ugrás a tartalomhoz

Django, Windows, XAMMP

felyx · 2010. Nov. 10. (Sze), 20.23
Sziasztok,

PHP programozással foglalkozom már évek óta, és eljutottam oda, hogy szeretnék valami újat tanulni. Erre a célra Pythont választottam alapos kutatás után és ezen belül is Django érdekelne. Ruby-t is nézegettem, de azt még annyira se tudtam rábírni a működésre mint Djangot. Az igazi problémám az hogy szeretnék egy fejlesztői környezetet összeállítani, hogy localhoston tudjak játszani vele kicsit, megértsem a mikéntjét és hogyanját. Mivel php fejlesztői környezet felállítása kb. abból áll hogy xammp felinstall és gyakorlatilag bemásolom a projectet htdocsba és mehet is, így kisebb nagyobb fejfájást okoz nekem, hogy ezt hogyan érhetném el Djangoval. Rubyról már lemondtam. Ha esetleg valaki tudna nekem egy "for dummies" leírást adni, hogy hogyan érhetném ezt el annélkül, hogy a php fejlesztői környezetem "sérülne" azt megköszönném. Igazán szeretnék megismerkedni djangoval így hálás lennék a segítségért.
 
1

BitNami

Török Gábor · 2010. Nov. 10. (Sze), 20.41
Van djangos stack Windowsra: BitNami
2

Köszönöm.

felyx · 2010. Nov. 10. (Sze), 20.50
Adok neki máris egy próbát. Ha esetleg van hasznos tanácsod kezdéshez azt szívesen venném. Mindenesetre köszönöm a segítséget.
3

cygwin

Poetro · 2010. Nov. 10. (Sze), 21.22
A cygwin-t feltelepítve telepíthetsz fel egyszerűen Python-t, és onnantól kezdve a Django feltelepítése (gondolom) már gyerekjáték.
4

Én is ezt gondoltam, de nem

felyx · 2010. Nov. 10. (Sze), 21.37
Én is ezt gondoltam, de nem az, legalábbis nem olyannak, aki még nem találkozott a dologgal. Ruby meg talán még macerásabb. Elég rendesen elveszi az ember kedvét hogy foglalkozzon vele.
6

Ruby

janoszen · 2010. Nov. 10. (Sze), 22.34
A Ruby még Linux alatt is macerás, Gentooban pl. ~amd64 flaggel van ellátva már egy jó ideje az egész szomszédságával együtt, az pedig jót nem jelent. Gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy a memóriát eszi, mint a bődület (ha meg force-olod a GC-t, akkor lassú lesz). A doksiban láttam olyat, hogy ha segfaultra futsz és értesz a GDB-hez, akkor légyszi keresd már meg, mert mi is ezt vadásszuk egy ideje, de nem találjuk.
5

De hamár

janoszen · 2010. Nov. 10. (Sze), 22.31
Ha egy kicsit combosabb vas van alatta, akkor lehet, hogy érdemes VirtualPC-be földobni egy Ubuntut. Mégis közelebb van a futtató platformhoz, mint a Cygwin és talán nem fog belefutni random bugokba.
7

cygwin alatt

Poetro · 2010. Nov. 10. (Sze), 23.07
$ wget http://www.djangoproject.com/download/1.2.3/tarball/
$ tar xf Django-1.2.3.tar.gz
$ cd Django-1.2.3/
$ python ./setup.py install
$ cd ~
$ mkdir django-project
$ cd django-project/
$ django-admin.py startproject mysite
$ cd mysite/
$ python manage.py runserver
Validating models...
0 errors found

Django version 1.2.3, using settings 'mysite.settings'
Development server is running at http://127.0.0.1:8000/
Quit the server with CONTROL-C.
[10/Nov/2010 15:03:01] "GET / HTTP/1.1" 200 2051
8

Hát nem tudom, ez persze

felyx · 2010. Nov. 10. (Sze), 23.51
Hát nem tudom, ez persze lehet bután hangzik, de lassan feladom, érdekelne, de még ennyi macerát...egyszerűen ennyit azt hiszem nem ér, legalább is nekem. Azért köszönöm mindenkinek a segítséget.
9

install

SamY · 2010. Nov. 11. (Cs), 11.46
Nekem kb 1 ora alatt fent volt - PIL (Python Image Library) kicsit szivatott utana de az mar a modul hibaja 64bites win7-en.
Szoval, amit erdemes:
- innen indulj: How to install Django, Top 10 Resources for Django-Newbies
- Ezzel konnyen telepithetsz modulokat: EasyInstall/SetupTools
- Esetleg, ha mar ugyis hozzaszoktal a XAMPP fele elore configolt es osszeallitott csomagokhoz: Instant Django

XAMPP nem fog kelleni, alapesetben a django maga - default 8080 - porton elindit egy webszervert. Ez annyibol negativ, hogy trukkozni kell kicsit, hogy statikus tartalmat is kiszolgalhass, de alkalmazhatsz apache module-t is - ebben az esetben viszont fejlesztes kozben nehezebb a debug.

Erdemes raszanni szerintem meg par orat, en is PHP-ztam ezelott kozel 10 evig... eg es fold a ketto, foleg ha szereted ha szervezetten/strukturaltan vannak a kodjaid es inkabb hajlasz az OOP fele - lassuk be ez utobbiban a PHP meg mindig nem tul eros;)