ugrás a tartalomhoz

Mennyire lehet utasítani a böngészőt, hogy a "kliens nevében" más weblapokat nyisson meg és ott cselekedjen?

alagutaso · 2010. Május. 22. (Szo), 01.43
Sziasztok!

Előre is bocs, mert egy teljesen kezdő tesz fel nagyon konkrét kérdést, szóval lehet, hogy az egész egy gyökérség...

Mennyire lehet utasítani a böngészőt? Például azt szeretném, hogy a weblapom egy olyan szolgáltatást nyújtson, hogy ha beírok egy szót és okézok, akkor új ablakban egy másik - nem saját - weblapot nyit meg, de nem a nyitólapján, hanem olyan állapotban, mintha annak a webalapnak egy bizonyos mezejébe beírtam volna az előbbi szót és submitoltam volna.

Na mondtam én, hogy ebből gáz lesz :)

pl. a weblapomon legyen egy egysoros űrlap, amibe ha beleírok, akkor megnyitja a google keresési találatát az adott szóra. Csakhogy ezt a google konkrétan támogatja és eszközt ad hozzá, akárcsak hasonló társai. (vagy nem?)

Mert mi van ha én olyan webalpokkal szeretném ezt megcsinálni, amik ezt nem engedik. Vagyis nem tiltják, de nincs hozzá külön felkínált eszköz.. vagy ez a feltételezésem eleve hülyeség..
És mi van ha ennél bonyolultabb dolgokat akarok csinálni? Akár több mezős űrlapokat átadni, akár több másik weblapnak (előre programozott sorrendben a megfelelő helyekre, ami működik, amíg azokat a weblapokat meg nem változtatják.)

Serveroldalon egyszerűbbnek képzelem, valahogy úgy, hogy a server lehívja a lapot egy "virtuális böngészőn" (megint gyökérnek érzem magam :)), majd lehívja megint a kitöltött űrlappal, és csak ezt jeleníti meg ténylegesen a felhasználónak. De ez nyílván sebesség meg minden egyéb szempontból is bődületes baromság..

De akkor hogy?

Mennyire lehet utasítani a böngészőt, hogy a "kliens nevében" cselekedjen?
Vagy ehhez már böngészőt kell programozni?

Mert a chrome megcsinálja, elég sok weblappal..

*a végére eszembe jutott, hogy amennyit én tudok az alapján még lehet, hogy erre is való a javascript, de lehet, hogy pont nem*

Előre is köszi, Dávid
 
1

Mi a celod? Mi az a

Ajnasz · 2010. Május. 22. (Szo), 03.28
Mi a celod?

Mi az a problema, amit igy szeretnel megoldani?
4

:)

alagutaso · 2010. Május. 23. (V), 19.46
Kössz ezt is.

Valahol igazad van: Ez programozás nem foci :)
2

Mindent egyszerűen meg lehet

rrd · 2010. Május. 22. (Szo), 05.55
Mindent egyszerűen meg lehet oldani amit írsz.

Ha csinálsz egy ugyanolyan összetételű formot mint ami azon az oldalon van ahová át akarod dobni a usert és actionként ugyanazt az urlt adod meg mint amit ott használ, akkor a te weblapodon kitöltött adatokkal át tudod őt oda dobni. Ha így csinálod akkor nem szükséges, hogy a másik oldal adjon hozzá apit.

Szerver oldalon sem butaság ilyesmit csinálni, ott a curl ami erre szolgál. Végtelenül kifinomult és intelligens eszköz.

Más kérdés hogy biztosan ilyesmire van-e szükséged...
3

Hmmm..

alagutaso · 2010. Május. 23. (V), 19.44
Előszőr is köszi szépen.

Érdekes. Átdobja oda. Emésztem.. :)

Valami olyasmi kényszerképzetem volt, hogy... meg se tudom fogalmazni. Viszont ha ez ilyen egyszerű, akkor..

Simán összedobok egy lapot amin egy szövegmező van és tetszőleges jelölőnégyzet: google, wikipedia, imdb-szereplő, imdb-cím, port-szereplő, port-film, stb..
Okézásra a lap annyi új lapot nyit ahány be volt pipálva, és mindegyiken behozza a megfelelő keresés eredményét.. (más kérdés, hogy ennek létrehozásához előbb föl kell fognom a céllapok forrását, mert meg kell értenem, hogy pl. az imdb milyen néven/formában küldi el önmagának, azt a keresés-típus-szigorítást, hogy csak filmcímre keressen, mert ezt ugye listából választhatom a keresés előtt)

És ezt szabad? Nyílván szabad, de minden esetben? Mert a weblapok zöme a látogatottságból él. Ha én csinálok egy weblapot, ami úgy irányít más weblapokra, hogy kihagyja azok nyitólapját, akkor én látogatottság-kiesést okozok nekik. Tulajdonképpen átveszem a nyitólapjuk szerepét.. Szóval etikus ez?
Erre a második bekezdésre nyílván nem várok univerzális választ, csak véleményt :)
5

Persze, hogy szabad. Más

rrd · 2010. Május. 25. (K), 08.12
Persze, hogy szabad. Más kérdés, hogy ki mennyire fogja díjazni a csomó felugró ablakot. Némi plusz munkával azt is meg lehet oldani, hogy a keresések a háttérben ajaxszal fussanak és a te lapodon jelenjenek meg az eredmények is. Bár ez apik nélkül azért lassú lehet összetett lehet
6

Én díjaznám :)

alagutaso · 2010. Május. 25. (K), 21.05
.. de nagyon is díjaznám :)

Köszi.

Az ajax-os megoldásról mondanál még valamit? Talán csak annyit, hogy az az én serveremet terhelné? A háttérmunka az én serveremen zajlana gondolom..
7

Persze alap esetben a te

rrd · 2010. Május. 30. (V), 18.19
Persze alap esetben a te szerveredre irányulnak az ajax hívások.
8

háát..

szabo.b.gabor · 2010. Május. 31. (H), 09.50
végülis az ajax-os kérés sem különbözik semmiben sem más http kérésektől, ott is lehet post-olni, get paramétereket állítani.. úgyhogy elméletileg akár pusztán javascript-tel is megoldhatónak tűnik a dolog :)

persze nem árt hozzá egy js keretrendszer pl jQuery.
9

Cross domain

Cowboy Coder · 2010. Május. 31. (H), 12.12
Más tartomány felé nem tudsz indítani AJAX kérést, ha az ott lakó webhely nem támogaja ezt valamilyen formában. Ennek hiányában szükség van pl. egy szerveroldali proxy megoldásra.
10

Köszönöm

alagutaso · 2010. Jún. 1. (K), 21.04
Kössz Srácok!



Feltennék egy másik kérdést is, ami szintén a böngésző képességeihez csatlakozik..

Lehet e weblapon windows sajátgép szerű alkalmazást csinálni?
Azaz meg lehet-e oldani hogy a weblap a kliens böngészőjén keresztül hozzáférhessen a kliens gépén lévő fájlokhoz? (persze a kliens engedélyével..) Fájlokat áthelyezni, átnevezni, stb..

Persze nem a weblap csinálná önkényesen hanem a kliens kezelné a saját fájljait a weblapon.. Mintha csinálnék egy új total commandert, de nem asztali alkalmazásként, hanem webes alkalmazásként. Meg lehet ezt csinálni?
11

Signed Script

Poetro · 2010. Jún. 1. (K), 22.47
Mozilla alapú böngészők esetén van lehetőség Signed Script létrehozására. A korlátozásokról, illetve, hogy a felhasználó mit és hogyan tud engedélyezni, olvass utána a fenti linken.

Hasonlóan van lehetőség ActiveX segítségével Internet Explorer alatt hozzáférni bizonyos dolgokhoz, erre keress rá a Microsoft oldalán.
12

Köszönöm

alagutaso · 2010. Jún. 3. (Cs), 21.05
Nagyon nagy arcok vagytok, hogy mindenre jön válasz...

Köszi