ugrás a tartalomhoz

Első szabály: ne hibázz!

Török Gábor · 2010. Május. 18. (K), 09.50

Az uml-to-django a projekthez legyártott UML osztálydiagramból állítja elő a Django modelleket. Míg a fejlesztők célja, hogy tetszőleges osztálydiagramot tudjon az eszköz kezelni, jelenleg csak az ArgoUML tervező termékeit támogatja. Az ArgoUML egy általános célú designer UML diagramok készítéséhez. Úgy számítottam, hogy az ArgoUML-lel felvázolom az osztályokat, az uml-to-django-val legyártom a modelleket, és ezzel meggyorsítom a fejlesztés menetét. Tévedtem.

A szűk keresztmetszet az ArgoUML volt. Az alkalmazás támogatja a legtöbb elterjedt diagram típust (osztály, felhasználói eset, együttműködési, szekvencia stb.), biztosítja az ezekhez szükséges entitásokat, azok kapcsolataik sokféleségének jelölését, elterjedt programozási nyelvekhez (C++, C#, PHP stb., Python nem) az osztály diagram szerinti kódgenerálást és XMI-be exportálást. Mindössze két funkciót nem bír: kivágás-másolás-beillesztés és undo.

Az uml-to-django egy előre kialakított ArgoUML projektet kínál, amelyben megtalálhatók djangós adattípusok, sztereotípiák. A projekt szerint ebben célszerű dolgoznunk. Mikorra a README-ben ehhez a kitételhez értem, addigra már rendelkeztem az ArgoUML-ben sebtében összedobott osztálydiagrammal. Sebaj – gondoltam – átmásolom az osztályokat. Ekkor szembesültem azzal, hogy az ArgoUML-ben az Edit menü kínálata igen csak szerény, t. i. nem támogatja az alapvető szerkesztési funkciókat: nem lehet elemeket a munkafelületen másolni. A tétova próbálkozások közepette (hátha rábírom valahogy mégis) az osztályok egy részét véletlenül töröltem. Ekkor szembesültem azzal, hogy az ArgoUML nem könyveli a felhasználói változtatásokat sem, prózai egyszerűséggel nincs benne undo.

Nem azt mondom, a sor alapú editorok idejében sem lehetett nagyon elrontani a beírt kódsort, de munkára vajon valaki tényleg használja az ArgoUML-t? Az OS X-es és Java Web Starton elérhető 0.30.1-es verziót próbáltam. Ez a kiadás 2010. május 6-án jelent meg. A Wikipedia ArgoUML szócikke szerint Undo has been a perpetually requested feature since 2003. Szintén ugyanitt közölt, hogy közel húszezren használják, és százötven fejlesztő dolgozik rajta. 2003-ban ez a termék volt olvasói szavazat alapján a „Design and Analysis Tools” kategória győztese.

Furcsa világot élünk.

 
1

Sok rossz tool

janoszen · 2010. Május. 18. (K), 11.02
Sajnos azzal voltam kénytelen szembesülni, hogy az UML toolok usability szempontból rosszabbnál rosszabbak. Talán ennek is köszönhető, hogy az UML, annak ellenére hogy egy jó koncepció, csak nagyon nagy projektekben terjed el (ahol másképp már nem lehet csinálni). Én az Enterprise Architecttel játszottam egy jó darabig de sajnos az is olyan bugos volt, hogy szánalom. Pedig kerül vagy 250 USD-be.
2

MagicDraw

inf · 2010. Május. 20. (Cs), 20.59
MagicDraw-val mi a tapasztalatod? Én egyelőre csak letorrenteltem kipróbálás céljából, de nem tűnt rossznak.
3

A Gaphor-t ismeritek? Én most

Crystal · 2010. Május. 23. (V), 13.54
A Gaphor-t ismeritek? Én most próbálgatom
4

Próbáltam

Joó Ádám · 2010. Május. 23. (V), 16.20
Egyszer azt hiszem használtam valamire. Már nem emlékszem, milyen eredménnyel, de amennyire fel tudom idézni, interfész szempontból az is elég bukó volt.