ugrás a tartalomhoz

Linux vs Win

balazsgabi · 2005. Május. 21. (Szo), 09.49
Üdv Mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogy alapvetően mi a különbség szervereknél az oprendszerek tekintetében. Konkrétabban azt tom, ill. gondolom, hogy (a unix alapúak stabilabbak), viszont a kérdésem az lenne, hogy egy kívülről érkező pl. kérés win alól a unixos szerver felé, ahol tételesen win alatt készített oldalak vannak, valami problémát okoz?
Nemtom érthető-e a kérdésem, de ami a lelkem nyomja az pontosan az, hogy találtam egy tárhelyszolgáltatót, ahol van ilyen is meg olyan is és a unixos lényegesen olcsóbb. Ő viszont azt javasolta, hogy ha win alatt készítek oldalakat, akkor a win-es szervert ajánlja. Csak így szűkszavúan.
Szóval ez érdekelne. Köszönöm előre is a segítséget!
gábor
 
1

jó weblap?

Cadeyrn · 2005. Május. 21. (Szo), 11.08
Üdv mindenkinek!

A félreértés elkerülése végett egy jól elkészített lapnak szerintem teljesen mindegynek kell lennie, hogy min fut...persze kivétel, ha speciális dolgokat használsz, contrab, C-ben írt CGI-k, stb...
Ha ASP-vel írsz, akkor gondod lehet a Unixxal, máskor elvileg nem nagyon.
Szerintem rengetek webfejlesztő van, aki windowson írja otthon és linux/unix alól fut a kiszolgálón.

Cadeyrn
2

licensz díjak

Jano · 2005. Május. 21. (Szo), 13.09
A Windows-os szerver megoldások azért drágábbak valószínűleg mert ki kell fizetni a szoftverek után a licenszdíjat.

Windows vagy MS technikák az ASP, .NET ha ilyenben írod a lapod szerver oldali logikáját akkor nem tudsz mást választani, vagy nem érdemes.

Ha PHP-ben akkor tökéletes a Linux.

Ha teljesen statikus lapokat készítesz akkor teljesen mindegy, hogy milyen oprendszer fut a szerveren. Ilyenkor maximum a szöveges fájlok karakter kódolásával fordulhat elő probléma.
3

akkor persze ,hogy unix

balazsgabi · 2005. Május. 21. (Szo), 14.59
Köszönöm segítőkészségeteket és tanácsaitokat. Fentebb említett MS technikákról ugyan még érdemben nem hallottam, de kezdő lévén úgy érzem továbbra is boldogan fogok élni, amíg nálam okossabbak publikálják a hack-eket és persze ellátnak jótanácsokkal!
köszönöm
4

Dobd a kukába wint és

Anonymous · 2005. Jún. 21. (K), 17.39
Dobd a kukába wint és fejlesz linux alol.
Vagy fejlesztői környezetnek használd a Linuxot.
5

különbség

Anonymous · 2005. Jún. 21. (K), 23.46
Arra is gondolhattak, hogy a windows alatt készült oldalakat azért érdemes windowsos szerveren futtatni, mert esetleg a file nevekben előforduló kis- és nagybetű váltakozásokat nem fogja érzékelni. Windows-on, mint tudjuk, mindegy, hogy ugyanaz a file egyszer kis betűvel, máskor nagy betűvel van írva, de linuxon nem mindegy.

Gyulus