ugrás a tartalomhoz

Oldalon eltöltött idő

gtoma · 2010. Május. 25. (K), 12.50
Egy elméleti kérdésem lenne.

Valakinek van ötlete, hogy a google, a piwikstat, s egyéb statos cuccok, hogyan mérik az oldalon eltöltött időt?

Köszi az 5leteket.
 
1

Elméletileg. Mármint

kuka · 2010. Május. 25. (K), 13.12
Elméletileg. Mármint elméletileg állapítják meg az időt. Az elmélet az, hogy ha egy címről érkezett két kérés között eltelt idő kevesebb mint n perc, akkor az adott kérések ugyanahhoz a látogatáshoz tartoznak. Az oldalon eltöltött idő pedig a látogatás első és utolsó kérése közti idő.

Session segítségével lehet finomítani, hogy például egy cég alkalmazottait az azonos cím ellenére ne egyetlen többórás látogatásnak, hanem a valósághoz híven több aprónak tekintse. De az idő számítás elmélete ugyanaz.

Megjegyzem, hogy például az én látogatásaimat így nehéz lemérni. Általában végigvágtatok az oldal tartalomjegyzékén/kategorizált cikklistáján/oldaltérképén és megnyítok minden érdekesnek tűnő lapot egy-egy külön böngészőfülön. Ez úgy egy-két perc. Aztán jön az olvasás. Az úgy egy-két óra, de azt ők már nincs hogy mérjék.
2

onunload esemény+ajax kérés

solkprog · 2010. Május. 25. (K), 16.13
Ha nekiállnék ilyennek akkor én az onunload eseménykor küldenék egy üzenetet a szervernek hogy elhagytam az oldalt. (nyilván figyelve arra hogy ha a nettezőnek több fülön is meg lehet nyitva az oldal)
3

Érdekes

gtoma · 2010. Május. 25. (K), 16.43
Érdekes gondolat. Enyhe közepes vagyok js-ből, és ez az esemény eszembe sem jutott.

Amikor printelem az oldalt, mentem adatbázisba az időpontot, majd mikor távozik, az ajaxal elküldöm a mentett sor id-jét.
4

Valaha probáltam onunloadot

kuka · 2010. Május. 25. (K), 18.57
Valaha probáltam onunloadot kezelni. Ment is szépen amíg nem kezdtem kommunikálni a szerverrel. Véletlenszerű volt, hogy sikerült a kommunkáció vagy sem. Az onbeforeunload eseménnyel viszont remekül műkődött, persze amnnyiben a böngésző támogatta. Végül hagytam a búsba az egész ingatag tákolmányt.

Persze lehet azóta fejlődtek a böngészők ezen a téren is. De én nem alapoznék rá.
5

Ej!

gtoma · 2010. Május. 27. (Cs), 16.38
Hát ez nem jó hír. Azt hiszem 1-2 napon belül lesz időm, és tesztelni fogom ezt. Majd meglátjuk, megírom mi történt. :)

update: Kipróbáltam! Úgy tűnik, rendesen működik!
6

Mi ezt használjuk

fchris82 · 2010. Május. 28. (P), 17.08
Mi használjuk a fenti módszert és tökéletesen működik, ezred másodperc pontossággal, hogy mennyit töltöttek az adott oldalon. Sokkal pontosabb eredményeket szoktunk kapni, néhány oldalnál meglepően más adatok szoktak kijönni, mint GA szerint. Valószínűleg az van a háttérben, hogy pl az AdBlockerek blokkolják a GA szkriptjét is. Mi viszont nem írtunk hozzá olyan csilivili felületet, mint a Google. Tehát használjuk ezt is, azt is. Ha viszont pontos és részletes adatok kellenek, akkor oda saját scriptet írunk.