ugrás a tartalomhoz

Jelentős változás a Google keresőjében

Baranyai László · 2010. Szep. 13. (H), 14.13
A Google Instant lényege, hogy már a keresőszavak beírása közben megjeleníti a találatokat
 
1

„Ha valaki játszik egy kicsit

kuka · 2010. Szep. 13. (H), 14.52
„Ha valaki játszik egy kicsit az új funkcióval, könnyen megértheti, hogy drámai módon megváltoztathatja a keresések természetét” – magyarázta Scoble.

Kuka beleborzongott ennyi drámába majd kikapcsolta az instant keresést.
2

Gondolatok

Max Logan · 2010. Szep. 13. (H), 22.34
Első körben nem értettem, hogy a dolog mennyiben több, mint a már jól megszokott live-search funkció. Kipróbáltam és láttam, hogy a találati listában is egyből megjelennek a változások.

Első gondolatom az volt, hogy ez zavaró (nekem legalábbis). A második az, hogy amíg az átlagfelhasználó a böngésző címsorába való gépelés során sem veszi észre, hogy ott van már amit keres, csak nyomni kéne egy le nyilat és egy entert -- egyujjas gépelés rulez --, addig ennek sok haszna nem lesz.

A másik meg az, hogy a Google -- és a többi kereső -- alapvetően rossz koncepcióval dolgozik, mert egy olyan nyersanyag alapján akar releváns találatokat adni, ami tele van szeméttel. Köszönhetően a HTML-based kialakításnak (tartalom és egyéb nem lényegi részek nem válnak el egymástó). Elég csak megnézni itten jobbra a friss blogmark sidebar-t; az ilyen felesleges tartalom miatt annyi a Google -- és egyéb kereső -- által adott fals találat, hogy lassan már 10 oldalakat kell lapozni az érdemi content-ért.

Nem hiába mondom én, hogy a HTML based keresés nem jó megközelítés. (Majd lesz erről egy blogbejegyzésem; csak érjek el végre odáig, hogy befejezem a gondolatmenetet).
3

Több részben

Török Gábor · 2010. Szep. 13. (H), 22.55
(Majd lesz erről egy blogbejegyzésem; csak érjek el végre odáig, hogy befejezem a gondolatmenetet).

Megoldjuk az írásod több részben való közlését :)
4

Nem hosszú ...

Max Logan · 2010. Szep. 14. (K), 09.33
... csak még nincsen befejezve. Azaz a fő gondolatmenetet feljegyeztem, csak össze kellene állítani belőle a bejegyzést. Egy-két hét és küldöm majd az anyagot.
5

Engem már startból elrontott

kuka · 2010. Szep. 14. (K), 10.02
Engem már startból elrontott a Firefox. Rászoktatott, hogy Ctrl-K, kulcsszó, Enter. Még ha éppen egy Google lapon vagyok, akkor is gyorsabb így, mint felgörgetni a lap tetejére és fókuszt adni a keresőmezőnek.

Amíg egy nyamvadt accesskey attribútumot nem képesek adni az input mezőnek, olcsó fade-in effektussal untassák az embert és 5592 byte HTML-ben 35 szintaktikai hibát vétnek, addig a dráma magától adódik, nem kellenek hozzá további újítások.
6

accesskey

Török Gábor · 2010. Szep. 14. (K), 10.17
Az accesskey használata érdekes, a Design Accessible Web Sites könyvben például ellenjavallja a szerző. De ez már túlmutat ennek a témának a keretein, itt ne menjünk bele.

Amúgy az Instant tipikusan nem power usereknek szánt újítás, így csak azért elítélni, mert nem nyújt többet bizonyos felhasználóknak, nem előremutató. Más kérdés, hogy a megcélzott közönséget mennyire éri el, de erről már Norbert írt.
8

Az accesskey használata

kuka · 2010. Szep. 14. (K), 10.42
Az accesskey használata érdekes, a Design Accessible Web Sites könyvben például ellenjavallja a szerző.

Azt a könyvet nem, de tucatnyi cikket olvastam ahol szintén a mellőzését tanácsolják. Gyakorlatban például a Wikipedia ("f" billentyű) és a PHP.net ("s" billentyű) oldalakon van, használom, nem zavar egyéb tevékenységemben.
7

Ctrl+E

Poetro · 2010. Szep. 14. (K), 10.19
Miért pont a Ctrl+K, mikor a Ctrl+E szinte minden böngészőben működik (legalábbis IE7+, Fx, Safari, Opera, Chrome esetén biztosan).
9

Lehet, hogy működik, de mit

kuka · 2010. Szep. 14. (K), 10.48
Lehet, hogy működik, de mit is csinál a Ctrl-E? Mert nálam semmit. És a Firefox tudásbázisban a Keyboard shortcuts sem említi.
12

Tudásbázis

Poetro · 2010. Szep. 14. (K), 11.49
Ezt a képet a Tudásbázisból fotóztam:
13

Igen, Török Gábor már fényt

kuka · 2010. Szep. 14. (K), 11.54
Igen, Török Gábor már fényt derített a különbségre, lásd lennebb.
14

OSX, Chrome

Török Gábor · 2010. Szep. 14. (K), 12.39


:)
10

Nemcsak böngésző, hanem

Török Gábor · 2010. Szep. 14. (K), 10.58
Nemcsak böngésző, hanem platform függő is. Ctrl-e OS X alatt például GNU stílusban a sorvégére ugrásra van bekötve. Cmd-e pedig az Edit menüt nyitja le Chrome-ban.
11

Upsz, tényleg. Kösz a

kuka · 2010. Szep. 14. (K), 11.42
Upsz, tényleg. Kösz a felvilágosítást, a Windows alatti billentyűket elfelejtettem megnézni.