ugrás a tartalomhoz

Amikor elfelejtenek kifizetni…

crisscross · 2010. Jan. 17. (V), 14.18
Abban szerintem mindenki egyetért, hogy manapság már nem nagyon lehet válogatni a munkák között. Mindenki kapkod egy-egy feladatért, amivel – őszintén bevallom – én is így vagyok. Sok projekt munkára jelentkeztem már a Weblabor Munka rovatának hirdetései alapján, ahogyan az pár hete is történt.

Így hirdették meg a munkát:

Logo Tervezés / programozási feladatok!

Meg is kaptam egy oldal logójának tervezését, amit elkészítettem 4-5 változatban, hogy tudjanak válogatni. Előleget nem kértem. Nagyon tetszettek nekik a tervek, kértek még pár variációt, ami vagy 10-11 lett végül. Elküldtem transzparens háttérrel a logókat némi kis vízjellel rajta biztonsági okokból. Utána csend lett, nagy csend! Írtam egy levelet, hogy használhatók-e a logók, illetve, hogy hogyan történjen a kifizetés. Nagy nehezen kaptam is választ: „Bocsi… de mégsem kell”. Válaszban annyit írtam, hogy a munkát elvégeztem, minimum 10 terv előttük volt. Készítettek maguk egy logót, amit el is küldtek nekem, hogy nézzem meg, ez lett a nyertes, és a felépítés egy az egyben az én terveimen alapult, némi betűtípus és szín változtatásokkal!

Ennél érdekesebb megrendelővel is akadt már dolgom, de felmerül bennem a kérdés, hogy ha minden „kisebb” összegre előleget kérek, akkor vajon kapok megbízásokat? Ha nem kérek előleget, akkor társadalmi munkában dolgozunk bizonyos esetekben? Mi lehet a megoldás?
 
1

Egyszerű

gphilip · 2010. Jan. 17. (V), 14.43
Munkaszerződés, projektszerződés...
20

-

tibbá · 2010. Feb. 5. (P), 17.37
fentvanvalaki??
2

A megoldás az lenne, ha a

laco · 2010. Jan. 17. (V), 14.47
A megoldás az lenne, ha a weblaboros hirdetésekben nem engednénk az anonim hirdetőket + lehetőség lenne visszajelezni, hogy egy adott projekt megbízó/megbízott oldalon milyen tapasztalatokat hozott. Mint pl. vaterán a visszaigazolós rendszer...
4

aktív/lejárt hirdetés

Arnold Layne · 2010. Jan. 17. (V), 15.52
Meg az se lenne hülyeség, ha azok a hirdetések, amik már elvégezték a dolgukat, nem jelennének meg az oldalon. Pályakezdő vagyok és hát multkor is hatalmas dilemmában voltam, hogy erre még lehet-e jelentkezni, vagy már megtalálták az emberüket. (Valószínűleg megtalálták, mert nem válaszoltak a levelemre)
8

Kösz a tippet, felírjuk.

Török Gábor · 2010. Jan. 18. (H), 10.05
Kösz a tippet, felírjuk.
12

Va mit az svn-be aprítani

Heilig Szabolcs · 2010. Jan. 18. (H), 12.30
Bekerült a számos ötlet mellé, van vagy ötven ticketünk jelenleg. :) Igyekszünk kipörgetni, de dolgos (és önkéntes) kezeket szívesen fogadunk mind szerkesztőnek, mind fejlesztőnek a weblabor keretében.
9

A regisztrációhoz kötés

Török Gábor · 2010. Jan. 18. (H), 10.12
A regisztrációhoz kötés önmagában még nem gyógyír, egy munkaadó tetszőleges alkalommal nyithat magának új fiókot.

A visszajelzés lehetőségének biztosítása nem rossz ötlet, a kérdés mindinkább az, hogy amíg a Vaterán megrendelt termékeddel kapcsolatban objektíven meg tudod azt fogalmazni, hogy az mennyire felelt meg a hirdetésben foglaltaknak, addig a Weblabor esetében (például a témaindító bejegyzést alapul véve) elég nehéz igazságot tenni, megfelelő szerződés tudja biztosítani a felek jogos elvárásait.
3

Nehéz dilemma!

thekingr · 2010. Jan. 17. (V), 15.25
Jelenleg én mindkét oldalt tapasztaltam, sőt most épp megrendelőként vannak erkölcsi dilemmáim. Főleg grafika terén nehéz a helyzet, ahogy most nekem is. Egy webes projectet akarok beindítani, amit én programozok, ha már ez a profilom :) A grafikai dolgokhoz annyira nem értek, pontosabban nincsen művészi érzékem. Ettől függetlenül a photoshoppot meg ilyesmit nagyon jól kezelem de akkor sem olyan szépek azok amik az én kezem alól jönnek ki. Ezért meg is rendeltem egy grafikustól a Logót. Nekem már volt konkrét elképzelésem formára és színekre csak hát meg kellett volna találni a megfelelő arányokat és pontos színárnyalatokat meg hát legyen csili-vili, hogy megfeleljen a mai trendeknek. Szegény látom, hogy dolgozott vele, de valahogy sehogy sem akar úgy kinézni, ahogy én megálmodtam először a fejemben. Felcseszve magamat a többszöri sikertelen konzultációkután, feláldoztam az előző hétvégémet és leültem photoshop elé. Körülnéztem tutorialokban, hogy kicsit ihletet merítsek és két napos izzadás után megszültem a logót, ami a fejemben annó kialakult. Ez egy jó grafikusnak szerintem 1 óra se lett volna. Most akkor mit csináljak??? Van egy logó, ami tetszik, az amit én először elképzeltem, meg van egy amit a grafikus csinált, ami gyenge utánzata csak ennek, de hát dolgozott vele szegény. Mivel nem tudom használni az övét és túlzott ihletet se adott így legszívesebben nem adnék egy vasat sem. Az igazságérzetem meg azt sugallja hát mégis dolgozott vele, meg miért nem voltam okosabb előtte? Most őszintén ti mit csinálnátok ebben a helyzetben? Várom a válaszokat!!
5

nem nehéz dilemma

zzrek · 2010. Jan. 17. (V), 16.23
Ez nem nehéz dilemma egyáltalán.
Megállapodás kérdése: ha azt mondtad a grafikusnak (arra szerződtél vele), hogy csak akkor fogsz fizetni, ha tetszik és használni fogod, akkor nem fizetsz neki. Ha megbíztál benne (pl a referenciái alapján), és azt mondtad neki, hogy csináljon valami szépet és kifizeted a belefektetett munkáját (akkor is ha nem használod fel) akkor ki kell fizetni.
Ha nem volt egyértelmű a megállapodás, akkor a megbízó úgy gondolhatja, hogy az első eset áll fenn, a grafikus pedig azt, hogy a második. Ekkor is egyszerű a válasz: ha tudod, hogy valaki munkát végzett neked megállapodás szerint, akkor a munkát ki kell fizetni -- ha van erkölcsi tartásod (ha nincs, akkor nem lényeges az egész). Ha viszont a grafikus végzett minősíthetetlen munkát (illetve lopta az anyagot vagy egy már régebben elkészítettet szöszölt át néhány perces munkával de teljes díjat kér stb.) akkor az ő erkölcsi tartásán múlik hogy ne kérjen érte díjat.
A lényeg: az elvégzett tényleges munkát kell kiszámlázni és megfizetni, akkor is, ha nem lett felhasználva. (Bárcsak mindig így menne ez :-)
Valamelyik esetbe belesorolod a tied, és aszerint lehet fizetni vagy sem, remélem hasznos volt az útmutatásom.
;-)
6

A jog is megkülönbözteti...

Heilig Szabolcs · 2010. Jan. 17. (V), 18.32
A jog is megkülönbözteti egymástól azt a szerződést, amikor konkrét eredményt várunk el (vállalkozási szerződés), illetve azt, amikor elég a törekvés (megbízási szerződés). Rákeresve a témára a magyarorszag.hu-n van egy jó magyarázat:

"A megbízási szerződés a más részére végzett tevékenység jellemző szerződése. A megbízottnak általában nem eredményt kell szolgáltatnia, hanem gondos és szakszerű eljárást (szemben a vállalkozási szerződéssel, amely az eredménykötelmek alaptípusa: például a kőművesnek fel kell építenie a házat, nem elég, ha gondosan falazgat).

A megbízás másik jellemzője a felek között szükségszerűen meglévő, más szerződéseknél fokozottabban jelenlévő bizalmi elem. A megbízási szerződés alapján a megbízott köteles a rábízott ügyet a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően ellátni."


Tehát jogilag nem csak azon múlik a dolog, hogy mit beszéltél meg előre a másik féllel, hanem azon is, milyen típusú a szerződés. Ezt sokáig én sem tudtam, csak ollóztam innen-onnan a szerződés mintákból.

Ettől függetlenül lehet (és érdemes) cifrázni a szerződésben, ki mikor és milyen feltételekkel állhat el a szerződéstől és kinek mi jár ilyenkor. Manapság sajna bizalomra nem nagyon lehet építeni, csakis az alaposan körbejárt szerződésekre.
11

jó tudni

zzrek · 2010. Jan. 18. (H), 10.35
Hmm, köszi, ezt jó tudni...
24

A jog néha semmit nem ér..

mancika · 2010. Feb. 18. (Cs), 16.22
Sajnos az a legnagyobb probléma hogy még egy ilyen szerződéssel sincs levédve az ember. Mi épp most tervezzük beperelni az egyik nagynak mondott megrendelőt, mivel telejsen etikátlanul, a szerződésünket több ponton is megsértve elvégeztett velünk egy munkát amiért nem akar fizetni. A számlát kiküldtük, de persze voltak olyan élelmesek hogy visszadobták két héten belül, pedig ment volna a felszámolási eljárás rájuk azonnal. De mindegy, nem fog visszatartani az sem hogy egy ilyen per akár évekig is húzódhat, mivel biztosan mi nyerjük meg.

Mindenkinek javaslom: kötelező a szerződés, kötelező az előleg, a szerződésben minden nagyon pontosan részletezve. Semmilyen forrást nem adunk oda, ha mégis kérik akkor fizessék ki (ált a szerződés végösszegének 20%-a a forrásfájl) és ezt is csak akkor ha már megjött a pénz. Ha pedig hisztizik a megrendelő meg szoros határidőkre hivatkozik vagy bármilyen módon meg akarja kerülni ezeket a lépéseket akkor nagyon egyszerű a megoldás: nem szabad vele dolgozni. Kezdőként még hajlamos az ember meggyőzni magát hogy kell a munka és belemegy ilyenekbe, de higyjétek el ezzel kötvetitek el a legnagyobb hibát.
22

Nehéz dilemma!

Wishmylove · 2010. Feb. 11. (Cs), 15.35
Nem azt kaptad amit vártál. De gondolom amikor felbéreltél valakit akkot viszont azt nézted , hogy minnél olcsóbban megúszd. Hát megúsztad :)
25

Felmerül a kérdés...

mandarin8 · 2010. Feb. 18. (Cs), 21.49
Persze felmerül a kérdés, hogy ha saját bevallásod szerint nem értesz hozzá és megbízol valakit vele, akkor az amit te mégis elkészítettél és olyan mint amit elképzeltél az tényleg színvonalas-e? És vajon egy másik grafikus is annak gondolja? Érdemes referenciák alapján megfelelő tudású és stílusú grafikust választani. Na persze a pénz meg idő...
Csak hangosan gondolkodtam. Vagy költői kérdés volt, mindegy. :)
7

Nem ismeretlen...

TeeCee · 2010. Jan. 18. (H), 07.34
... sajnos.
Mindenesetre, ha valóban nagy hasonlóság van köztük, akkor érdemes egy pár kört megfutnod.
Először is a Homáron volt más hasonló: Logólopással nyitott az Anyucika, ami később megoldódott:
A kommentelők oldották meg Anyucika logólopási ügyét

Tehát első körben megfutnék egy olyan e-mailt irányukba, amin elküldöd ennek a fórumnak a linkjét jelezvén, hogy nem hagyod annyiban a dolgot, meg a Homárét, jé, voltak már ilyen esetek és a nyilvánosság meghozta a hatását. Lehet, hogy csak a negatív reklámmal szeretnének élni, cserébe 2x annyit fizetnek és mindenki boldog lesz :D

Sajnos nincs megadva az elérhetőséged és nem is tudok küldeni e-mailt a weblaboron keresztül, ha dobnál egy mailt, adnék egyéb segítséget is.
10

nos igen...

crisscross · 2010. Jan. 18. (H), 10.26
Nos igen, gondoltam én is erre, de arra gondoltam ér ez az egész ennyit, vagy foglalkozzak inkább olyan megrendelővel, aki komoly, az időpazarlás helyett. Azért éreztem viszont fontosnak, hogy ezt ide leírjam, hogy tanulságul szolgálhasson más emberkéknek is. sarosib73##kukac##citromail.hu
13

Illene

Heilig Szabolcs · 2010. Jan. 18. (H), 12.32
Már csak azért is illene tájékoztatni az illetőt, mert az ő álláspontja is érdekes lehet a témában.
14

...

crisscross · 2010. Jan. 18. (H), 13.38
Rendben, nézzük meg mi a reakciója! Tájékoztatom erről a blog bejegyzésről.
15

Kifizetés

crisscross · 2010. Jan. 18. (H), 18.44
Kedves mindenki!

A megbeszélt összeg kifizetésre került. A kifizető kérésére az alábbi dologgal egészíteném ki a blog bejegyzést:

Tudomásom szerint többen megkeresték az adott személyt az eset kapcsán. A fent leírt történet egyszeri személyes tapasztalat alapján került bejegyzésre, nem volt szándékom arra utalni, vagy azt állítani, hogy esetleg más, hasonló projekt, vagy projektek kapcsán is hasonlóan járt volna el, vagy szándékozna eljárni a megrendelő fél bárkivel szemben is! Részletekbe nem kívánok jobban belemenni, a pénz ki lett fizetve 5 perc alatt az utolsó e-mail váltástól számítva, az elkészített terveket feldolgozható formában továbbítottam, sajnálom, hogy így sikerült ezt lezárni.

Nem volt szándékom minősíteni a megrendelőt, egyetlen megtörtént esetnek kívántam publicitást adni!
16

nem egyedi eset...

dawidhun · 2010. Jan. 26. (K), 02.56
Velem az utóbbi időben sajnos nagyon sokszor megesett ez, pedig sokféle képen szűröm már a "csalókat". Ha freemail vagy gmail van megadva egy céges hirdetésben annak már rögtön kamu szaga van...sajnos. Magánszemélyeknél pedig már nem csinálok 2-3-nál több mintát, mert az csak még több bonyodalomra adhat okot.

Volt olyan megrendelőm aki fél éven keresztül húzta a projektet. Elkészítettem kb. 3 nap alatt működőképesre, már csak a logót kellett volna fixálni és mehetett volna a tárhelyre. Helyette fél év huza-vona, hogy ez nem tetszik az nem tetszik, csináljuk át az egészet, legyen ilyen és olyan funkció is majd végül 5 majd 15 ezer ft-ot kínáltak (merthogy a webáruház motorja ingyenes...). Onnantól kezdve nem válaszoltam az e-maileikre. ...Volt olyan funkciója, melyet még az előző munkahelyemnél külön 100 ezerért számláztunk ki...

De sajnos volt olyan eset is, amikor egy designer munkáját kaptam meg (PSD), hogy abból készítsek egy FLASH oldalt. Elkészítettem, elküldtem és kaptam rá egy "Köszönöm, de nem kérjük." választ. Pár hét múlva nézem a cég honlapját: az én flash oldalam volt feltöltve pár változtatással. A cég lenyúlta a PSD-t, majd az én flash oldalamat és végül gondolom odaadták "egy csókosnak", hogy töltse fel adatokkal és képekkel. Így valóban "megéri" megjelenni az interneten.

Sajnos ez mindennapos eset, főleg úgy, hogy van kiből válogatniuk az ilyen csalóknak.
17

Szerződés

Ifju · 2010. Jan. 26. (K), 17.03
Szerződés írás nem megoldás ilyen esetekben?

Szerződésben lehet rögzíteni, hogy mit vállal az ember, és ha attól el akar térni a megrendelő, akkor azt szintén lehet írásban, aláírva módosítani.
18

szerződés

crisscross · 2010. Jan. 28. (Cs), 13.13
A szerződésírás nyilván sok kellemetlenséget megelőzhet. Nem akarom részletezni a jelenlegi gazdasági helyzetet, és a gazdaság politikát, de vannak olyan szakemberek, akik beleestek a leépítésekbe, egyik napról a másikra az utcára kerültek. Vannak akik évek óta munkát keresnek, és hogy ne "haljanak éhen", muszáj bevételt prezentálniuk valamiből. Amikor a harc a mindennapi ételért és a "sárga veszedelemért"(csekkek)megy, sajnos sokan nem tudnak egy vállalkozást eltartani. Aki vállalkozó, az tudja miről beszélek. Nyilván valamit valamiért, ha van vállalkozás, van szerződés írási lehetőség,jogosan vetődhet fel az a gondolat. Ebből azonnal következik egy másik felvetés, ha valaki "vállalkozik" nem dolgozhat olyan árakon, mint aki nem "vállalkozik". Márpedig az a tapasztalat, hogy sokan még a nem "vállalkozó" szellemű szabadúszók áraira is szívják a fogukat, holott néha a béka valaga alá könyörgik. Bízom azért benne, hogy ez a "trend" hamarosan változik!
19

sajnos ilyenek vannak :s

Adams-1986 · 2010. Jan. 28. (Cs), 17.58
ÉN PL: SOHA NEM KÜLDÖK FORRÁST VAGY SITEBULIDOT REFERENCIA MUNKÁRA

Sokan mesélték h többsége csak átverés, és így igyekeznek ingyen sitebulid-hez vagy komplett forráshoz jutni, ez amolyan zsákbamacska a jelentkezők részéről sajnos :(

a linket nem találtam meg de egy csinos webfejlesztő hölgy weblapján láttam a blogok között, hogy a beküldött refmunkáját találta meg egy cukrászda weblapján kicsit át volt alakítva de megismerte a kódjait, és a cég is azonos volt akinek beküldte a munkát, de még választ sem kapott
21

magyar jog :)

eashlon · 2010. Feb. 9. (K), 15.27
Ha már mindenki a szerződésekről beszél... egyáltalán van értelme? Akár van szerződésed, akár nincs, ha akarnak úgyis kiforgatnak belőle. Mondjuk ez is morális kérdés, mert aki már aláír valamit az jó esetben tartja magát hozzá. Vagy alapból azt tervezi, hogy nem fogja. Ez esetben csaló, és dögöljön meg!
Ugyanis a magyar jog kimondja:

2. Színlelt szerződés esetén vagy egyáltalán nincs valóságos szerződési akarat (játékból, tréfából kötött szerződés), vagy a felek színlelt akarata egy attól eltérő valóságos szerződési akaratot leplez. A színlelt szerződés mindig semmis, ha pedig az más szerződést leplez, a felek szerződését a leplezett szerződés alapján kell megítélni.
3. A kényszer hatása alatt kötött szerződés esetén sem beszélhetünk valódi szerződési akaratról, akár fizikai, akár lelki kényszerről legyen is szó.

Ezek alapján bármilyen szerződés semmisnek nyilvánítható, ha azt mondom, csak vicc volt... és ennyi. Lehet utána vergődni, de nincs értelme. Sajnos szomorú tapasztalat, de volt rajta közel millás buktám + ügyvéd önköltsége, mert bukta kapcsán tiszteletdíjról lemondott a szóbeli szerződés alapján :)
23

Sok a bugris

Wishmylove · 2010. Feb. 11. (Cs), 15.52
Szerintem a legfőbb probléma itthon, hogy a gyártási oldalról már mindeki gyártja a szemetet alacsony tudással minimál pénzekért, a vásárlói oldalról meg azt nézik csak, hogy " Nézd már ő ennyiért is megcsinálja, akkor minek fizessek többet?"

Aztán a megrendelő megbízza minimál pénzen Pistikét akki összeollóz vmi templates szart, és ha bejön valami egyedi kérés akkor már blokk van. A megrendelő őrjöng mert nem azt kapja amit kér, Pistike meg 20szorosát dolgozza a megbeszéltnek és örülhet ha kifizetik.

Persze olyan is van, hogy a megrendelő alapból a low cost designerekre hajt. Felveszi egy párral a kapcsolatot, gyártat mind1ikkel pár tervet aztán szépen összeollóza belőlük ami kell neki és senkit sem fizet ki.

Mi ebből a tanulság?

Az hogyha tényleg jó vagy akkor csinálsz egy profi web designer portfolio-t magasra rakod az árakat és mindig kérsz előleget, annyira nem ütheted meg magad.

Szerintem a legjobb filter a magas ár, aki igényli az megfog fizetni aki nem az meg úgysem fog, cumikázik majd Pistivel.
26

khm khm

laco · 2010. Feb. 28. (V), 14.19
egyesek minden lehetőséget megragadnak az önreklámozásra... :D