szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A keresőóriás felhasználói mostantól akár gépelés közben egyből láthatják a beírt kifejezésekre visszaérkező találatokat.

A Google Instant lényege, hogy már a keresőszavak beírása közben megjeleníti a találatokat – emeli ki a BBC. A Google keresője korábban csak javaslatokat mutatott a felhasználónak a kifejezések beírása közben, de a tényleges találatok csak az enter gomb lenyomása után váltak láthatóvá. „Az Instant szinte a gondolat sebességével keres” – áll a keresőcég közleményében. „Ez hatalmas ugrást jelent a keresőtechnológiában.”

Az új szolgáltatás bemutatóját a San Franciscó-i Museum of Modern Artban tartották. Marissa Mayer, a Google keresőtermék üzletágának alelnöke az „sfm” betűk beírásával demonstrálta a rendszer működését, amelynek eredményeként azonnal megjelent a képernyőn az SF MOMA, vagyis a múzeum weboldalának linkje. A Google Instant prediktív technológiája igyekszik kitalálni, hogy mire kereshet a felhasználó, ilyenkor a leggyakrabban beírt kifejezésekből próbál választani. Ha például lenyomjuk a W billentyűt, a kereső időjárási adatokat (weather) gyűjt össze.

A Google becslései szerint egy átlagos felhasználó kilenc másodperc alatt ír be egy keresőszót és 15 másodpercig böngészi a kapott találatokat. Az új funkció segítségével 2-5 másodperccel rövidülhet a keresésekre szánt idő.

„A Google mindenét felteszi egy lapra, ez pedig a sebesség” – magyarázta a BBC-nek Harry McCracken, a Technologizer.com blog munkatársa. „Egy-két másodperc nem olyan nagy dolog. Az első gondolatom az volt, hogy számos olyan találatot fogok látni, amire semmi szükségem, mivel, amíg be nem írom a számomra megfelelő keresőszót, a rendszer olyan találatokat fog mutatni, amelyek nem érdekelnek.”

Robert Scoble technológiával foglalkozó szakértő szerint az új funkció nagy kihívást jelenthet a Microsoft keresőjének, a Bingnek, amely lassanként növeli piaci részesedését a Google kárára.

„Ha valaki játszik egy kicsit az új funkcióval, könnyen megértheti, hogy drámai módon megváltoztathatja a keresések természetét” – magyarázta Scoble. „Nagy ugrást jelent a Google számára, ráadásul, ettől a Bing egy idő után kevésbé lesz érdekes, úgyhogy, valamit ki kell találniuk, hogy tartani tudják a lépést a konkurensükkel.”

hvg.hu Tech

Közel kétmilliárd forint perköltséget fizethet a Google közösségi hálózatáért

A keresőcég ingyenes levelezőrendszerét figyelmeztetés nélkül kapcsolta össze Buzz nevű közösségi hálózatával, ezért hét felhasználó bíróság elé citálta a vállalatot. Peren kívüli megállapodásra kerülhet sor, amelyben a Google kártérítést fizet a felpereseknek, illetve a személyiségi jogok védelméért síkraszálló civil szervezetknek.

hvg.hu Tech

Második születésnapján stabilabb verzióval jelentkezik a Google böngészője

2008 nyarának végén indította útjára a Google Chrome nevű böngészőjét. Nem állítható, hogy könnyű terepre érkezett: az internetes világot akkoriban már jó pár erős böngésző uralta. A Chrome azóta egyre többek kedvencévé vált; most, a kétéves szülinapon, újabb meglepetéssel kedveskednek a fejlesztők.