ugrás a tartalomhoz

Archívum - Dec 21, 2011

Változó szélességű oldal készitése + webes betütipusok

troy1979 · 2011. Dec. 21. (Sze), 17.18
Sziasztok,

Szivességből 1 portfolió oldalt készitek az egyik ismerősömnek

A régi oldallal is az volt a probléma, hogy adott fix szélességre készült , és 1 nagyobb felbontású monitoron nagyon bénán nézett ki az oldal

(valamilyen javascript-es megoldással lekérdezte a kliens képernyő szélességét és ahhoz próbálta igazitani a többi dolog pl a képek szélességét, ami érthető módon nem sikerült)

Szóval a kérdésem az lenne, hogy a adott látványterv-ből /PSD-ből hogyan lehet manapság változó szélességű oldalt késziteni?

Kezdetnek elég lenne, ha mondjuk 1024x768-ban, és 1920x1080 ban is hasonlóképpen jól nézne ki az oldal

Azt nyilván nem lehetséges, hogy minden képet a webes verzióban nem képre cserélünk, mert akárhogy is csürjük csavarjuk a dolgokat a logó pl mindig kép lesz(csak a modern design-ok esetében nem img html elem, hanem css háttérkép pl)

Vagy pl az eddigi képes menük lecserélhetőek sima szöveges menükre , feltéve ha a font-face css css tulajdonságot/property-t támogatja a böngésző

Eddig az egész webes betütipusok kérdés-körrel úgy voltam, hogy minnek, hiszen úgysem "minden böngésző" támogatja

De most ennek a projectnek a kapcsán használhatnék webes betütipusokat

Tudnátok tudnátok esetleg webes betütipusok témakörében releváns szakirodalmat ajánlani? ( mit miért hogyan)

Gondolok itt olyanokra mint:

- font-face css property
- milyen betütipusok használhatóak egyáltalán a weben?
- hogyan lehet 1 már meglévő betütipusból (a psd-hez használt true type fontból pl) a weben is használható betütipust késziteni?


Tudnátok ebben a 2 témakörben (változó szélességű oldal , és webes betütipusok ) releváns szakirodalmat (akár online akár nyomtatott formában ) ajánlani?

Előre is köszönöm a hozzászolásokat :)
 

Facebook: képes skálázódni a MySQL

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 21. (Sze), 16.09
A Facebook belső rendszerének bemutatása
 

Introducing Props2Js

Joó Ádám · 2011. Dec. 21. (Sze), 16.04
Egy alternatíva konfiguráció tárolására
 

Ki nem kerülő blogmarkok

Hidvégi Gábor · 2011. Dec. 21. (Sze), 16.01
Az utóbbi időben küldtem be pár blogmarkot, azok közül néhány nem került ki, jellemzően két példa jut eszembe (volt egy harmadik is, arra nem emlékszem, de hasonló): az egyik, hogy a weblaboros fórumtársunk, Tyrael idén bekerült a php fejlesztői közé, vagy a másik, hogy az egyik nagy internetes cég, a Prezi kapott egy hárommilliárd forintos tőkebefektetést.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én őszintén tudok örülni az olyan híreknek, amik egy magyar cég vagy személy sikereiről szólnak. A sajtóban folyamatosan lehet olvasni a sok negatívumot, így rossz, úgy nem megy, a nagy portálok kiemelt blogszemléjében nap mint nap lehet olvasni "sikertörténeteket", ahol külföldre szakadt hazánkfiai hogyan boldogulnak külföldön (az olyan szerkesztőket, akik ezeket a blogokat beválogatják, az első géppel toloncolnám kifelé az országból).

Az ilyen hírek csak megerősítenek a hitemben, hogy kitartó munkával itthon is lehet sikereket elérni, és erőt adnak a folytatáshoz. Mi erről a véleményetek? Ti olvasnátok ilyen híreket?

Továbbá ez felveti annak is a problémáját, hogy a Weblaboron nincsenek igazából lefektetve a tartalmak beküldésének szabályai.
 

Mozilla and Google Sign New Agreement for Default Search in Firefox

Joó Ádám · 2011. Dec. 21. (Sze), 16.01
Újabb három évre született megállapodás