ugrás a tartalomhoz

Alkategóriák elemeinek száma

Anonymous · 2005. Júl. 15. (P), 07.44
Sziasztok!

Van egy bonyolult kategóriaszerkezetem, tetszőleges számú alkategória egymásba ágyazva. (pl.: webshop) Szükségem van a főkategóriához tartozó összes alkategóriában található elemek számára. Erre melyik az egyszerűbb, praktikusabb, gyorsabb módszer?
- minden egyes alkalommal bejárni a fát, és összeszámolni az elemeket
- vagy új elem hozzáadásakor megnövelni egy mező értékét, így az mindig az adott főkategóriához tartozó alkategóriák elemeinek számát mutatja.

Köszönöm a segítséget!

üdv.: Zsolt
 
1

Gyorsan változó adatok

Poetro · 2005. Júl. 15. (P), 09.27
Gyorsan változó adatok esetén, vagy ha a kategóriák ethelyezhetők egyikből a másikba, vagy vannak kategóriákon keresztüli kereszthivatkozások, akkor mindenképpen érdemes minden alkalommal kicsámolni, ugyanis ez még mindig elég gyors tud lenni, és biztonsabb hogy nem marad ki valamilyen adat. Ha például véletlenül sérül a szerkezet, a számlálók meg tudnak esetleg bolondulni, vagy hibás adatot adni, ha csak módosítások esetén frissülnek. Igazából ugye, ahogy adatbázis oktatás során mondják: semmit se tárolj el, amit az adatbázisból műs úton ki tudsz számolni. Persze itt azért mindig előjön, hogy ki és hányszor kérdezi le ezeket az adatokat, mert ha ez a kiszámolt mennyiségek megjelenítése jóval nagyobb számban fordul elő, mint maguknak az adatoknak a megjelenítése, akkor teljesítmény okokból esetleg mégis jobb lehet őket eltárolni.
Szerintem ezeket érdemes átgondolni.
--------
Poetro