ugrás a tartalomhoz

Weboldal okostelefonon is jól megtekinthető legyen!

saman · 2010. Okt. 13. (Sze), 09.17
Felvilágosítást szeretnék kérni, hogy mire kell ügyelni, hogy egy weblap okostelefonon is jól megjeleníthető legyen?

Pár gondolatom van róla:
- Gondolom dinamikus, százalékos szélesség kell neki, nem fix.
- Kevés kis méretű képek.

Betűméretnek, milyennek kell lennie? stb.
Okostelefonom sajnos nincs, és nem is interneteztem ilyenen, azért is kérdezem.

Válaszokat előre köszönöm!
 
1

- Gondolom dinamikus,

kuka · 2010. Okt. 13. (Sze), 09.41
- Gondolom dinamikus, százalékos szélesség kell neki, nem fix.
Mindenképpen, de az esetleg kevésnek bizonyulhat. Nézz rá a CSS 3-ban a Media Queriesre, itt is a Media features feltételekre. Példaként lásd a Responsive Web Design cikket az A List Aparton. (A demo lapot nézd különböző méretű böngésző ablakokban.)
2

Picit guglizz ebben a

neogee · 2010. Okt. 13. (Sze), 09.47
Picit guglizz ebben a témakörben, én kapásból találtam egy ilyet:
http://sixrevisions.com/web-development/mobile-web-design-best-practices/

Mondjuk én sem vagyok igazán járatos az ügyben... :) Ennek ellenére, pl a betűmérettel kapcsolatban, szerintem egy hagyományos felületre készülő weblapon sem feltétlenül fix értékben kell megadni a karakterek méretér... Én egyre jobban átszokom a %-os megadásra. Elvileg az a kisebb megjelenítőkön is ugyanúgy kell hogy működjön. Body = 100% és a többi pedig ehhez viszonyítva... :)
3

Igen, egészen addig rendben

ironwill · 2010. Okt. 13. (Sze), 11.32
Igen, egészen addig rendben is van, amíg nem fix magasságú menüvel, doboz fejlécekkel dolgozol..
A %-olás egyébként szimpatikusnak tűnik: http://kyleschaeffer.com/best-practices/css-font-size-em-vs-px-vs-pt-vs/
4

létezik okostelefon emulátor?

saman · 2010. Okt. 13. (Sze), 13.39
Köszönöm a segítséget megnézem őket! Esetleg létezik ilyen okostelefon emulátor amin meg tudnám nézni, hogy is néz ki rajta a weblap?
6

Rethinking the mobile web

Endyl · 2010. Okt. 13. (Sze), 20.06
Ezeket a fóliákat érdemes átnézni. Bár nem fejlesztek mobilra, de mikor végignéztem látókör bővítés céljából, úgy éreztem, valahogy így kéne csinálni.
7

Liquid layout lefelé

Max Logan · 2010. Okt. 13. (Sze), 20.31
Pár hónapja láttam már ezt a diát és kb. az jutott eszembe, hogy ez az a koncepció, ami néhány éve felkapott volt -- vagy csak szerették volna, hogy az legyen; számomra negatív példa a HUP --, csak akkor felfelé, most meg lefelé megyünk; a felbontással.

Én megmondom őszintén, hogy nem vagyok kibékülve ezzel a koncepcióval. Persze jó megvalósítás, célszerű, elérjük a célunkat (részben), de nekem ez valahogy akkor sem az igazi.

Az optimalizálás fontos és talán nem is lenne vele semmi gond, ha nem minden gyártó annyi irányba (vagy többe) indul el, ahányan vannak. Kellenének standard-ek és ezeket be is kellene tartani.

De ahogyan a HTML és egyéb ajánlások tekintetében sincsen egységesnek tekinthető implementáció, nem is bízom abban, hogy hardver szinten megvalósulhat egy egyetértés a gyártók között.

Én egyre inkább azt érzem, hogy minden gyártó villantani akar, ő akar lenni az első, a leg, stb. Közben meg a célszerűség veszik oda a sok-sok innovatívnak szánt termék, szolgáltatás, ötlet mögött.

Tudom, most megint egy kicsit negatív vagyok, de nem tudok mit kezdeni ezen kritikus és néha negatív énemmel, mert napról-napra az élet minden területén azt látom, hogy lehetne ezt jobban, lehetne ezt közösségi szellemben. De ehhez kellene az üzleti, gyártó, stb. szektorokban az összefogás értünk, userekért, akikért végülis gyártani kellene; nem pedig a pénzért ...

Ahogyan a konfekció sem jó mindenkinek (mert általános méretekre készül, olyan meg nincsen!), úgy egy, a diákon szereplő megoldás is csak fél, és éppen elégséges, de közel sem kielégítő megközelítés. Én legalábbis így gondolom.
8

Általában egyetértek

Endyl · 2010. Okt. 13. (Sze), 21.07
Döntő többségben egyetértek azzal, amiket írni szoktál, de jelen esetben például nem hiszem, hogy az innováció olyan problémás lenne. Elvégre attól fejlődünk.
A probléma azzal van, ha csak innoválni akarunk, és a bevett szabványokat meg nem akaródzik támogatni. Ha a szabványok (közel) teljes támogatása mellett menne az új dolgok kiötlése, akkor túl sok gond nem lenne.

De pontosan milyen megoldást is javasolnál a mobilra fejlesztéssel kapcsolatban? Azon kívül, hogy legyen utópia, és legyenek tökéletes szabványaink, amit mindenki támogat.

[off]
Addig sok víz lefolyik még a Dunán, mire a fejlesztések többségét nem a pénz fogja nagymértékben befolyásolni, hanem a közös érdek és jólét. Amíg ez nem történik meg, addig is nekünk, "kisembereknek" kell alulról építeni ezt a "birodalmat".
[/off]
9

Nem probléma

Max Logan · 2010. Okt. 13. (Sze), 21.34
Nem az innováció a probléma, hanem a gyártói háziszabványok bevezetése (ami ugye mindenkinél más; persze így jönnek az új ötletek a köztudatba, de ez nem jó irány).

Kérdem én, minek ötmillió féle mobilfelbontás, miért nem lehet max. 2-3 féle (pl. okostelefon kategóriában), ami mondjuk 2-3 évente felülvizsgált ipari szabvány, ehhez minden gyártó tartaná magát.

A megoldást már egyik témánál írtam. A gyártók és a fontosabb szereplők -- pl. usability szakértők -- összeülnek, kidolgoznak egy ipari szabványcsomagot, amihez a köv. 2-3 évben minden gyártó tartja magát.

A csoport dolgozik tovább a köv. 2-3 éves fejlesztési ciklus irányán, a fejlődés folyamatos. Ez pl. az Ubuntu-nál (kívülről nézve, nem használom, nem ismerem) elég jól működik a fél éves termékciklusokkal.

Ami pedig az egészben a lényeg -- és ezt is írtam annó a böngészőmotor standard kérdésemnél --, hogy ne az alapokban, hanem a többletértékben akarjon egy gyártó villogni. Az Apple külső designban és használhatóságban veri a mezőnyt (jó előbbiben nem feltétlenül, de jellemzően igen), pedig ők is számítógépeket (és most már telefont és tablet-et) gyártanak, éppúgy, mint a többiek.

Egyik ruhabolt olyan, mint a másik. De ha én bemegyek egybe és az eladó IQ-ból vágja, hogy mi a méretem, mert _ért hozzá_, akkor ott fogok vásárolni és nem túrok végig 100 boltot, mire felpróbálva 1000 ruhát meglesz az az egy, ami ideális választás lehet. Ez a hozzáadott érték. Bolt mindegyik, kereskednek, eladni akarnak, nem az alapokban akar más lenni, hanem a hozzáadott értékben, aki ki akar tűnni.

Az OS X abban nagy, amiben pl. a WinXP nem volt. Egy egyszerű dologgal, a GUI kialakításával, igényes megrajzolásával olyan környezetet teremtenek, amivel jelentősen produktívabb a munkavégzés. Azért nem Win7-et írtam, mert napi szinten azt használok és elégedett vagyok vele. De egy OS X lenne az igazi munkakörnyzet számomra.

Tehát kellenek az alapok, olyan játékszabályok, amihez mindenki tartja magát. Az innovációnak ma már nem eldugott laborokban, nagy-nagy titokban kellene születni egy-egy gyártónál, hanem az internet segítségével tág kooperáció révén, közös munka eredményeként.

Nem értem, hogy miért olyan elképzelhetetlen ez, kicsiben minden nap megtörténik ez a csoda; pl. egy fejlesztői team-ben.

Mit javasolnék konkrétan? Talán azt, hogy meg se próbáljuk azt a felhasználói élményt átteni a mobilra, amit desktop-on megszoktunk (és ebbe beleértem a design-t is). Ezért is halva született ötlet a flash mobilra portolása. Nem mobilra termett, beleerőszakolni hülyeség.

Mobilra igenis kellenek az oda optimalizált megoldások. Ha max. néhány felbontás lenne, akkor nem jelentene ez nagy gondot. A mobil más, másképpen használjuk, ezért oda optimalizálni _kell_ és nem trükközni. Ez persze fejlesztési időben és anyagiakban többletkötlség lehet, de az elért többlet érték azt gondolom, hogy megéri -- forintálisan is; csak nem hetek, hónapok alatt kell a megtérülést számolni, hanem távlatokban, annak van értelme. Nem véletlen, hogy pl. iPhone-ra sorra jönnek ki a natív App-okkal.

[off]
Annyit kell tenni a változások érdekében, hogy kiálsz és azt mondod, hogy én így nem. Ennyi, nem több. Én ezt megteszem, itt szavakban, meg a következő 25 évben a saját termékek, szolgáltatások, vállalkozások fejlesztése közben -- távolabbra nem tervezek, meglátjuk mit hoz a jövő.
[/off]
10

Kijelzőméret?

Endyl · 2010. Okt. 13. (Sze), 22.24
Nem értem miért akkora probléma a kijelzőméret, hogy szabványosítani kelljen... És utána majd szabványosítjuk böngészők lehetséges ablakméreteit is, hogy ne kelljen alkalmazkodó designt írni?

Ahogy a diákból kivettem, itt csupán annyi a baj, hogy rosszul állnak hozzá a mobilra fejlesztéshez. Nem mobilra fejlesztenek, hanem asztali gépre, és azt akarják a mobilok torkán leerőszakolni.
Csak a már jól bevált "Progressive Enhancement"-et kéne használni, a megfelelő irányból nekiindulva, a tényleges "legnagyobb közös osztóról".
12

Kijelzőméret

Max Logan · 2010. Okt. 14. (Cs), 10.17
A kijelzőméret szabványosításnak pl. gyártás oldalon is meglehet az előnye, de ez már igen távoli szál -- de nagyon fontos.

A kidolgozott közös nevezőnek a folyamat minden szintjén meglehet az előnye. Én átfogóan gondolkodom, nem csak abban, hogy én honlapokat csinálok, hogyan lehetne azt megjeleníteni a mobilon, hanem, hogy az egész folyamatot hogyan lehetne még optimálisabbá tenni -- mert ez az igazi innováció, fejlődés.

Azt gondolom, hogy igazán szükség lenne arra, hogy ne folyamatosan a gyártók diktáljanak aztán az egyszeri polgár meg alkalmazkodjon, hanem legyen iparági kommunikáció. Mint írtam, az innovatív ötletek, új irányok ne csak egyirányú folyamatként jelenjenek meg, legyen párbeszéd.

Egy példa: mennyire jó lenne, ha az állami honlapok kialakításánál tágabb szakmai fórumokon is meg lenne tárgyalva, hogy mit is kellene és azt hogyan. Mert végülis az állami honlapok az egyszerű embereknek készülnek és sok esetben éppen ők nem tudnak mit kedeni az egésszel, mert rossz ami van. A könyvelőm a pokolba kívánja az egész magyarorszag.hu és egyéb állami IT megoldásokat. Pont ezért kellene érdemi párbeszéld a felek között.

Kommunikáció, kooperáció, ez kellene, hogy mindennek az alapja legyen.

Nem mondom, hogy a profit az ördögtől való, de egyrészt ne a lehúzós irányba menjenek a gyártók, másrészt meg kommunikáljanak. Egymással és főként azokkal, akiknek elvileg a termékeket és szolgáltatásokat tervezik. Ezt ma nem látom. Bár nyomatják újabban az SMO-t, de az nagyon messze van attól, amire én gondolok.

Progressive Enhancement. Én azt gondolom, hogy a szemantikus (HTML based) WEB egy jó idea, de a gyakorlatban értelmetlen. Azért értelmetlen, mert egy dokumentumleíró közegből akarunk kihozni gépileg jól feldolgozható alkalmazásokat. Ez nem működik, akárki akármit mond, nem jó irány.

A Google (és gondolom a többi kereső is) egyre sz@rabb találati listákat ad, mert a HTML-ben sok a felesleg, ami nem érdemi content. Erről majd írok egy blogbejegyzésben, hogy milyen irány lehetne jobb a HTML based WEB-nél.
13

Nem akarok érdemben

neogee · 2010. Okt. 15. (P), 12.29
Nem akarok érdemben beleszólni a vitába, és nem is igazán vagyok a téma szakértője, de:
Jó elképzelés hogy a gyártók és a technológiák kitalálói kommunikáljanak egymással, és legyen valami sablon amit általában véve mindenki követ, csakhogy a mai igen erősen profit orientált vállalati közegben két dolog számít: ha valami újítás van az mindenképpen az adott gyár nevéhez fűződjön és ami még ennél is fontosabb, a pénz...
Amíg úgy működik a dolog, hogy kitalálnak valamit, majd megpróbálják megmagyarázni, hogy az miért jobb mint másoké, még akkor is ha szar, addig szerintem nem lesz itt semmiféle szabvány... :) Elvileg a html-css is szabványosítva van... Tehát elvben minden böngészőnek ugyanúgy kéne kezelni az alapokat, aztán hogy van e lekerekítési támogatás vagy nincsen, az már minden böngészőnek a saját baja. Ehhez képest mi van? Csinálsz egy valid dokumentumot, és ahány böngésző annyiféleképpen jelenik meg...
14

Ez van ...

Max Logan · 2010. Okt. 15. (P), 12.49
Tudom, hogy ez van. Csak én nem nyugszom bele, hogy ez van és nem lehet ezen változtatni. Lehet, hogy WEB-es fronton semmit sem tudok elérni, de a magam módján a következő években szépen építkezem.

Az a baj igazából, hogy akik most qrva nagy lét szaktítanak -- legyen szó bármilyen iparágról -- nem igazán gondolkodnak azon, hogy a mai 20-30 éves korosztály gyerekeinek, unokáinak milyen világot hagynak maguk mögött.

A mostani vezető réteg kb. 50+ éves, nem érdekli őket, hogy mi lesz. Még 20-30 évig élvezik a nagy pénzt, aztán nem baj, ha utána széthullik a földi társadalom -- már most sok helyen romokban hever.

Ez így nem mehet tovább, lásd a mostani válságot. Jól példázza, hogy ez a fajta gusztustalan pénzorientált világ NEM MŰKÖDIK ...

Lehet itt a pénzre hajtani, nem gondolkodni távlatokban, de meg lehet nézni, hogy hol tart a világ most, és merre tart.

Én 27 évesen azon gondolkodom már most, hogy milyen életet tudok majd biztosítani 18-20 éves korára a gyerekemnek (aki mondjuk néhány éven belül megszületik), amikor el kellene indulnia az életben. Az lesz-e a legnagyobb gondom, hogy milyen internetszolgáltatóval szerződjek, vagy az, hogy egyáltalán miképpen oldjam meg az életünk alapvető szükségleteit.

Mert pl. az ami a világban most folyik az energiahordozókkal kapcsolatban, az a gusztustalan nyerészkedés, az egyszerűen nevetséges. Romokban a világ már most, és nem igazán látom, hogy azok, akik érdemben tudnának tenni valamit, egy lépést is tennének a következő nemzedédek érdekében (pedig miért dolgozunk, ha nem az utódokért). És ez qrvára elszomorít ...
15

Én teljesen egyetértek veled!

neogee · 2010. Okt. 15. (P), 12.57
Én teljesen egyetértek veled! A kérdés hogy mit lehet tenni ez ellen. :) Semmit. Sajnos itt különböző, a mieinknél nagyobb érdekekkel állunk szemben. Senkit nem érdekel az hogy neked vagy nekem vagy bárki másnak szar. :) A weben irtó közösségi mindenki, meg szereti a másikat és "jajjdejónekünk" és "fuj-fuj gonosz bankok" stb stb. De a valóságban sajnos mindenki úgy táncol ahogy ők fütyülnek. Egészen egyszerűen nem tudsz mást tenni. Pedig én nagyon örülnék neki :)
16

Lentről fel

Max Logan · 2010. Okt. 15. (P), 13.31
Mit lehet tenni?

Pl. nem követsz olyan divathullámokat, hogy Facebook Like gombokat teszel ki (miért is adnám ki az értékes infókat a Facebook-nak, ingyen és dalolva?). Ha mint webfejlesztő nem állsz be egy ilyen nagyhatalom árnyékába, akkor már megtetted az első lépést.

Amikor nyitsz egy üzletet és nem a lehúzós üzleti modellt valósítod meg, hanem kisebb haszonkulccsal, értékteremtő megoldásokkal állsz elő, akkor a vevők visszajönnek, akár 10 év múlva is. Én inkább akarok kevesebb vevőt, de legyen elégedett hosszú évek után is jöjjön vissza, mint folyamatosan forgó vevőkört, akiknek nem teremtek értéket.

Apró dolgokkal kell kezdeni és ezek egy idő után olyan szinten kinövik magukat, hogy már nem lesz rád olyan hatással, hogy egyes érdekkörök hogyan táncoltatják a népet.

Számtalan módszer van, de ugye az első az, hogy ne az azonnali és irreális nettó nyereség legyen az első helyen a business-ben. Én amiket ötleteket kitaláltam WEB-es fronton, távlatokban gondolkodtam, először megvolt az ölet, utána jött meg az üzleti modell.

A lehetőség adott, a kérdés az, hogy akarsz-e nemet mondani, vagy elfogadod, hogy ez van, és ezen nem lehet változtatni. Én azt mondtam, hogy nem fogadom el, hogy ami van, azon nem lehet változtatni és ennek fényében alakítom a dolgaimat.

Tavaj pl. nem fogadtam el az ország egyik legrégebben atkív WEB-es emberének állásajánlatát, mert nem tudtam egyetérteni azzal az iránnyal, amit ők képviselnek -- sem üzletileg, sem szakmai szempontból --, így pedig nem leszek egy számomra nem vállalható gépezet egyik fogaskereke. Anyagilag igen megérte volna, már középtávon is, szakmai tapasztalatokat is gyűjhettem volna, de számomra hiányzott az egészből egy faktor, ami nekem fontosabb, mint bármi más. Ennyi az egész és nem több.

Merni kell, energiákat sugározni kifelé és onnantól minden megy a maga útján ...
18

Ismét egyet kell értenem. Én

neogee · 2010. Okt. 15. (P), 21.21
Ismét egyet kell értenem. Én is igyekszem távoltartani magam az ilyesfajta dolgoktól. Gondolok itt FB Like gomb és társaira. Igyekszem én is hasonlóképpen alakítani a dolgaimat mint amit te is felvázoltál. De sajnos ha az ember megélhetési gondokkal kűzd, vagy már 2-3 hónapja nem talál munkát mint pl most én, vagy egy hónap huzavonat és az állásinterjúk 2 köre után mondják azt, hogy bocs mégsem... Hát ilyenkor nem biztos hogy az ember megengedheti visszautasít dolgokat, vagy éppen utopisztikus elvek mentén cselekszik. Persze igyekezni kell a lehető legtöbb esetben ezek mentén az elvek mentén gondolkodni, cselekedni. :)
19

Munka

Max Logan · 2010. Okt. 15. (P), 23.27
Nem tudom, hogy WEB-es munkát keresel-e vagy mást.

Én, ha most váltanom kellene és nem találnék egy, az értékrendem szerint vállalható WEB-es munkát, akkor inkább mennék más munkakörbe főállásba és a WEB-et pedig csinálnám saját vállalkozásban másodállásban. Így a vállalkozásban nem csak WEB-es munkákat tudsz csinálni (sok papír nélkül végezhető tevékenység van) és az induló költség -- kb. 20-25e HUF -- felett már csak a könyvelő havi díja van, mert a főállásban fizetik utánad a többit.

Ha megélhetési gondok vannak, akkor az első az, hogy legyen munkád és onnan már lehet tovább. Azt gondolom, hogy a célokat kell előre helyezni, az út pedig megjön, ha igazán akarod -- vonzás törvénye, érdemes utánaolvasni; vannak jó könyvek a témában.

Ps.: ha a WEB az irány és azért már nem kezdő vagy, akkor csodálkozom, hogy nem találsz melót. 2,5 éve itt a WL-on és az egyik WL levlistán tettem fel egy-egy hirdetést és 3-4 hét alatt legalább 20 megkeresés volt.
20

De, sajnos pályakezdő vagyok.

neogee · 2010. Okt. 16. (Szo), 15.08
De, sajnos pályakezdő vagyok. És ha egy mód van rá, akkor a web a cél. Nem igazán szeretnék mással foglalkozni, nem azért tanultam és képzem magam még most is...
Persze nyilván ha záros határidőn belül nem találok valamit, akkor kénytelen leszek valami más után nézni, mert a pénz kell... Őszintén szólva, azért nem szeretnék más területen dolgozni, mert nem elég, hogy kezdő vagyok és nincsen valóban releváns munkatapasztalatom, ha mást dolgozom, akkor nem hogy tapasztalatot nem szerzek, de még azt is elfelejtem amit most tudok... Pedig igazán szükségem lenne ezekre a tapasztalatokra, mert az iskolában azért, hogy is mondjam, nem nagyon láttunk élet szagú példákat... Szóval amit magamra szedtem tudást, arra vagy saját magamtól jöttem rá, vagy innen weblaborról, vagy más forumokról, blogokból, könyvekből olvastam. De van egy pont amin túl már nem lehet az önképzést folytatni, hiszen soha az életben nem fogok olyan bonyolult alkalmazásokat tervezni és megvalósítani mint egy nagyobb cég projektjei. :)

A legszebb az egészben, hogy jelentkeztem már vagy 25-30 hirdetésre, és abból kettőre válaszoltak. Az egyikben azonnal elutasítottak, a másikban pedig sikerült bejutnom az A majd onnan a B interjura, de aztán kitalálták, hogy bocsánat mégsem. Ez kb egy hónapig tartó huzavona volt, és most megint ott állok ahol a part szakad. :) Ráadásul a szakmai teszt az A interjun volt, a B interju már nem igazán arról szólt. Szóval nem is nagyon értem, hogy ha a szakmai részen átmentem, akkor mégis miért nem vagyok alkalmas. De ez már úgy sem fog soha kiderülni. :)

Egyébként ahogy nézegetem az álláshírdetéseket, folyamatosan ugyan azokat a hírdetéseket olvasom. Ezeknek a hírdetéseknek egy nagy százalékát már megpróbáltam és nem kaptam semmiféle választ, a másik részük pedig esélytelen alapból. Szóval elég nehéz helyzet... És nem tudom eléggé kihangsulyozni, hogy szükség lenne a nagy cégeknél nagy projektekben szerezhető tapasztalatra, dehát sajnos ez egy ördögi kör... Ha nincs tapasztalat, akkor nincs munka, ha nincs munka nincs tapasztalat.

A vállalkozásnyitásról: sajnos nem vagyok most abbana helyzetben hogy havi 50-60-80 ezer forintot ki tudjak termelni. Nincsen vevőköröm, így valószínüleg idő lenne mire komolyabb bevételem lenne. Ráadásul csak egyedül tudnám csinálni, és egyedül komolyabb projekteket megvalósítani nem igazán tudnék, főleg úgy nem ha közben 8 órában dolgozom máshol is, ráadásul hiányoznak a már oly sokszor említett tapasztalatok is. Persze ezen kívül még van ezer akadálya, de tudjuk mindannyian, hogy nem olyan egyszerű ez sajnos...
21

Karrier

Max Logan · 2010. Okt. 17. (V), 00.29
Az hogy minek tanultál egy dolog. Én pl. nem szerestem papírt a programozásról -- pedig szerettem volna --, mégis ebben a szakmában dolgozom. Még. Szerettem volna programozói karriert építeni, aztán rájöttem, hogy ez nekem örök szerelem, de nem hivatás.

Ha szeretnél WEBDEV karriert, akkor ezerféle forgatókönyvet lehetne felvázolni. Nem tudom a korod, milyen egyébként az anyagi helyzeted, milyen mértékű fizu kellene, stb.

Ezért egy tipp: ha nagyon nem akar összejönni a WEB-es állás, akkor keress bármit, ami számodra most eleget fizet. Ez nap 8 óra. Ez mellett van időd a WEB-es tudásodat fejleszteni; ha lenne WEB-es meló, akkor melón kívül úgyis kellene, ez egy ilyen szakma.

Ha már megvan a min. 3 hónapod a melóhelyen, akkor már nem rúghatnak ki indok nélkül, tehát valamivel biztosabb a helyzet, mint az első három hónapban. Az első 3-6 hónapban gyúrjál rá a valid, böngészőfüggetlen HTML-re és CSS-re, valamint egy JS framework használatára.

Egy év alatt ha napi 2-4 órát foglalkozol ezzel, akkor 1 év után már simán fogsz találni frontend fejlesztői állást, legrosszabb esetben juniorként -- aztán később mehetsz majd más irányba, ha az jobban érdekel.

Ha már kb. 1 évnél jársz a nem WEB-es főállásban, akkor a tudásod miatt már freelancer-ként is vállalhatsz frontend fejlesztői melókat, így érdemes kiváltani a vállalkozóit. Kb. 20-25e HUF induló költség, és 5-10e HUF / hó a könyvelő -- mivel van főállásod, nem kell az APEH-nek tejelned.

Mivel egy év alatt jelentősen fejlődtél, piacképes a tudásod ezért a vállalkozásban is tudsz tevékenykedni, meg ott a főállás is.

Így már 2-3 év alatt van tudásod, tapasztalatod és freelancer-ként ott a vállalkozás, amit meg később vagy visszaadsz ha nem szeretnéd csinálni, vagy ezt viszed tovább fő irányként.

Abban azért most még le legyen 100%-ig biztos, hogy ezt szeretnéd csinálni. Én 27 vagyok és az elmúlt két évben jöttem rá, hogy bár imádom, nem a programozás az életem értelme. Jött ez úgy, hogy már kb. 10 évesen programozói karreir volt a célom.

Szóval lehet, hogy most szereted, ezt akarod, de azért ne vesd el azt a lehetőséget, hogy találsz ennél számodra (emberileg) sokkal kielégítőbb munkát/hivatást.
22

Az a helyzet, hogy nem

neogee · 2010. Okt. 17. (V), 18.29
Az a helyzet, hogy nem karriert akarok. :) Illetve nevezhetjük karriernek is, nekem valójában tök mindegy. A lényeg, hogy a webprogramozás érdekel. Elsősorban a szerveroldali része a dolognak. Igazából egyelőre annyi célom van csak, hogy minél jobban értsek hozzá. :) Minél jobb és minél nagyobb dolgokat hozzak létre vagy vegyek részt a létrehozásukban. Máshoz nem is nagyon értek, és nem is igazán érdekel más. :) Egyébként 23 éves vagyok, és hát... Az anyagi helyzetemet hagyjuk inkább :D Egyébként most végeztem szakképzésen, persze ez nem igazán lényeges, mert nem ott tanultam amit tudok, de ez egyébként is nyilvánvaló... Annak ellenére, hogy "kezdő" vagyok, azért nem vagyok se suta, se hülye. Értegetek hozzá, és amit egyedül az ember magában képes megtanulni, én úgy érzem azt jórészt elsajátítottam. Persze biztosan lenne mit képezni még magamon, pl keretrendszereket kivül belül megismerni, js tudásomat pofi szintre hozni stb stb. Egyébként a html és a css most sem okoz gondot. :) De hogy őszinte legyek, a js-t meg általában a kliensoldalt nem igazán szeretem, a keretrendszereket meg leginkább úgy lehet elsajátítani, ha használja az ember bőszen... :)

Légyen a lényeg, hogy nem igazán értem, hogy tudnék napi 8 órás egyéb meló mellett még pluszban a fejlesztéssel is foglalkozni. Már suli mellett is baromi nehezen ment, mert a nap 75% át a suliban töltöttem ügye... Arról tényleg nem is beszélve, hogy nincsen kinek dolgozni...

nah de ne offoljuk tovább a témát, ha van kedved tovább beszélgetni, javaslom tegyük azt e-mailben, vagy msnen :)
23

Szerintem

Max Logan · 2010. Okt. 17. (V), 19.08
Én azt mondom, hogy keress most olyan melót -- ne WEB-eset -- ami ad annyit fizuban, ami most elég. Mellette napi 2-4 órában gyúrjál rá a szerver oldalra. Fél év után vizsgáld felül, hogy mit tudsz, csinálj demó feladatokat és ez alapján már tudsz "házalni".

Az az igazság, hogy ha ezzel akarsz munka szinten foglalkozni, akkor az első években számolhatsz simán napi 8 óra meló + 2-4 óra / nap egyedi "képzés", mert az kell. Főleg az első években. De utána is folyamatosan, mert, mint írtam ez egy ilyen szakma.

Pillants rá a blogmarkokra, látni fogod, hogy napi szinten van olyan dolog, amibe bele lehet nézni. Ahhoz túl nagy ez business hogy mindent profi szinten tudjál. Folyamatosan van, mit hozzátenni a meglévő tudásodhoz.

Én a helyedben ezt csinálnám: keresek egy napi 8 órás melót, amiből van pénzem. Mellette napi 2 órát nyomom a szerveroldalt*, hétvégén napi 4 óra. Ez 14 óra/hét, vagyis kb. 40-60 óra per hónap lazán meglehet. Az pedig nem kevés.

* találj ki magadnak olyan feladatokat, amivel lépésről-lépésre tudod a tudásodat fejleszteni, csiszolni. Például kezdj el ismerkedni az MVC tervezési mintával, csinálj ez alapján egy egyszerű blogot. Ezt valósítsad meg saját osztályokkal, néhányra van csak szükséged. Majd ha ez már működik, akkor a tapasztalatok alapján írd meg ezt mondjunk egy ismertebb keretrendszerben.

Csinálhatod azt, hogy 3-5 keretrendszerbe belenézel idővel, és megtanulod olyan szinten használni őket, hogy ha bekerszül valahova, ne a nullán legyél. Vagy kiválasztasz egy neked szimpatikusat, olyat, aminek a használatát keresik a hirdetésekben és arra durva módon rágyúrsz.

Lényeg a lényeg: keress munkát mellette meg heti 40-60 órát szánjál egyedi tanulásra. 1 éven belül meg lesz az eredménye, nem lesz gond a munka keresés WEB-es témában ...
24

Mint említettem ezeken már

neogee · 2010. Okt. 17. (V), 19.27
Mint említettem ezeken már mind túl vagyok. :) MVC, OOP, egy erős közepes sql stb stb... Ezek mind megvannak. :) Amennyit itthon a saját kis mintafeladataimmal - meg azzal hogy időnként másoknak is fejlesztek ezt-azt mikor van ismerős akinek szüksége van rá - meg tudtam tanulni, azt már megtanultam. De pl itthon magamban, soha az életben nem lesz lehetőségem elszotott rendszert fejleszteni. :) Vagy olyan alkalmazást ami aktívan használ memcache-t. Az oka ügyebár nagyon egyszerű. Nem túl esélyes hogy olyan alkalmazást fogok akár magamnak akár bármelyik ismerősömnek is készíteni, amit napi sokezer felhasználó nyüstöl folyamatosan. Az elméleti alapok megvannak, és a gyakorlat nagy része is. De számos dolog van ami ilyen módon nem tanulható meg. Hogy a fentieken kívül csak egy nagyon egyszerű dolgot említsek: egyedül sosem fogok tudni tapasztalatot szerezni abban, hogy hogyan kell egy csapat részeként fejleszteni. Azzal is tisztában vagyok, hogy folyamatosan tanulni kell, és ezt is teszem. Folyamatosan találok ki magamnak újabb és újabb feladatokat, most pl egy alap keretrendszer próbálok építgetni, majd a későbbiekben ezzel a keretrendszerrel egy CMS-t szeretnék felépíteni. Szóval az alapok megvannak :) Készítettem már egyszerűbb fórumot, hírportált, személyes honalapokat, a szakdolgozatom pl egy közösségi portál volt, szóval van már bőven alap amire építhetek, ezzel nincsen gond. Folyamatosan olvasom többek között az itt ajánlott könyveket, blogokat olvasok, fórumokat olvasok, hogy mások problémáiból is tudjak tanulni, úgyhogy ezen a szinten tényleg nincsen gond. :)
25

Nem értem!

Max Logan · 2010. Okt. 17. (V), 19.56
Akkor viszont vagy nem jó helyekre jelentkeztél, vagy nem adtál fel hirdetést (pl. itt a Weblaboron), vagy nem jól adtad fel.

Amit itt felsoroltál, én azt szintén 23 évesen, amikor bekerültem első melóhelyre (a cég első WEB-es embereként) még nem is ismertem (pl. MVC), nemhogy gyakorlatban alkalmaztam volna.

A felsoroltak alapján én azt gondolom, hogy simán bekerülhetsz akármilyen webdesigner céghez junior fejlesztőnek.

Tehát tátott szájjal állok itt most és nem értem, hogy mi van ...

Amiket meg említesz, azok olyan dolgok, hogy igen, azokat csak egy komolyabb WEBDEV cégnél fogod tudni megtapasztalni.
26

Látod ezért nem értem én sem

neogee · 2010. Okt. 17. (V), 20.16
Látod ezért nem értem én sem a helyzetet. :) Egyébként valóban nem adtam még fel itt hirdetést magamról, viszont szinte az összes olyan hirdetésre jelentkeztem weblaboron, ami picit is esélyes lehet. Még olyanra is amit nem igazán szeretek, junior JS fejlesztő.

Amit néhány posttal ezelőtt említettem - a két körös interjús dolog - az speciel egy junior PHP fejlesztő munkakör volt. A cég egy meglehetősen nagy cég, meg is örültem mikor behívtak interjúra, gondoltam na majd tőlük végre tanulhatok. Az első interjú elég jól is sikerült, gondolom a szakmai teszt is elég jól sikerülhetett, hiszen különben nem hívtak volna be a második körre. Ennek ellenére mégsem sikerült. Nem igazán értem miért. De ez már nem is fontos. :)

A lényeg, hogy egyedül ők voltak akik behívtak, pedig tényleg elég sok állást céloztam meg, és általában vagy junior fejlesztőt kerestek, vagy ha nem juniort, akkor azokkal a feltételekkel kerestek munkaerőt, amiket 90%-ban az én tudásom lefed. Amit meg nem fed le, azt pedig egy-két héten belül magamra tudom szedni. A legtöbb helyről még választ sem kaptam egyáltalán.

Lehetséges hogy az a gond, hogy nem nagyon van működő referenciám... Igazából nem tudok másra gondolni... De működő professzionális referenciám meg honnan lenne? Nem tudom, valószínűleg én csinálok valamit rosszul. :)
27

Nem tudok mit mondani

Max Logan · 2010. Okt. 17. (V), 20.26
Nem tudok mit mondani a helyzetre. Mondom, én 2,5 éve adtam fel hirdetést (itt az archívumban megtalálod -- WL levlisták között), 3-4 hét alatt 20-30 megkeresés biztosan volt, sőt még később is.

Több fejvadász cég is megkeresett, lettek volna olyan melók, hogy pesti melóhely, francia anyacéggel, stb. De mivel nem akartam 100 km-nél távolabbi munkahelyet, így nekem Pest alapból kiesett.

Egyébként a nagyobb városokban rendszerint vannak már régóta működő webdesinger cégek, érdemes lenne esetleg ilyen helyre bekopogni -- nem tudom merre laksz, így ez csak egy tipp.

Referencia azt gondolom nem lényeg, aki komolyan alkalmazni akar, egy-két órás szakmai interjú alapján ki tudja deríteni, hogy mit tudsz, még egy interjún meg a HR-es részét is meg tudják nézni a dolognak -- mi van benned, mint ember, tudsz-e csapatban dolgozni, stb.
28

Úgy néz ki, hogy az utóbbinak

neogee · 2010. Okt. 17. (V), 20.42
Úgy néz ki, hogy az utóbbinak nem feleltem meg utolsó alkalommal. Bár számos dolog van amit egyébként nem értek. Pl. hogy hogyan tudná bárki kitalálni hogy tudok e csapatban dolgozni, ha még sosem volt rá lehetőségem hogy egyáltalán megtapasztaljam milyen, vagy hogy hogyan is kell azt. :)

Nah de mivel én sem tudok egyelőre jobbat kitalálni, ezért holnap felteszek egy hirdetést magamról, jelentkezem egy két újabb álláshirdetésre és olvasok meg tanulok tovább. Aztán ha novemberig nem történik semmi, akkor sajnos muszáj leszek keresni valami más melót, és indítani magamnak valami nagyobb projektek. :) Meg marad az eddigi "fű alatt fejlesztés", ismerősöknek és azok ismerőseinek, de azért ez nem az igazi... :)
29

HR

Max Logan · 2010. Okt. 17. (V), 21.18
A HR osztálynak (ami egy kisebb cég esetében korlátozódhat egy emberre) pont az a feladata, hogy a külöböző tesztek, beszélgetések alapján megmondja, hogy megfelelsz-e a cégnek; emberi tényezők alapján. De ahogyan látom, elég kevés helyen foglalkoznak ezzel a kérdéssel; legalábbis a kisebb cégek nem, ebből van a folyamatos alkalmazotti rotáció, ami végeredményben nem jó a cégnek ...
11

külön mobil változat

_subi_ · 2010. Okt. 14. (Cs), 09.43
Én nem erőlködnék, egyszerűen csinálnék egy fapados mobil változatot, mint ahogy a hwsw.hu is tette: mobil változat

Szerintem nem az a cél mobilon, hogy minden villogó szar ott legyen, hanem a főbb tartalmak megmutatása a fontos. Az említett oldal esetében egyik arc, képes asztali gépen is a mobilváltozatot használni. :)
17

Nanette

tlof · 2010. Okt. 15. (P), 15.10
http://nanette.hu vs http://nanette.mobi

A tartalom hasonló, a szerkezet teljesen mobilra optimalizált.

http://mobiready.com/launch.jsp?locale=en_EN
Itt egy teszter ami véleményt mond az oldalról, hogy milyen lenne mobillal. Igazából arra, jó hogy átnézze, hogy milyen hibák maradtak benne.


http://mobiforge.com/ Ez pedig egy mobilra fejlesztők közösségi oldala. Elég sok hasznos tutorialt, cikket lehet találni rajta.