ugrás a tartalomhoz

Közösségi moderálás?

stan · 2012. Már. 20. (K), 18.23
A napokban hallottam egy módszerről, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet, de sajnos nem találtam róla sehol érdemleges leírást, gondoltam megkérdezem, ti mit hallottatok a témában.

Azok a weboldalak, amiken nagy mennyiségű információt töltenek fel, és nagyrészt publikus tartalmakból áll, ott a felhasználók moderálják a tartalmakat. Pl. Ha van egy youtube videó, és valaki kommentel egy csúnyát, és sok negatív értékelést kap az adott komment, akkor a rendszer automatikusan törli anélkül, hogy a moderátoroknak be kellett volna avatkozniuk.

Ha valóban létezik ilyen közösség által moderált funkció, akkor egy ilyen algoritmus milyen arányokat vesz figyelembe vajon, és hogyan működhet? Mert gondolom az nem elég, hogy sok negatív kritikát kap, az még nem jelenti azt, hogy tényleg törölni kellene az adott kommentet.

Ha ez egy hülyeség, és ilyen nem létezik (én informálódtam félre), akkor az ilyen óriási feltöltési számokat generáló weboldalaknál hogyan oldják meg a moderálást?
 
1

youtube-on még nem láttam,

H.Z. v2 · 2012. Már. 20. (K), 18.27
youtube-on még nem láttam, hogy töröltek volna kommenteket.
Olyat igen, hogy a sok negatív jelzés miatt elrejtették, de ha kíváncsi voltam rá, megnézhettem.
Közösségre bízni a törlést... hát nem tudom...
Elrejtés az más téma. Akkor az olvasóra bízzák, hogy megnézi-e a "kimoderált" szöveget.
Viszont moderáció mindenképp kell - lásd: némely hajnalokon akár a weblabor topikjait is... ;)
(aki még nem látta volna: viszonylag gyakori vendég errefelé pár spammer, ezeket viszont nem közösségileg beavatkozva kell törölni)
2

Ja igen tényleg csak elrejtik

stan · 2012. Már. 20. (K), 19.21
Tényleg most, hogy így mondod ilyet már én is láttam. Valóban nem törlődik automatikusan, csak elrejtődik.

Ha a weblaboron is vannak vannak spammerek, akkor gondolj bele a youtube-on hány ilyen lehet? De ha csak azt veszed, hogy hány olyan videót tölthetnek fel, ami elvileg ütközik a youtube szabályzatával, és mégsem moderálják ki, mert nincs erre kapacitás.

Ilyenkor gondolom a felhasználók jelezhetik igényüket a moderálásra, és akkor a moderátornak nem kell minden videót átnéznie, csak azokat, amelyeket a felhasználók gyanúsnak ítéltek meg. Ez elképzelhető alternatíva nem?

Például facebookon is hány hamis profil van! Engem szinte hetente jelölnek be gyanús profilok, netről lelopott képekkel, kamu adatokkal. Sőt mostanában a saját ismerőseimet is viszontlátom újra bejelölve engem, persze kép nélkül. Ezek mind spammerek, de mégsem törli őket a facebook, mert nincs algoritmus a földön, ami megállapítaná, hogy egy ember tényleg létezik-e vagy csak kitalált személy. Ilyenkor például lehet jelezni az adott személy profilján, hogy pl. spamnek ítéltem, vagy úgy érzem zaklat az adott illető. Ilyenkor gondolom egy moderátor előbb utóbb ránéz az adott személyre, hogy mit művel.

Szóval a facebookon is lényegében nem moderálnak mindenkit, csak azokat, akiket a többiek gyanúsnak ítélnek. Úgy mond spontán kiveti magából a közösség a betolakodókat.

Szerintem ez egy rendkívül érdekes jelenség, és biztos, hogy ezeket a mechanizmusokat próbálják minnél jobban kiaknázni a nagy cégek mint a google vagy a facebook. Hiszen gondolom még nekik sincs elég kapacitásuk, hogy minden egyes új informcáiót személyesen átnézzenek.
3

A jól működő közösségi

tgr · 2012. Már. 24. (Szo), 14.07
A jól működő közösségi moderációs rendszerek (pl. kuro5hin, slashdot, stackoverflow) általában meglehetősen bonyolultak. A felhasználóknak van valamilyen reputációs pontszáma (ami a korábbi megnyilvánulásaikra kapott visszajelzésekből áll össze), és ezzel a reputációval van az értékelésük súlyozva. Akinek elég magas a reputációja, az általában automatikusan kap moderátor-szerű funkciókat.
4

Ha valóban létezik ilyen

tgr · 2012. Ápr. 6. (P), 17.14
Ha valóban létezik ilyen közösség által moderált funkció, akkor egy ilyen algoritmus milyen arányokat vesz figyelembe vajon, és hogyan működhet? Mert gondolom az nem elég, hogy sok negatív kritikát kap, az még nem jelenti azt, hogy tényleg törölni kellene az adott kommentet.


Ez a közösségi rankingről szól, nem a moderálásról, de érdekes: How Not To Sort By Average Rating
5

Bookmark

janoszen · 2012. Ápr. 7. (Szo), 10.26
Ezt jól elbookmarkoltam. :)