ugrás a tartalomhoz

A számlaképességről

marosics · 2010. Ápr. 29. (Cs), 19.31
Sziasztok!

Egy olyan kérdéskört szeretnék feszegetni, amivel szerintem mindenki először szembesül, amikor szabadúszó designerként, vagy akár programozóként megtalálja az első komoly ügyfelét - a számlaképesség. Én már évek óta építgetek oldalakat hobbiból, főleg ismerősöknek, de nemrég arra az elhatározásra jutottam, hogy tisztességesen, kenyérkereső foglalkozásként szeretném űzni ezt a szakmát, egyelőre freelancerként, hogy egy igazán ütős portfoliót tudjak prezentálni a későbbiekben álláskeresésnél.

Annak kapcsán szeretnék tanácsot kérni a tapasztaltabbaktól, hogy hogyan érdemes belevágni ebbe az egészbe, ami az adminisztrációt illeti. Az egyéni vállalkozói igazolványról azt sikerült összeszednem idáig, hogy a havi járulékok és egyéb terhek miatt csak akkor érdemes kiváltani, ha a bevétel viszonylag biztos és rendszeres. Ez nálam egyelőre nem áll fenn, ezért tanácstalan vagyok. Feketén nem szeretném tovább csinálni, és így hirtelen nem is tudok olyan ismerősről, aki konkrét segítséget tudna ebben nyújtani.

Bárminemű ötletet, jótanácsot örömmel fogadok!

Előre is köszönöm,
Csabi
 
1

Állásod van?

Nagy Gusztáv · 2010. Ápr. 29. (Cs), 20.46
Ha bármilyen, heti legalább 36 órás állásod van, akkor a járulékterheket megoldják neked, így elég veszélytelenül tudnál "másodállásként" vállalkozni. Szerintem ezt célszerű kipróbálni, csak egy jó könyvelő kell hozzá.
2

-

marosics · 2010. Ápr. 29. (Cs), 22.08
Igazság szerint egy hete léptem ki a munkahelyemről, ahol 4 órás minimálbérre voltam bejelentve, ezért is lenne viszonylag sürgős valami jövedelemhez jutni legálisan, meg aztán a TB és a magánnyugdíjpénztár sem sokadlagos dolgok.
3

Nyugdíj és egyebek

Max Logan · 2010. Ápr. 29. (Cs), 22.59
A korábbi munkaviszonytól függően akár munkanélküli támogatásra is jogosult vagy. Azonnal érdemes meglépni, bejelentkezni munkanélkülire. Ha ki tudod focizni, hogy olyan típusú állást keresel, ami a környéken nem nagyon akad (felénk pl. programozót nem igen keresnek), akkor a megadott ideig kapod a támogatást.

Ha megvan a 3 hónapod munkanélkülin, akkor lehet pályázni vállalkozóvá válási segélyre. Ez azt jelenti, hogy fél évig utalja neked a munkaügy a minimálbért (pályázni kell, kell egy korrekt, de egyszerű 1 éves pénzügyi kalkuláció; biztosan megkapod, nem kekeckednek). Ebből fél évig megvan a járulékfizetés, valamint a könyvelő. Így már 9 hónapod előre fixálva van. Ha közben jó munkákat tudsz csinálni, akkor fél évig no para, és ha ésszel teszed el a pénzt, akkor fél év múlva már nem lesz gondod.

De ha bevállalós vagy, akkor lehet felvenni hitelt is a munkaügyön. Nem tudom, hogy most milyenek a feltételek, de két éve mondjuk lakásfedezettel akár 3 millához is hozzá lehetett jutni, 12 hónapos fizetési halasztással (ha jól emlékszem). Ez meg nem rossz ajánlat, ha komolyan gondolod a vállalkozósdit.

Azt azért érdemes leszögezni, hogy vállakozónak lenni életforma. Sok előnnyel jár, de áldozatokat kell hozni. És nem hónapokban, hanem években kell gondolkodni. Ha komolyan nekiindulsz a vállakozásnak, akkor számolj úgy, hogy 4-5 évig nem veszel ki jelentősebb összegeket, csak egy korrekt bért. A többit szigorúan fejlesztésre kell költeni, valamint képezni egy megfelelő mértékű forgótőkét, hogy ha kell, akkor lehessen lépni. Ha megvan már 2 éves a vállalkozás, akkor lehet gondolkodni pályázatokban is (pl. EU eszközfejlesztés, stb.).

Neked kell mérlegelni. Ha később vissza akarsz menni főállásba, akkor nem biztos, hogy érdemes belekezdened a kényszervállalkozásba. Inkább keres munkát távolabb, vagy keress meg korrekt partnereket főállású távmunka kérdéskörben.

Alternatívaként ott van még az alkalmi munkavállalói kiskönyv.

Ami pedig a TB-t illeti: amíg munkanélkülin vagy, addig megoldott.
4

-

marosics · 2010. Ápr. 29. (Cs), 23.18
Köszönöm a részletes választ mindkettőtöknek! A vállalkozósdit sajnos nem tudom évekre előrevetíteni, mert sem kezdőtőkében, sem ügyfélkörben nem állok úgy, hogy ez jelen pillanatban okos döntés legyen. Hatalmas előrelépés lenne, ha nem kéne visszautasítanom egyetlen megkeresést sem amiatt, hogy nem tudok számlát adni - ilyen mostanában nem egy, és nem kettő történt. A munkanélküli segélyre gondoltam magamtól is alapból, de arról meg olyanokat hallottam, hogy több hónapra is elhúzódhat, mire egyáltalán nyilvántartásba veszik az embert, ráadásul sokszor kell bejárkálni a központba, és simán csinálhatnak olyat, hogy vagy elvállalod az általuk kijelölt melót, vagy nem fizetnek tovább. (Valami utolsó gagyi programozó állást biztos kibogarásznak előbb-utóbb a listából, és ráfogják, hogy neked az nem is lenne rossz...)
5

Munkaügy

Max Logan · 2010. Ápr. 29. (Cs), 23.34
Hát nem tudom, nálunk két éve simán ment a dolog nekem. Még ilyen csoportgyülésre is kellett menni egy-két hónap után, hogy milyen módon kell megjelenni interjún, stb. Az igaz, hogy ha van olyan munka, amit be tudsz tölteni, akkor ha nem vállalod, nem jár támoagtás. Ez régen is így volt és jogos is. Mert a munkaügy feladata, hogy minél hamarabb visszavezessen a munkaerőpiacra. És ha el tudsz látni egy munkát, akkor a részükről vége van a történetnek.

Egyébként még olyat tudok elképzelni, hogy ha van a közelben vállalkozó ismerős, akkor ő felveszi a grafikai tevékenységet, vagy valamilyen címen számláz, majd neked az alkalmi munkavállalói alapján fizeti ki a lóvét. Hogy ez költségek tekintetében mennyire kifizetődő (neked), azt egy könyvelővel kellene egyeztetni. Így közvetve tudnál számlázni.

Bár az is igaz, hogy az alkalmival nem leszel TB támogatott.
6

TB

marosics · 2010. Ápr. 30. (P), 09.32
A TB igazából befizethető mindentől függetlenül is, asszem 4900 forint havonta, és a helyi APEH intézi valami pároldalas nyomtatványon. Az ismerősöket természetesen felkutattam már, de igazából informatikai területen nem találtam olyat, akitől hitelesnek tűnne a grafikai tevékenység egy esetleges ellenőrzésnél. Megpróbálok a jövő héttől felkeresni olyan kisebb design irodákat, akik bizonyos százalékért alkalmaznának bedolgozóként, hogy rajtuk keresztül tudjak számlázni. Aztán ki tudja, még a végén az egyiknél ott is maradok, kölcsönös szimpátia esetén. :)
7

nappalis diákjogviszony

shamanix · 2010. Május. 21. (P), 10.32
is olyan mintha lenne egy főállásod, tehat csak a bevételeid után kell fizetned járulékokat, nincs havi fix adózás, már ha vállalkozó vagy, pontosabban emiatt félállású egyéni vállalkozo vagy,