ugrás a tartalomhoz

A mobilalkalmazásoknak ki kell halniuk

Joó Ádám · 2011. Dec. 20. (K), 16.10
Scott Jenson előadása a tárgyak hálójáról és hogy miért jelenti ez a mobilalkalmazások végét
 
1

Jó elgondolás, rossz alapok

Max Logan · 2011. Dec. 20. (K), 18.23
Az online alkalmazások ötlete nem rossz, van létjogosultsága, bizonyos területen nagyon is van létjogosultsága, de egy browser-ben futó webapp nem lehet alternatívája egy natív alkalmazásnak. És akkor az olyan "apróságokról" még nem is beszéltünk, mint a hardverek különböző teljesítménye, a kijelzők felbontásának, képarányának sokszínűsége, stb, stb.

Ha lesz is köztes futtató réteg, ami által valóban csak egyszer kell megírni egy programot és max. az egyes platformokon, eszközökben előfordulók esetlegességekre (pl. van-e GPS modul, stb.) kell felkészíteni (akár utólag egy update-tel) a forrást, akkor sem browser-ben fog futni a program. Egyszerűen azért, mert ez az elképzelés halott ötlet, értelmetlen. A böngésző nem alkalmazások futtatására lett tervezve, nem erre való...
2

Ajánlom figyelmedbe a Mozilla

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 20. (K), 18.34
Ajánlom figyelmedbe a Mozilla B2G-t. Persze nem lehet tudni, hogy mi lesz belőle, de részben pont a vázolt problémákra ad válaszokat. Inkább hiszek az egy platformra való fejlesztésben, sokkal olcsóbb, mint ide-oda portolgatni, hardverspecifikus hibákat elfedni stb. Persze ennek ára van, nyilván nem lesznek olyan gyorsak a programjaink, mint egy natív alkalmazás, de ennek kiküszöbölésére is vannak már kezdeményezések.

A böngészők valóban nem alkalmazások futtatására lettek tervezve, de ha igény van rá, akkor valamit ki kell találni.
3

Igény, no de mire?

Max Logan · 2011. Dec. 20. (K), 18.55
Szerintem fontos, hogy definiáljuk: mi a valós igény. Azt gondolom, hogy az igény, ami felmerült az az online alkalmazások (azaz nem natívan több platformra megírt progik) létrehozása (a.k.a. cloud alapú megoldások), nem pedig a ma ismert WEB-re történő szoftverek írása (HTML, HTTP, JS és hasonló "butaságok").

Előbbieknek kell egy közös platform, míg utóbbiak a böngészőkben futnak. Előbbinek van értelme, utóbbi egy kényszermegoldás, melyet nem szabadna még csak gondolati szinten sem támogatni.

És ha már az online alkalmazások igénye jelen van, akkor ezekhez akár ki is lehetne a HTTP és egyéb, nem alkalmazásokhoz tervezett protokollok helyett újakat találni. Mert így lenne egész a kép.

Tehát a magam részéről megint az a kérdés, hogy mit akarunk? Egy új, jobb és szebb világot felépíteni (tech oldalról), vagy vinni tovább a már bizonyítottan rossz és korlátozó gyökereket. Sajnálnám, ha az utóbbi megoldásokra alapozott alkalmazásokat kellene 5 év múlva használnom az egyes készülékeken.
5

Sok jót ne várj szerintem.

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 20. (K), 19.06
Sok jót ne várj szerintem. Ott van a Flash, mindenki gyűlöli, az Apple áldásos aknamunkájának köszönhetően most az Adobe a 2010-es évek Microsoftja. Jó alap lett volna, a Flexben is nagyon profi dolgokat lehet művelni, de nem, valamelyik korlátolt kitalálta, hogy ördögtől való, ahelyett, hogy a hibáit javította volna.

HTML 5? Annyira komoly kb., mint egy Gálvölgyi-show. A W3C-nél nemcsak lassúak, mint egy tetű, hanem úgy táncolnak, ahogy a nagy cégek az épp aktuális érdekeiknek megfelelően fügyülnek. Az egész bagázst úgy kéne fenéken billenteni, hogy a lábuk se érje a földet, kezdve "sir" Tim Berners Lee-vel, akinek húsz évbe telt, mire rájött, mekkora hibát követett el a HTML-lel. Most már ugrálhat meg gesztikulálhat, elindultunk egy rossz úton, és az emberek 99,99%-a meg sem érti, mi a probléma.

Hát igen, nagyon nagy gondok vannak az alapokkal, de van remény. Vannak jó kezdeményezések, csak el kell hinni, hogy lehet változtatni. Meg persze cselekedni kell.
13

Bocsánat, de a flash hibáinak

hector · 2011. Dec. 21. (Sze), 11.55
Bocsánat, de a flash hibáinak javítása az Adobe feladata lett volna, nem azé, aki ördögtől valónak kiáltotta ki. A W3C meg nem néhány megmondóember gittegylete, hanem nagy cégekből (is) álló konzorcium, így nyilván bele fognak szólni, hogy milyen irányban haladjanak a dolgok. És ez szerintem még mindig jobb, mintha néhány okostojás elméleteket kreálna egy szobában, és onnan próbálnák meg hinteni az észt valós termékeket gyártó cégeknek.
14

Az Apple rávehette volna az

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 21. (Sze), 12.11
Az Apple rávehette volna az Adobe-t a hibák javítására, de akár írhatott volna egy saját lejátszót is. Most technológiailag visszaléptünk jónéhány évet, mert egyik html 5-ös szabványrészlet (amelyik a Flash funkcióit fedi le) sem tart ott sem támogatottságban, sem pedig fejlettségben, ahol a Flash. Éveket rabolnak el az életünkből, mire ugyanott fogunk tartani, mint ahol a Flash ma, mindenkinek újra meg kell tanulnia mindent, újra feltaláljuk a kereket.

A W3C pedig szemmel láthatólag olyanokból áll, akik életükben nem készítettek honlapokat, és így képtelenek megérteni az igazi problémákat. Mindenki a html 5 bűvöletében él, de senki sem teszi fel a kérdéseket: Mire való az internet? Segítik-e a html-ben az új tag-ek és szolgáltatások a honlapom/szolgáltatásom könnyebb megtalálhatóságát? Ha nem, akkor miért vesztegetem rájuk az időmet?
4

Egy fontos szempont

Max Logan · 2011. Dec. 20. (K), 19.01
És azt azért ne felejtsük el, hogy a webapp-ok esetén minden ember magától értetődőnek veszi, hogy van net kapcsolat!!!

Kérem szépen, nekem már 5+ éve attól megállt az agyam, hogy az egyes vírusírtókat nem lehetett offline frissíteni (adatfájlból), csak a WEB-es update rendszeren keresztül.

Tehát értem én a koncepciót, és van is létjogosultsága, de nem szabad feltételezni, hogy minden esetben van netünk.

Egy natív app akkor is működik, ha nincsen net (pl. egy ToDo alkalmazás, egy Word, stb.), míg egy ilyen webapp-ot még csak elindítani sem lehetne, ha nem áll rendelkezésre élő net kapcsolat.
6

Oktatni kéne az

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 20. (K), 19.14
Oktatni kéne az internethasználatot, és akkor nem lenne szükség vírusirtókra.
7

Más kérdés

Max Logan · 2011. Dec. 20. (K), 21.26
Ez egy egyészen más kérdés. A számítógépesek elkövették annó azt a hibát, hogy mindenkinek a kezébe akarták adni a gépet, de közöben megvezették az embereket és elhitették velük, hogy nulla háttértudás birtokában is tudják majd használni. Persze, tudja, csak hogy közel sem jól...

Én 17 év masszív számítógépezés után igencsak kiábrándultam ebből az IT világból. A lehetőség adott, de akik pozícióban vannak a legtöbb esetben a pénz és nem a társadalmi értékteremtés oldaláról közelítik meg a kérdéskört. Sajnos!

A lényegi mondanivalója az volt a gondolataimnak, hogy semmilyen körülmények között ne alapozzunk arra egy alkalmazásnál (főleg ha azt tényleges munkára akarjuk használni), hogy van net elérésünk. Egy offline mail kliensben elő tudom készíteni a küldendő leveleket, de ha már a "levelező kliens" megnyitásához is net elérésre van szükségem, akkor sokat nem nyertem az online alkalmazással (noha van több előnye az online mivoltának).
8

Kérdés, hogy hányan szeretnék

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 20. (K), 21.52
Kérdés, hogy hányan szeretnék valóban offline használni az alkalmazásaikat, és hogyan változik ezeknek az embereknek a száma.

Én 17 év masszív számítógépezés után igencsak kiábrándultam ebből az IT világból. A lehetőség adott, de akik pozícióban vannak a legtöbb esetben a pénz és nem a társadalmi értékteremtés oldaláról közelítik meg a kérdéskört. Sajnos!
Mondj egy szakterületet, ahol nem a pénz beszél! És ezzel most nem az IT-világot akarom védeni, szerintem inkább általános értékrendbeli problémák vannak.

Múltkor beszélgettem a fogorvosommal, és elmondta, hogy náluk is pontosan ugyanígy működik minden: valaki kitalálta, hogy az amalgámtömés rossz, ezt felkapták, divattá vált, pedig egy jól megcsinált amalgámtömés nem rosszabb, mint a manapság népszerű színrefújt tömések.

Talán a probléma nem is az értékrenddel van esetünkben (azzal is, de az más tészta), hanem magukkal az emberekkel: a nagy többségnek fogalma sincs, hogy mit akar, mi kell neki, mi a jó neki, ezért beállnak azok mögé, akik elég hangosan hirdetik az irányt, ez utóbbiak pedig elég önzőek ahhoz, hogy a közjót nézzék, és ne a maguk érdekeit.

de közöben megvezették az embereket és elhitették velük, hogy nulla háttértudás birtokában is tudják majd használni
Nem hiszem, hogy tudatos volt a megvezetés, inkább naív lelkesedés, valamint az empátia hiánya: azt hiszik, hogy mindenki annyira ért a gépekhez, mint ők. De igazából ez szerintem minden szakmában ugyanígy van.
9

Szerintem mindkettőtőknek van

Pepita · 2011. Dec. 21. (Sze), 01.22
Szerintem mindkettőtőknek van igazsága, és érdemes volna egy új topicban végigrágni.
- Offline alkalmazáshasználat: értelmes ember nem akarja netfüggővé tenni mindennapi munkáját. Még túl sok a lassulás, szünet. stb.

Nem hiszem, hogy tudatos volt a megvezetés

De, tudatos volt. Így lehetett sokkal több PC-t/szolgáltatást eladni rövid idő alatt. És nem szakmája, hanem inkább embere válogatja, de van igazság ebben is, hogy:
Mondj egy szakterületet, ahol nem a pénz beszél!
10

Hagyjuk már

saxus · 2011. Dec. 21. (Sze), 04.42
Hagyjuk már... Komolyan, elegem van már abból, ami mostanság megy az IT iparban. Felnőtt egy új generáció a weben anélkül, hogy megtanult volna normálisan fejleszteni aztán most tolja magából a spanyol viaszt.

Roppant mód unalmas, hogy néhány - egyébként rétegdolog - miatt mindent át akarunk rakni egy - a feladatra totálisan alkalmatlan, - béna protokolra és egy elcseszett környezetre (bocs, de a HTML+CSS+JS+szerveroldali gányolás egy rossz vicc néhány jobb API-hoz képest).

Értem én, hogy weblabor meg webisztián meg minden egyéb, de hagyjuk... Rossz látni azt, ahogy ki akarják irtani a desktop appokat és főleg ezzel gyakorlatilag mindent az ember kezéből, gépéről és saját tulajdonából. Ráadásul okozva egy valag megoldatlan problémát.
11

Igazad van, és én is írtam

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 21. (Sze), 09.52
Igazad van, és én is írtam már, hogy a weben az alapokkal gond van. Viszont azt is észre kell venni, hogy a platformok nagymértékű diverzifikációja zajlik a szemünk előtt: a PC kezd veszteni vezető szerepéből, a mobileszközök nagy többsége már nem x86-os lapkakészletre épül, hanem másra, az Apple szoftverei sem futnak Windows alatt, az Androidosok sem, és a gyártóik szeretnék kisajátítani a piac egy-egy szeletét, lásd a saját felügyeletük alá rendelt alkalmazásboltokat.

Választhatsz, hogy n darab platformra lefejleszted a szoftvered, ráadásul még egy ellenőrző bizottságon is át kell mennie, ahol vagy átengedik, vagy pedig, ha nem tetszik nekik, nem. A web közös platform, mint pl. a Java, de annál egyszerűbb; egyelőre nincs jobb nála.
12

az, hogy a pénz mint tényező

szabo.b.gabor · 2011. Dec. 21. (Sze), 11.12
az, hogy a pénz mint tényező jelen van, nem feltétlen ördögtől való, ennyi erővel akkor ne egyen senki :), persze amikor már csak a zabálásról szól a dolog az nem jó.

szerintem a html és társai egy nagyon jó dolog. egyszerű, mint a szeg, jól meg van határozva, hogy minek hogy kell(ene) működni, és bármilyen új platform létrejön, megvan a lehetőség, hogy azon is működjön. amúgy egy webes alkalmazáshoz sem kell feltétlenül net kapcsolat manapság.

szerintem van jogosultsága a leírtaknak. mindegy..
15

Érdekes gondolatok, de én

virág · 2011. Dec. 28. (Sze), 09.27
Érdekes gondolatok, de én valahogy soha nem szeretem ha valaki jósolgat... Olyan mint a tévében a távgyógyító mágusok, meg a jósnők. A mobil platform meg különösen nehéz ügy, a WAP-tól kezdődően az Androidig - az elsőtől mindenki azt várta, hogy majd mindent megváltoztat, de a végén kihalt, a másikat meg senki nem vette komolyan és mindent letarolt, lehet, hogy jövőre más meglepetések is lesznek ezen a területen. Na mindegy, azért spekulálni persze lehet :)