ugrás a tartalomhoz

javascript egészben vagy darabokban

rrd · 2008. Nov. 12. (Sze), 11.49
Hari,

adott egy webalkalmazás amiben elég sok JavaScript kerül használatra. Azon gondolkozom, hogy egy nagy JS fájlt, vagy több kicsit használjak. Jelenleg a több kicsi a rokonszenvesebb, mert akkor meg tudom úgy oldani, hogy csak azok az alkatrészek töltődjenek be amire éppen szükség van, és így pl nem kell egy saját submit kezelőnél figyelni, hogy ebből abból vagy amabból a formból lett meghívva.

Tapasztalatokra lennék kíváncsi a két megközelítéssel kapcsolatban fenntarthatóság, sebesség, optimalizálás, stb témákban.
 
1

deployment

vbence · 2008. Nov. 12. (Sze), 12.14
Én azt ajánlom, hogy építs be egy plusz lépést a fejlesztési ciklusodba. A tesztszerverről ne egyszerűen szikronizáld az éles szerverre a site-ot, hanem iktass be egy szkriptet, ami készít egy éles verziót a dev verzióból, majd azt tölti fel.

Ilyenkor megoldható pl, hogy a "js" könívtár tartalmát összecsomagolja egy all.js.gz-be, ami aztán gyorsabb lesz, mint sok apró, tömörítetlen fájl.

Ehhez célszerű idomulni a szkriptek szervezésekor, tehát az összes js betölthető legyen bármelyik oldalon. Eseménykezeléskor amúgy is a diszkrét JS használata ajánlott, ami azonosítja az elemeket, nem a puszta betöltődésből következtet arra, hogy ő most adekvált az adott lapon.