ugrás a tartalomhoz

Fizetős weboldal

arix · 2010. Okt. 18. (H), 19.12
Hi,

Magán személyként kérhetek-e pénzt (pl. paypalon keresztül) bizonyos szolgáltatásaiért az oldalnak? Ha nem, akkor mit kell tegyek, hogy kérhessek? pl. cég alapítás?
 
1

Jogász

janoszen · 2010. Okt. 18. (H), 21.31
Először is, mi itt nem vagyunk jogilag képzett emberek. Mindenkinek van némi tapasztalata, de a legjobban akkor jársz, ha megkeresel egy ügyvédet és végig rágjátok a témát.

Amit én tudok: A szerzői jog minden mű alkotóját védi, ergó igen, magánszemélyként is kiteheted a copyright feliratot és meg is illet a védelem.

Ami a fizetést illeti, a dolog úgy néz ki, hogy számadásilag magánszemélyként is adhatsz számlát (amit természetesen kötelező), de az egyszerű út az egyéni vállalkozóságon keresztül vezet, ez talán kevésbé szőrös. Mindazonáltal arra azért számíts, hogy adóellenőrzéskor meg fognak nézni jó alaposan. Különösen akkor, ha PayPalen keresztül fizettetsz, azt mostanában nagyon szeretik.

Ami még vicces, az a számadás. Ha nem csak Magyarországra számlázol, akkor jönnek az EU-s adójogszabályok. Ezek jelen pillanatban úgy szólnak legjobb tudomásom szerint, hogy EU-s cégnek és EU-n kívüli magánszemélyeknek és cégeknek nem kell ÁFÁ-t számolni, mindenki másnak (tehát EU-s magánszemélyeknek és magyar mindenkinek) kell ÁFÁ-t számolni. Ezen felül ellentmondásos állásfoglalások vannak arról, hogy kell-e bizonyítanod, hogy honnan jött az ügyfél. Egy biztos: megrángatnak azért is, ha jogosulatlanul ÁFÁ-t szedsz be, meg azért is, ha jogosulatlanul engeded el, ergó ezt jobb egy ilyesmivel képben levő könyvelővel megvitatni jó alaposan.

Ami ezen felül még probléma, az a számlázás. Egy részről köteles vagy hiteles számlát kiállítani, más részről pedig ez lehet elektronikus is, ennek a díja nagyjából egy 50 és 100 forint között jön ki per számla. Az eszamla.hu-hoz van teszt accountom, egészen tisztességes és van API-juk is, amin el tudod intézni, de élesben nem használtam még. Első ránézésre jónak néz ki.

Ami a PayPal accountokat illeti, szerintem, Neked a business fog kelleni, mert üzleti tevékenységet folytatsz.

Mindezt persze a felelősség kizárásával mondtam el, mindenképpen látogass meg jogászt és könyvelőt is. Ha esetleg elmondod, mit szeretnél megvalósítani, talán tudunk többet segíteni.

Szerk: időközben megváltozott a téma szövege, azért nem fogom kitörölni, amit leírtam, remélem hasznát veszed.
2

Igazából egy játékról lenne

arix · 2010. Okt. 18. (H), 23.59
Igazából egy játékról lenne szó, ahol ha valaki türelmetlen (tehát befizetés nélkül is tud szerezni, csak lassabban), akkor befizetéssel is szerezhetne magának játékbeli pénzt.

Ilyenkor milyen számlaadási kötelezettség van? Mer' én még egy játéknál se láttam, hogy ilyen esetben pl. számlát adnának :D
3

MaO

janoszen · 2010. Okt. 19. (K), 07.28
Kis hazánkban kicsit túl forrón eszik ezt a számla témát, civilizáltabb országokban elég egy mailben HTML-es invoice-t küldeni.