ugrás a tartalomhoz

Cikk írás elötti kérdés

Karvaly84 · 2011. Dec. 27. (K), 05.25
Hello guruk!

Előkészületben van nálam egy cikk, és evvel kapcsolatban lenne kérdésem. A Cikkek/Beküldés menüpont alatt van e arra lehetőség, hogy napokig szerkesszem a cikket és amíg nincs publikálásra kész állapotban addig nem jelentetem meg vagy nincs?

Jelenleg a szöveges részt egy .odt dokumentumban írom, amit majd valahogy át szeretnék vinni a weblaboros felületre, de ha ideges leszek a copy-paste közben lehet hogy fel szeretném függeszteni a dolgot és addig csak lementeni az addigi munkámat.

Amit szeretnék az az, hogy közzé tenni egy általam kidolgozott tervet egy dologra, osztály leírásokkal, működéssel kapcsolatos szabályokkal, esetleg uml diagrammal ha bele fér, amit egy második cikkben kódolnék le teszt esetekkel együtt, ha van rá igény az első cikk után persze.
 
1

Nekem azt mondták, hogy van

inf · 2011. Dec. 27. (K), 08.27
Nekem azt mondták, hogy van rá lehetőség, hogy HTML formában küldjünk be cikket. Igazából nem tudom, nekem ez a része még mindig homály, nem én intézem. :S Ami jó feature lenne az új weblaborra az például cikkek importálása html-ből vagy doc fájlból, vagy bármi ilyesmiből. Elég gáz, hogy egy hosszabb cikknél órákat vesz el a bbcode-al történő formázás...

Szerintem ha valami hosszú kódról van szó, akkor nem érdemes cikket csinálnod belőle, legalábbis nekem az a tapasztalatom, hogy abból könnyen egy hosszú cikk sorozat lesz, ami nem sok embert érdekel. Inkább az általános jellegű, kicsit elméletibb, vagy a rövid gyakorlati cikkeket szeretik az emberek. (Hangsúlyozom: az eddigi tapasztalatom alapján :D Lehet, hogy te jobban írsz, mint én...)
2

Igazából még sose

Karvaly84 · 2011. Dec. 27. (K), 09.15
Igazából még sose publikáltam. Azért is szeretnék cikket írni, hogy kapjak egy vissza jelzést arra vonatkozóan, hogy amit képviselek az jó vagy rossz, és ez mellet talán valami hasznos infóval is szolgálnék azoknak akik még kezdők a témában, vagy csak nem tudják, hogyan vitelezzenek ki dolgokat.

Sajnos nincsenek ismerőseim akikkel ezekről a dolgokról cseveghetnék, és egy megerősítés azt illetően, hogy jól állok a dolgokhoz jól esne vagy éppen az ha ki igazítana valaki a helyes irányba.

Viszont amit mondasz attól én is tartok, már mint a hosszú cikktől. Ugyanis ha profik olvassák a cikkemet meg se kell hogy jelenjen mert a forráskódot fel tehetem egy svn-re is ennyi erővel minden kommentár nélkül, de ha a azt szeretném, hogy azok is ráhangolódjanak a gondolkodásomra és megértsék a részleteket akik nem olyan jártasak az adott témában, akkor már csak a bevezető ki tesz egy cikket ahol még egy darab kódot sem írtam le csak felállítottam egy specifikációt arról amit el fogok követni, és egy hosszú cikk az összefüggésekről, a működésről, nem biztos, hogy odavonzza az embert a második felvonásra ahol az érdemi rész bontakozik ki.

Lényegében abból jött az ötlet, hogy nem olyan rég egy RSS Feed olvasót kezdtem el írni, ami időnként frissíti magát. JavaScript-ben kivitelezve. Egy XMLHttpRequest objektumra építettem az osztályomat - FeedChannel - Majd erre írtam burkolókat: Feed, RSSFeed, AtomFeed... És a kommunikáció nem volt zökkenő mentes. mert szívás az eseménykezelés mert minden burkolt XHR-hez hozzá kellett rendelnem azt az objektumot amelyiknek ö tulajdonképpen a tagja, a vége egy át láthatatlan káosz lett és kukába raktam az egész projektet. Aztán eszembe jutott, hogy egy olyan osztályt kellene írnom amivel eseményvezérelt objektumokat tudok gyártani. És arra gondoltam, hogy a DOM Level 2 Event modellje tök jó lenne erre a feladatra kicsit ki okosítva a callback funkciót. És ezt vezetném le mások számára is érthető formában.
3

Oké, hát azt, hogy mi nem

inf · 2011. Dec. 27. (K), 10.43
Oké, hát azt, hogy mi nem működött szerintem hagyd ki a cikkből, és foglalkozz azzal, ami működött. Én először az eseménykezelőről beszélnék általánosságban, aztán hoznám elő a feed channel-es példádat, hogy mondjuk ott lehet alkalmazni. Erről az egészről nem hiszem, hogy pár oldalnál érdemes lenne többet írni, próbálj a lényegre koncentrálni, és tömören fogalmazni. Persze tudom, hogy ez nehéz, nekem például többször meg kell fogalmaznom valamit, mert csak akkor tudom tömören megfogalmazni, ha már ezer százalékosan értem.
4

Nincs

presidento · 2011. Dec. 27. (K), 12.16
Jelenleg nincs ilyen lehetőség, a szerkesztés alatt lévő anyagot néha mentsd le egy szöveg fájlba, akkor bármikor tudod folytatni. (Amúgy is célszerű mentést csinálnod róla, hiszen egy rosszkor jött hálózati hiba vagy bármi más kellemetlen perceket okozhat.)
5

Szerkeszd a saját gépeden, ha

Joó Ádám · 2011. Dec. 27. (K), 15.17
Szerkeszd a saját gépeden, ha lehet, akkor HTML-ben (nézd meg a legutóbb megjelent cikkek forrását), ezzel nagyban megkönnyíted a mi munkánk.

A hosszú cikktől ne félj, azonban törekedj rá, hogy ne legyen öncélú. Cikk írása előtt egyébként célszerű írnod nekünk az info##kukac##weblabor.hu-ra, hogy átbeszéljük a témát és a felépítést.
6

Helyesírás és stilisztika

firith · 2011. Dec. 27. (K), 16.22
Mielőtt publikálnád az írásodat, pár embernek add oda, hogy szakmailag és nyelvtanilag is nézzék át és lektorálják, mert ha olyan stílusban írod majd, mint a hozzászólásaidat akkor nem biztos, hogy mindenki meg fogja érteni amit magyarázni szeretnél!

Ha gondolod, én is szívesen átolvasom!
11

Hsz-be nem mindig törődök a

Karvaly84 · 2011. Dec. 28. (Sze), 02.35
Hsz-be nem mindig törődök a fogamzással magas szinten, de igazad van. A bevezetőt már 2 szer át írtam, hogy rövidebb legyen, és érthetőbb. Örülök ha majd átolvasod a cikket, valószínű élni fogok a lehetőséggel.
7

Gist

Poetro · 2011. Dec. 27. (K), 17.58
Mondjuk rakd fel GitHub-ra egy Gist-ként, és akkor tudunk hozzá megjegyzéseket fűzni, illetve te is tudod a verziókat kezelni. És természetesen csinálhatod privát Gist-ként is kezelni, és akkor csak azok fogják megtalálni, akiknek megadod az URL-t.
8

+1

inf · 2011. Dec. 27. (K), 21.31
+1, de szerintem azért lehet egy picit lazábban is venni, elvégre nem életek múlnak rajta :D Nekem is már tettetek ki olyat, aminek (így utólag szerintem) nem volt elég jó a tartalma. Ez is egy olyan dolog, hogy el kell kezdeni, aztán egy idő után fejlődik tőle az ember, mind cikkírás, mind programozás terén...
9

Szerintem írd meg még

inf · 2011. Dec. 27. (K), 21.36
Szerintem írd meg még Szilveszter előtt, most mindenkinek van ideje segíteni, én legalábbis szívesen átolvasom publikáció előtt.
12

Nem tudom, hogy kész lesz e

Karvaly84 · 2011. Dec. 28. (Sze), 02.42
Nem tudom, hogy kész lesz e szilveszter előtt, mert több dologra is koncentrálok jelenleg, de ha megvan átküldöm. Még lehet hogy veszek egy git gyorstalpalót előtte mert jelenleg svn-ezem de a github jobb projektoldalnak tűnik, mint a google projekt hosting amit használok.
10

Kösz srácok az

Karvaly84 · 2011. Dec. 28. (Sze), 00.17
Kösz srácok az infókat!

Először is Ádámnak írok egy mail-t tényleg arról, hogy mire gondoltam. A lektorálást tekintve hálás vagyok a felajánlásért, bár én kérni se mertem volna, hogy nézze át valaki a szabadidejében a dolgot. Tudom, hogy nem vagyok a nyelvtan specialistája és tartok is a szerkezeti hibáktól, de úgy érzem kell a visszajelzés.