ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 18, 2019

TCP és UDP pingelés hogyan működik?

inf · 2019. Ápr. 18. (Cs), 06.49
Szeretném tesztelni az internet kapcsolatot itthon, és úgy tudom, hogy a normál pingelés ICMP-vel megy. Elvileg annyi az egész, hogy azon a protokollon küld egy kérést a szervernek, és a szerver echo-zik, ha ott van. Bizonyos esetekben ez az ICMP nem elég, és a tényleges kommunikációra kell tesztelni, ami TCP vagy UDP. Ilyen mondjuk, ha tűzfal szabály fogja valahol egyik vagy másik protokollt.

Az én esetemben konkrétan az van, hogy a UPC-s Connect Box-nál használt PUMA6 chipset firmware-jét az Intel megtákolta, hogy az ICMP pingelés viszonylag normálisan működjön, de a TCP és az UDP azt mondják ugyanúgy baromi lagos, mert a gond a hardware-el van, nem a software-el. Hivatalosan ezt nem ismerik el, mert hatalmas bukás lenne az Intelnek is, meg sok internet szolgáltatónak is. Nagyon sokan használják az ilyen chipset-re épülő modemeket. Igazából nálam nem sikerült még ezt a firmware fixet se feltenni a UPC-nek a modemre, mert ez az oldal szerintem ICMP-vel pingel: link, de az is lehet, hogy ez a max, amit a firmware fix-el ki tudtak hozni, és a másik két protokollnál jóval nagyobb a baj. Itt csak percenként 1-2 néhány tized másodperces lag spike van, de elképzelhető, hogy UDP-nél sokkal gyakrabban belagzik.

Szívesen lemérném böngésző helyett egy erre tervezett alkalmazással is a pinget egy negyed órára, hogy hogyan változik terheléstől függően, illetve szeretnék alapos lenni, és megnézni TCP és UDP protokolloknál is. Ez elméletileg jó ICMP-re: PingPlotter, de az UDP és TCP bizonytalan. Nem akarom elindítani a 14 napos trialt, hogy kipróbáljam, amíg nem kérek egy kölcsön routert, hogy bridge mode-ban is tudjam tesztelni a Connect Box-ot. Elvileg ICMP-t így kell mérni vele: link a Google DNS szerverén.