ugrás a tartalomhoz

Hozzászólások stílusa

Balogh Tibor · 2005. Aug. 12. (P), 17.56
Ezzel a témával szintén nem leszek népszerű:

Egyesek miért nem tudják megfogadni az egyik ADMIN tanácsát:
"Ha nem tetszik egy hozzászólás modora, akkor ne szólj hozzá."
Elvégre nem Te vagy az admin, ezért nem is a Te dolgod kioktatni a fórumtársad, főleg olyan keresetlen mondatokkal, hogy ha Te kapnál hasonló hozzászólást, akkor Te meg a hozzád hasonlók lennének a legjobban felháborodva.
Miért hiszik magukról egyesek, hogy át kellene venni minduntalan a fórum/levlista admin szerepét.

Az a hozzászólás ami ezt generálta:
"[flame]Tanulj meg írni! És hozz egy kávét!! És ha már ott vagy, az újságot is hozd be!!! És használd megfelelően az írásjeleket!!!! És ez az oldal nem a keresők elérési felülete!!!!![/flame]"

Hogy ki írta, valójában lényegtelen, nem az emberrel, hanem a modorral van a bajom. Bár egy mondás szerint: A stílus maga az ember.

Egy pár megjegyzés a fenti idézethez:
- A weblabor tényleg nem a keresők elérési felülete, de ha minden kérdésre csak hasonló válaszok érkeznének, akkor a kereső nem találna semmit sem.
- Ha valaki nem tud normális, emberi módon kommunikálni, akkor miért teszi?
- A témaindító szöveg egyáltalán nem volt ilyen, mint ahogy ebből az idézetből tűnik.
- A legtöbbünk nem az ilyen hozzászólások miatt látogatja a weblabort. - Tk. csak egyetlen egy embertípus látogatja ezért az oldalt - azok akik írják az ilyeneket.
- Gondolom az ilyen hozzászólást író emberek soha nem voltak kezdők, mindent azonnal és a legjobban tudtak. Ha mégsem akkor a legprecízebben fogalmazták meg a kérdésüket, sőt (NB!) mivel valójában minden kérdésre van már válasz a neten, ezért soha nem is kérdeztek. Minden kérdésükre a választ csak és kizárólag a googel-nél keresték, a weblaborra valójában csak az ilyen válaszok írása miatt látogatnak.
- Miért nem lehet a fórumon is úgy fogalmazni, mintha ott lenne melletted az illető? Miért nem képzelsz el egy 160 kg-os kérdezőt, aki melletted áll? Ha ilyen hangnemben válaszolnál, akkora fülest kapnál, hogy a monitor adná a másikat.
Vagy a szomszéd kissrác - valószínűleg minden tekintetben igen megfontolt - kérdésére is ugyan így válaszolsz, ilyen hangnemben?
Nincs két külön világ, csak egy van. Miért nem lehet abban az egyben normálisan viselkedni? Még akkor is, ha mégoly' okosnak hiszed is magad.

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, kezd elszakadni nálam a cérna az ilyenek miatt. A modortalanság netovábbja!

Végül: akinek nem inge, nem veszi föl. Azaz, ha valaki sértve érzi magát a hozzászólásom miatt, akkor a ségtődöttségén gondolkozzon el előbb szerintem, mielőtt billentyűzetet ragadna.
 
1

Mindenki volt kezdő, csak lehet hogy nem nagypofájú

tiny · 2005. Aug. 12. (P), 18.09
Én is voltam kezdő elég sok helyen, elég sok területen és jópárszor gazdagítottam szánalmas hozzászólásokkal a weblabort is, ami után a pofámról lesült a bőr, de így tanul az ember. Sőt! Még van egy pár e-mailem is, amit azért kaptam, mert ezt vagy azt nem jól csináltam. Lehet, hogy kioktató hangvételű volt, de nem írtam vissza, hogy öcsém vegyél már vissza, hanem megfogadtam a lényegi részt és úgy érzem tagja lettem ennek a közösségnek, ha nem is a legokosabb, ha nem is a legtöbbet segítő, de valamennyira így érzem. Tehát az én véleményem, hogy gondolj bele abba, hogy te sem szereted mondjuk a szüleidnek elmagyarázni, hogy jobb kattintás ide az egérrel duplán, kicsit gyorsabban duplán, stb. és amikor tizedszer mondod el, te sem vagy türelmes. Tehát ez erről a véleményem, lehet vitatkozni, kíváncsi vagyok a válasz(ok)ra.
Mr.Tiny
2

Kerdezzunk okosan

Hegi · 2005. Aug. 12. (P), 19.27
En ugy gondolom, hogy mindenkinek lehetnek rossz es kevesbe rossz napjai. Egy faraszto nap utan leulve az ember neha hajlamos aggresszivabban reagalni egyes hozzaszolasokra. Biztos vagyok benne, hogy mindenki volt hogy kicsit nyersebben fogalmazta meg a velemenyet, hiszen emberek vagyunk. Termeszetesen mindenki volt kezdo, mindenki kovetett es kovethet el hibakat.

En szemely szerint egy kerdes tipust nem szeretek, mikor magat a problemat akarjak velem megoldatni. Ha latszik a kerdezon hogy valoban meg akarja csinalni a problemat es tudasra szeretne szert tenni, szivesen segit mindenki, de a tudasert meg kell dolgozni. Peldakodot is szivesen ir szerintem barki. Szoval a lenyeg hogy valoban kezdokent nem mindig tudjak hogyan kene kerdezni, de erre szuletett egy leiras.

//Hegi - http://blog.suxx.hu
3

mindenkinek joga

Hojtsy Gábor · 2005. Aug. 12. (P), 20.16
Mindenkinek joga van kioktatni a fórum társát, bár ennek a hangvétele persze széles skálán mozoghat, lehet annyira finomkodó is, hogy nem neveznéd kioktatásnak. Az adminoknak meg joga van moderálni. Van aki így vezeti le a feszültségeit, emberből vagyunk.
4

LOL

zila · 2005. Aug. 13. (Szo), 09.22
Egyesek miért nem tudják megfogadni az egyik ADMIN tanácsát:
"Ha nem tetszik egy hozzászólás modora, akkor ne szólj hozzá."

Te meg erre nem egyszerűen hozzászólsz, hanem nyitsz neki egy topikot :D

Hogy a témához is szóljak:
Ez itt nem leánynevelde, nagyon komoly segítséghez lehet itt jutni, ha valaki veszi a fáradtságot, hogy megtanuljon okosan kérdezni. És bizony a tanulás ott kezdődik, hogy az ember be tudja ismerni, hogy valójában mennyi mindent nem tud. Sértődés nélkül.

üdv,
Zila
5

kezdő vagyok

szek1 · 2005. Aug. 13. (Szo), 10.58
Először is sziasztok, ma vettem rá magam, a regisztrálásra, eddig anonimban volt néhány hozzászólásom, és persze naponta olvasgatom jó két hónapja a fórumot. Én kezdő vagyok, most leszek 18, fél éve, hogy elkezdtem a php-t tanulni. Az elmúlt két hónap alatt itt úgy érzem rengeteget tanultam. Mind a cikkekből, mint a fórumból. Nem tettem fel kérdéseket, hanem elolvastam visszamenőleg a topicokat. Igazából tényleg köszönettel tartozok mindenkinek, mert nagyon sokat tud segíteni egy hozzáértő tanácsa. És igazat adok abban is, hogy nem a problémát kell megoldani, hanem egy kezdő lökést kell adni, az öröm is nagyobb, ha valamit egyedül oldunk meg, kis segítséggel.

Én nem éreztem, hogy bárki is kioktató hangnemben beszélt volna, illetve ez még szerintem messze nem az a szint, ami sértő lenne. Volt már részem igazán parázsló vitákban más fórumokon, lehet csak azért nem tünt fel. :)

Üdv: szek1