, hogy államvizsgánál is a csapat felét kirúgták múltkor azzal, hogy "maguk nem mérnökök"... A többi szakról nincs info?
94

A kommunikáció- és

Joó Ádám · 2012. Júl. 12. (Cs), 21.10
A kommunikáció- és médiatudományon például nincsenek problémák.
95

Természettudományos szakokra

inf · 2012. Júl. 12. (Cs), 23.06
Természettudományos szakokra gondoltam.
83

Trollcikk

pp · 2012. Júl. 12. (Cs), 08.16
Címe ma már ez: "A zsenik is elkallódhatnak a közoktatásban"

Egyébként a bekezdés amiből a címet képezték - mert nem erről szól a cikk - elég furcsa. Ha figyelmesen átolvasod, akkor láthatod, hogy azt írja, hogy aki akar az tud tanulni az iskolarendszeren kívül is.(zsenik, hajrá van lehetőség kibontakozni) A hibát abban látja, hogy "az átlagos diákokkal nehéz megszerettetni", tehát nem a zsenikről ír, és nem az iskolarendszert teszi felelősé, hanem a diákot/helyzetet, mivel nehéz megszerettetni velük a tárgyakat.
Aztán ott a végén a mondat ami nem is érthető, hogy miért került oda, de csak egy feltételes mondatot tartalmaz: "Így pedig egy zseni is elkallódhat." Az így-re persze nincs magyarázat az előtte lévő szövegben, ráadásul így aztán bármi elkallódhat, sefüle-sefarka ennek a mondatnak. Gyanítom a hatásvadász cikk szerzőjének agyszüleménye a mondat, ami egyáltalán nem illek az előtte idézet ember mondandójához.
84

Néha az az érzésem az

inf · 2012. Júl. 12. (Cs), 12.31
Néha az az érzésem az index-es cikkekkel kapcsolatban, hogy az íróik elkallódtak a közoktatásban. :D
86

A cikktől függetlenül: én úgy

Joó Ádám · 2012. Júl. 12. (Cs), 13.45
A cikktől függetlenül: én úgy látom, hogy az oktatási rendszerünk alkalmatlan a tehetség kibontakoztatására. Jó esetben, ahogy mondod, akinek van érzéke egy területhez, az magát képzi, csak akkor minek a közoktatás, rosszabb esetben pedig soha nem lesz belőle semmi.
50

+1, +1

Pepita · 2012. Júl. 9. (H), 01.07
Nagyon tetszik és a NASA is. :)
48

Hol?

Pepita · 2012. Júl. 9. (H), 00.48
1. Hol a helyesírási hibám? Hagy tanuljak!
2. Lehet, hogy én személy szerint azt gondolom, hogy kb. senki nem veszi hasznát. Van némi tapasztalatom - ha nem is sok - szoftverek elkészítésében, ezt a szintű programozáselméletet kb. ott kell használni, ahol a szoftver felhasználói (is) informatikusok. Vagy még ott sem. Ettől még nem kéne lepistikézni, vagy legalább írj egy példát, hogy te milyen szoftver fejlesztésénél vetted hasznát ilyenirányú ismereteidnek!
52

„Halgass” recte „Hallgass”.

Joó Ádám · 2012. Júl. 9. (H), 04.39
„Halgass” recte „Hallgass”.
98

Köszi!

Pepita · 2012. Júl. 17. (K), 01.41
Jóbenéztem!
55

Pistike

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 9. (H), 05.42
Helyesírást már említették (igaz, korábban én is leírtam, ha jól emlékszem :D).
Mivel ezen ismeretekkel nem rendelkezem, csak azt tudom elmondani, hol éreztem hiányát: rendszergazdaként, pl. sok-sok éve, amikor egy ICL/System 4-re akartam op.rendszertől független programokat írni. Vagy amikor a linux kernelben matattam volna egy kicsit. Volt, hogy pusztán hobbiból össze akartam tákolni egy kisebb assemblert. Feladtam, mert a szükséges szakkönyvek megértéséhez hiányoztak bizonyos alapismeretek. Vagy amikor titkosítási algoritmusokkal próbáltam ismerkedni. Oracle DBA-ként, amikor az adatbázis belső szerkezetével ismerkedtem.
Vagy... Most soroljam fel, hogy közel húsz éven át mennyi mindennel szoptam, mert rengeteg, elméleti alapismeret hiányzott?
Nem konkrétan a linkelt jegyzetben foglaltakat hiányoltam, hanem úgy általában, a főiskolán, egyetemen elsajátítható mélyebb, elméleti alapokat és különféle matematikai ismereteket. Most is nehéz hozzájutni ezen ismeretekhez, ha nem iskolában tanulod, akkoriban meg egyszerűen reménytelen volt.

A "szomszédpistike" meg arra a mentalitásra vonatkozott, hogy "minek az iskola? Gyakorlatban sokkal többet tanulsz!".
(és tapasztalatból beszélek... sajnos...)
99

Elbeszéltünk egymás mellett

Pepita · 2012. Júl. 17. (K), 01.52
Nem konkrétan a linkelt jegyzetben foglaltakat hiányoltam
Én pedig konkrétan azt tartottam feleslegesnek.

És azt sem állítottam - ha értetted, mikről beszélek -, hogy
"minek az iskola? Gyakorlatban sokkal többet tanulsz!".
Sok érvet sorakoztattam fel a suli mellett és ellene. Megpróbáltam minél inkább megkönnyíteni a döntést, ami mindenképp Péter döntése kell legyen - és elég nehéz döntés.
Úgy gondolom - bár ne legyen igazam -, hogy helyenként túl sarkosan, egy-egy mondatomat kiragadva értelmezted (helytelenül) mondanivalómat. A végén kiderül, hogy csaknem egyről beszélünk - másképp.
101

A végén kiderül, hogy csaknem

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 17. (K), 07.32
A végén kiderül, hogy csaknem egyről beszélünk - másképp.


Lehet. Egy mondatba összefoglalva: szerintem, ha valakinek van rá lehetősége, mindenképpen érdemes egy normálisnak tartott (ELTE, BME, ... a néhai Közgáznak most nem tudom mi a neve stb.) iskolát elvégeznie és megtanulni, amit csak lehet - függetlenül attól, hogy adott helyzetben feleslegesnek látszik-e a tananyag egy része vagy sem.


(jó hosszú mondat lett :D, de ~harminc, igencsak elcseszett évet nem tudtam rövidebben összefoglalni)
102

Szerintem túlértékeled a

deejayy · 2012. Júl. 17. (K), 09.30
Szerintem túlértékeled a felsőoktatási színvonalat és jelentőségét.
Hasonló problémákkal találkoztam, találkoztunk (több szakmabeli barátommal) mi is, és hirtelen egyikhez sem jut eszembe odavágó egyetemi tanulmány, tárgy vagy akár egy óra is. Jórészt az érzék, a józan paraszti ész és a rengeteg tapasztalat és lelkesedés, ami ezen problémákat/feladatokat megoldotta nekünk.

Az egyetemen az ilyen dolgokhoz szükséges tudást túl absztrakt, elméleti módon tanítják, és plusz befektetés/tudás ezeket gyakorlati haszonná konvertálni.

Ha jól emlékszem vissza, egyetemi tanulmányaimnak kb. 5-10%-át tudom gyakorlatban használni, további 20-30%-ot elméleti vonatkozásban, a többi vagy túl elvont, vagy túl elavult a mai nap problémáihoz és inkább csak iránymutatásnak, témaindítónak használható.
103

Lehet...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 17. (K), 09.43
Már írtam korábban: én sokszor éreztem a hiányát. Nem a papírnak (annak is), hanem az elméleti tudásnak.
Az is igaz, hogy engem sokáig olyan témák vonzottak, mint fordítóprogramok, op.rendszerek készítése.
107

Van haszna

Pepita · 2012. Júl. 18. (Sze), 00.04
Mindenképp van haszna az iskolában tanulásnak, csak talán nem annyi, mint gondolod. Szerintem is a "józan paraszti ész" és a megszerzett ismereteket alkalmazni tudás a fő lényeg. De simán igazad van a hiánnyal is, ezt csak az tudja, aki van / volt hasonló helyzetben. Középút nincs: jársz iskolába vagy nem. Asszem én most is inkább járnék, akkor is, ha nem tudom elvégezni.
108

Én is, az első 2 év elég

inf · 2012. Júl. 18. (Sze), 00.35
Én is, az első 2 év elég meghatározó, az alapokat meg lehet szerezni az alatt az idő alatt, gyakorlatot szerezni meg egyetem alatt is lehet, ha elmész dolgozni egy céghez...
111

A Coursera és társai manapság

tgr · 2012. Júl. 18. (Sze), 23.09
A Coursera és társai manapság egész jó középutat jelenthetnek.
112

Köszi, de

Pepita · 2012. Júl. 18. (Sze), 23.35
Köszi, de én itt kifejezetten az iskolára (előadásokra) gondoltam. Nekem pl. elég nehéz lenne kezdettől fogva onlány elsajátítani az alapokat, pláne angolul. Az inkább csak valahányadik következő lépés lehet - szerintem. Ezt persze embere válogatja.

Viszont jó tudni, hogy vannak ilyenek! (Bevallom: nem tudtam.)
122

Ezek rendes kurzusok,

tgr · 2012. Júl. 20. (P), 01.17
Ezek rendes kurzusok, előadásokkal, beadandó feladatokkal, zárthelyikkel, egyetemi oktatók tartják őket, csak éppen ingyenesek és a neten át lehet bekapcsolódni. Valamint elég használható hallgatói fórumok vannak hozzájuk (ugye ha tízezer fős az évfolyam, akkor már jól tud működni az önszerveződés). Ebben a formában egyébként elég új fejlemény, kb. egy éve vannak. Persze csak angolul, de ha jó programozó akarsz lenni, az angol nyelv alapos elsajátítását úgysem lehet megúszni.
125

Tetszenek ezek a kurzusok, én

inf · 2012. Júl. 20. (P), 02.40
Tetszenek ezek a kurzusok, én azt hittem, hogy fizetős. Ezek után megnézem jobban őket, kellene az angol szaknyelv, meg az ismétlés sem árt. Ahogy néztem elég sokféle témában vannak tárgyak.
106

a többi vagy túl elvont, vagy

inf · 2012. Júl. 17. (K), 13.55
a többi vagy túl elvont, vagy túl elavult a mai nap problémáihoz

Miért hiszed azt, hogy most is ugyanazt tanítják az egyetemen, mint amikor te végeztél?
109

Nagyon örülnék, ha nem így

deejayy · 2012. Júl. 18. (Sze), 14.57
Nagyon örülnék, ha nem így lenne.

Ellenben a saját tapasztalataimat egyféleképpen tudom leírni (mivel ma már nem járok egyetemre).
110

Amit írsz, hogy a tudás, amit

inf · 2012. Júl. 18. (Sze), 15.26
Amit írsz, hogy a tudás, amit ott szerzel egy idő után elavul, az minden szakmában így van. Ezért kell továbbképezni magunkat. Szerintem elég nonszensz azt állítani, hogy bármiféle képzés nélkül munkába lehetne állni egy olyan szakmában, amit egyetemen tanítanak...
120

Nem arról van szó, hogy egy

deejayy · 2012. Júl. 19. (Cs), 14.17
Nem arról van szó, hogy egy idő után elavul. Már akkor elavult volt :D

De nyilván csak egy részéről beszélek, voltak aktuális tanítások is.
121

Szóval összességében

inf · 2012. Júl. 19. (Cs), 16.58
Szóval összességében szerinted nem érte meg a ráfordított idő?

Akkor ezek szerint azt, hogy mi éri meg szakja válogatja.
126

Azt nem mondanám, hogy nem

deejayy · 2012. Júl. 20. (P), 07.47
Azt nem mondanám, hogy nem érte meg, mert egy csomó más hozadéka is volt annak, hogy egyetemre jártam. Például most abban a városban élek, ahova egyetemre jártam, itt van munkám is, barátaim, üzleti kapcsolatok, stb.

Egyébként valószínűleg jól mondod, szakja, de inkább egyeteme válogatja, hogy megéri-e. Fentebb olvastam olyat is, hogy a kor technológiái szerves részei a tananyagnak, tehát fejlődés az látszik, és ez jó. Viszont szerintem nincs akkora értéke, mint ahogy H.Z. ("eddig bírtam szó nélkül" - választhatna valami értelmes nicket is :D - a szerk.) leírja. (ps: a másik oldal viszont már nem tudom kipróbálni, hogy mire megy az ember felsőoktatási képzés nélkül...)
127

nikk

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 20. (P), 08.03
Nem adom! Ez az enyém! :D
(bocs, amikor újraregisztráltam, nem állt szándékomban kettőnél több hozzászólást elkövetni :-) )

----
"akkora érték" - nem abszolút értékben gondolom, hogy sokat ér, hanem az autodidakta vs felsőoktatás kapcsán.
Az önálló, tanárok, mentorok nélküli tanulás eredménye számomra elég kétségesnek tűnik.
De ezt tapasztalom a fórumok olvasása során is.
Általában meg lehet saccolni a válaszokból, hogy ki az, aki autodidakta és ki az, akinek megvannak a főiskolai, egyetemi alapok. (utólag úgy érzem, a találat esélye jóval több, mint 50% ;-) )
139

Ha akarod, átírom a

Joó Ádám · 2012. Júl. 26. (Cs), 23.19
Ha akarod, átírom a neved.

Egyébként meglepődnél, ha tudnád, hogy többek közt az egyik legtapasztaltabb és legaktívabb Weblabor tag sem szerezte meg soha a diplomáját, ahogy a szerkesztők közt is van legalább kettő. Persze papír nélkül is adhat valamit az egyetem, de úgy vélem, nem ez a meghatározó, mert önmagában azzal sosem szereztek volna ilyen tudást.
189

Vannak szakmák, ahol

inf · 2012. Szep. 12. (Sze), 00.29
Vannak szakmák, ahol szükséges, hogy ellenőrzött körülmények között készüljenek fel a hallgatók, és hogy vizsgáztassák őket. A programozás szerintem nem ilyen szakma, ezért nem is számít nála annyira a papír. Az egyetem egy alap szemléletet ad, hogy hogyan álljon neki az ember a problémák megoldásának, illetve ezen kívül valamekkora tájékozottságot az adott szakmán belül. Ezeket meg lehet tanulni egyetem nélkül is, viszont az egytemen biztosítva van a megfelelő közeg ezeknek az elsajátítására, máshol meg neked kell megteremtened ezt a közeget, ami nem mindenkinek olyan egyszerű. Ha csak a téma indítóját nézzük: a mai "blog bejegyzéséből" következtetve, neki van tehetsége meg szorgalma is, de nem volt meg a megfelelő közeg hozzá, hogy kibontakozzon...
24

Life Long Learning

pp · 2012. Júl. 5. (Cs), 19.26
Először is tanulni mindig megéri. Hogy egyetemet végezz, vagy tanulj magad, azt neked kell tudnod. tgr-nek abban igaza van, hogy egy opensource projektbe beszállva sokkal többet tudsz tanulni a gyakorlatról, csoportmunkáról, legújabb trendekről, munkamódszerekről mint az egyetemen. Az egyetemnek nem is ez a célja.

Annyit tudnod kell, hogy ha valaki odajön és azt mondja az állásinterjún, hogy ő 27 évesen kezdett el programozni és annyi gyakorlata van mint amit az egyetemi gyakorlatokon szerzett akkor sajnálkozva elbúcsúzunk tőle, javasolva, hogy előbb vegyen részt egy os projektben és szerezzen munkatapasztalatot.

Ellenben, ha odajön egy arc, aki autószerelőként dolgozott és mellett egy os projektben jelentős szerepet vállalva dolgozott 3-5 évet akkor ott felcsillan a szemünk és ígéretesnek tartjuk az illetőt. Ahhoz, hogy ezen a pályán elhelyezkedj a papír kevésbé fontos, mint a gyakorlat és a hozzáállás. (legalább is jelenleg, hisz hiány van jó programozóban, és túlkínálat informatikai végzettséggel rendelkező kutyaütőkből)

A legjobb párosítás, ha az egyetem alatt belefolysz egy os projektbe. :) (csak ekkor éhen halsz, gondolom)

pp
25

Open Source?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 5. (Cs), 20.26
Nem próbáltam, szóval inkább kíváncsiság: láttatok már olyat, hogy valakit szívesen fogadtak volna full kezdőként egy ilyen projektben?
26

Igen, sőt minden évben

pp · 2012. Júl. 5. (Cs), 20.29
Igen, sőt minden évben elmondom a Drupal Hétvégén. :) (a nemzetközi közösség ugyan ilyen nyitott, de hasonló jókat tudok mondani az Ubuntu közösségről is.)

pp
27

Viszont ehhez nem árt a

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 5. (Cs), 20.31
Viszont ehhez nem árt a "tárgyalóképes" angol nyelvtudás, ha jól sejtem. És nem csak olyan szinten, ahogy egyes munkáltatóknál, ahol a HR-es teszi bele a hirdetésbe... ;-)
28

A kommunikáció írásban

Joó Ádám · 2012. Júl. 5. (Cs), 21.29
A kommunikáció írásban zajlik, van időd akár szótárazni is. A nyelvtanulásra is kiváló lehetőség egy nemzetközi fejlesztés.
29

Ebben van valami. :-) Nem

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 5. (Cs), 22.14
Ebben van valami. :-)
Nem tudom miért gondolkodtam valami chat jellegű kommunikációban.

Még mindig csak merő kíváncsiság: ha egy abszolút kezdő ( :-) ) csatlakozni akar egy nagyobb opensource projekthez, azzal mit tud kezdeni a projekt? Gondolom, komolyabb szoftverek esetében nem úgy megy, hogy kiválasztok magamnak valamit, checkout és nekiesek, hanem valaki koordinálja az egészet, kiosztja a feladatokat.
30

Egy-egy területnek lehet

Joó Ádám · 2012. Júl. 5. (Cs), 22.29
Egy-egy területnek lehet felelőse, de nincsenek kiosztott feladatok. Segíthetsz levelezőlistán vagy fórumon, bővítheted a dokumentációt (sosem naprakész), küldhetsz be új funkcionalitást, részt vehetsz a rendszeres bug hunton stb.
31

Gondolom, komolyabb

tgr · 2012. Júl. 5. (Cs), 23.29
Gondolom, komolyabb szoftverek esetében nem úgy megy, hogy kiválasztok magamnak valamit, checkout és nekiesek, hanem valaki koordinálja az egészet, kiosztja a feladatokat.


De, úgy megy. Általában van valami lista a könnyű hibákról (kategória a bug trackerben vagy ilyesmi), azoknak pl. neki lehet állni. Ha komolyabb változtatást tervezel, akkor elvárt, hogy kérj visszajelzéseket előtte a projekt levlistáján, de egyszerű hibajavításoknak, kisebb feature-öknek nyugodtan neki lehet esni.
36

+10

Pepita · 2012. Júl. 6. (P), 03.08
Na Péter, ezt szívleld meg!
Azt mondjuk nem tudom, hogy kezdőként mennyire jó nagy projektben dolgozni, talán nem túl önállóságra nevelő. De azt sem tudom, mennyire vagy kezdő (mármint Péter).

Az viszont tuti, hogy tanulni hasznos! Ha semmi mást nem, azt 99%, hogy megtanulod: mit és kitől érdemes tanulni.
62

Mire lehet jó...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 9. (H), 15.52
... a "felesleges"-nek bélyegzett ismeret:

Állásajánlat a met.hu-n: http://met.hu/methu/allasajanlat/index.php?id=243

Matematikai feladatok elvégzésére keresnek programozni tudó embert.
65

És teljesen értelmes dolog

tgr · 2012. Júl. 9. (H), 17.25
És teljesen értelmes dolog évente párezer embernek numerikus analízist, statisztikát és kaotikus dinamikus rendszereket tanítani azért, mert tíz évente egynek lehet, hogy szüksége lesz rá.
67

És teljesen értelmes dolognak

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 9. (H), 17.32
És teljesen értelmes dolognak tartom, mert ennél több embernek lehet pl. az imént felsoroltakra szükségük.
(statisztikát elég sok területen alkalmaznak, de pl. a kaotikus dinamikus rendszereket mintha még a bankvilágban is használnák egyes területeken - ez utóbbira ne vegyél mérget, de valahonnan ismerős a kifejezés és nem hinném, hogy a repülőszimulátorokból ;-) )
---
De még1x: emlékeim szerint ez egy matematikus képző anyaga, ahol matematikával foglalkozó informatikusokat képeznek, nem egy középfokú webprogramozói tanfolyamé. De javíts ki, ha tévednék! :-)
69

Statisztikát sok területen

tgr · 2012. Júl. 9. (H), 17.47
Statisztikát sok területen alkalmaznak, ezért van az egyetemeken statisztikus-képzés. Programozónak viszont viszonylag ritkán van rá szüksége. (Más kérdés, hogy szerintem a legalapvetőbb statisztikai ismereteket sokkal szélesebb körben kéne tanítani, lehetőleg középiskolában, mert az átlagember is rendszeresen találkozik velük, illetve rendszeresen veszik hülyére azok hiányában; bármi olyan szakmában, ahol kutatási eredményeket kell értelmezni, meg még sokkal többet. De mondjuk a khi-négyzet-próbát nem kell tudnia egy programozónak. Amelyiknek mégis, az meg majd megtanulja; senki nem írja elő, hogy a diplomaosztón le kell adnia az agyát a végzősnek, és onnantól fogva nem sajátíthat el új matematikai ismereteket.)
70

Hm.

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Júl. 9. (H), 17.57
Régen volt olyan, hogy programtervező. Ami programozói végzettséget igényelt, de valahol félúton volt a szervező és a programozó között. Tőlük láttam statisztikai számításokat.
Sok esetben egy üzemeltetőnek is segíthet (bizonyos optimalizációk esetében, biztonsági dolgokban stb)
Mindezeket tetézendő, ha jól tudom, manapság nincs külön programozó és külön szervező oktatás, mindkettő informatika címszó alatt megy.

(az meg valahogy mindig elsikkad, hogy emlékeim szerint pl. az ELTÉ-n matemetikus képzés folyik informatika szakon is - már ha igazad volt és ez az info szak azonos a néhai prog.mat.-tal)
90

-

Trudy · 2012. Júl. 12. (Cs), 15.32
Nem.
100

-1

Pepita · 2012. Júl. 17. (K), 01.55
Vagy inkább -10. És -10 WLSzP is.
104

Saját tapasztalataim

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 17. (K), 10.01
A kolleganőm programozó matematikus, én mindent autodidakta módon tanultam. Ami különbséget látok: nagyon sok mindent tanultak, rengeteg programnyelvet, algoritmusokat, mesterséges intelligenciát, adatbáziskezelők működését, rendszertervezést és így tovább, tehát rengeteg dologra van rálátása, tudja, mi hogyan működik, és ennek sokszor hasznát vettük.

Aki maga tanul, hajlamos lesz egy területre specializálódni, aminek ugyancsak megvannak a maga előnyei, és bizonyos esetekben érezni lehet az alapok hiányát. Ami viszont jól jön, az a rengeteg tapasztalat, amit az ember valós projekteken össze tud szedni.

A továbbtanulás mellett szól, hogy állami és multicégek megkövetelhetik az egyetemi diplomát egy adott álláshoz, továbbá miniszter sem lehetsz enélkül.
115

Hogy? Mi?

Gixx · 2012. Júl. 19. (Cs), 08.35
A kolleganőm programozó matematikus, én mindent autodidakta módon tanultam.


A macskám fekete, és biciklivel mentem a boltba tejet venni.

:)
116

Olvasd tovább.

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 19. (Cs), 09.38
Olvasd tovább.
119

A többi az rendben is volt

Gixx · 2012. Júl. 19. (Cs), 13.44
...csak az első mondat - kontextusából könyörtelenül kiragadva - mókás :)
140

továbbá miniszter sem lehetsz

Joó Ádám · 2012. Júl. 26. (Cs), 23.25
továbbá miniszter sem lehetsz enélkül


Tévedés, például Németh Lászlónének is középfokú végzettsége van.
141

Rosszul tudtam akkor

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 26. (Cs), 23.33
Deutsch Tamás is csak úgy lehetett miniszter, hogy leállamvizsgázott, de most olvastam utána, és ez csak Orbán Viktor elvárása volt, nem törvény.
142

Már megint

Pepita · 2012. Júl. 28. (Szo), 02.40
Már megint az a k. politika!
Ha én megígérem, hogy olyan igazságos leszek, mint Matyi barátom volt, akkor lehetek én is király? (:))
143

Felvettek

Pallosi Péter · 2012. Júl. 30. (H), 09.35
:)
144

Drakulállok!

Hidvégi Gábor · 2012. Júl. 30. (H), 10.40
Szeptemberben kezdődnek az izgalmak : ) Vagy decemberben : )
145

Helyes!

Pepita · 2012. Júl. 30. (H), 23.00
Akkor tanujj fijam mer mekbux!!!
Örülök neki, szerintem néha informálhatnál minket továbbra is! :)
146

+1, gratula :-) Szerintem

inf · 2012. Júl. 31. (K), 00.33
+1, gratula :-)
Szerintem érdemes lenne infot gyűjteni a képzés színvonaláról, esetleg lehetne egy ilyen irányú fórumot nyitni.
147

Igen,

Pepita · 2012. Júl. 31. (K), 01.36
főleg, ha az előadók egy (minél nagyobb) része is jelen lenne! Hú, ha anno ilyet láttam volna...
148

Köszi!

Pallosi Péter · 2012. Júl. 31. (K), 08.08
:)
154

Gondolkodtam,és megijedtem!

Pallosi Péter · 2012. Aug. 6. (H), 12.31
Ma gondolkodtam,hogy ha elvégzem az iskolát megtudok belőle élni?
És nem vagyok tisztában,hogy egy programozónak mennyi a fizetése kezdőként.
Mivel Pesten végzem el a sulit,azt tervezem maradok Pesten,és nem tudom hogy megtudok belőle élni.
Gondolom itt van egy-két programozó,és dolgoztatok/dolgoztok a szakmátokban,mennyire lehet elhelyezkedni,kezdő fizetés,és mi volt az a maximális fizetés amit havonta eltehettetek?
155

Az informatikusi kezdőfizetés

Joó Ádám · 2012. Aug. 6. (H), 13.03
Az informatikusi kezdőfizetés a legjobbak között van.
156

Értem!

Pallosi Péter · 2012. Aug. 6. (H), 13.05
Én jelenleg autószerelő a szakmám,és abból,hát nem jövök olyan jól ki.Remélem így majd egy fokkal jobb lesz.:)
157

Én nem javasolnám, hogy

tgr · 2012. Aug. 6. (H), 21.54
Én nem javasolnám, hogy először elvégezd az egyetemet, és utána kezdjél csak dolgozni - az egyetemen elsajátított ismeretek nagyrészt alkalmatlanok arra, hogy komoly munkahelyre felvegyenek vele (a választható tárgyak között azért vannak kivételek), és egyetem mellett bőven van idő kisebb munkákra (amik valószínűleg nem fizetnek jól, de diákként a kicsi is sok, és rengeteget tudsz tanulni belőlük), vagy éppen OS projektekben való közreműködésre, saját hobbiprojektekre (komoly helyeken a github fiókod lehet, hogy nagyobb súllyal bír, mint a CV-d).
158

Nagy a hajtás,de eddig jól érzem magam!

Pallosi Péter · 2012. Szep. 7. (P), 18.27
Sziasztok elég rég voltam már fent.
Elkezdtem az iskolát,eddig nagyon jó tapasztalatokat tapasztalhattam meg a tanárokról,és a diákokról nagyon segítőkészek! :)
Felvettem webprogramozás1. mint kurzust,nagyon segítőkész a Professzor,olyanokat tanultam tőle,amit magamtól,soha nem tanultam volna!
Rossz tapasztalatom eddig még nem volt,de még csak párnapja kezdődött a suli!
A matematika borzasztóan nehéz,érettségihez nem is hasonlítható,de eddig úgy látszik boldogulok vele,igaz a diszkrét matekkal volt gondom,de bent maradtam egy pár délutánt,és segített az egyik matematika szakos diák :-)
Alapból az iskola a c,c++ programozást erőlteti,de van egy halom választék és nagyon érdekes tantárgyak pl: Mobil rendszerek ez egy nagyon jó kis óra,sok hiányosságomat pótoltam html,css,ből,kedvencem Keretrendszerek ezt nem ajánlották a tanárok,ha nincs egy nagyon jó matematika alap tudásod,de én belevágtam,és megérte!
Összegezve nagyon jó a suli! :)
159

Gratula!

janoszen · 2012. Szep. 8. (Szo), 08.33
Gratula hozza, tedd oda magad es akkor hasznodra fog valni. A C/C++ nagyon hasznos, csomo mindent megtanulsz a gepek mukodeserol, amit erdemes ismerni.
160

Keretrendszer?

hunkris · 2012. Szep. 8. (Szo), 10.32
Minek egy keretrendszerhez matematikatudás? Általában a C++-szal vannak ilyen tévhitek, hogy matekos számításra való.
161

Ez az, hajrá!

Pepita · 2012. Szep. 9. (V), 19.07
Jó erős lendületet vegyél, és tartsd is meg még vagy 8 féléven keresztül! (Könnyű ezt mondani... :))

Melyik keretrendszerhez kell különösebb matek?! Nekem ez "új"...
162

a matlabhoz :D

inf · 2012. Szep. 10. (H), 01.30
a matlabhoz :D
163

Nemszóltam.

hunkris · 2012. Szep. 10. (H), 15.11
Nemszóltam.
164

Jó mondjuk az ha jól tudom

inf · 2012. Szep. 10. (H), 15.45
Jó mondjuk az ha jól tudom assembly, és inkább csak viccnek szántam. A többséghez nem igazán kell komoly matematikai tudás, bár ez inkább projekt, mint keretrendszer függő. Nyilván eszközt meg projekthez választasz.
165

A Matlab nem assembly. Az

Joó Ádám · 2012. Szep. 10. (H), 17.24
A Matlab nem assembly. Az assemblyhez pedig nem kell komoly matematikai tudás.
168

Úgy értem az assembly-t, hogy

inf · 2012. Szep. 10. (H), 22.18
Úgy értem az assembly-t, hogy abban írták jelentős részét. (Mondjuk ezt csak hallomásból tudom, wikipedian C-t említenek.)
170

Mi a komoly tudás?

Pepita · 2012. Szep. 11. (K), 00.05
Amikor assembly-t tanultam, sok hallgatótársamnak komoly gondot okozott 2-es, 16-os számrendszerben "gondolkodni", BCD konverziókról nem is beszélve. Bár szerintem sem itt kezdődik a "komoly".
173

A középiskolai aritmetikán

Joó Ádám · 2012. Szep. 11. (K), 00.30
A középiskolai aritmetikán túlmutató.
177

Integrál számítás azért

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 11. (K), 07.01
Integrál számítás azért kicsit több, mint aritmetika, nem? ;-)
(vagy ma már ilyesmit nem tanítanak középiskolában? - Egyik legnagyobb bánatom, hogy a matekot annyira elfelejtettem, amennyire... :-( )
183

Szerintem nincs szükség

Joó Ádám · 2012. Szep. 11. (K), 17.04
Szerintem nincs szükség integrálszámításra, hogy assembly nyelven tudj programot írni.
187

Te arra válaszoltál, hogy mi

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 11. (K), 20.22
Te arra válaszoltál, hogy mi a "komoly tudás".
Én meg jeleztem, hogy a középiskolai matek is több, mint aritmetika, bár az még messze nem nevezhető komoly matematikának... :-)
188

Komoly matematikai tudásnak a

Joó Ádám · 2012. Szep. 11. (K), 23.43
Komoly matematikai tudásnak a középiskolán túli ismereteket tartom. Az integrálszámítás nem része a középszintű érettségi anyagának.

Az assembly kapcsán pedig az aritmetikán kívül nem merül fel más terület.
201

Nekünk (huszonsok éve) még

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 12. (Sze), 07.43
Nekünk (huszonsok éve) még benne volt.
(humorérzéked meg úgy látom, igencsak hiányos... :-) )
190

Óvatos

Pepita · 2012. Szep. 12. (Sze), 01.20
Milyen óvatos "szerintem" megfogalmazás... +1. Főleg, ha arra gondolok, hogy milyen színtű (béka ... alatt) "assembly oktatás" volt nálunk. Mégis a fél iskola min. 5. nekifutásra tudott átvergődni...
202

Én még azzal kezdtem a

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 12. (Sze), 07.47
Én még azzal kezdtem a tanulást. Igaz, az R20-as assembly picivel egyszerűbb volt, mint a PC-ké. Utána Z80 (régi szép spectrumos idők... :-) ), aztán jöhetett volna az inteles, de valahogy zavarosnak, primitívnek tűnt a Z80 után, így aztán ezt már kihagytam.
166

Siker :)

Pallosi Péter · 2012. Szep. 10. (H), 19.32
Ma volt analízis röpdolgozat :) és tök jól ment mivel mielőtt megírtam a dolgozatot nem rég oldottam meg ugyan ezt a feladatot amit kaptunk ki a többiek láttam nagyon szenvednek nekem meg ment mint a karikacsapás,de a diszkrétmatematikán nem voltam ilyen jó! :( de 3as ott meglesz :) ma kaptam egy c++-os feladatot nem olyan vészes :) osztályokkal kel egy picit szórakozzak :) ma beültem web.prog-ra és ma a biztonságot vettük roppant érdekes volt nagyon sok újat tanultam ma a php-ban lévő védelemről :)
167

És még mondja valaki, hogy

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 10. (H), 19.37
És még mondja valaki, hogy nem kell az iskola! ;-)
169

Szerintem is kell, sokkal

inf · 2012. Szep. 10. (H), 22.20
Szerintem is kell, sokkal könnyebb ott megtanulni valamit, mint magadtól.
171

web.prog

Pepita · 2012. Szep. 11. (K), 00.10
Ha véletlen nagyon ráérsz (:)), mindjárt kezdheted is megírni belőlük a jobbnál jobb cikkeket... Persze olyan témákra gondolok, amiből nincs, vagy azóta sok újat tudsz mondani. De ne vedd kötelességnek, csak ha kedved/időd van (és javul az írásod).
172

Pont hogy attól javulna az

inf · 2012. Szep. 11. (K), 00.26
Pont hogy attól javulna az írása, ha cikkezne. Egyébként is fontos, ha TDK-zni vagy publikálni akar valaha is.
174

Khm. Más csalánjával verni

Joó Ádám · 2012. Szep. 11. (K), 00.31
Khm. Más csalánjával verni könnyű…
175

Ennyire azért nem vagyok

inf · 2012. Szep. 11. (K), 01.37
Ennyire azért nem vagyok tájékozott közmondások terén...
176

:)

Pepita · 2012. Szep. 11. (K), 06.48
Ez úgy folytatódik, hogy ... a reumás térdedet E!

Különben itt mindkettőtökkel egyetértek; és döntse el Péter, mit tud / akar vállalni (Ádám és a többiek szintén). Ha jelent segítséget, előzetes hejessírási (esetleg szakmai) segítséget pillanatnyi szabadidőmhöz mérten vállalok.
179

Csak web?

Pallosi Péter · 2012. Szep. 11. (K), 11.10
Csak webprogramozásról,ha igen akkor igazából a suliba keveset tanulunk ilyet lehet menni web-területre,de akkor meg a többi tárgyból nem lesz meg a kreditem,és így nem vehetem majd fől a következő évi tantárgyaimat,de megpróbálok minél többet foglalkozni a webes területtel :) lesz majd olyan lehetőségem,hogy felvehetem a web-prog csoportnak a tantárgyait,de majd csak 2.félévtől :) addig is felvettem a szabadon választható tárgyakat kettő olyat amiben webes dolgok vannak :)
191

Elsősorban igen

Pepita · 2012. Szep. 12. (Sze), 01.31
Merthogy ez itt a Weblabor. De ettől függetlenül szerintem simán belefér mobilapp. vagy más érdekes téma is, ezt azonban a szerkesztőkkel kell egyeztetned. De nehéz is lenne ma már olyan (informatikai) témáról írni, ami nem érinti a webet / hálózatokat.

Elsősorban arra gondoltam (fentebb), hogy nézd át az itteni PHP-biztonságról szóló cikkeket és ha van olyan lényeges újdonság, ami ezekben nem szerepel, akkor írd meg. Ha jó a tanárod / tanterved, akkor simán tanulhatsz "frissebb" dolgokat.
180

helytelen írás oka =

Pallosi Péter · 2012. Szep. 11. (K), 11.27
Helytelen írás oka diszgráfia ezt 8.ba vette észre az angol tanárom,és azóta is van sajnálom...:(
184

Legjobb tudomásom szerint a

Joó Ádám · 2012. Szep. 11. (K), 17.22
Legjobb tudomásom szerint a diszgráfia elsősorban a motoros képességek elmaradása a várhatótól, és így a kézírást akadályozza.

Egyébként pedig vannak helyesírási szempontból szinte hibátlan hozzászólásaid is, ebből úgy ítélem meg, hogy nem a képesség, hanem az akarat hiányzik, hogy olvashatóan írj. Kezdetnek az, hogy elolvasd azt, amit leírtál, kijavítsd azt, amit a helyesírásellenőrző (ma már szövegszerkesztőt sem kell hozzá nyiss, hisz minden böngészőben van) aláhúz, önálló mondatokra tagold a bekezdéseket egyetlen hosszú helyett, és kigyomláld a felesleges szóismétléseket.

Levelet, dokumentációt műszaki szakon is írnod kell, és ezt így nem fogják elfogadni az egyetemen.
192

Képesség - akarat

Pepita · 2012. Szep. 12. (Sze), 01.37
Ami a kézírást akadályozza, az a gépelést szintén - tudtommal.

Magamról nehezen tudom elképzelni, hogy nagyon "akarnék" szépen-jól írni, ha ez mondjuk 10x annyi időmbe-energiámba kerülne, mint a csúnya. Bár a minőség is nagyon fontos elvárás magamtól.

De tényleg kell tudni szépen is írni egy egyetemistának.
178

Könyvtár :)

Pallosi Péter · 2012. Szep. 11. (K), 10.51
Ma reggel beültem egy analízis órára,és a tanár kérdezte tőlem,hogy nincs-e kedvem vele menni a könyvtárba.
"még nem voltam a könyvtárba"Mondom van kedvem,és akkor elindultunk és beértünk na láss csodát 5ős analízis röpdolgozatom lett mindenki csodálkozott,hogyan tudtam megírni?! Így hibátlan lett a dolgozatom,és a tanár a kérdezésem nélkül benevezett engem egy versenyre.:-)
És most is jelenleg a könyvtárba tartózkodom,kicsit fáradt vagyok mert ma még lesz egy dolgozatom,és tanultam egész éjjel az absztrakt osztályokat,de érdemes volt mert eddig nem használtam ezeket az osztályokat"C++". :)
Ma legalább meglátom,hogy mennyire értettem meg.Én úgy érzem eléggé jól fog sikerülni,de azért....
Eléggé szigorú a tanárunk prog.nyelvből :) Ma délutánra is megvan a programom Analízis,Diszkrét matematika a diszkréttel van egy kis gondom majd ma valahogy bepótolom a hiányomat.:)
Ja és a legfontosabb web.prog-ra kell csináljak egy eléggé egyszerű feladatot :) csak nem tudom,hogy lesz-e annyi időm,ha nem akkor ma is éjszakázás lesz ZzZzZ :):) Regisztráció-belépés-kilépés-jogosultságok"Admin,tag,felhasználó"-adatmódosítás"jelszó,email,felhasználónév" plusz a hozzá tartozó html-css.
Az oktató direkt kérdte,hogy legyen benne Ajax vagy Jquery. Hát ajaxra lesz egy-két ötletem,de jquery-t nem ismerem.:(
De akkor megpróbálok beletenni valami jqueryt,de igazából nem is tudom,hogy mire használják a jqueryt.:)Esetleg,ha van valakinek valami ötlete,hogy jqueryvel,hogy tudnám feldobni ezt akkor szívesen elolvasom.
Remélem nincs benne sok helyesírási hiba :):):)
181

Na, kiderült, hogy egy kis

inf · 2012. Szep. 11. (K), 14.21
Na, kiderült, hogy egy kis zseniről van szó! :D Gratulálok! :-)

A jquery egy javascript keretrendszer, nem kell megijedni tőle, sokkal egyszerűbb vele pl AJAX-ot használni, mintha te írnád meg cross-browser nulláról.


Jogosultság kezelésről itt van egy cikk, amit talán felhasználhatsz.
182

A jquery form, jquery

tgr · 2012. Szep. 11. (K), 16.25
A jquery form, jquery validate, jquery placeholder pluginok pl. ideálisak egy ilyen feladathoz.
185

Én értékelem a lelkesedésed,

hunkris · 2012. Szep. 11. (K), 18.02
Én értékelem a lelkesedésed, de ez a weblap igazán nem blog.

Egyébként meg, hogy gondolják a tanárok azt, hogy 1 héttel az iskola kezdete után írnak majd neki a diákok egy komplett webes rendszert?
186

Én értékelem a lelkesedésed,

inf · 2012. Szep. 11. (K), 18.26
Én értékelem a lelkesedésed, de ez a weblap igazán nem blog.


Mi kértük tőle, hogy írja meg, hogy hogyan halad.

Egyébként meg, hogy gondolják a tanárok azt, hogy 1 héttel az iskola kezdete után írnak majd neki a diákok egy komplett webes rendszert?

Egy alap login rendszernek nincs sok köze szerintem egy "komplett webes rendszerhez". Mondjuk egy nap alatt nulláról tapasztalat nélkül nem lehet megcsinálni normálisan.
194

+1

Pepita · 2012. Szep. 12. (Sze), 01.52
Mi kértük tőle, hogy írja meg, hogy hogyan halad.
És én továbbra is kérem. Mondjuk valami formátumot ki kéne találni rá, mert ez a 190+ komment kezd egy kicsit sok lenni... De ez is azt mutatja, hogy sokunkat érdekel és szurkolunk neki.
195

A következő feladat lehetne

inf · 2012. Szep. 12. (Sze), 02.20
A következő feladat lehetne egy saját blog ;-)
196

Nem tudom

Pepita · 2012. Szep. 12. (Sze), 02.23
"Oda" már nem biztos, hogy "utánamennék". Meg kell is ide a WL-re a sztori - szerintem.
197

Egyébként a "Blog"-nak nem

inf · 2012. Szep. 12. (Sze), 02.43
Egyébként a "Blog"-nak nem ezért blog a neve? :D Gyanús, gyanús... :D
215

Jaj, ne

Pepita · 2012. Szep. 13. (Cs), 06.57
Saját blogon én saját blogoldalt értettem. :)
De legalább új téma kéne már...
200

blog

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 12. (Sze), 07.41
blog
;-)
211

Lehet, hogy nem is az volt a cél?

Arnold Layne · 2012. Szep. 12. (Sze), 19.00
Mondjuk egy nap alatt nulláról tapasztalat nélkül nem lehet megcsinálni normálisan.

Lehet hogy nem is az volt a cél, hanem hogy csináljanak valamit, amit aztán a következő — vagy valamelyik sokadik — alkalommal megmutassák, hogy milyen hibák vannak benne és hogy lehet azt feltörni.
193

Hopplá!

Pepita · 2012. Szep. 12. (Sze), 01.51
Úgy tűnik kedvben és képességben nincs hiány, gratula!

Én is azt mondom: jquery-től ne félj, sokkal könnyebb "vele, mint nélküle". Ez a feladat nem semmi egy napra, én azt mondanám: alap jquery-vel kezdj, ajaxozni jó lesz, mélyebben majd beletanulsz, ha több időd lesz (ha lesz). Van fent hozzá jó doksi is példákkal.

Egyébként mindemellett még dolgozol is? Vagy "műhelyszünet" van (neked)?
198

sokkal könnyebb "vele, mint

Poetro · 2012. Szep. 12. (Sze), 06.59
sokkal könnyebb "vele, mint nélküle"

Sajnos ebben az utóbbi időben nem vagyok már annyira biztos. Főleg, ha nem csak asztali számítógépekre fejlesztesz, akkor problémák lehetnek azzal, hogy a jQuery hatalmas és lassú. Legalábbis az utóbbi egy évben amióta mobilra és okos tv-re fejlesztek a jQuery sokszor csak problémát jelentett. Helyette vagy egy sokkal minimálisabb keretrendszert használnék, vagy "keretrendszer nélkül" fejlesztenék.
199

Nem gondoltam volna

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 12. (Sze), 07.38
El sem hiszem, hogy ilyet olvasok. Egyébként, ha az animáció-részét ki lehetne emelni, akkor tényleg nem lenne rá szükség egyáltalán – bár biztos van erre is speciális keretrendszer.
203

Imho xpath vagy legalább css

inf · 2012. Szep. 12. (Sze), 08.11
Imho xpath vagy legalább css selectorok kellhetnek, valami egységes esemény és attribútum kezelés sem árt, egységes ajax is kell, valami validáló osztály szintén nem árt. Nem tudom, hogy újabban hogy áll ezekkel javascript, de pár éve ezekhez még szükség volt keretrendszerre, mert nem voltak bent minden böngészőben alapból, vagy nem ajánlás szerinti neveken. Persze lehet sajátot írni, vagy egy kisebb kódtárat felhasználni ezekre, de attól még nem lehet megúszni, ha igény van bizonyos funkciókra az oldalon.

Egyébként, ha az animáció-részét ki lehetne emelni, akkor tényleg nem lenne rá szükség egyáltalán – bár biztos van erre is speciális keretrendszer.

http://script.aculo.us/ elég ismert, csodálom, hogy még nem hallottál róla.

Egyébként ha lassúságról meg nagyságról beszélünk, akkor extjs-t kéne példának felhozni, nem jquery-t... Alapból rosszul tervezett - szorosan csatolt - osztályok voltak, a 3-as verzióban (azóta már van 4-es), ezért úgy döntöttem nem foglalkozok vele. Baromi lassú volt, egy egyedi drag-drop tree-t kellett volna összehozni benne, de annyira pocsék volt az egész, hogy gyakorlatilag nulláról kellett volna újraírnom mindent. Nem is értemi miért ragaszkodtak az extjs-hez... Végül félbehagytam a projektet...
204

Hallottam a

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 12. (Sze), 08.34
Hallottam a scriptaculous-ról, meg próbálgattam is évekkel ezelőtt, de nem volt rá szükségem, hogy animációkkal foglalkozzak, ezért el is felejkeztem róla.

Az extjs-t már én is kritizáltam valahol itt a fórumon, a negyedik verzióra négyszer írták át, ez szerintem mindent elmond róla.
Ettől függetlenül az alapötlet jó, égető szükség van webes alkalmazásfejlesztést támogató rendszerre, bár szerintem böngészőszinten kéne megvalósítani.
205

Probléma

Poetro · 2012. Szep. 12. (Sze), 08.44
Az a probléma a script.aculo.us-szel, hogy hatalmas, és kell hozzá Prototype, ami még nagyobb, mint a jQuery. Ha csak kisebb animációs keretrendszer kell, akkor érdemes a microjs.com oldalon szétnézni.

Eseménykezelés, elemek kiválasztására, AJAX-ra természetesen kell valami, de ezek megvannak sokkal kisebb méretben, és kevesebb határesetet kell kezelni, mint amire a jQuery képes (főleg, ha nem célunk az IE6-8 kompatibilitás). És ha mindenképpen keretrendszert akarunk erre használni, akkor vannak, amik ezeket az igényeket kielégítik. Ilyen például az ender.js vagy a zepto.js de vannak mások is.
206

script.aculo.us? :)

T.G · 2012. Szep. 12. (Sze), 10.00
Jaj, azért ezt nem gondolod komolyan, hogy egy kommentben ajánlod valakinek a script.aculo.us –t és a szidod az ExtJS-t? :)
Az elsőhöz több mint másfél éve nem adtak ki frissítést, míg a második mögött egy stabil legalább 100 fős cég áll. Nem nagyon hiszem, hogy az Ext.Fx valamivel is lassabb lenni, mint az ajánlott rendszer.
Ha nem arra használja valaki, amire való, akkor azt nagyon durván megbosszulja, ez vitathatatlan. De azért a Prototype-ot, illetve az arra épülő rendszereket ne gondoljuk már jobbnak.
208

Hát én elég komolyan

inf · 2012. Szep. 12. (Sze), 15.41
Hát én elég komolyan gondoltam... (Egyébként nem ajánlottam, csak rámutattam, hogy van ilyen, mondjuk annak a kijelentésnek, hogy más keretrendszertől független, tényleg nem felel meg.)

Arra használtam, amire való lenne, a fa kirajzoló osztályt fák kirajzolására. A gond csak az, hogy rosszul volt megírva. Ezek után nem csodálom, hogy az egész rendszert átírták a 4. verzióra, ami szerintem nem is baj, symfony-t is teljesen újraírták a 2. verzióra, és az jó lett. Nem néztem a 4-es verziót, de ha megint nem követtek alapvető tervezési elveket, akkor az sem lehet jobb, mint a 3-as.

Ext.Fx-et nem próbáltam még külön, én a paneles rendszert néztem, ami rohadt lassú és körülményes. Kb 10 szülőtől örököl 1-1 panel, úgyhogy nem is csodálom, hogy ilyen.
209

Komoly gondolatok???

T.G · 2012. Szep. 12. (Sze), 16.01
A plafon, az a drága jó plafon...
Nem néztem a 4-es verziót, de ha megint nem követtek alapvető tervezési elveket, akkor az sem lehet jobb, mint a 3-as.

Ez azért több mint erős kijelentés. Mindegy, én nem akarok senkit semmiről meggyőzni, de legalább a Prototype-hoz ne hasonlítsuk az Sencha termékeket. Rosszul éreztem magam miközben olvastalak.
210

de legalább a Prototype-hoz

inf · 2012. Szep. 12. (Sze), 17.33
de legalább a Prototype-hoz ne hasonlítsuk az Sencha termékeket


Ez csak a te fejedben fordult meg, én a saját elvárásaimhoz hasonlítottam az extjs-t, és ahhoz képest lassú és rosszul tervezett volt a 3-as verzió. Arról, hogy pl java-ban, vagy az extjs 4-ben mit követtek el fogalmam sincs.
218

1.8-tól lehet

gabesz666 · 2012. Szep. 13. (Cs), 09.23
Az 1.8-as verziótól lehet custom buildet csinálni. Így!
219

Kevés

Poetro · 2012. Szep. 13. (Cs), 09.47
Sajnos ettől még nem lesz jelentősen kisebb, mivel sajnos a selector motor, eseménykezelés, AJAX és CSS kell, így igazából nem is vettünk ki semmit.
216

Én "nem haladok"

Pepita · 2012. Szep. 13. (Cs), 06.59
Az általad említett okokból én 1.4-et használok, slussz. Kici, gyorsz, ócójé...
220

Már a jQuery Mobile-ra vagy a

tgr · 2012. Szep. 13. (Cs), 15.18
Már a jQuery Mobile-ra vagy a sima jQuery-re vonatkoznak ezek?
221

is

Poetro · 2012. Szep. 13. (Cs), 15.51
Sajnos vannak olyan eszközök, mint amilyen a BlackBerry 5.0-n alapulók, amiknél egy oldal nem lehet nagyobb, mint 100Kb. Innentől kezdve az egész jQuery szinte teljesen támogathatatlan.
222

Király

Pepita · 2012. Szep. 14. (P), 00.21
egy oldal nem lehet nagyobb, mint 100Kb
Ilyen eszközöknek kéne jobban elterjedni, én nagyon bírnám...
223

Hát ez vicces :D És 1mb-ra rá

inf · 2012. Szep. 14. (P), 03.23
Hát ez vicces :D És 1mb-ra rá kell férnie mindennek, mint a régi szép időkben... :-)
224

Nem annyira vicc

Pepita · 2012. Szep. 14. (P), 06.28
Sokan nem csípik (főleg "házi felhasználók"), hogy azért kell újabb hardvert vásárolni (és akkor már szoftvereket is), mert megújítottak egy-egy kedvenc honlapot és nem bírja a régi vas. Pedig csak 5-6 éves, az autó meg 10... Szóval szerintem el kell kezdjünk visszafelé menni - legalábbis adatforgalom és (kliens) memóriaigény terén.
225

Én elhiszem, hogy nem tetszik

inf · 2012. Szep. 14. (P), 06.47
Én elhiszem, hogy nem tetszik nekik, hogy nagyobb vas kell, de attól még kénytelenek megvenni, mert ezt diktálja a fogyasztói társadalom... Amíg meg abban élünk, addig nem fog változni semmi ilyen téren.
226

C64

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 14. (P), 07.34
Múltkor mondta egy ismerősöm (vagy olvastam), hogy a fejlődő szoftvertechnológiák miatt Commodore 64-re minden évben tudnak dobni ugyannanak a programnak a sebességén (kétszeres szorzó él az emlékezetemben, de azt azért túlzásnak tartom).

Mindig is úgy gondoltam, hogy a gyors hardver nem ösztönöz jó programozásra, ráadásul attól, hogy valami látványos, nem feltétlenül lesz jobb.
230

Használtad?

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 02.36
Te használtál C64-et? Nem volt arra semmiféle fejlődő szoftvertechnológia. Vagy befértél a 64k RAM-ba, vagy nem. Annyi lehetőséged volt, hogy mindent assembly-n írsz. A C64-re a kétszerezés a C128 volt.

Összehasonlítva az "1 megás" honlapot a C64-el: utóbbinak a fullextrás floppy-ja 512k, és ugye a 100k / lap sem férne el "benne"...
232

A szoftvertechnológia

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 15. (Szo), 07.24
A szoftvertechnológia fejlődik, ugyanarra a problémára az újabb és újabb algoritmusok sokkal hatékonyabb megoldást jelentenek. Ma is népszerűek a 64k demoversenyek, nézd meg, miket tudnak, és leesik az állad.
234

Nehéz is elképzelni, hogy

Joó Ádám · 2012. Szep. 15. (Szo), 15.13
Nehéz is elképzelni, hogy olvasható és logikusan felépített volna a forrásuk. Ha magasszintű kódot akarsz írni, akkor kénytelen vagy áldozni a sebességből. Ha gyorsabb programot akarsz, akkor áldoznod kell az eleganciából.
238

Assembly?

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 23.18
Létezik még valahol assembly verseny? Vagy milyen demo? Légyszíves linkeld, ha nem gond, köszi!

A C64 egyébként olyan kicsi erőforrással (pláne nyelvkészlettel) bírt, hogy egy nagyobb szoftver/játék megírása nem volt több 2-3 napnál... És muszáj volt elsőre "agyonoptimalizálni", mert másképp nem fért bele, v. futásidőben out of memory error, stb. A kisebb (BASIC nyelvű) programocskákon lehetett kicsit húzogatni, de ez is inkább a C16, C116, C+4 gépekre volt jellemző, mert azoknak sokkal nagyobb volt a BASIC utasításkészletük, tehát volt miből válogatni. Igazán nagy lépés az volt, ha egy BASIC progit megírtál (jól) assemblyn. De ezt ugye egyszer tudtad megtenni, akkor, ha az eredeti BASIC volt. Nemigen tudtál mit "algoritmizálni" olyan pincurka volt a proci kapacitása is. (Ha jól emlékszem: 60 Hz(!) órajel, 3db 8 bites regiszter, ebből csak egyben lehetett mat. műveletet végezni, csak abszolút memóriacímzés...)
240

Van!

MadBence · 2012. Szep. 16. (V), 02.28
http://www.pouet.net
Nem értek hozzá, felteszem manapság azért nem tisztán asszembly az egész demo, hanem C++, telepakolva assembly betétekkel.
241

Köszi, de itt

Pepita · 2012. Szep. 16. (V), 04.34
Köszi, de itt túl sok minden van... Lehet találni tisztán assembly-t is, de van pl. 64k kategóriában olyan demo is (42k), amit simán megcsinálok 2-300 byte-on DOS alá. És millió kategória van, el lehet veszni közte. (Arról nem is beszélve, hogy ilyen "nemtudom" helyről származó kis progikat ne nagyon indíts el otthon.)

De köszi, egypárat megnéztem, de nem spanolt fel annyira, hogy nevezzek is.
227

De azt azért gondolom csípik,

tgr · 2012. Szep. 14. (P), 15.58
De azt azért gondolom csípik, hogy az ár/teljesítmény arány évente duplázódik, márpedig az nemigen lenne lehetséges, ha az emberek nem "fogyasztanának" tömegesen hardvert. Inkább veszek két évente új laptopot, mint hogy ma is C64-en szörfözzem a netet.
228

Ezzel csak az a baj, hogy

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 14. (P), 16.22
Ezzel csak az a baj, hogy lassan már mozdulni sem lehet internet és számítógépek nélkül. Viszont egyre kevesebb családnak telik új gépekre...
(gondolom, ez nem csak Magyarországon van így)
235

Ezt alá tudod támasztani

Joó Ádám · 2012. Szep. 15. (Szo), 15.15
Ezt alá tudod támasztani statisztikával? Az okostelefonokra vonatkozó eladási adatok például egyáltalán nem támasztják alá, hogy visszaesett volna a fogyasztói elektronikára irányuló vásárlóerő.
236

Maximum azzal, amit a

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 15. (Szo), 15.21
Maximum azzal, amit a környezetemben látok...
Úgy saccolom, 5-10 év múlva már érzékelhető lesz az üzletekben is ez a tendencia.
(bár szvsz most is az van, hogy egy szűk réteg egyre többet költ, míg a többség egyre szorosabbra húzza a nadrágszíjat)

Bár ha csak azt nézem, hogy sorra zárnak be a boltok, amerre járok, hogy pl. az élelmiszerboltok kínálata rohamosan szűkül és térnek át a silányabb, de olcsóbb árukra...
242

Amíg ingyen árulják az új

inf · 2012. Szep. 16. (V), 05.23
Amíg ingyen árulják az új telefonokat a boltban 2 éves hűségnyilatkozattal, addig szerintem ez nem lesz probléma... Nekem így is, úgy is telefonálnom kell, az meg még külön bejön, hogy cserébe ingyen hozzámvágnak egy mobilt...
231

Lelked rajta

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 02.38
Ezzel a hozzáállással csak az a gond, hogy képtelen stagnálni (ez a rendszer alapvető tulajdonsága). Tehát ma elég, ha kétévente veszel laptopot, de 3 év múlva már évente kell, stb. Szerinted ez hova vezet?
Megmondom. Ahogy gyorsul ez az ütem, úgy sokasodik azok száma, akik képtelenek követni, emiatt elégedetlenek. És ugyanígy a Földből is egyre többet fogyaszt mindenki, aki így gondolkodik. Ha így folytatja a társadalom, akkor várhatóan még a mi életünkben ki fog derülni pontosan, hogy meddig maradhatunk a Földön. Elköltözni meg egyelőre nincs hova...

Szerk.: te C64-el hogyan neteztél?
233

Jó, hát az is egy értékrend,

tgr · 2012. Szep. 15. (Szo), 12.13
Jó, hát az is egy értékrend, hogy a stagnálásra való képtelenség az probléma. Én annyira nem bánnám, ha évente megtöbbszöröződne a számítási kapacitás, de ha valakit ez zavar, lehet ma is Spectrumot használni, nem tud kevesebbet, mint húsz éve, semmit nem vesztesz azzal, hogy mások közben fejlődtek.

Szerk.: te C64-el hogyan neteztél?


Én sehogy, mások BBS-en.
237

Elköltözni meg egyelőre nincs

Joó Ádám · 2012. Szep. 15. (Szo), 15.22
Elköltözni meg egyelőre nincs hova...


Egyelőre. És ez csak akkor fog változni, ha a fejlődés nem áll meg.
239

Fejlődés != Pusztítás

Pepita · 2012. Szep. 15. (Szo), 23.32
Nem mindegy, hogy azt hívjuk-e fejlődésnek: "dobd ki, vegyél újat!", vagy azt, hogy "agyald ki, hogyan tudsz ebből mégjobbat kihozni".
Előbbivel az a gond (és ezt csinálja a "fogyasztói társadalom"), hogy iszonyú sok (földi) energiát felemészt, valamint aránytalanul sok hulladékot termel. Nem akarok környezetvédelmi vitába folyni, de ez a tendencia nem fogja lehetővé tenni (idejében) a "költözést". Maga a szemlélet meg pláne nem: máshol sokkal inkább nekünk kell alkalmazkodni; hogyan sikerülhetne, ha már itt sem tudunk?!

Nem vagyok én sem a fejlődés ellen, csak én kizárólag az érdemi fejlődést tekintem fejlődésnek, az egyes ember-/cégcsoportok üzleti és egyéb érdekeit szolgáló látszatfejlődéseket nem. Hardver tekintetében az utóbbi évek egyértelműen arról szólnak, hogy egyre silányabb, "memóriazabálóbb" szoftvereket gyártunk, mert "úgyis hamar erősebb gépek lesznek". Ehelyett kellene inkább a szoftverek továbbfejlesztésére helyezni a hangsúlyt.
243

Egy számítógép előállítása

tgr · 2012. Szep. 16. (V), 21.14
Egy számítógép előállítása kb. 10 MJ ([1], 2004-es adat, de frissebbet nem találtam), évente nagyjából milliárdos nagyságrendben adnak el számítógépet[2], az évi 10 PJ körüli energiamérleg. Egy átlagos atomerőmű éves energiatermelése 40 PJ [3], a világ éves energiatermelése 70 ZJ (70 millió PJ) [4], szóval viszonylag elhanyagolható tételről van szó.

Ami általában problémásabb a gyártási folyamatoknál, az a globális felmelegedésre kifejtett hatás; az ICT ipar éves terhelése néhány GtCO2eq körül van, de a becsült pozitív hatások (a beágyazott eszközöknek köszönhetően sokkal hatékonyabb energiafelhasználású elektromos hálózatok, épületek, járművek; a modern telekommunikációs technológiának köszönhetően megspórolt utazás) is hasonló nagyságrendűek [5], úgyhogy még az is könnyen lehet, hogy a teljes mérleg pozitív.

Nem vagyok én sem a fejlődés ellen, csak én kizárólag az érdemi fejlődést tekintem fejlődésnek, az egyes ember-/cégcsoportok üzleti és egyéb érdekeit szolgáló látszatfejlődéseket nem.


Ez ilyen standard zöld bullshit. Az adott méretű és árú számítástechnikai eszközök sebessége és tárolókapacitása pár évente megduplázódik, ami lehetővé teszi a nagyon magas absztrakciós szinten folytatott programozást és az intelligens fejlesztőeszközöket, ami nagyon lecsökkenti a fejlesztés munkaigényét, ami lehetővé teszi, hogy szinte bárki hozzáférjen az információs technológiák többségéhez nem csak fogyasztóként, de szolgáltatóként is. Ha ez nem érdemi fejlődés, akkor mi az? Visszamászni a fára és banánt enni?
244

Ha megnézem az internet

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 16. (V), 22.33
Ha megnézem az internet adattárolási technológiáját, nem fejlődött egy dekát sem az elmúlt negyvenezer évben. Mi a fenének kell ehhez vasat fejleszteni, ha ugyanannyi információ tárolásához elég a kő is?
245

Ahogy megvilágítják

Pepita · 2012. Szep. 16. (V), 22.43
Minden sztori olyannak néz ki, amilyen fénnyel megvilágítják. Vagy amilyen (fedő)sztorit vetítenek helyette...

Ezért nem fogok veled itt linkversenybe belemenni, neked tetszenek a sztorijaid, hát higgy bennük. Ha tudnád, hogy hányszor többet költenek (elsősorban USA) az ilyen-olyan fényben vakító statisztikákra (politika) az aktív környezetvédelemhez és a környezettudatos életvitelre való neveléshez képest, lehet, hogy te is elgondolkoznál... (Egy sor céget tudnék mondani - de nem mondhatok -, amelyik csak azért támogat kisebb-nagyobb összegekkel környezetvédelmi szervezeteket, hogy ily módon "zöldítse" az amúgy igen káros tevékenységét. És ha ez a szervezet "komolyabban tesz javaslatot" a károsítás fékezésére, akkor a cég keres másikat - ha tud -, vagy megduplázza a támogatását...) De lényegesen kényelmesebb neked is inkább azt hinni, hogy nincs itt semmi baj, mint valamiről lemondani vagy kevesebbet fogyasztani belőle azért, hogy "zöldebben" élj. Nem is vitatkozom veled, hiszen pusztán u.az a hozzáállásod, mint a többségé. Az a szomorú, hogy ez a többség kinyírja a kisebbség Földjét is...

Globális felmelegedés. Nem ez az egyetlen természeti problémája az emberiségnek (Földnek), van még 3-4 ugyanilyen fontosságú (akár hiszed akár nem). Gondolom, sosem mentél még autó helyett gyalog / biciklivel sehova csak azért, hogy kevesebb károsanyagot bocsáss ki. Itt távolról sem arról van szó, hogy mi éri meg jobban, mire van pénzed, időd, stb., hanem arról, hogy akarsz-e tenni valamit. Te mondjuk az őszintébbek közé tartozol, mert legalább megmondod, hogy nem. Sokan vannak, akiket ha megkérdeznek pl. a PET palackról, azt mondják: "ó, amióta hallottam, nem iszom kólát!", aztán előveszik a TetraPack-os gyümölcslevet... (Szándékosan régi példa.) Szerintem nem is tudod, hogy a PET-palackok nagyrésze hova kerül, ha szelektívbe dobod.

Ez ilyen standard zöld bullshit.
Nem vagyok egy sértődős típus (főleg így arctalanul), úgyhogy itt csak annyit reagálok, hogy én sajnállak téged a tudatlanságodért.

Visszamászni a fára és banánt enni?
Ha neked tetszik: menj, de én nem ezt mondtam, csak nem akarod érteni, hogy mit beszélek.
Akkor most helyettesítsük be mozgásnak a fejlődést. Haladsz ma - mondjuk - 10 km/h sebességgel, egy képzeletbeli cél felé. Évente meg tudod duplázni a sebességed. Én azt mondom, hogy jövőre csak 15-re gyorsulj, a fennmaradó erődet pedig használd arra, hogy a képzeledbeli célodat hozod közelebb. Ne haragudj, de ha ezt te úgy értékeled, hogy hátrafelé mész, akkor jobb, ha visszamész banánt enni.
246

Minden sztori olyannak néz

tgr · 2012. Szep. 17. (H), 00.36
Minden sztori olyannak néz ki, amilyen fénnyel megvilágítják. Vagy amilyen (fedő)sztorit vetítenek helyette...


Ez meg standard posztmodern bullshit. Mondhattad volna mindjárt az elején, hogy nem érdekelnek a tények, akkor nem fárasztom magam azzal, hogy megpróbáljam kiszámolni neked a számítógépgyártás energiamérlegét... :-/

Globális felmelegedés. Nem ez az egyetlen természeti problémája az emberiségnek (Földnek), van még 3-4 ugyanilyen fontosságú (akár hiszed akár nem). Gondolom, sosem mentél még autó helyett gyalog / biciklivel sehova csak azért, hogy kevesebb károsanyagot bocsáss ki.


Az autók károsanyag-kibocsájtása milyen, a globális felmelegedéshez mérhető problémát okoz? (Az óceánok elsavasodásán kívül, ami ugyanannak a mechanizmusnak az eredménye, mint a globális felmelegedés.) A légszennyezésbe nem túl konzervatív becslések szerint évi hárommillió ember hal bele (ebbe benne van az ipar, közlekedés, mezőgazdaság, minden egyéb), vagyis a populáció 0,05%-a (nagyrészt egyébként a harmadik világban, ahol sokkal kevésbé kontrollálják a károsanyag-kibocsátást) - viszonyításképpen, az éhezésbe csak gyerekek évi hatmillióan halnak meg, szóval ha évente tízezer forintot adományozol valamelyik, az éhezés felszámolására törekvő alapítványnak, annak valószínűleg több haszna van globálisan, mintha egész évben bicikliznél autózás helyett.

Akkor most helyettesítsük be mozgásnak a fejlődést. Haladsz ma - mondjuk - 10 km/h sebességgel, egy képzeletbeli cél felé. Évente meg tudod duplázni a sebességed. Én azt mondom, hogy jövőre csak 15-re gyorsulj, a fennmaradó erődet pedig használd arra, hogy a képzeledbeli célodat hozod közelebb.


Ugye ha évente megduplázod a sebességedet, az azt jelenti, hogy n év alatt 2^n*(kezdeti sebesség) utat teszel meg, vagyis ha mondjuk hasraütésre veszünk egy 30 éves időtartamot (mert fentebb a 80-as évek számítástechnikájához hasonlítgattuk magunkat), akkor mintegy egymilliárdszor(!) messzebb jutunk évente duplázott sebességgel, mintha évente csak másfélszeresére növelnénk a kapacitást. Ezzel kéne felvennie a versenyt a cél közelebb hozásának (bármit is jelentsen az); nyilván ha nem képes az is exponenciálisan növekedni, akkor ez teljesen esélytelen. Ha képes exponenciálisan növekedni, akkor pedig az összes rendelkezésre álló erőforrást a kettő közül abba kell fektetni, amelyik gyorsabb növekedésre képes; minden más stratégia csak elhanyagolhatóan kis különbséget jelent ahhoz képest, mintha egyhelyben állnál.

A gyakorlatban a számítási kapacitás növelése egy viszonylag hatékony dolog (nyilván nem lehet minden határon túl exponenciálisan növekedni, de az elmúlt pár évtizedben elég jól kitartott), ezzel képest a szoftverek hatékonyságát általában növelő elméleti előrelépések hatása elenyészően kicsi. Mennyivel lesz gyorsabb egy mai C compilerrel fordított program, mint egy 80-as évekbelivel? Vagy mennyivel lenne gyorsabb egy modern szoftver, ha assemblyben lenne megírva? (Most tekintsünk el attól, hogy egy kellően összetett szoftvert lehetetlen assemblyben megírni.) Nyilván közel sem kilenc nagyságrenddel. Az ellenben, hogy a "pazarlás" miatt (hogy pl. belefér az, hogy a szoftver egy virtuális gépben fusson, ami automatikusan felszabadítja a nem használt változókat, nyilván sokkal rosszabb hatásfokkal, mintha kézzel tennéd) sokkal egyszerűbé és gyorsabbá vált a szoftverfejlesztés, nagyon is valódi előrelépés. (Vö. a trenddel, miszerint a hardver olcsó, a programozó drága, olcsóbb több vasat venni, mint kódot optimalizálni. Ha azzal az alternatívával hasonlítjuk össze, ahol valahogy rákényszerítjük a piacot, hogy optimalizáljon, akkor azt látjuk, hogy egyrészt drágábbá tenné a szoftverfejlesztést, másrészt korlátozná az adott időben futó szoftverprojektek számát, egyszerűen mert processzorból több van, mint fejlesztőből. Nyilvánvaló, hogy ha van egy nagyjából statikus és egy exponenciálisan növekvő erőforrásod, akkor nem a statikusat kell pazarlóan használni és az exponenciálissal spórolni, hanem éppen fordítva.)
247

Ajjaj, matek

Pepita · 2012. Szep. 17. (H), 01.46
Mondhattad volna mindjárt az elején, hogy nem érdekelnek a tények, akkor nem fárasztom magam azzal, hogy megpróbáljam kiszámolni neked a számítógépgyártás energiamérlegét... :-/
Az a helyzet, hogy olyan "tények" egyáltalán nem érdekelnek, amik alapadatok figyelmen kívül hagyásával kerültek "kiszámításra". Ezek így csak látszólag tények, valójában hülyeség (és vetítés). A Földből különösebb (visszafordíthatatlanul káros) következmény nélkül ki lehet venni X energiát / erőforrást. Onnantól kezdve (több száz éve), hogy ennél többet veszünk ki, a kutyát nem érdekli (hát még a Földet), hogy éppen laptopgyártásra mennyit. Egyszerűen spórolni kell, mint az állat, és pl. a vasakon is lehetne (mondjuk itt te irányítottad erre a szálat, én a fogyasztói társadalmat támadtam). Ezt a kivehető X mennyiséget az ember nem ismeri, ehhez kevesek a képességeink. Viszont már jó 60 éve tudjuk, hogy többet veszünk ki, ma már azt is, hogy súlyosan.
A másik nagy hiányosság a "számításodban": a hulladékkezelést teljesen kifelejtetted belőle. Ez nagyon sokszor - ha tényleg jól csinálják - "többe kerül", mint az előállítás. (Nem csodálkozom rajta, hogy kimaradt.)
...annak valószínűleg több haszna van globálisan, mintha egész évben bicikliznél autózás helyett.
Remélem azt nem vitatod, hogy ha biciklizel és az így megtakarított néhány 100e-t is hasonlóan jó célokra fordítod, akkor hatványozottan többet teszel az emberiségért. :) Persze nem muszáj (de lehet) ennyire kisarkítani a dolgot, hogy el is adod az autót.
Az, hogy hol mennyire euro-xxx motorokkal közlekednek, ugye leginkább technológiai fejlettségtől függ. Tehát ahol nagyobb a fejlettség, ott több a kötelesség is. (Pl. lehet ám ingyen / ócójé' is adni magát a technológiát is.)

A cél közelebb hozása: szinte tudtam, hogy nem fogod érteni.
A jelenlegi cél: PÉNZ, mindenek felett és korlátlanul. Tehát a jelenlegi sincs fix távolságra, sőt, minél inkább rohanunk felé, annál messzebb "ugrik". Ebből kéne visszavenni. (Ugye ismerős a szitu: pár 10 éve akartál egy használt "nyugati" kocsit, ma már az újak között is válogatsz, stb... mindenben.) Az, hogy a ráfordított energiáddal mennyire tudod közelebb hozni - csak az akaratodon múlik, emiatt nincs értelme azt számolgatni, "mennyit éri meg" ráfordítani. Annyit, amennyit csak tudsz. De először is arra van szükség, hogy megelégedj azzal, ha egyszer elérsz egy normális célt (ne ugorjon messzebb).

Az utolsó részben üzletileg / gazdaságilag igazad van. Az a gond vele, hogy pont ezért nyírjuk ki a Földet. Azért, mert minden dologban - területtől függetlenül - az üzletembernek csak az a jó megoldás, amelyik (lehetőleg) exponenciálisan egyre több pénzt hoz.
Ez viszont minden esetben súlyos környezeti károkkal jár. Hozzá jön még a fentebb említett "zöldre festés" (támogatás), és az egyéb parasztvakítások, máris "zöld" a történet (mint ahogy a tiéd is).

Arra gondoltál már, hogy ilyen ütemű tech. fejlődés mellett hogy lehet az, hogy az A++ energiaosztályt egyszer kitalálták és azóta sem változott? Lehet még plusszolni, de aztán mi lesz? Fordítva írjuk az ABC-t?! Az, hogy ezeket a kategóriákat nem a technikai szintünkhöz mérjük, az egyik legnagyobb ön- és parasztvakításunk. (Persze így lehet jól eladni a szar hűtőt - és a jót még drágábban.)
Ezeken a kategóriákon néha (10+ évente) változtatnak, de még csak nem is lineárisan.

Visszatérve a szoftver-hardver arányára: egyáltalán nem biztos, hogy a többség számára hátrányos lenne, ha drágább szoftverek lennének gagyibb gépeken. (Azt most hagyjuk, hogy a befektetők ígyis-úgyis megtalálják a módját "elmaradt hasznuk" áthárításának.)
Az egyik legdurvább visszássága a fogy. társadalomnak, hogy a technikai fejlődés révén egyre több munkanélkülit "termelünk", az így lecsökkenő vásárlóerőt (vagy látszatát) meg az egyre átláthatatlanabb banki mutatványokkal igyekszünk pótolni (mondjuk már aki). Annak a bizonyos "felső tízezernek" is észhez kéne térnie, ha nem fog: előbb-utóbb vmi botrány lesz.
249

Engem az észtelen pazarlás

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 17. (H), 08.13
Engem az észtelen pazarlás zavar nagyon, például elmegyek boltba, de miért kell mindig új dobozban kapnom a tejet?
  • Miért nem lehet az, hogy elviszek egy üveget vagy lábast, és abban kapom meg?
  • Ha pl. gyümölcsöt vagy olyan dolgokat mosok/mosogatok, amihez nem kell mosogatószer, miért nem gyűjtik az ilyen nem vagy alig szennyezett vizet az emberek, hogy mondjuk a kertet vagy a virágokat locsolják vele?
  • Miért megy egy több gigahertzes processzor minden irodai számítógépben, amikor csak egy Excel vagy egy Word fut rajtuk 99%-ban?
  • Miért nem tudják a számítógépek visszavenni a teljesítményüket pár megahertzre, ha csak annyi a feladatuk, hogy egy billentyűleütésre vagy egérkattintásra várjanak?
  • Miért nem kapcsol ki az autók három hengere, ha a lámpánál állunk vagy araszolunk a dugóban?
  • Ahogy egyre inkább automatizálunk mindent, egyre kevesebb embernek lesz munkája, mert a gépek elvégzik helyettünk, a populáció viszont folyamatosan növekszik

Még a mi életünkben el fog készülni a hatékonyan szoftvert készíteni képes szoftver, és a programozók 99%-a utcára fog kerülni. Minél gyorsabbak a számítógépek, annál hamarabb fog ez eljönni : )
250

Miért...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 17. (H), 08.23
Tej: rossz helyen vásárolsz. Nálunk szokott parkolni egy autó, ahol egy óriási tartályból mérik ki üvegbe a tejet. (ha utána kicsit sűrűbben jársz egy bizonyos helyre... az már magánügy ;-) )

Gyümölcs: nem tudom, mennyi vizet használsz gyümölcsmosásra, de tartok tőle, több macerával jár, mint amennyit érne az az évi néhány liter megtakarítás.

Office már akkora, hogy igényli a nagy teljesítményt. (anno a 3-as Excelről 4-esre váltás volt azt hiszem, egy durva lépés e téren)

Az én gépem visszaveszi magát 800MHz-re, amikor semmit sem csinál (egyébként valahol 3GHz körül van a maximuma (2.GHz a névleges max., de gyárilag képes túlhajtani magát)

Konkrét ismeretek híján csak általánosságban: van autó, amelyik megteszi ezt a szívességet.

Tanultál történelmet? Géprombolások rémlenek? ;-)
251

Tisztában vagyok, hogy az

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 17. (H), 08.31
Tisztában vagyok, hogy az általam felsoroltakra itt-ott van megoldás, de ezek nem általánosan elérhetőek. Te mondtál egy autót, én meg mondok ezer boltot, ahol nem lehet. Minek akkora teljesítményigénye az Office-nak, ha az emberek 99%-a félkövérít benne és gépel? Inputra való váráshoz nem sok a 800MHz is? Az én gépem is így megy, viszont nekem kellett kézzel bekapcsolni.
252

Azt hiszem, kissé eltúlzod

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 17. (H), 09.13
Azt hiszem, kissé eltúlzod ezeket a dolgokat...
253

Mit?

Hidvégi Gábor · 2012. Szep. 17. (H), 09.24
Mit túlzok el? Jelen pillanatban a gépem 900 MHz-en üzemel, a processzorterheltség 1% (9 MHz), és ezt a Feladatkezelő generálja.
254

Gyümölcs

Pepita · 2012. Szep. 19. (Sze), 21.39
Ha évi néhány liter vízzel mosol gyümölcsöt, akkor nem eszel gyümölcsöt - vagy nem mosod meg...

Vannak erre különböző megoldások (kertes házban), nem csak az ilyen mosovíz hasznosítható újra. (Én kútvízzel mosok ilyesmit és ezzel is locsolok...)

Az ivóvíztakarékosság egyáltalán nem hülyeség, u.is állandóan fogy (az édesvíz), mi pedig nem. Engem az zavar, hogy szerte kis hazánkban rengeteg (csaknem összes) WC-t öblítünk - ivóvízzel (klórral) pl. a mosó- mosogatógép "output-ja" helyett. Csak pl. Pesten átalakítani / bővíteni a vízvezetékhálózatot sokba lenne, ill. nem éri meg a Vízműnek, hogy azért ruházzon be, hogy olcsóbb és környezetbarátabb vizet is tudjon eladni...
255

Hátja, mióta megépült a

inf · 2012. Szep. 20. (Cs), 07.48
Hátja, mióta megépült a "Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep" 2004-ben, azóta csak a szennyvíz fele megy közvetlenül a Dunába...

Egyébként vannak olyan megoldások, hogy pl üvegházban náddal szűrik a vizet, mert annak elég szerteágazó a gyökere, és felveszi belőle a tápanyagokat. Kb 5 családi ház szennyvizének tisztítására elég egy üvegház. A gond olyan szempontból van, hogy vannak betegségek, amik széklettel terjednek, ezt leszámítva ivóvíz tisztaságú víz a végtermék. Ha mondjuk az ember utána köt még egy szűrőt, akkor a baktériumoktól való megtisztítás is megoldható:
Itt pl azt írják, hogy 10 mikronos szűrő elég. Na hát erről annyit, hogy a vírusok mérete olyan 10-1000 nm-es tartományban változik, pl egy hepatitis B az 40nm, szóval ezek simán átmennek rajta... Jobb inkább valami oxidálós megoldást utánatenni, pl klór dioxidot. (Ez hatékonyabb, mint a mindenki által ismert klóros megoldás, meg egyre jobban el is terjedt.)
256

Vagy kevés virágot locsolok -

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 20. (Cs), 08.39
Vagy kevés virágot locsolok - erre nem gondoltál? ;-)
257

Mivel nem azt írtad,

Pepita · 2012. Szep. 20. (Cs), 19.49
hanem azt, hogy évi pár liter, ami mosásból újrahasznosítható - nem, erre valóban nem gondoltam.
Ezek szerint attól függ, hogy mennyi gyümölcsöt eszel, hogy éppen mennyi szomjas virágod van?
:)
207

Szárnyalok :)

Pallosi Péter · 2012. Szep. 12. (Sze), 14.17
Tegnapi nap eléggé hosszúra sikeredett :) hajnali 3kor fejeztem be az utolsó php kódomat.:)
Úgy döntöttem,hogy a fránya jQueryt nem használom a feladathoz igazából még jQueryvel nem foglalkoztam soha és így nem is kínlódtam vele.
Analízist is befejeztem elolvastam pár könyvet róla.
Diszk.Mat 4es lett nagyon örültem neki,ja és az osztályokról amit tanultam c++-ban szintén 4es lett. :-)
Most épp a könyvtárban ülök és lassan utána járok ennek a jQuerynek :)
Ja és pár hozzászólással előttem
Egyébként meg, hogy gondolják a tanárok azt, hogy 1 héttel az iskola kezdete után írnak majd neki a diákok egy komplett webes rendszert?

Amikor lehetett választani a tárgyakat "szabadon választhatókat"akkor volt egy jelentkezési lap és ott volt három lehetőség,és én a középhaladót jelöltem be :)
Ja és láttam egy két embernek nem nagyon tetszik,hogy ide írok úgyhogy úgy döntöttem ezt itt befejezem :) Sziasztok :)
212

Egy-kettőnek nem,

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Szep. 12. (Sze), 19.03
Egy-kettőnek nem, három-négynek meg igen. :-)
Szerintem amíg a házigazdák nem szólnak rád, addig nyugodtan...
213

Nem _az_ a baj

Arnold Layne · 2012. Szep. 12. (Sze), 19.23
Ja és láttam egy két embernek nem nagyon tetszik,hogy ide írok úgyhogy úgy döntöttem ezt itt befejezem :)

Nem az a baj, hogy írsz a weblaborra, sokkal inkább az, hogy átláthatatlan lesz a fórumtéma a sok hozzászólástól. Egyébként én is szivesen olvasnék tőled, mert erősen gondolkodom, hogy elmenjek-e egyetemre/főiskolára. Kedvcsinálónak jó ez.
214

Én tudom követni: profil /

inf · 2012. Szep. 12. (Sze), 22.12
Én tudom követni: profil / követés.

Egyébként ez a probléma már többször felmerült, csináltam neki témát.
217

Erős

Pepita · 2012. Szep. 13. (Cs), 07.08
és én a középhaladót jelöltem be :)
Lehet az erős lesz neked, de magadnak csináltad! :)
Ja és láttam egy két embernek nem nagyon tetszik,hogy ide írok ...
Rosszul számolt HZ, nem 3-4-nek tetszik - jóval többnek. De lehet, hogy már tényleg új téma / blog kellene.
229

Rendben :)

Pallosi Péter · 2012. Szep. 14. (P), 18.10
Okés megértettem :P