ugrás a tartalomhoz

Mit érdemes tanulni, miből lehet majd megélni?

rockybro · 2009. Már. 16. (H), 19.10
Üdv!

Milyen programozási nyelvre érdemes nagyon rámenni, amiből majd pár év múlva meg lehet élni? Webes nyelvek előnyben, de a többi is jöhet... xHTML, CSS, PHP, MySQL már faszán megy, össze tudok már dobni pl. dinamikus blogoldalakat és hasonlókat, most épp egy kisebbfajta online játék elkészítésébe kezdtem... (nyugi nem a szokásos értelmetlen online játék, ennek lesz értelme, lehet majd belőle okosodni..) Mondjuk ahogy látom mostanában Dunát lehet rekeszteni a webprogramozókból, és a webdesigner cégekből... És ha profi szintre fejleszteném a tudásomat, és valamilyen véletlen folytán még ismertté is válnék a webfejlesztői világban, akkor meg tudnék élni? Ráadásul mostanában annyi opensource oldalmotor, blogmotor, webáruházmotor stb van ezer meg ezer különböző sablonnal, hogy a kisebb cégek már nem tartanak igényt a drága, de egyedi munkákra, inkább beállítják vmelyik CMS-t és már kész is... Félre ne értsetek, semmi bajom az opensource dolgokkal, sőt egyszer én is szeretnék írni olyanokat.. Sokan ajánlották a Java és a C# nyelveket, azt mondták, hogy rengeteg lehetőség rejlik bennük... Vélemény? Tudom, hogy itt senki sem jósnő/jósférfi, de azért vmennyire mégiscsak lehet tudni, hogy mi lesz a jövőben.

Egyébként, találtam egy nekem tetszetős foglalkozást: webes biztonsági specialista/tanácsadó... Leszerelt feketekalapos hackerekről olvastam, hogy ezzel foglalkoztak, miután abbahagyták a bűnözést... (nem mintha valaha is feketekalapos hacker akarnék lenni)

Tudom, tudom, a legfontosabb, hogy tanuljak, tanuljak és tanuljak, nézegessem a profik kódjait, értsem meg, és próbáljak hasonlókat írni, a problémás dolgokra pedig keressek rá, és tanulmányozzam...

Köszönöm!
 
1

nincs tárgy

demo · 2009. Már. 16. (H), 20.19
"xHTML, CSS, PHP, MySQL már faszán megy"
Ebből meg lehet élni, ha tényleg...
2

Barmibol

janoszen · 2009. Már. 16. (H), 20.39
Barmibol meg lehet elni, ha tenyleg jovagy benne. Keres, mit szeretnel.

Ha megelegszel azzal, hogy oldalakat raksz ossze, akkor nezegess open source tartalomkezeloket, keretrendszereket.

Ha csapatban szeretnel dolgozni nagy projekteken, akkor tanulj fejlesztonek, epits elosztott rendszereket from scratch.

Ha maganyosabb fajta vagy es erdekel a dolgok melysege, az osszetett feladatok, akkor asd melyre magad. Tanulj protokollokat, Linuxot, C-t, rendszerkozeli dolgokat.

A valasztas a tied. :)
3

Ismertté válás

Nagy Gusztáv · 2009. Már. 16. (H), 21.17
Az "ismertté válás" nálam úgy ment, hogy leraktam az asztalra 3-4 publikus szakmai anyagot (jegyzetet). Fejvadász cégek hetente kerestek, amíg ki nem írtam a honlapomra, hogy nincs szándékom kis falumból elköltözni. De hetente keresnek meg webes munkákkal is.
4

Jegyzetek helyett

rockybro · 2009. Már. 16. (H), 21.24
Jegyzetek helyett az is jó lenne, ha készítenék egy szakmai blogot, ahol heti 3-4 postot publikálnék a témával kapcsolatban? úgy, ahogy pl Veerle Pieters is csinálja (gondolom nem nagyon kell őt bemutatni :))
5

Írj a Weblaborra

Török Gábor · 2009. Már. 16. (H), 22.58
Ehhez külön blogot sem kell indítanod, itt a Weblaboron kíváló a lehetőség arra, hogy bárki villogjon tudásával. Küldhetsz be a főoldalon megjelenő posztokat, nagyobb témát átölelő cikkeket, vagy egyszerűen ha segítesz a fórumban, azzal is bizonyíthatsz leendő munkaadóid előtt.
6

De tényleg

Joó Ádám · 2009. Már. 17. (K), 03.14
Bizony-bizony, elvégre mi is ebből gazdagodtunk ám meg mind! Slink is most veszi a harmadik merdzsóját :)
7

+1

janoszen · 2009. Már. 17. (K), 10.56
Ez így van. Annó Felhő a WL alapján hívott a mostani céghez dolgozni. Igaz, hogy azóta átnyergeltem Linuxra, de még mindig ugyanott. Csak sajnos most már csak a befele úton van időm hozzászólásokat pötyögni. :)
8

hali

carstepPCE · 2009. Már. 17. (K), 13.16
en azt ajanlanam, hogy elszor tanulj meg projektet tervezni es teszt kodot irni. Csinalhatod ezt akar egy mukodo programoddal is.
Esetleg tanulmanyozd a biztonsagos programozas alapjait es gyakorolj a sajat oldaladon betoresi pontokat keresni es megszuntetni azokat.

-cs-
Sanyi
9

Nem akarlak elkeseríteni, de

domel · 2009. Már. 21. (Szo), 23.02
Nem akarlak elkeseríteni, de nem az számít, hogy mennyire jó programozó vagy, hanem hogy van-e ismeretséged. Apuka, vagy haver a polgármesteri hivatalban, és egyéb magas helyeken, hogy az állami pénzekből lenyúljanak egy kicsit neked is. Hiába vagy profi webloldal programozó, nem te kapod a munkát, hanem a tűzhöz közel álló. Ha mégsem így lenne, akkor dolgozhatsz, aztán majd jól nem fizetnek ki, és mehetsz tüntetni, pont úgy, mint az építőiparban
10

tudás

Drawain · 2009. Már. 22. (V), 02.53
Ezt leginkább az mondja, aki kevés tudással/gyakorlattal/tapasztalattal a háta mögött profinak tartja magát. A web-programozás és egyáltalán a programozás egyelőre az a szakma, amit lelkesedéssel viszonylag gyorsan ki lehet tanulni és igenis kifizetődő. Ne mondd már, hogy ha leteszel néhány kellemes dolgot az asztalra akkor nem halmoznak el állásajánlatokkal, mert nem hiszem el. Elég csak a weblabor álláshirdetései között körülnézni, naponta keres egy-egy új cég embereket...

Persze lehet, hogy a számodra a munka ott kezdődik, hogy kapásból milliókat keresel havonta, mert akkor igaz, hogy a "tűzhöz" közel kell ülni - azonban bőven a magyar átlagkereset felett lehet kapni szinte bármelyik cégnél.
11

Hehe, elbeszélünk egymás

domel · 2009. Már. 22. (V), 12.05
Hehe, elbeszélünk egymás mellett. Azok a cégek, akik naponta keresnek embereket a weblaboron, azok közel állnak a tűzhöz. Te alapíthatsz céget, csinálhatsz extra-szuper-hiper weboldalakat, a kutya nem foglalkozik veled, max lekoppintják a munkádat. Amin dolgozol hónapokig, azt el tudod adni max 50,000 ft-ért, mert a cégek ennyit szánnak rá, nincs több pénzük. Az önkormányzatok meg tudják fizetni, de a haver cége kapja a melót. A nagy cégeknek nemzetközi weboldalaik vannak, azt max magyarra fordítják.
Csak gondolj bele, mi olyant tudsz alkotni, amitől jönnek ezerrel a megrendelések?
Ha nincs ismeretséged, viheted sokra, de csak mint alkalmazott, havi félmilliót is kereshetsz, szerintem az már sikertörténet.
12

?

Drawain · 2009. Már. 22. (V), 13.08
Ezt te honnan veszed? Nem akarok itt nagyon neveket dobálni, lehet csak nekem volt szerencsém - de én abszolút nem így vettem észre. Igen vannak cégek, akik egy webshopot 50.000-ért adnak de lássuk be az a munka olyan is, és azt is, hogy ha egyáltalán cégekről beszélünk, nem maradnak túl sokáig azok... Egy normális vállalat, - akinek mondjuk semmi köze állami forrásokhoz - is tud normális megrendeléseket szerezni. Nem értek hozzá, mert nálunk nem az én feladatom az ügyfelek előkerítése, de ha egy cég egy megfelelő emberrel házal a termékével, akkor nem hiszem, hogy "éhen halna".

Mi olyat tudsz alkotni? Csak itt ebben a témában volt néhány ötlet olyanoktól, akiknek ez már összejött. Az utolsó mondatod nem igazán tudtam értelmezni, mivel a havi félmillió többszöröse az átlagkeresetnek, így ez akármilyen szakágban sikertörténet szerintem. Vagy azt mondod nincs értelme ezt tanulni, mert csak alkalmazott lehetsz, aki meg úgyse keres jól? Vagy szerinted mindenki aki programozni tanul az vállalkozó legyen, mert abban van a pénz?
13

ez egy vicc

gex · 2009. Már. 22. (V), 16.27
valószínűleg nem tudod eladni magad, ezért vannak kizárólag ilyen tapasztalataid. dolgozz ügynökségeknek, pályázz meg tendereket, nagyon könnyen lehet munkához (és nem 50e forintos "webshop" megrendelésekhez) jutni.

az extra hiper-szuper weboldalakról pedig csak annyit, hogy a saját oldalak és a már ügyfelek számára elkészített oldalak után is heti - ha nem napi - rendszerességgel jönnek e-mailek, hogy nagyon tetszenek a munkáink, van-e szabad kapacitásunk.

majd ha el tudod magad adni és lesz egy tisztességes weboldalad (a kettő össze is függ ugye) akkor megváltozik a véleményed.