ugrás a tartalomhoz

Fényképek "védelme"

fchris82 · 2010. Jún. 2. (Sze), 09.50
Van egy cég, ami nagyságrendileg kb 10 000 terméket forgalmaz. Mindegyikről készít leírást és legalább 1 fényképet, az utóbbit Photoshopban előkészítik, "javítják", majd feltöltik az adatbázisba - nem kevés munkával. A probléma az, hogy több konkurencia is jól láthatóan tőlük lopja a szövegeket és a képeket is. Pl helyesírási hibák is megjelentek más oldalakon.

Nyilván neten nehéz védeni bármit is, főleg úgy, hogy a zavaró vízjeleket szeretnénk elkerülni, mert fontosnak tartjuk, hogy a termék nagyban, jól látható legyen a vásárlóknak.

Eddig az alábbi ötleteket szedtem össze:
- Alapból 2 nagy kép készülne: egy jól láthatóan vízjelezett és egy annyira nem láthatóan, hogy erős PS manipulálás után is csak halványan jönne elő, hogy van ott vmi (tehát ha nem tudod, hogy mit kell keresni és hol, észre sem veszed az eredeti képen)
- Referer ellenőrzés
- Logolás IP és session alapján. Ha egy vásárló az 100. terméket nézi, másfél órája, és folyamatosan a "termék keresése" --> "termék oldal" --> "termék keresése" ... köröket futja, akkor valószínűleg nem akar venni semmit, innentől csak az erősen vízjelezett termékképek jelennének meg csak.
- Alapból a HTML-ben egy jól láthatóan vízjelezett képet töltünk be, amit aztán JS-sel lecserélünk egy másik HTML kódra, amiben már a kevésbé vízjelezett kép jelenne meg, maszkolva az egész egy átlátszó gif-fel, hogy a "kép mentése másként", és "a háttérkép megjelenítése" esetén is vmi más jöjjön be.

A fentiekkel együtt az alábbiakat érem el:
- a Google az erősen vízjelezett képeket megtalálja, tudja, hogy ott kép van, indexel rendesen
- a vásárlók nagy, jó minőségű képeket látnak, "vízjel nélkül"
- a JS forrás cserébe bele lehet iktatni apróságokat, pl egy ellenőrző hasht, ami sessionönként és termékenként egyedi, nem pár klikkel lehet letölteni a képet --> az egyszerű embereket kiszűri, DE lassít!
- a print screen-es megoldás esetén is, némi PS manipulálás után lehetne bizonyítani, hogy a képet bizony tőlünk lopták.

Van-e bárkinek még olyan ötlete, amit fel lehetne használni? Vagy vmit kihagyna, mert feleslegesen lassít (pl nem lenne JS csere, hanem az enyhén vízjelezett képet használná csak, és szépen perre menne, ha vki lop?)
 
1

szteganográfia képekben

solkprog · 2010. Jún. 2. (Sze), 10.30
És ha arra a vonalra állnátok rá hogy ha elloptak tőletek egy képet akkor tudjátok bizonyítani hogy az a tiétek?

Szóval egyrészt nyilván a kép attribútumába beleírjátok hogy "xy tulajdona".
Illetve akár azt is meglehetne csinálni hogy a képek pixelibe belekódoltok egy szöveget (vagy csak valami jelsort) amivel tudjátok bizonyítani hogy a tiétek a kép. Szerintem ha trükkösen csináljátok akkor akár még átméretezésnél is benne marad.
Ha meg ellopják akkor mehet az email hogy ne lopjanak tovább mert feljelentitek őket.
2

Jogi út

Joó Ádám · 2010. Jún. 2. (Sze), 14.44
Csak egyet tudok érteni, ezzel nem érdemes technikai úton harcolni, hagyatkozzatok a törvény védelmére.
3

+1

Török Gábor · 2010. Jún. 2. (Sze), 16.33
Először érdemes felvenni a kapcsolatot a jogsértőkkel, a kommunikáció csodákra képes! Ha ez nem segít, akkor lehet jogi útra terelni. Ez nem egy technikai probléma.
4

Megállapodni

Max Logan · 2010. Jún. 2. (Sze), 18.05
Vagy meg lehet velük állapodni, hogy bizonyos összeg fejében használhatják a képeket.

Ki lehet alkudni egy Ft/kép összeget és ez alapján számlázva elszámolni.

Ezzel mindkét fél jól jár.