ugrás a tartalomhoz

Ékezetes domain

Max Logan · 2009. Jan. 14. (Sze), 12.50
Ha van egy domain, aminek lehet ékezetes párját is regisztrálni, akkor érdemes-e? Ha igen, akkor hogyan célszerű felhasználni? 301-es redirect és kész?

Véleményeket, ötleteket várnék az ékezetes domain kérdéskörét illetően, a gyakorlati felhasználást figyelembe véve.
 
1

serveralias

Chupacabra · 2009. Jan. 15. (Cs), 21.41
Apache-ban ilyesmire van a serveralias.

A véleményem pedig hogy az ékezetes domainek bevezetése merénylet az információs társadalom ellen, felesleges flancolás felesleges szívással, bármiféle haszon nélkül.

Az átlagjuzer bármilyen furcsa, a googleba írja be hogy www.index.hu, aki kicsit is értelmesebb ékezet nélkül próbálkozik, a legelszántabbak max egyszer kipróbálják, hogy milyen faja, a magyarország.hu működik, aztán elfelejtik az egészet. Szerintem :)
2

Magam is így vagyok a dologgal ...

Max Logan · 2009. Jan. 15. (Cs), 22.02
... hogy nem igazán látom értelmét. Már csak azért sem, amiért az "egy oldal, több domain" nem igazán egészséges.
3

Én fordítva látom

zila · 2009. Jan. 16. (P), 14.35
Szerintem az a merénylet és mélységes szégyen, hogy az ékezetes (vagy éppen cirill/arab/héber/kanji/kínai/szankszkrit/stb) karakterek még mindig informatikai problémákat okoznak.
4

részben egyetértek.

solkprog · 2009. Jan. 16. (P), 15.36
Egy kínai had írja be kedvenc weboldal címét kínai ábécé betűivel. Hisz neki problémás lehet maga az angol ábécé is. Viszont a probléma ott jelentkezik ha egy kínai mondjuk külföldről szeretné megnézni a kedvenc oldalát, természetesen egy angol kiosztású billentyűzettel. Szerintem csak úgy tudja megtenni ha talál egy olyan linket ami arra az oldalra mutat. (persze lehet mondani hogy használja "kínai google"-t de oda is kínai bill. kell) De javítsatok ki ha tévednék. (Nem tudom mennyire megoldott nekik a váltás az angol és a kínai ábécé között)
Valószínűleg mindig ez a jobb eset mintha állandóan az angol ábécé-és oldalcímeket kéne írogatniuk.

De egy Magyarországon mi értelme van az ékezetes címeknek? Nincs véletlenül valakinek statisztikája arról hogy mennyire használják az emberek?
üdv,
Balázs
5

Klasszikus

zila · 2009. Jan. 16. (P), 16.36
Ugye van ez kis klasszikus:
fokabel.hu
Ez lehet főkábel és fókabél is, ami ugye nem mindegy :)

Ha nem lenne problémás az ékezetes domain akkor használnák is azt, ebben biztos vagyok. Nyilván célszerű lefoglalni ékezet nélkül is, pont az általad vázolt használati-eset miatt, nomeg a megszokás miatt is...

Őszintén szólva fogalmam sincs hogyan néz ki egy kínai billentyűzet, de most megnéztem...
Elvileg ha tud vakon gépelni valaki egy kínai kiosztáson, akkor angol feliratú billentyűzeten is elbodogul, feltéve ha megfelelő kínai beviteli mód fent van a gépen. Ha nincs fenn akkor marad a baidu, google, vagy a del.icio.us kínai megfelelője... esetleg valami fonetikus-natív átíró program?
6

a példa jó, de ettől megállná a helyét egy..

solkprog · 2009. Jan. 16. (P), 19.54
A példád jó. De szerintem ettől függetlenül még offline világban is megállná a helyét egy hirdetésen a fokabel.hu is, feltéve ha nagybetűkkel lenne közölve felette/alatta hogy mit is akar (főkábel/fókabél).
És arról se kell elfeledkezni hogy kevés oldalnak tanuljuk meg a címét, hogy azt beírva jussunk el az oldalra. (én durván 10 számoltam most össze, aminek tudom a címét)

A saját tippem szerint a nettezők jó ha 1% tudd vakon gépelni...
A kínai keresőkbe se lehet angol kiosztású billentyűzettel kínai szöveget beírni. És így meg ugyanúgy nehéz megtalálni a saját kínai url-es oldalát.

Szerintem is nagyon jó dolog hogy az informatika is kezd nemzetközivé válni, mert tényleg szégyen ami volt/van. De a magyar webcímek esetében engem még nem győzött meg. Kína esetében viszont tök jónak tartom, hogy nem feltétlen kell szenvedjenek az idegen nyelv krikszkrakszaival [angol ábécével].

üdv,
Balázs
7

Bonyolítjuk csak a saját életünk

Chupacabra · 2009. Jan. 17. (Szo), 00.04
Hát kínai fejjel nem tudok gondolkozni de az informatika (és a rock) nyelve az angol. Mint doktoréknál a latin. Tudom, tudom, hogy az ékezetes urleket egyelőre nem csak szakértők írják be, de a trendek afelé haladnak (lásd ff awesomebar) hogy bármit írhass a böngésző url sorába, így jelentőségük egyre inkább csökken. Ha meg úgyis erre tartunk, mért nehezítsük a saját életünk? Végre lehetne a globalizációnak számomra kedvező hatása a bigmacen kívül. Ja és mellesleg a cseles domainekhez nem kell ékezetes betű: http://www.penisland.net.
9

nem informatikáról van szó

zila · 2009. Jan. 19. (H), 14.15
Itt régen nem informatikáról van ám szó. Persze a programozók, rendszergazdák, stb-k beszéljenek angolul, hiszen a szakma nyelve az angol, ez tény. De ez egyszeri emberek pont tesznek magasról az informatikára. Ők híreket akarnak olvasni, videót akarnak nézni, zenét akarnak hallgatni, kommunikálni akarnak egymással. Szép is lenne, ha betegnek latinul kéne tudnia, hogy elmondja egy orvosnak a problémáját :)
8

Nem értek egyet

fchris82 · 2009. Jan. 17. (Szo), 01.52
Nem a karakterek okoznak problémát, hanem a következetlen vagy rosszul fejlesztő emberek. UTF-8 mindenre és kész. Erre még nálunk is sok ember windows 1250-et vagy mi a fenét használ, mert azt se tudja, hogy mi az karakterkódolás.

Egyébként 2 hete volt itt egy kínai barátunk, hogy a szülei gépét nézzük már meg legyünk szívesek. Kínai XP tök jó :D Én meg megkérdeztem, hogy mégis hogyan írnak kínai jelekkel, ha a billentyűzeten angol betűk vannak :? Aztán megmutatta Word-ben. Angol karakterekkel gépeli be a szót, és megjelenik a kínai karakter. Nagyon jópofa :) Tehát ők eleve angol betűkkel írnak.

Persze ez az angol betűs domain nem "szép", de így terjedt el. A web lényege, hogy bárhonnan elérhető. Most képzelj magad elé egy billentyűzetet amin a teljes UTF-8 karakterkészlet elérhető és még használható is! Megvan? Most képzeld el ugyanezt mobilon ... Az angol betűk minden billentyűzeten rajta vannak, ez egy közös alap, erre lehet építeni.

Jópofa az ékezetes domain, de ciprusi nyaralásod során próbáld meg behívni a főtáv.hu-t egy internetkávézóból.

Mindenki írjon a saját nyelvén, de a címzésnél maradjunk csak az angol betűknél. Az ékezetes pedig legyen opcionális, de semmiképpen sem kizárólagos!
10

Fejlesztők

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 15.25
Jól kezdtél neki, aztán mégis rossz következtetésre jutsz: itt tényleg kizárólag a fejlesztők fejében van a baj.
Ahogy mondod: a szakma tele van dilettánsokkal, akiknek fogalmuk sincs róla, mi az a Unicode, ha pedig van is, akkor a legtöbben magasan tesznek rá.
Ennek oka az is, hogy máig nincs meg a megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy a világ bármely részén akadálytalanul bevihessem az én karaktereimet: egy jól kivitelezett karaktertáblával pl. semmilyen gondot nem okozna, hogy Cipruson is bevigyem azt a két ékezetes magyar betűt az címsávba.
11

Billentyűzet...

fchris82 · 2009. Már. 7. (Szo), 20.42
Én még mindig nem látom magam előtt azt a billentyűzetet, ami ezt lehetővé tenné neked! Majd ha kis monitorok lesznek a gombok helyén, vagy érintőképernyő lesz a billentyűzet is, akkor majd esetleg lehet erről szó, mert 3 katt átállítani kínaira, vagy éppen cirill betűsre. De addig :? Hogyan helyezed el a cirill, a latin, meg a többi betűt? 1 mm-es betűmérettel rányomtatsz mindent 6 féle színnel? Vagy feltételezed, hogy mindenki vakon tud gépelni, mindegy mi van a billentyűzetre írva?

Egyszerűen ma még nincs meg az az elterjedt szövegbeviteli eszköz, ami lehetővé tenné az elképzelést.
12

Olvasd újra

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 21.28
Olvasd el újra, mit írtam: ha minden operációs rendszeren alaptartozék volna egy jól használható karaktertábla, „virtuális billentyűzet”, akkor nem jelentene gondot bevinni azt a néhány karaktert, ami a domainnévhez kell.
13

Na neee... :)

fchris82 · 2009. Már. 7. (Szo), 22.51
Most komolyan gondolod, hogy egérrel fogsz netezni :? Sztem 10-ből 10 ember elküldene melegebb éghajlatra, hogy a frászért nem érhető el a céged honlapja csak angol karakterekkel.

Vannak kivételek, ahol nem kéne erőltetni (csak) az ékezetes dolgokat, ilyen a domain név. Jelenleg. Minden más helyen persze használjanak UTF-8-at, cirill és kínai karaktereket. Címzésnél ne.
14

Olvasás

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 23.06
Nem, nem azt mondtam. Azt mondtam, hogy egy domainnevet minden további nélkül be lehet írni egérrel; főleg, ha pl. magyar vagy és csak egy-két ékezetes betűt kell; főleg ha Cipruson akarsz netezni.
15

oké...

fchris82 · 2009. Már. 8. (V), 00.22
Annyira nem mondunk mást. Elméletileg igazad van, de gyakorlatilag nem túl felhasználóbarát az elképzelésed. Ennyi :) De elméletben nem mondasz hülyeséget.
16

IE 6

attlad · 2009. Már. 13. (P), 14.17
Viszont ha átirányítasz, akkor ne az ékezetesre, mert IE 6 nem kezeli az IDN-eket csak ha letöltesz hozzá egy (ingyenes) plugint.