ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 6, 2017

Lekérdezés eredményének szűkítése formmal Symfonyban

mahoo · 2017. Júl. 6. (Cs), 20.20
Sziasztok,
nem nagyon talalok megfelelo informaciot, valoszinuleg nem jol keresem, az alabbi feladatra.

Adott egy lista a felhasznalokrol es azok jogairol, 3 adattabla, entitas alapjan (user,role,user_roles). Ezt a listat kellene szurni nev es jogok alapjan egy form segitsegevel.

Gondolom nem azt kellene csinalni, hogy a form elkuldesekor a querybuilder-hez 'manualisan' hozzafuzok 'where'-eket, hanem valahogy a form es query objektumokat kellene valahogy egyutt felhasznalni.

Tudna valaki tutorialt, mintat mutatni nekem, ami kozelebb visz a megoldashoz?
Koszonom!
 

A frontend állapota 2017-ben

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 6. (Cs), 11.19
Egy múltkori fórumtéma kapcsán többen is a manapság népszerűnek tartott React-et és Angulart javasolták kezdőknek, ebben az írásomban bemutatom részletesen, hogy mi a probléma ezekkel.

Bizonytalanság

Ezek a keretrendszerek alapból kliensoldali sablonozást valósítanak meg, ami egy annyira abszurd ötlet, hogy gyakorlatilag ezen bukik el az egész, minden más csak hab a tortán.

A működési elvük a következő: általában nyers adatforrásokkal (json) dolgoznak, amiket a kliens aktuális állapota alapján olvasnak be, majd átadják a sablonoknak, amikből végül HTML-t generálnak. A kulcs itt az, hogy az aktuális állapot (az esetek túlnyomó többségében) a kliensen van, amivel legalább két probléma van. Az egyik, hogy egy áramszünet vagy a böngésző bezárása/a lap újratöltése után ez az állapot elveszik. A másik, hogy nem veszik figyelembe az internet alaptörvényét.

Ezt az alaptörvényt Peter-Paul Koch, az egyik legismertebb frontendes így emeli ki:
The target environment is undefined. In most programming problems we start with with a well defined target environment (or at least the language semantics are well defined and we quickly learn where the platform-specific hacks are). In web programming each of the browsers is slightly different in about a hundred different ways.
Azaz lényegében fogalmunk sincs, hogy a kliensoldalon mi van, csak feltételezések. Nem tudhatjuk, hogy az a legújabb i7-es nyolc maggal, tizenhat szállal, hatvannégy gigabájt memóriával, vagy egy ötéves, 4.0-s Androidos telefon 512 megabájt RAM-mal. Mert a felhasználónak lehetősége van mindkettőt választani, ha az igényeit kielégíti.

Node egy Androidos böngésző ugyanolyan jó, mint a legújabb Chrome vagy Firefox? Ugyanúgy fog repeszteni? Ha a felhasználó számára lassú lesz az oldal, és emiatt otthagyja, az az ő baja, vagy a fejlesztő hibája?