ugrás a tartalomhoz

Postgres rendszer felhasználó, debian sid

Anonymous · 2005. Júl. 16. (Szo), 22.40
debian sid, postrgesql 8 csomagból. Telepítés után, nem tudtam a postgres felhasználóra váltani su-val. root-ként nem írt ki semmit, mintha sikerült volna a user váltás (de a whoami rootnak mondja), sima userként meg jelszót kér. rootként hoztam neki létre jelszót, el is fogadja, de mintha nem is váltottam volna usert.
Egy faq-ban olvastam, hogy a pg_hba.conf-ban írjam át "local all postgres password"-re a "local all postgres ident-sameuser"-t. Megtörtént.
#createuser -U postgres -d -A -P pgadmin
A végén kérsi a postgres user jelszavat, megadom neki, aztan:
createuser: could not connect to database template1: FATAL: password authentication failed for user "postgres"
Ha visszairom a pg_hba.conf-ban az eredetire, akkor csak annyi változik hogy nem kér jelszót a creatuser után, de akkor is authentication failed. Minden faq-ot, tutorialt átnéztem, de nem találom a megoldást.

üdv.: Zsolt
 
1

Postgres auth

Anonymous · 2005. Júl. 17. (V), 09.10
Írhatsz trust-ot, akkor nem is kér jelsztót (bizonsági kráter). Írhatsz password-ot, de akkor a postgresql kezeli a jelszót, azon belül kell állítgatni SQL parancsokkal. Írhatsz ident sameuser-t, akkor gyakorlatilag a a linux usereket használod. (Legalább is be kell vele lépni, és onnan tudsz psql-ezni)

Néha elhasalok sok bejegyzésen is, mert a pg_hba.conf-nak sokszor több sora is releváns... Az egészet kell jól belőni.

http://www.postgresql.org/docs/7.4/static/client-authentication.html
2

Köszönöm, trust-al

Anonymous · 2005. Júl. 17. (V), 10.45
Köszönöm, trust-al sikerült.

Zsolt
3

Nem valid shell

Török Gábor · 2005. Júl. 17. (V), 10.55
Azért nem tudsz átsuzni postgres felhasználóra, mert a shellje minden bizonnyal /bin/false vagy valami hasonlatos, tehát nem érvényes burok. Írd át addig, amíg ügyködni szeretnél vele.