ugrás a tartalomhoz

UML alapok magyarul?

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Jún. 14. (Cs), 08.19
Tudnátok ajánlani olyan, magyar nyelvű oldalt, ami segítene összeismerkedni az UML alapjaival?
Angolt találtam, de már nem bízom az angoltudásomban sem. :(
Magyarból meg... Találtam előadásokhoz készített diákat, dolgozat jellegű, vélhetőleg hibáktól hemzsegő írásokat.

Egyáltalán: ti használtok ilyesmit a programok tervezéséhez? Vagy mára általánossá vált az a régi, nagyon rossz szokás, hogy rögtön nekiesni a kód írásának?
 
1

Szakma

janoszen · 2012. Jún. 14. (Cs), 08.42
Sajnos a szakma nyelve angol. En a helyedben BME info szglab4 jegyzetek kornyeken neznek korul.

Ami az UML-t illeti, ketelu fegyver az. Nagy (divatszoval enterprise) projekteknel elkerulhetetlen, hogy ilyesmivel dolgozzon az ember, de pont a webes szakmaban sajnos annyira gyorsan tudnak valtozni az igenyek, hogy egy UML-es, nagyceges ugymenettel egyszeruen nem tudod lekovetni. Ilyenkor meg az is belefer, hogy van a rendszerben 1-2 aprocska hiba, de cserebe mukodjon. Ha egy banki rendszert csinalsz, akkor nyilvan egeszen mas a leanyzo fekvese.

Ami pl. a PHP-t illeti, en 5 evvel ezelott probalkoztam az Enterprise Architect nevezetu szoftverrel es az lett az eredmeny, hogy nem igazan kielegito a kodszinkronizalo funkcioja. Mas szoftvert meg elerheto aron nem talaltam (300 USD folott nem akartunk kolteni).
2

Nyelv...

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Jún. 14. (Cs), 08.51
Nem arról van szó, hogy nem értek angolul (néha még a CNN-t is... :D), csak DI téma kapcsán rá kellett jönnöm, vagy nem bízhatok az angol forrásokban sem vagy (ami valószínűbb) időnként félreértek dolgokat.

UML kapcsán lehet, hogy valamit nagyon félreértettem?
Úgy tudtam, OO környezetben ezt kellene használni olyasmire, mint strukturált programozás esetében a folyamatábrákat v. az általam sohasem használt Chapin Chart nevű izét... :-)

Miután beküldtem ezt a posztot, azért folytattam a keresést, olvasást és helyenként úgy tűnik, ez nem annyira elméleti eszköz: van aki komplett kódot generáltat belőle megfelelő szoftverek segítségével.

Nekem csak arra kellene valami, hogy "vizualizálni" tudjam az általam elképzelt objektumokat, kapcsolataikat, de ha van rá szabványos(nak mondott) eszköz, akkor azt használnám.
(mondjuk én linuxon a dia nevű programot szedtem elő)
3

Nem elmeleti

janoszen · 2012. Jún. 14. (Cs), 09.49
Az UML egyaltalan nem elmeleti eszkoz, sot! Ha pusztan elmeleti eszkozkent hasznalod, akkor nagyon mersekelt haszna van, raadasul nehez lesz szinkronban tartani a valosaggal. Igazan akkor lesz hatekony, ha szinkronizalod a koddal, ekkor ugyanis mar meglesznek a fuggvenyek, kommentek, stb. csak a kodot kell kitolteni. Ez egyebkent a Javas vilagban sokkal jobban mukodik, mint a PHP es hasonlo scriptnyelvek eseten.

A Diat egyebkent nyugodtan felejtsd el, teljesen hasznalhatatlan komoly UML gyartasara. Az ilyen eszkozok sajnos penzbe kerulnek, az ingyenes alternativak nem kielegitoek.
4

Na jó, ez eddig szép, de

eddig bírtam szó nélkül · 2012. Jún. 14. (Cs), 10.05
Na jó, ez eddig szép, de akkor folyamatábrák helyett mit használ az, aki kisebb rendszereket készít?
Nem ragaszkodnék UML-hez, csak jó lenne, ha nem másznék bele valami olyan dolog megismerésébe, amiből biztosan nem lesz később semmi hasznom (így is a 0-t közelíti az esélye, hogy a játszadozásaimnak bármiféle realizálható haszna legyen)
5

Business

janoszen · 2012. Jún. 14. (Cs), 12.44
Uzleti folyamatok modellezesere BPEL vagy BPMN diagrammokat szokas hasznalni es ezekre van ingyenes szoftver is. Ez az uzleti vezetes es a fejleszto szamara egyarant ertelmezheto abrakat kap es szerintem sokkal hasznosabb, mint egy UML diagramm. Szo se rola, kiegeszitik egymast, de ha valasztani kell, akkor inkabb ez.
6

Sziasztok! Én az ArgoUML-re

rych · 2012. Jún. 14. (Cs), 18.24
Sziasztok!

Én az ArgoUML-re akadtam rá. Ingyenes, Java-ban íródott. Csak játszadoztam vele kicsit, nekem elég korrektnek tűnt. Java kódot is tud generálni.

Nektek mi a véleményetek róla? Fizetős szoftverekkel nincs összehasonlítási alapom.

http://argouml.tigris.org/
7

Eclipse 2.5-höz van az

Karvaly84 · 2012. Jún. 15. (P), 07.35
Eclipse 2.5-höz van az Eclipse projekt részeként UML tervező (UML Tools). Sajnos ma elavult a 2.7-hez nem jó az UML Tools XML alapon kell szerkeszteni, Vann a Papyrus projekt Ami megy az új Eclipse-el csak az tróger. Ezen felül fizetősbe van korrekt. Ami általában Plugin-ként elérhető a nagyobb IDE-khez.

Egyszerűbb az ArgoUML(Java), Umberllo(Qt), Dia(GTK);

van egy 160 oldalas doksim, neten találtam, de nincs leírva hogy szabad vagy nem továbbadnom. Ha tilos majd töröljétek ezta linket.