ugrás a tartalomhoz

hogy kezdjek bele bonyolultabb website-ba?

eashlon · 2009. Már. 11. (Sze), 21.25
Kicsit láma kérdés jön, pirongassatok meg bátran.
Elég jól bánok xhtml,css,js el, egyszerübb párlapos oldalakat, dizájnokat "szinte rutinból" megoldom, de most elérkeztem ahhoz a feladathoz, amihez már nagyon kicsi vagyok:

Adott egy "cég" ami 6 fő profillal foglalkozik, amik erősen elkülönülnek, de egy témakört alkotnak. Minden profilhoz tartozna 6-8 aloldal. Tehát összesen kb 50 oldalról lenne szó.
A tervezet egy 2 hasábos elrendezés, ahol a fejlécben lenne egy vízszintes 2 szintű állandóan látható menü, baloldalra kerülne keresőmező, login, egy naptár, hírek blokk.
Az oldalnak mindenképp kell majd komoly backend háttér: védett tartalamak, fórum, űrlap küldés mailban, a naptárba felhasználók raknak eseményeket, meg ilyen nyalánkságok.

Felmerültek bennem olyan kérdések, hogyan lehet ezt jól megoldani?
Ti hogy állnátok neki? Ven-e értelme nekiállni egy kaptafára legyártani az oldalakat? Ahogy eddig látom a körítés az végig statikus és egyszerű, de pl a napár amit php húz ki sqlből az már bajosabb. Minden oldalba rakjam bele a php kódot, így minden oldalnál újragenerálja, vagy van olyan megoldás, h csak 1szer kelljen lehívni?

Esetleg tudtok nekem valami jó célirányt mutatni dinamikus tartalomszervezésre? guglit hogy nyagassam, h vmi általános leírást találjak?
Tudom egyszerűbb lenne kiadni megbízásba, de szeretek tanulni, szeretnék részt venni benne, ezért érdekelne nagyon a véleményetek, hogy legalább tudjam merre, és milyen mélységű tudással rendelkező(ke)t keressek magam mellé/fölé.
Hát ilyesmik lennének, és előre is köszönöm a törődést :)
 
1

Elég nagy a témakör...

s_volenszki · 2009. Már. 11. (Sze), 22.19
Én biztos nem készítenék statikus tartalmat, azonban nekem van eszközöm dinamikus tartalom kiszolgálására, így könnyen foglalok álláspontot a dinamikus tartalomkiszolgálás mellett.

Ha a cégnél dolgozol és munkaköröd lesz a weboldal karbantartása, akkor nem indokolt a dinamikusság, hiszen egy akármilyen ingyenes project-et kezelő szerkesztőben korlátlan oldalszámig építkezhetsz, a menü rendszert meg elég egyszer elkészíteni és include-olni. A többit meg ftp-vel megoldod.

Ha azonban te csak elkészíted és átadod a rendszert fontos mérlegelni a megrendelő célját az internetes megjelenéssel. Bizonyára nem örülnél neki, ha az elkészülés után még hónapokkal, évekkel később is cserélgetni kellene a tartalmat azzal az apropóval, hogy egyszer már jól megfizették az árát.

Ha tanulni akarsz keress könyvet arról, hogyan kell dinamikus tartalmat kiszolgálni mondjuk php+mysql alapokon (http://szoftver.hwsw.hu/index.php?main_page=product_info&products_id=186), javaslom már a kezdetek kezdetén válassz tervezési mintát (http://weblabor.hu/forumok/temak/20104) és ha már ezeken túl vagy, egy kicsit minden világosabbá válik.
2

Tervezés és aztán drupallal megoldani :)

zila · 2009. Már. 12. (Cs), 12.02
Első körben fel kell mérni az igényeket _pontosan_, ezután lehet nekilátni kicsit átgondolni a dolgokat, rajzolgatni, terezni. Én például fognék egy drupal-t és abban csinálnám meg :) 50 oldal egyáltalán nem sok. Drupal-hoz elég sok modul van, jó a dokumentációja, ha valami nincs hozzá, akkor elég hamar fejleszthetsz hozzá saját modult. Ahogy elnézem az igénylistádat, nem is kell saját modul, mindent meg tudsz benne oldani. Persze írhatod nulláról, csak éppen sokkal többet fogsz vele dolgozni, az ügyfelednek se feltétlenül jó az egyedi megoldás, mert ha elüt a villamos nehezebben talál rá fejlesztőt.
3

Hát igen...

s_volenszki · 2009. Már. 12. (Cs), 14.41
...a villamossal nincs mit kezdeni, szerencsére nálunk meglehetősen kevés van! :)
4

Neszenekem...

eashlon · 2009. Már. 12. (Cs), 17.10
Hát mostanában folyamatosan sinen vagyok. Na nem úgy mint JA :)
Vonat, villamos (gyak az országban az összes), de tudom, h ő az erősebb.
És igen sajnos nagyon kevés van :(

[on]
ahogy kinéz az elkövetkező néhány évben én fogok az oldallal foglalkozni. Az igények egészen pontosan megvannak: induláshoz. De mint tudjuk ez mindig bővül, ahogy haladunk...
tippeket köszönöm, drupal-t, cms témakört alaposan átnézem, ezzel asszem elleszek néhány napot.
[/on]

Nah irány Debrecen, ott szép kékek a villamosok:)