ugrás a tartalomhoz

Mire jó a web?

foxmulder · 2009. Feb. 20. (P), 03.19
A kérdés merőben filozofikus.

Ahogy mondani szokás, a XXI. században analfabéta, aki nem képes minimális szinten kezelni a számítógépet, azaz nem tud fogadni/küldeni e-mailt, nem tud "rákeresni" valamire a Google-ban. Tegyük fel, hogy ezen túlvagyunk.
Rendben.
De többek lettünk ettől? Boldogabbá tett minket ez a "web" dolog?
Mennyiben más ez, mint az eddig megszokott dolgok? Eddig is leveleztünk, írtunk és olvastunk könyveket, építettünk kapcsolatokat, vásároltunk ezt-azt, hallgattunk és írtunk zenét, pókereztünk, szexeltünk, adóbevallottunk, de most megtanultuk mindezt elektronikus formában intézni. Mindez eddig is létezett, csak a forma volt nyögvenyelősebb, lassabb.
Rendben. És?
Mi változott lényegében?
Mi változott azon túl, hogy mindennek (vagy legalábbis egy csomó dolognak) létrehoztuk az elektronikus változatát?
Miért érzem úgy, hogy nem használjuk ki a web lényegében rejlő legfőbb lehetőséget, azt, hogy összeköt minket? Azért, mert nem vagyunk elég nyitottak? Vagy nem beszélünk elég idegen nyelvet?
Amit hiányolok, az az, hogy van itt egy lehetőség, amit nem használunk ki eléggé, nem aknázzuk ki a lényegében rejlő lehetőségeket, csak interpretálunk általa már eddig is létező dolgokat. Vagy nem is ismertük még fel, hogy milyen lehetőségeket rejt ez az egész?
Mi a lényegi újdonság ebben az egész "web" dologban? Úgy érzem, az, hogy összekapcsol minket és ezáltal megváltoztathatná mindazt, amit a társadalomról, a kommunikációrol eddig hittünk, illetve tudni véltünk. Globalizáció alulnézetben. Valami igazán lényeges szaglik ebben az egészben, de ez a "lényeges" még nem került a felszínre, egyelőre (úgy tűnik) csak szaporítjuk a szót, szemetelünk, ostobaságokat fecsegünk és régi elképzeléseket öntünk új fornmába több tonna szén-dioxid kibocsátást generálva, igazából feleslegesen.
Mennyiben képes ez az új forma boldogabbá tenni minket?
 
1

mire jó ez a téma?

gex · 2009. Feb. 20. (P), 03.25
a web nem a cél, csak egy eszköz. mit vársz tőle? mitől kéne hogy boldogabb legyél tőle?
2

Ha csak újabb eszköz...

foxmulder · 2009. Feb. 20. (P), 03.47
... akkor nem ér semmit (papírzacskó helyett neylon). Hoz(ott)-e minőségi változást, vagy csak mennyiségit? Mi más értelme volna új dolgoknak, mint az, hogy én (mindenki) boldogabb legyek (legyen) tőle? Különben sz*t sem ér az egész (bocs).
3

Eszköz?

foxmulder · 2009. Feb. 20. (P), 03.56
mit vársz tőle?

Azt, hogy legyen értelme.
mitől kéne hogy boldogabb legyél tőle?

Mert bármit csak ezért van értelme csinálni.
4

Jajaj

zila · 2009. Feb. 20. (P), 10.26
Mi értelme egy betonútnak? Az rendben, hogy gyorsabban lehet rajta mozogni, meg nem akadsz el rajta ha vizes lesz szemben a földúttal, de ezen kívül mi értelme van? :)

Hát kb. erre jó a web. Gyorsabban intézhetsz el rajta igen sok dolgot. Ezáltal több időd marad azokra a dolgokra, amiktől boldogabb leszel. Én például igen boldogtalan lennék, ha órákat kéne sorban álnom egy apeh hivatalban vagy a postán csak azért, hogy beadhassam az adóbevallásomat. Úton lenni élet, megérkezni halál (c) Hobo

Ja és a webet nem csinálni kell hanem használni. Persze mi itt a weblaboron csináljuk is, de többynire nem önmagáért, hanem azért, hogy emberek használják a kezünk alól kikerülő szolgáltatásokat/alkalmazásokat/oldalakat... Ha a munka (a web "csinálása") nem okoz neked örömet, nem szereted csinálni akkor ne csináld, keress olyan elfoglaltásot amiben örömödet leleld.
5

Kicsit filózzunk

zila · 2009. Feb. 20. (P), 10.39
Másik aspektusa a dolognak, hogy szvsz az emberiség semmit nem változott lényegében az evolúciója során. Persze feltaláltunk egy csomó dolog, tovább élünk, kényelem, tudás bőségesen van. Az alap motivációk azonban mit sem változtak: nőkért, kajáért, javakért ölünk, háborúzunk ugyanúgy mint ezer vagy húszezer éve. Úgyanúgy mint bármelyik fejlett élőlény, talán még azoknál is jobban... A többi vívmány (tudomány, filozófia, költészet, stb.) csak körítés.

Ezért a webtől várni, hogy valami lényegi változást hozzon, botorság. Sosem fogunk lényegileg megváltozni. Bár ilyet nem szabad mondani, mert 640K sem lett elég mindenkinek :) Szóval nem tudom mitől változnánk lényegileg, majd ha energiából álló csillaglények leszünk talán, esetleg. De nem vagyok meggyőződve erről, hiszen akkor is lesznek majd többre vágyó entitások, akik fényesebb, nagyobb galaxisokban akarnak majd élni, és akik ezért mindent megtesznek ami hatalmukban áll... :) Ez szerintem így van jól. Ha valaki elégedett mindenével, akinek nem kell küzdeni semmivel, aki nem vágyik már semmire az már nincs úton, az megérkezett. Akár meg is halhat. Nincs különbség az állapotukban.
7

Tetszik :)

s_volenszki · 2009. Feb. 20. (P), 10.53
Nagyon jó, ugyan is ha belegondolsz, az a nagyszerű bennünk ember lényekben, hogy nincs korlátja annak, mit találsz ki, de bármilyen tudományos vagy filozófiai előrelépést tesz az emberiség, abban a pillanatban akad valaki, aki a saját javának akarja azt...

Azt gondolom, hogy minden amit feltalálunk, az új perspektívákat nyit abban, hogy miket találhatunk még fel! Gondolj bele! Ha nem találják ki az internetet, az ezt a topicot olvasók 99% munkanélküli lenne és nem lenne például online donor-acceptor nyílvántartás...

Én örök küzdő vagyok, sokan tartanak ezért gyagyásnak, de én még akkor is küzdenék, ha lottó ötösöm lenne...csak sokkal hatékonyabban! :)
9

Csak másból élnénk

zila · 2009. Feb. 20. (P), 12.20
minden amit feltalálunk, az új perspektívákat nyit abban, hogy miket találhatunk még fel

Nyilván, de ezeket nevezem én sallangnak. Nem látok _lényegi_ különbséget a mammut-lábszárcsonttal felfegyverkezett horda és egy páncélos-hadosztály között. Mindkét csoport gyilkolni akar valamilyen cél elérése érdekében, persze a hatékonyság más, az eszközök mások, de a motiváció ugyanaz: megszerezni valamit ami máshogy nem lehet a miénk. No meg a PR: ki kell írtani a szomszéd törzset mert kevés az élelem vs. demokráciát teremtünk a harckocsikkal :)

Ha nem találják ki az internetet, az ezt a topicot olvasók 99% munkanélküli lenne

Nem feltétlenül, éppencsak mással foglalkoznánk :)
10

internet, mobil, kerék

gex · 2009. Feb. 20. (P), 12.34
Ha nem találják ki az internetet, az ezt a topicot olvasók 99% munkanélküli lenne és nem lenne például online donor-acceptor nyílvántartás...
egyetértek zilával, nekem például biztos lenne munkám. talán jobb is lenne ha nem egész nap a gép előtt ülnék.

és igen nem lenne online nyilvántartás, de valamilyen nyilvántartás biztosan lenne. nem lennének blogok, de ettől még lehetne újságot írni. nem lennének fórumok, de bárki csinálhatna vitaklubot. ezt leginkább a mobiltelefonhoz tudnám hasonlítani. el tudod most képzelni az életed mobil nélkül? nem? pedig volt idő amikor azt se tudtad mi az. és mégis működött a világ. ugyanígy van ez a lézerrel, kerékkel, stb...
11

Nem vitatom

s_volenszki · 2009. Feb. 20. (P), 13.15
Srácok, én ezt nem vitatom! Bizonyára mindenkinek lenne munkája és valószínűleg 32 évesen még nem lenne égető kérdés a szemünk egészsége! Én is tudnék mihez kezdeni számítógép nélkül...

Miért azonosítjátok (zila) a fejlődést, a tulajdonlásért folytatott harc fejlődésével? Mindig is voltak, mindig is lesznek "másból élők", ahogyan az egész világnak egy nagy közösségnek kellene lennie (az emberek közösségének), ahol mások és a saját tapasztalati tudásunk a fejlődés záloga!

Ha nem nevezzük nevén a gravitációt, akkor boldogabbak lennénk, hogy nem tudjuk mi is az, holott együtt élünk vele? És most, hogy kimondták, mi is az, most már minden iskolás diák "másból élő"? Igen, a közösség célja az, hogy a közösségen belüli egyedek a tapasztalataik alapján megszerzett tudást a közösség számára felajánlják, mert az a tudás katalizátorként (szinergia hatás) hat a közösségre! A baj csak az, hogy vannak olyan etikátlan közösségek, akik más közösségektől úgy akarják megszerezni a tapasztalati tudást, hogy ők nem akarnak megtapasztalni, sőt, az a közösség, amelyiktől megszerzi a tudást nem katalizálódik!

Az internetre ugyan ez jellemző. Vannak közösségek és szabályok (GNU), amelyek katalizálják a közösségeket. A nyílt forráskód sem azért jó, mert láthatod mit írtak bele, hanem azért jó, mert ha az téged katalizál és írsz belőle jobbat az eredeti felhasználásával, akkor az az egész nyílt forráskód közösség előnyeit szolgálja. Azért mert vannak olyanok, akik nyílt forrásból élnek (ők azok akik másból élnek) attól még a nyílt forrást nem kell megtagadni és elfogadni az életet nélküle!

Számomra az örök fejlődés és a találjunk ki mindig új dolgokat nem azt jelenti, hogy tudom modernebb eszközökkel elvenni a közösség tapasztalati tudását, hanem azt, hogy a környezetemben található dolgok, anyagok hogyan alakíthatók valamilyen fantasztikusan új és előnyös dologgá. Ezek a feltalálások óhatatlanul is vonzzák majd azokat, akik birtokolni akarják.

Hiszem azt, hogy a fejlődés szolgálja az emberiség érdekeit, ahogyan azt a kerék a lézer és a mobil telefon is teszi, vállalva ezzel a tulajdonlásért folytatott harc következményeit, és csak a harctól való félelmem miatt (mert amit én tapasztalok meg azt tőlem is elvehetik) nem fogom elutasítani a lézert és a kereket.
12

42

zila · 2009. Feb. 20. (P), 13.42
Nem azonosítom a fejlődést a tulajdonlásért folytatott harc fejődésével. Én inkább a jelen civilizációs fejlődést nem azonosítom az ember fejlődésével. Úgy gondolom nem változtunk semmit azóta, hogy lejöttünk a fáról. Sőt azóta sem, hogy a fákon éldegéltünk. Civilizálódunk, persze, technikai fejlődés van, okosodunk is, meg finomodunk a felszínen, de az ember lelke mindeközben változatlan maradt. Csak megfelelő körülmények közé kell helyezni egy modern embert és máris vadállattá vedlik vissza. Vagyis: szerintem az ember lényege nem változott. Az ember közösségi lény, ahogyan pl. a majmok is azok. Lényegi különbség nincs a kurkászás és az msn-en keresztül történő lélekápolás között: mindkettő a közösségi érzést ápolja, hogy tartozol valahová, valakihez (persze ettől hülye párhuzam :)

Ezért gondolom azt, hogy csak a jelmezek a színpadkép és a kellékek változtak az idők során, a szereplők belül változatlanok maradtak.

Sokszor gondolkodom azon, vajon tényleg az emberiség érdekeit szolgálja-e a technikai fejlődés? Biológiai értelemben igen, hiszen az igen egyszerű utasítással operál: szaporodj, terjeszkedj, a faj maradjon fenn. Ezeket a parancsokat pedig a technikai fejlődés gyönyörűen támogatja. De a társadalmi felépítményben rengeteg dolgon tudnék javítani, hihetetlenül túlbonyolítjuk bizonyos területeken az életünket...

Persze az is lehet, hogy túlzottan elvonatkoztatok, és ezért nem látok lényegi fejlődést, változást :)
14

Tudás alapú társadalom

vbence · 2009. Feb. 20. (P), 15.20
Ez lenne a szent grál, ugyebár, ahogy egyre több munka végezhető számítógép előtt ülve, úgy omlanak le (persze szoigorúan elvileg) a fizikai korlátok. Midegy, hogy a weboldaladat, egy pakisztáni vagy egy új-zéladni vállalkozó csinálja meg... stb stb stb
6

Félreérthető...

s_volenszki · 2009. Feb. 20. (P), 10.45
Szerintem félreérthető a kérdés.

Alapvetően az internet mint fizikailag kiépített számítógépes hálózat egy nagyon alaposan kidolgozott probléma megoldás eredménye. Ezért aztán, ha az internet tudományos, vagy gyakorlati "értékét" vizsgálod, könnyen megállapíthatjuk, hogy az elsődleges célja a legköltséghatékonyabb és leggyorsabb információ áramoltatás.

Ehhez nem kell élettapasztalat, hogy megállapítsad, aki internetezik, az mind abból a megelégedésből teszi, hogy igényeinek megfelelő módon és sebességgel ér el hozzá a számára fontos információ. Ekképp akár minden internetező boldog!

Azonban a web elnevezés (tudom, hogy a www egy fajta rövidítése) véleményem szerint egy olyan "közösségi fogalom", amely elsődleges célja a mindenki számára elérhető tartalom építése.

Tehát a kérdés félreérthető.

Szerintem az internet önmagában eszköze az emberiség fejlődésének, eszköz, hogy leküzdjük a fejlődés útjába álló kommunikációs korlátokat, azonban az, hogy kit miért tesz boldoggá, hogy közösségi tartalmat építhet...hát, nem nyilatkozom.
8

Minőség és mennyiség

vbence · 2009. Feb. 20. (P), 12.16
Ami hirtelen eszembe jutott, hogy a net, mint platform lehetőséget nyit olyan intellektuális mikroközösségek létrejöttében, amik a távolság ezen módon való legyőzése nélkül nem valósulnának meg.

Gondoljunk csak egy rockbandára, akiknek a zenéje gyakorlatilag ingyen jutat el az összes potenciális rajongóhoz. Akik ha egy Budapesti pincehelységben való fellépésük előtt kiküldenek egy hírlevelet a feliratkozottaknak, bármikor megtölthetnek egy helyet. A VIVÁN vagy MTV-n keresztül ilyen mikroközösség soem alakulhatna ki. De a hagyományos papíralapú levelezéssel sem. Sőt, akár árulhatják is zenéjüket digitális formában, bármilyen kis volumenben.

De egy kockább téma: valamikor, amikor még a BBS-eket is csak hírből ismertem ('997 tájékán) vásároltam egy Gyakorlati Assemly című könyvet, mert a Qbasic lehetőségeit kissé szűknek éreztem. A könyv második felében egy fejezet volt szánva a vírusoknak is. Ekkor lettem a számítógépes vírusok megszállottja. Ezen az egyetlen fejezeten kívül, gyanítom semmi érdemleges nem jelent meg a vírusokról kis haszánkban (azóta sem). Egyetlen információforrás az a néhány ember volt, akiket időközben BBS-eken sikerült összefogjak, és az a néhány 10 perc, amit a Cora áruházban kirakott 4 Internetes gép előtt sikerült töltenem.

Ha még létezett is volna egy Vírus Klub, azzal a pártíz emberrel, aki itthon a témával foglalkozik, valószínűleg nem lett volna rádió vagy tévéreklámja, ami alapján esélyem lett volna megtalálni.
13

:?

fchris82 · 2009. Feb. 20. (P), 13.59
Ezek szerint te még nem használod... Hogy mire jó? Meg hogy építünk-e kapcsolatokat? Tegnap este én egyszerre cseteltem anyukámmal - New York -, éppen egy Barcelonában élő ismerősömmel és egy másik, Floridában élő ismerősömmel. Pont tegnap találkoztam egy régi barátommal (személyesen), akivel nem beszéltem 4 éve. Ha nincs az internet, valszeg soha többé nem találkoztunk volna. Több ismerősöm van, aki párját az interneten találta meg és egyébként esélyük sem lett volna találkozni az életben, mert a tartózkodási helyük még kontinens szinten sem stimmelt.
Sokkal többet tudunk kommunikálni, sokkal több emberrel, adott időn belül. Nincsenek távolságok.
GB mennyiségű könyv van letöltve a gépemre, ami hatalmas tudásanyag és egyébként soha nem férhettem volna hozzá 20 évvel ezelőtt. A weben keresztül tanultam meg rengeteg mindent. Hatalmas mennyiségű információ vált gyorsan elérhetővé. Este moziba mennél? Elakadtál a programozásban? Főzni szeretnél vmi újat? Nem tudod, hova mennél nyaralni? A neten elérhető oktató vagy csak vicces videókról nem is beszélve. Megnézhetek olyan előadásokat, olyan emberektől, amikre egyébként esélyem sem lenne eljutni, már csak az időigénye miatt sem. Viszont egy nap alatt végig tudok nézni 6-7 előadást is, átugorhatom az érdektelen részeket, és ha kérdésem van, már írhatok is az előadónak egy e-mailt.
Te most a postai levelezést és az e-mail küldést hasonlítgatod, hogy "lényegében ugyan az"? FRÁSZT ugyan az! Csak amennyiben a kerékpár összehasonlítható egy űrsiklóval.

Szóval használd! Mert ilyen kérdések sztem olyan emberekben merülnek fel, akik egyáltalán nem használják...
15

Kerékpár és űrsikló

foxmulder · 2009. Feb. 20. (P), 17.02
Pont ez a kérdés lényege: tök mindegy, hogy kerékpár, vagy űrsikló, ha mendkettővel csak körbe megyünk. Chat-elhetünk New York-kal és Johannesburg-gal, ha nem ismerjük a szomszéd nevét (most természetesen nem rólad van szó, csak azt látom, amennyire kitágul a világ az egyik oldalon, úgy lesznek magasabbak a falak a másikon. Nem biztos, hogy van összefüggés). Sosem volt ekkora az adott idő alatt leírt karakterszám, de közben egyre helytelenebbül írunk.

Én is látom, milyen remek dolog mindaz, amit pozitívumként felsoroltatok, de legalább annyi embert tesz frusztrálttá a követhetetlenül felgyorsult fejlődés, mint ahánynak megkönnyíti az életét. Azt hiszem, a dalai láma mondta: "Egyre több a szakértő, ugyanakkor egyre több a probléma". Mennyibe kerülhet például az emberiségnek a Firefox és az IE dobozmodellje közötti különbség?

Persze mindennel így van ez, és pont attól lett tele a hócipőm, hogy itt ez a remek lehetőség, ez a minden idők legglobálisabb és legdemokratikusabb kerekasztala, amit 90%-ban arra használunk, hogy több Viagra fogyjon, vagy hi5 barátokat gyűjtsünk.
21

Evolúció

fchris82 · 2009. Feb. 21. (Szo), 00.28
Pont ez a kérdés lényege: tök mindegy, hogy kerékpár, vagy űrsikló, ha mendkettővel csak körbe megyünk.

Áááááááááá, ez azért nagyon végtelen leegyszerűsítése a dolgoknak. Mostantól minden e-mail helyett küldj postai, kézzel írt levelet! Aztán gondold újra, hogy mennyire egyezik a kettő... Ha rajta vagy egy 20 fős levlistán, marha jó lesz 20-szor papírra vetni ugyanazt, majd a postán feladni, végül várni rá a választ ...

Én is látom, milyen remek dolog mindaz, amit pozitívumként felsoroltatok, de legalább annyi embert tesz frusztrálttá a követhetetlenül felgyorsult fejlődés, mint ahánynak megkönnyíti az életét.

Én hiszek a tisztító tűz erejében ;) "A fejlődés legfőbb gátja, a csökönyös ragaszkodás a jól bevált dolgokhoz." Ilyen gondolatmenettel igazából jobb lenne, ha a fán csücsülnénk még mindig, és minden hétvégén megpróbálnánk leigázni a szomszéd törzset kőbaltákkal. Biztosan frusztrált néhány őst, amikor két lábon kellett járni, meg nem a fán ugráltunk...

A világ kegyetlen hely. Állandóan változik és aki nem képes alkalmazkodni az új kihívásokhoz, körülményekhez, az veszít. Aki baromi jó volt Basic-ben és nem tanulta meg aztán a HTML 4-et, az most rohadtul éhen fog halni. Csak azért megkérdőjelezni az írás és olvasás hasznosságát, mert vannak, akik nem tudnak írni és olvasni, hát ... Lehetővé kell tenni, hogy mindenki megtanuljon írni és olvasni, de aki a lehetőségek ellenére is csak várja a sült galambot a szájába, ott nem a technológiával van a baj, hanem az emberrel, magával.

Persze mindennel így van ez, és pont attól lett tele a hócipőm, hogy itt ez a remek lehetőség, ez a minden idők legglobálisabb és legdemokratikusabb kerekasztala, amit 90%-ban arra használunk, hogy több Viagra fogyjon, vagy hi5 barátokat gyűjtsünk.

Nézd, egy olyan világban, ahol a cigaretta piacképes és "sikeres" termék - aminek aztán tényleg semmi értelme -, ott kár elvárni, hogy majd a logika és értelem fog diktálni bármit is ;) Az emberek ma is főként érzelmek alapján hoznak döntéseket - persze ezt a többség sosem ismeri be -, ezért lehet bármit eladni (legalább) egy nővel. Olvasd el "A rábeszélőgép" című könyvet, meg fogsz döbbenni, hogy az emberek milyen "egyszerűek" és manipulálhatóak, ha ismered a módját - te is, én is. Ez van, el kell fogadni, mert a világ ilyen. És neked kell alkalmazkodnod a világhoz, mert a világot nem lehet megváltoztatni.
24

Nők

janoszen · 2009. Feb. 22. (V), 04.28
A nők rész megragadta a figyelmemet. Hányszor hallottam férfitól, hogy azért vettünk ilyen meg olyan ananász, körte és egyéb gyümölcslogókkal ellátott készüléket, "mert az jó"...
25

Ex cathedra

Joó Ádám · 2009. Már. 7. (Szo), 17.05
És neked kell alkalmazkodnod a világhoz, mert a világot nem lehet megváltoztatni.


Na :)
16

Nahát, filozófia!

Ustak · 2009. Feb. 20. (P), 18.02
Érdekes kis téma!
Mire jó a papír? Végül is könnyebb, mint kőtáblákra véskedni,és nem kaptak sérvet a hírnökök. Boldogabbak is lettek. Hát még a lovaik :-). Majd később kiderült, hogy még bele lehet csomagolni a plazmatévét! És az újság többször is használható, elfér benne a töpörtő (mi itt így mondjuk ===tepertő :-)).
Szerintem pont ilyen a web is, kiaknázzuk a különféle lehetőségeket, amiket nyújt számunkra, legyen az játék (LAN party-n ki volt már? Cipelgetni a gépeket, kevesebb hely jut a sörnek, hol legyünk, zavarjuk a szomszédot,stb... és erre jő a Wow :-))vagy chat vagy akármi.
Ez a miért dolog túl van bonyolítva. A cél az alkalmazkodás és a túlélési esélyek javítása, legyen az zöld szemes ostoros, vagy épp mi, emberek. Ha ezen célok érdekében új eszközöket tudunk felvonultatni a repertoárunkban, akkor jó dolog, ha megtesszük.
17

Új megoldások, új problémák

zila · 2009. Feb. 20. (P), 18.08
Azért egy jó lan party hangulatát nem adja egy wow, ahol mindenki otthon üldögél és max egy fülesben hallom a másikat de nem látom...

Persze aztán az is kiderült, hogy a papírra vetett dolgok sérülékenyebbek is, jobban kell vigyázni a hírnöknek, hogy ne ázzon el a tekercs. Új megoldások, új problémák. Ez egy ilyen taposómalom.

@Foxmulder: szerintem vegyél ki pár nap szabit, utazz el valahová IRL, ne vigyél se notebookot, se okotelefont, ha lehet butát se, és lazíts.
18

:)

foxmulder · 2009. Feb. 20. (P), 19.27
Köszi
20

Visszaemlékeztem...

Ustak · 2009. Feb. 20. (P), 21.04
Azért egy jó lan party hangulatát nem adja egy wow

és tényleg igaz :-)
19

"Mit adtak nekünk a rómaiak?"

Hodicska Gergely · 2009. Feb. 20. (P), 20.24
Azért az eSexre kíváncsi lennék. :)
22

bátor

Szekeres Gergő · 2009. Feb. 21. (Szo), 12.23
dolog egy ilyen kiirás zömében férfiak által látogatott közösségben.. :))
23

Unatkozó egyéneknek

janoszen · 2009. Feb. 22. (V), 04.25
Arra jó, hogy az emberek síkidegek legyenek, ha nincs (elmegy az áram, elvágnak egy kábelt BAZ megyében) és ha van, akkor eltöltsék totál haszontalanul az idejüket, esetleg másnak hazudva magukat mint akik valójában. Nameg arra, hogy mi ezekből az emberekből megéljünk. :)
26

web = házasság?

eashlon · 2009. Már. 14. (Szo), 22.34
ha belegondoltok a web pont ugyan olyan mint egy házasság mert így megvan a lehetőségetek, hogy megoldjátok azokat a problémákat, amelyek nélküle fel sem merülnének...

ha már ilyen filozofikus a hangulat:
azért szeretem a webet mert:
1, pillanatok alatt megtalálok bármilyen információt
2, azonnal értesülök a világ történéseiről
3, skypon/msnen/chaten(...) a világ minden pontján bárkit elérek
4, ugyanarról a témáról min 5 verziót találhatok

DE jó ez nekem/nekünk?
1, megnézem, esetleg alkalmazom, elfelejtem. => minek tanuljak majd a gugli megmondja
2, ez felveti a "mádiaisten"ének hitét, mindenkinek mindent azonnal joga van tudni. valahol olvastam egy igen jó cikket, h a világnépesség problémáinak közel 40%át (sic!) a média által átadott "tudás" generálja
3, ez igaz, de a közvetlen körülöttem élők jelentős részéről azt sem tudom kicsoda
4, és mind bizonyitottan igaz, de akkor melyiknek higgyek?

Sokan mondják, hogy "felgyorsult az életritmusunk". Ez egy öngerjesztő folyamat, melyben a web igen nagy szerepet kapott éppen az azonnalisága kapcsán. Ha visszatekintek nem több 2 generációt, és összehasonlítom a maival akkor már igen komoly különbségeket találok. Gyakorlatilag az egészségünket, nyugalmunkat, sokszor boldogságunkat áldozzuk fel egyre inkább azért, hogy a "kor" követelményeinek megfeleljünk. Rójuk a köröket, de egyre inkább oldalra haladunk mint előre. Van erre egy nagyon aranyos vicc, (de csak olyan nagyjából emlékszek rá, aki megtalálja az eredetit linkelje be légyszi:)

Ül a pecás a parton, arra jár egy menedzser, és kérdi mit csinál? Erre a pecás azt feleli szabadidejében 1-2 órát ücsörög, és horgászgat. A menedzser rögtön szaván fogja, h nem így kell azt!
Horgásszon naponta többet, majd adja el a kifogott halakat, gyűjtsön egy kis pénzt(3év). nősüljön meg!
Ezek után vegyen egy csónakot, és ne bottal, hanem hálóval dolgozzon, takarékoskodjon (2 év)
majd vegyen nagyobb hajót, halászati jogot, és akkor mégtöbb halat tud fogni, több pénze lesz (4-5év),
ha már itt tart akkor vegyen mégegy hajót, plusz 1-2 embert
évente vegyen újabb hajókat (8-10év)
ekkorra komoly flottája van, amit napi 20 órában menedzselve tovább növelhet (5év)
amint, piacvezető halászati cége lett, meggazdagodott, a fia már 25 éves adja át neki a birodalom irányítását és akkor már lesz esetleg ideje egy kicsit pecázgatni...