ugrás a tartalomhoz

Weblabor pozícionálás

szabo.b.gabor · 2011. Dec. 10. (Szo), 22.02
Volt időm gondolkodni hazafelé a Weblabor "pozícionálásáról", hogy mi módon lehetne jobban működtetni, plusz motivációt belecsempészni, még többet adni a közösségnek, bővíteni a közösséget.

Lehet, hogy sokaknak visszataszító lesz, amit írok és nem ez volt az "eredeti cél" az oldal létrehozásakor, de szerintem az ötlet jó, megfontolandó.

Úgy gondolom, hogy a Weblaboron jelen van a szakma krémje (legalábbis magyar viszonylatban), mindenesetre aki az említett csoporthoz tartozik, mindenképpen ismeri és elismeri a Weblabort és munkásságát, valamikor kapcsolatba került vele.

Szerintem a működhetne a Weblabor egyfajta "minőségbiztosítási" (nem vágom az ideillő buzzword-öt) oldalként. Lehetnének különböző "Weblabor certificate"-ek, amiket ilyen-olyan feltételek mellett meg lehetne szerezni. Nem kell feltétlenül pénzben gondolkodni, lehetne egyfajta junior, senior rendszer. Aki seniorrá válik vállalja, hogy kinevel egy következőt, mittudomén. de adott esetben persze pénzért cserébe is biztosítanánk a vizsgázási lehetőséget, ha erre van igény.

A vizsgafeladat lehetne akár egy Lendvai Norbert által megemlített közösségi szerepvállalás keretén belül létrejött oldal, amit persze egy mentor ellenőrzése alatt hoz létre az illető. Lehet kritérium, hogy nyílt forrású rendszer készüljön.

A lényeg, hogy valamilyen formában szavatoljuk azt, hogy ha valaki Weblabor akkreditált fejlesztő :), akkor az egy biztos szakmai szintet jelent.

Semmi sem zárja ki, hogy többszintes legyen a rendszer, vagy több témakört érintsen.

A cégek akik alkalmazni szeretnének valakit, nyernének a dologgal, biztosabb kézzel nyúlkálnának a zavarosban, saját felvételi rendszerük esetleges hiányosságai miatt nem vennének fel alkalmatlan embereket. Szóval mindenképpen jól járnának, biztosan hajlandóak lennének akár fizetni is a "fejvadász" szolgáltatásért (pl. próbaidő letelte után x % az illető fizujából).

A megrendelők, akik nem tudják meghatározni, hogy "pistike" mennyire kompetens a témában szintén nyernek, mert biztosabbak lehetnek benne, hogy hozzáértő ember készíti el honlapjukat. Itt is lehet sápot szedni, normális szinten tartva senkinek sem okoz kellemetlenséget.

Pistikék szintén nyernek, hiszen értékes tudáshoz, valamint józan gondolkodás szerint referenciához és munkához jutnak. Ők a közösségben elvégzett munkájukkal "fizetnek".

Lehetne akár "rent-a-pro" :) szolgáltatás is a Weblaboron.

A fent vázolt rendszerben elvileg mindenki nyer.

Tudom ha már pénz is megjelenik a történetben mindenképpen céges/alapítványi, tehát jogi keretek között lehetséges csak és ez hatalmas szívás faktort tesz az egészbe, de a probléma elfeledtetéséhez szükséges tőkét elvileg a rendszer képes volna kitermelni. amíg meg pusztán közösségi alapon megy az egész, addig jöhet akárki szopatni, bekaphatja.

Mit gondoltok megártott nekem a WL hackathon? Vagy azért van ebben ráció?
 
1

Elgondolkodtató ötlet :-)

inf · 2011. Dec. 10. (Szo), 22.04
Elgondolkodtató ötlet :-)
2

Jelentkezem!

Pepita · 2011. Dec. 11. (V), 00.22
Szerintem jó ötlet, én jelentkeznék junior-nak (feltéve, ha megütöm a szintet).
(pl próbaidő letelte után x% az illető fizujából).

Remélem, ezt nem gondoltad komolyan! Így nem a cég, hanem az alkalmazott fizet, méghozzá 2x (mert már csinált egy "ingyenmunkát").
Az egész dologból ki kéne venni a pénzt, mert egyrészt megbonyolítja, másrészt nagyon könnyen megmérgezi az egészet. Olyan rendszert kéne - szerintem - kitalálni, ahol nem kell mindenkitől mindenáron "sápot szedni". Így is sok esetben éppen az ár az, amiért szomszéd Pistikéhez megy a megrendelő. A "webstúdiók" esetleg fizethetnének a "közvetítésért", de csak egy fix összeget, és azt is "felkéréskor", nem próbaidő végén. (Ez utóbbi arra késztetné a felkérőt, hogy mindig csak 1-1 projekthez vegyen fel embereket, és ne várja meg a próbaidőt, küldje el és kérjen másikat.)
amit persze egy mentor ellenőrzése alatt hoz létre az illető

Hát, ha sok időd van... Szerintem elég lenne elvállalni, megcsinálni, odaadni nektek is a kódokat, aztán vagy megfelelt, vagy nem. Nagyon ráérsz, ha napi szinten, akár minden órában tudsz az "alanyoddal" érdemben kommunikálni. Ha pedig nem, akkor nagyon elhúzódik az amúgy is ingyenes meló. (Ne felejtsd el, hogy sokunkat már nem apuci-anyuci tart el ezalatt az idő alatt sem.)
Mindezzel együtt, ha nekem nem kerül pénzbe, máris veheted úgy: jelentkeztem.

Üdv. Pepita
3

amit persze egy mentor

SecMan · 2011. Dec. 11. (V), 10.11
amit persze egy mentor ellenőrzése alatt hoz létre az illető

Hát, ha sok időd van... Szerintem elég lenne elvállalni, megcsinálni, odaadni nektek is a kódokat, aztán vagy megfelelt, vagy nem.


És szerinted melyik az egyszerűbb: folyamatában követni a fejlesztést vagy a "kész" teljes kódot átbogarászni?
Napi egy órát rászánni, vagy egyszer 10 órát rászánni?
És, ha nem felelt meg, mert van 50 alapvető hiba?
Melyiknek lesz jobb végeredménye?
Amelyiknél a fejlesztés folyamatában elhárították ezt az 50 alapvető hibát, vagy amelyiknél a végén már csak csiszolgatásról és minőségi javításokról van szó?

Mondom ezt úgy, hogy én is juniornak jelentkeznék, ha lenne rá időm/lehetőségem.

És nem kell minden nap minden órájában kommunikálni. Max naponta egyszer egy előre megbeszélt időpontban. Junior addig összeszedi a kérdéseit, addig az időpontig összeszedi miben és hol akadt el és mire nem találja a választ, stb.

+kiegészítő ötlet:
az ilyen junior+mentor pároknak lehetne saját fórumtémájuk projektenként, ahova mások csak mellékesen szólhatnak hozzá (valahogy elkülönítve)
15

Oldalak

Pepita · 2011. Dec. 16. (P), 02.02
Napi egy órát rászánni, vagy egyszer 10 órát rászánni?

Lévén én a másik oldalát nézem még a dolognak, azért írtam amit írtam. Valószínű, hogy ha elindul ez a dolog és elérem(jük) a senior szintet, akkor mi már jobb mentorok leszünk, mert megtapasztaltuk a junior oldalt is. És - talán mert kor szerint én is az "öregebbek" közt vagyok - nem is gondolnám, hogy a juniornak naponta a körmére kell nézni. Az rendben van, hogy ha valamit nem tudsz: kérdezz. De ha nekem olyan napom van, hogy 12-16 órát képes vagyok a feladattal foglalkozni, akkor vagy tudok közben (is) kérdezni, vagy eleve úgy állok hozzá, hogy nekem kell (egyedül) végigcsinálnom. A nap végén pedig egyik senior sem fogja 1 óra alatt átnézni, hogy mit műveltem.
És, ha nem felelt meg, mert van 50 alapvető hiba?

Ha 50 alapvető hibát ejtek, akkor nem junior vagyok, hanem szomszéd Pistike.
Csiszolgatás, stb.: ha kicsit körülnézel vadonatúj honlapok terén, hát rengeteg van, amelyiken nagyon is sokat kéne csiszolni, pedig ezeket nem ingyen csinálták!
(Nekem a halálom amikor 15-20 db js-t húz be, a különböző - mások által kreált - csili-vili funkciók működtetéséhez, de pl. szövegméretet kizárólag a szinte láthatatlan képecske-gombbal lehet állítani, és ebből az állításból kimaradnak pl. a felsorolások. A "minden px-méretű" effektusról meg ne is szóljak.)
Szóval sztem nem kell "túl-mentorálni" a juniorokat, de nyilván ezt embere válogatja.
A "+kiegészítő ötlet:" sztem tök jó.
Üdv. Pepita
5

semmi sem szent írás, egy két

szabo.b.gabor · 2011. Dec. 11. (V), 21.14
semmi sem szent írás, egy két dolgot azért leírnék. ha létrejön ilyesmi, a pénzt mint szereplőt valószínűleg nem lehetne kizárni. hozzáértők hosszútávon nem fognak vele ingyen foglalkozni (apuci, anyuci nekik sincs, sőt ők már apucik/anyucik adott esetben)

valamint ha elfogadjuk, hogy vannak képzett, de közösségi ingyenmunka által kevésbé motivált emberek, akik hasznos cikkeket tudnának írni, akkor azt is beláthatjuk hogy a pénz, mint motiváló eszköz az egész közösség számára hasznos lehet. lehetne akár havonta a legjobb cikkeket pénzzel honorálni.

rosszul írtam, természetesen az illető fizujának x%-át az alkalmazó cég fizetné (bár ez a szövegkörnyezetből elvileg ki kellett derüljön). és csakis próbaidő lejárta után tartom elképzelhetőnek mindezt, ez egy biztosíték az alkalmazó cégnek. projektmelóra elvileg más konstrukció lenne, aki meg visszaélne a próbaidővel (mondjuk itt úgymond csak a weblabor szívna), ahhoz egyszerűen nem küldenénk embereket egy idő után, vagy átbeszélnénk vele a dolgot, más feltételeket szabnánk stb..
4

Déja vu. Erről volt szó

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 11. (V), 10.41
Déja vu. Erről volt szó nemrég, a Microsoft és társai vetettek fel hasonló ötletet a MinőségiWeb találkozón, tehát valós problémáról van szó. Mint ott is írtam, támogatom az ötletet, de szerintem mindenképp jobb lenne egy cégektől független minősítési rendszer.

Valamikor tavaly volt még egy olyan gondolatom is, hogy lehetne szervezni szakmai versenyeket, amikor összegyűlik n ember, és elkészítenek egy sitebuild-et vagy egy programozási feladatot stb., amit a zsűri különböző szempontok alapján kiértékel.
6

a szakmai versenyeket inkább

szabo.b.gabor · 2011. Dec. 11. (V), 21.17
a szakmai versenyeket inkább szakmai 'brainstorming'-ra módosítanám. szerintem több ember együtt dolgozásának eredménye magasabb szintet bír megütni (legalábbis képes lehet), mint a résztvevők tudásának maximuma.
7

A brainstorming ismereteim

prom3theus · 2011. Dec. 12. (H), 14.54
A brainstorming ismereteim szerint arról szól, hogy X ember összeül és különböző ad-hoc (tehát adott esetben, kontextusukban értelmetlen) szavak, kifejezések megreptetéséből kiragadnak néhány ötletet egy valamennyire specifikus probléma megoldási lehetőségeként. Egy ilyen találkozón mit lehetne értékelni? A brainstorming lényege pont a kötetlen spontaneitás, minél kötetlenebb és minél spontánabb, annál hatékonyabb.

Biztosan a megfelelő kifejezést használtad?
12

ezekszerint valszeg nem.. a

szabo.b.gabor · 2011. Dec. 12. (H), 16.42
ezekszerint valszeg nem.. a helyes kifejezés ezekszerint: közös megegyezésen alapuló legjobb megoldás.
8

A versenyszervezés jó ötlet

prom3theus · 2011. Dec. 12. (H), 15.16
A versenyszervezés jó ötlet szerintem is, ugyanakkor a zsűris rendszert nem teljesen tartanám szerencsésnek, mert az eredményeket könnyen torzíthatja valamilyenféle technológiai vagy személyes elfogultság - akarva vagy akaratlanul.

Szerintem úgy lenne értelme versenyt szervezni, ha az nem lenne fizikai helyhez kötve, hanem a WL-en a regisztrált tagok szavazhatnának a versenyzők munkáira. A versenyzők lehetnének egyének vagy csoportok is - hogy ezt külön kéne-e díjazni vagy sem, szerintem a versenyfeladattól is függővé tehető, nem mindig van ennek értelme.

A közösségi szavazást úgy kéne megoldani, hogy egyértelmű legyen, ki miért szavazott az adott pályaműre, eszerint pedig (feladattól is függően) lehetne mondani, hogy egy alkalmazás/weboldal tetszett mert: jó a megjelenése, rendkívül használható/hasznos, érdekes (vagy legalább: jó) programozási megoldást alkalmazott, stb. 4-5 szakmai szempontot látnék értelmét pontozni csupán igen-nem formában. Skálázni felesleges, az emberek zöme mindenre vagy 1-est vagy 5-öst ad (ha az 5 a maximum).

A végeredményt, mondjuk az első 3 helyezettett aztán valóban egy zsűri értékelésére lehetne bízni, akiknek cikkben ki illenék fejteniük, hogy milyen szakmai szempontok alapján állították fel a sorrendet. Ezek nagyon hasznos cikkek lennének.

A javaslatomban szerintem az komoly pozitívum, hogy a közösséget is bevonja és a zsűri munkáját is csökkenti, amellett, hogy a már említett elfogultság esélyét nagyon minimálisra csökkenti. Amellett nem lenne az egésznek olyan akadémiai feeling-je, vagyis valóban olyan megoldások kerülnének az első három helyre, amelyek a közösség számára hasznosak/szépek/érdekesek, nem pedig (nem feltétlenül) a zsűri számára azok.

A díjak lehetnek változatosak, szerintem ha a versenyek felfutnak, fel lehet majd fűzni rájuk szakmai szponzorokat is. Ez kicsit sem csökkentené szerintem a verseny vagy az eredmények értékét (sőt), ha egyébként alapdíjként az első három helyezett nyerne egy WL akkreditációt (csapatok csapatként, egyének egyénként), amin felül a virtuális akkreditációjuk számlájára helyezésüktől függően jóváírásra kerülne valamennyi pont (kredit). Nyilván aki többet versenyez, elkötelezettebb, jobb helyezést ér el, többet tesz le a közösség asztalán az több kredittel jobban fog tudni érvényesülni a piacon. Később a krediteket aztán nyilván lehetne akár másra is használni (pl támogatott könyvek forint árának csökkentésére, stb.).

A lebonyolítást és a menedzselét tekintve szerintem nem lenne vele vállalhatatlanul sok munka, viszont ez mind a WL számára, mind a közösség és a szakmai piac számára hálás és jövedelmező lehetne. Havonta vagy kéthavonta 1-2 hetes határidővel lehetne ilyen versenyeket szervezni, szavazni mondjuk 3-5 napig lehetne, így az első 3 helyezett részletes szakmai értékelésére jutna kb 2-6 hét, ami azért valószínűleg elég arra, hogy akár munka mellett is átgondolt értékelés (és cikk) szülessen.
9

A szubjektivitást nem tudod

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 12. (H), 15.40
A szubjektivitást nem tudod kizárni, a nagyközönség ugyanúgy elfogult: ha most az AJAX a sláger, akkor a nagy többség valószínűleg az ilyen megoldásokat fogja favorizálni, míg jövőre valami mást. A zsűri mellett szól, hogy ha elég ideje vannak a szakmában, van rálátásuk a nagy képre, könnyebben meg tudják állapítani az alkalmazott megoldások helyességét és időtállóságát.

A nyertes pályaművek publikációja szerintem is fontos, hogy mindenki tanulhasson belőlük.
10

Persze, teljesen kizárni nem

prom3theus · 2011. Dec. 12. (H), 16.05
Persze, teljesen kizárni nem lehet az elfogultságot. De így, hogy a közönség szavaz, legalább közösségi elfogultság lesz (a közösség érdekelt az aktuális trendek megismerésében).
11

Biztos ismered az egymilliárd

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 12. (H), 16.32
Biztos ismered az egymilliárd légy nem tévedhet mondást : )
13

Egyik kedvenc szavam járása

prom3theus · 2011. Dec. 12. (H), 17.51
Egyik kedvenc szavam járása :)

De itt tényleg nem erről van szó azért sztem. Ha belegondolsz, hogy valami hasznos vagy sem azt az igény határozza meg. Végül az eredmény pedig mégis moderált lenne abban az elképzeléseben, amit írtam.
14

Sziasztok! Nekem a "Weblabor

juhasztibi · 2011. Dec. 14. (Sze), 12.10
Sziasztok!

Nekem a "Weblabor certificate" otlet nagyon tetszik. Ezeket a "Weblabor certificate" minositeseket akar kaphatnak fejlesztok, akik aktivan es minosegien vesznek reszt kozossegi munkakban, illetve kaphatnak weboldalak is ha megfelel az elvarasoknak.
Egy olyan fejleszto akinek tobb olyan munka kerul ki a keze alol ami kierdemelte a "Weblabor certificate" megkaphatna ennek a fejlesztoi valtozatat.

"Weblabor website certificate" - weboldalaknak adhato certificate, termeszetesen lehetne fokozatokat kitalalni.

"Weblabor developer certificate" - fejlesztoknek adhato certificate, termeszetesen ez is fokozatokkal.

Az ertekelesi szinteket termeszetesen egy olyan csoportnak kellene meghataroznia, akik mar kivivtak a kozosseg elismereset. Termeszetesen itt nagy feleloseg harulna az illetekesekre, hiszen ok mondanak meg, hogy mi az ami jo es mi az ami nem. (egy kicsi sarkitottam a gondolatot)

Szerintem egy ilyen minositesi rendszer, motivalo hatassal lenne a kozossegre es abszolut pozitiv iranyba mozditana el. Termeszetesen, ahogy korabbi postokban is olvastam, itt is oriasi lehetoseg nyilna arra, hogy penzt keressen vele az arra jogosult szervezet.

En tamogatom az elkepzelest.

Elnezest az ekezetek hianya miatt!

udv,
Tibi
16

Gyerünk-gyerünk! :)

Pepita · 2011. Dec. 16. (P), 02.38
Kérem szépen én jelentkeztem!
Akik úgy gondolják, hogy vizsga nélkül senior-ok, hamar-hamar írják le légyszíves a játékszabályokat, aztán gyerünk bele!
17

Mihez értesz?

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 16. (P), 09.48
Mihez értesz?
18

Palacsintasütéshez és pörköltfőzéshez

Pepita · 2011. Dec. 17. (Szo), 04.55
Nem egészen értem a kérdést, csak próbálok válaszolni.
HTML-CSS elég tiszta, mondjuk az ilyen IE kontra FF STB. dolgokkal már szívtam, de (főként innen) ezekre is vannak ötleteim.
PHP: aránylag jól boldogulok vele, bár idegesít az OOP-inerpreter paradigma. Kedvenc nyelvem a Delphi (volt), ahhoz képest elég sok különbség van. PHP-ben nem vagyok biztos az osztályok valódi létjogosultságában, bár épp most írok (talán be is fejezem lassan) egy rss-olvasó és egy -író osztályt.
JS: nem mondom, hogy hülye volnék hozzá, de nem szeressem őkelmét. Tudom: hasznos meg minden, csak nemrég ismerkedek jQuery-vel (kényelmesebb megoldás); de utálom, hogy csomó honlap nem műxik nélküle (menü!), és sokhelyen egy laphoz lejön 15-20 db(!) js, összesen akár 0.5-0.8 MB méretben. Tehát nekem nemigen barátom.
MySQL: élesben még keveset használtam, de a lekérdezésekkel
nincs különösebb gondom, mert sql-t használtam korábban több helyzetben is. Gondom inkább a mindenféle karakterkódolásokból szokott lenni, nem győzök mindig mindent beállítani.
Szerverbeállítás - Linux: hát itt komoly lukak vannak, többnyire csak ha valami gondom támad, annak nézek-kérdezek utána, de sok beállítási paraméterről nem is tudom, hogy mi.

Remélem ilyesmi választ vártál, miért kérdezted?
19

Szívesen segítek bármiben,

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 17. (Szo), 09.44
Szívesen segítek bármiben, leginkább html/css/js-ben vagyok otthon, de a többi témában is már elmerültem valamennyire. Mostanában pl. biztonsági kérdésekkel foglalkozom PHP és szerverszinten, ha gondolod, kitalálhatunk valami témát, ami mindkettőnket érdekel, és összehozunk benne valamit.
20

Köszönöm szépen,

Pepita · 2011. Dec. 17. (Szo), 13.47
amint látom aktualitását, jelentkezem itt vagy mailen.
Szeretnék csinálni min. egy referencia honlapot vkinek vagy ingyen, vagy csak jelképes összegért. Ha megtalálom a megfelelő "kuncsaftot", szólok.
Teljesen saját programozású, a fontos részeken relatív css méretekkel rendelkező (pl. em és társai), többféle felbontásban is szépen megjelenő, adatbázist és hírcsatornát használó/szolgáltató, röviden: tényleg referenciának alkalmas honlapra gondolok.
Nemsokára (talán hétfő-kedd) elkészülök két php osztállyal (rss reader és writer) ha kíváncsi vagy rá, szívesen elküldeném v.hova.
Üdv. Pepita.
22

És PHP keretrendszer?

nova76 · 2011. Dec. 26. (H), 22.44
Én azért a vizsgához kötném hogy legalább 1 MVC alapú keretrendszerrel komolyabb kapcsolatban legyen egy PHP fejlesztő.
21

Teljesen jó ötlet!

gerezs · 2011. Dec. 24. (Szo), 16.33
Sziasztok,

Csak olvasó vagyok, és olvasgatva más szakmai közösséget összefogó portálokat a W3Schools modelljét tudnám a Weblaboron elképzelni: a szakmai közösség elkészíti azon tananyagokat, amivel egy vizsgát lehetne megcsinálni X összegű vizsgadíj ellenében.
Tehát a tanfolyami anyag ingyenes (esetleg lehetne prémium szájbarágós csomag video tutorialokkal) és csak a minősítő vizsga kerülne pénzbe.
A weboldalakra kitehető minősítő badge remélem kósza ötlet... ilyen az "Év weboldala", "Használható weboldal.." stb. "minősítés" a komolyabbat már előre elkomolytalanította.
Persze, ez is csak egy alternatíva.

Üdv: G.Zs.