ugrás a tartalomhoz

IE7 és a többiek jövője

gerzson · 2005. Már. 18. (P), 00.40
Jön az új IE, a 7. Ok.

Nagytapasztalatú FireFox (és Opera) hívő kollegáktól azt kérdezem, h. egy alap FireFox install miben nyújt többet jelenlegi IE6Sp1-nél felhasználói felületen?

Nem a teljes felhasználói élményre vagyok kiváncsi (szabványtámogatás meg ilyenek), hanem olyan új finomságokra (menüpontok/funkciók/gombok/stb.), amik egy alap intallációban is elérhető és nagy valószínűséggel a felhasználó is észre fogja venni létezését?

Azon filózgatok, h. ha az IE7-ben tényleg lesznek kézzel fogható változások a felületen és a kínált funkciókban, akkor mi történhet majd a többiekkel? Milyen újdonságokkal készülnek a többi böngészőben a gyártók? Vannak másnak is üres percei ilyeneken gondolkozni?

ui.: Opera-t csak a számkivetettség mellőzése miatt vettem ebbe bele.
 
1

Én is

Ajnasz · 2005. Már. 18. (P), 01.07
Ezzel nem vagy egyedül.
Nekem is többször megfordult a fejemben, hogy így vajon mennyi esélyük van az egyéb böngészőknek.
Hiszen tulajdonképpen nem lesz miért váltani. Ha megnézzük, akkor a firefox a biztonságra, füles böngészés, rss reader, pop-up bolock és az ehhez hasonló apróságokra épít. A biztonság az egy dolog, az IE7-et is ugyanúgy fel fogják törni. A füles böngészést beleépítik, rss readert beleépítik, pop-up block az sp2 óta már van benne. Ezen felül mi újat tud adni egy alternatíva?
Foxiban ott vannak az extensionök, de egy IE user nem fog emiatt váltani, mivel nem is tudja, hogy léteznek.
Egy webmesternek egyértelmű, hogy sokkal jobb a firefox, de egy átlag usert az cseppet sem érdekli, hogy az az oldal szabványos vagy sem.
Szóval én bevallom, féltem az alternatívákat az IE7-től.
3

Alap böngésző

aries · 2005. Már. 18. (P), 10.28
A kérdés eleve rossz. A firefox egy alap böngésző, mentes a sallangoktól, pontosan ezek miatt fejlesztették ki a monstre Mozillából. Tehát a firefox azoknak megoldás, akik szeretik testre szabni a böngészőjüket, valljuk be, hülyének kell lenni ahhoz, hogy ez ne sikerüljön.

Az azonban igaz, hogy IE7-től lehet tartani. Ez ellen egy dolgot lehet tenni: vmi szankciót kialakítani, mint ahogy a full flash-es oldalak nehezen kerülnek be a keresőkbe, úgy ezt is meg lehetne vhogy oldani.
--
Aries
2

Firefox felület

Bártházi András · 2005. Már. 18. (P), 09.40
A Firefox egyszerűbb, átláthatóbb menüszerkezetet kínál. Egyszerűen törölni tudod az érzékeny adatokat, akár weblap szinten, stb. A gyorsbillentyű támogatása jobb, mint az IE-é. A jobb felső sarokban levő kis keresődoboz gyors keresést biztosít a felhasználó által választott keresőben. A reklámblokkoló kiterjesztés csúcsszuper, ezt még egy kezdő felhasználó is megérti. A Firefox nagyságrendekkel kisebb a 60-70 MB-os Explorernél, letölteni is gyorsabb.

Ami a webfejlesztőket érinti, a gyorsbillentyűvel elérhető, kódszínezett forráskód nézet, az oldal adatai, a normális Javascript hibaüzenetek már alapból sokkal többet nyújtanak az Explorernél. És akkor erre jönnek rá a kiterjesztések.

Ami a böngésző háborút illeti, engem baromira nem izgat, hogy ha "győzni fog" az Internet Explorer, HA normális szabványtámogatás lesz benne, és HA folyamatosan frissíteni fogják. Erre viszont kiváncsi leszek. De az alternatív operációs rendszerek (hacsak ki nem adják Linux és MacOS X alá, de nem fogják) és a köré felépült "rajongótábor" miatt egy időre megvan még a lendülete a Firefox-nak. Nehéz lesz róla visszaállítani az embereket. A kiterjesztésekről azért nem beszélek, mert szerintem előbb-utóbb megcsinálja a Microsoft azt, hogy egyszerűen .Net-ben akár C#, akár Javascript.Net, akár Visual Basic.Net, akár más nyelveken lehetőség legyen kiterjeszteni. Szerintem.

-boogie-
5

Kihagytam...

Poetro · 2005. Már. 18. (P), 11.41
Hupsz ezeket kihagytam. Esküszöm nem láttam a hozzászólásod. Lehet épp lelógott a képernyőről. De ezek tényleg igazak. Pl fejlesztőként nagyon fontos, hogy a View Source nem notepad-ben(vagy amit beállítottál) nyílik meg, hanem ugyanazon felületen, és szolgáltatásokkal mint maga a böngésző. Mondjuk én kényelmetlennek találom, hogy nincsenek számozva a sorok (ha vki tudja, hogy lehet esetleg ezt elérni sikítson), soxor segítene, és nem kellene Ctrl+L-t nyomni sorra ugráshoz.
Az is szerencsés lenne hogy a Web Developer Extension-höz hasonló cucc jelenne meg IEhez, mert az nekem nagyon hiánycikk.
--------
Poetro
4

Szerintem

Poetro · 2005. Már. 18. (P), 11.33
Szerintem azért van jópár dolog, amiben továbbra se fogja felvenni a versenyt az IE7 a többiekkel szemben.
Itt van ugye a platformfüggetlenség, ami valljuk be az IE6+ nak nem sajátja, és a jövőben se lesz az (az eddig ismert tervek szerint).
Ami IE-ből eddig megjelent más platformra, az az IE5 és az is csak MacOS-ra, amit a MacOS X óta teljes egészében leváltott a Safari.
A többi alternatív böngésző (Mozilla család, Opera) ugye majd minden platformra van. Ezt persze a M$ nem fogja megtenni az "alternatív" operációs rendszerek használói javára.
A másik ugye a biztonság. Egy "nem biztonságos" operációs rendszer alá, hogyan várhatnánk el, hogy az aki az OS-t fejleszti biztonságos böngészőt írjon hozzá, főleg mivel az OS és a böngésző eléggé egymásba van ágyazva.
Tehát amíg az egyik nem eléggé biztonságos, és főleg mivel egymástól szedik a szolgáltatásokat, függvénytárakat, akkor a másik se lehet az szerintem.
Más kérdés persze hogy az új szolgáltatásokat hogyan valósítják meg. Én félek attól, hogy az új szolgáltatásokkal újabb támadható felületek kerülnek be az amúgy sem szegényes arzenálba.
A plugin-es kérdés ismét érdekes. A Firefox szemlélete az, hogy minden tiltott amit nem engedélyezel (persze az alap kényelmi szolgáltatások be vannak kapcsolva), ilyen például a pluginek telepítése is. Én például felháborítónak tartom, hogy egy "plugin" felülbírálja az én biztonsági beállításaimat, vagy egyéb böngészőbeli változást hozzon (pl a kezdőoldal átírása) ahogy az IE-éknál sajna megvan, hiába van fenn az összes patch, SP és miegymás.
Kifejezetten kedvelem a FF plugin vagy a mozilla szóhasználatával extension kezelését, és szerintem eléggé barátságos APIt is készítettek hozzá, nem véletlen a mozilla letöltési oldalán több mint 200 extension elérhető. Mondjuk erre a firefox oldalán nem hívják fel eléggé a látogatók figyelmét, pedig kellene.
Ha az IE plugin telepítő felületét legalább olyan kényelmesre és biztonságosra csinálják meg, mint a FF esetében, akkor sok felhasználót csábíthatnak vissza. Mondjuk ennek elengedhetetlen feltétele egy jó API, és a megfelelő számú plugin is.
Hirtelen ennyi voltam.
--------
Poetro
6

jon vs van

Jano · 2005. Már. 18. (P), 11.48
En ezt a dolgot emelnem ki, hogy JON. Meghozza CSAK a nyaron es CSAK beta lesz. Hogy mi lesz valoban benne azt mindenki csak talalgatja. Addig nem erdemes vitat nyitni errol a temarol amig nincsen itt.

Ha az IE7 vagy akarmilyen verzioja biztositani fogja azt a funkcionalitast amit a Firefoxban szeretek akkor valtani fogok.

Firefox felulete semmivel sem bonyolultabb mint az IE-e. Ha inditottad mar el akkor tudhatod. Barmilyen szintu felhasznalonak nehany perc utan menni fog a hasznalata a plusz funkciokkal egyutt, ha valaki megmutatja.

Szerintem a 3 funkcio amivel leginkabb meg lehet gyozni valtasra masokat:
- fulek amik hatterbe nyithatok kozepso gombbal (lassu modemes bongeszesnel) (ez nalam a killer funkcio ami miatt nem valtok vissza IE-re amig nem tudja)
- jobb-felso sarokban beepitett kereso mezo (meg egy lokes ha felrakjuk a magyar keresokhoz mint pl a sztaki szotarhoz a bovitest)
- adblock reklam blokkolo (mert a reklamokat mindenki utalja)


Ha extensionoket is beleszamoljuk akkor ha scrapbookot megmutatod hogyan lehet vele anyagot gyujteni le fog esni az alla...
7

Három lehetőség

Bártházi András · 2005. Már. 18. (P), 12.11
Három lehetőség van: egy nagy nulla lesz, jó lesz, király lesz. Itt nem csak a funkcionalitására gondolok, hanem a szabvány támogatására is. Akkor lehet jó, ha a szabvány tekintetében előbbre lépnek (és nem jelennek meg új hibák), s funkciók, lehetőségek terén behozzák a Firefoxot. Akkor lehet király, ha legalább elérik a Firefox szabványtámogatását, funkciók, lehetőségek terén pedig olyan újdonságokat vezetnek be, melyek messzire lekörözik a Firefoxot. Ha nulla lesz, akkor kultúrált keretek között szidni fogom ahol és amennyire tudom, második esetben tiszteletemet teszem, de maradok a Firefoxnál, harmadik esetben pedig ha tényleg megéri, váltok (legalábbis amikor Windows platformon vagyok). Még abban is igen kételkedem, hogy jó lesz, nemhogy abban, hogy király. Minden esetre a Microsoft kap egy esélyt, s ha jó fej lesz, akkor nem írom le örökre. A lehetőségük megvan.

Persze időközben a Firefox igen sokat fog fejlődni, s ha lesz új és szimpatikus funkció az Internet Explorerben, akkor az meg fog jelenni benne is, szóval fel van adva a lecke.

-boogie-
8

Az egyértelmű, hogy a

Ajnasz · 2005. Már. 18. (P), 13.33
Az egyértelmű, hogy a jelenlegi ff userek nem fognak váltani, erre esélye sinc az IE-nek. Viszont az biztos, hogy ha azok a funkciók belekerülnek, amiket bele akarnak rakni, akkor lényegesen le fog lassulni a foxi térhódítása.
Ennél a kérdésnél nem a tapasztalt usereket kell nézni, akik tudják, hogy az IE egy nagy semmi, hanem azokra az alapszintű, éppen csak számítógépet bekapcsolni tudó userekre, akik azt hiszik, hogy a net egyenlő a kék e betűvel az asztalon. A csoda már ott elkezdődik náluk, amikor megtudják, hogy van másik böngésző is. Ők hiába hallanak az alternatíváról, nem fognak váltani.
9

a „gyengeségét” fordítja erősségbe

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 18. (P), 20.07
Nyilván be tudja hozni a füles böngészést, az átlátszó PNG-ket, meg a CSS támogatást, de ugye nem ez dönt... Ezeket a nagyvállalatok fejlesztői is követelhetik, bár nem biztos, hogy ők olyan nagy százalékban egyedi megoldásokat fejlesztenek, lehet, hogy valamilyen keretrendszerrel megelégednek, ami elfedi előlük az ilyen kompatibilitási részleteket.

Viszont a Microsoft ott tud szakítani, ahol eddig is, az árúkapcsolásban. Ők ismerik legjobban a saját maguk által fejlesztett operációs rendszert, így ők tudnak az azt legjobban kihasználó megoldásokat fejleszteni. Emlékeztetnék, hogy a hírek szerint sokan a Longhorn fejlesztéstől mentek vissza az IE csoportba, tehát éppenséggel operációs rendszer fejlesztők. A nyomtatás mint megpendített funkció pontosan ilyen, hiszen igazán jó nyomtatáshoz nyilván egy csomó meglévő Microsoft megoldást igénybe tudnak venni. De nem lennék meglepődve, ha több hasonló árúkapcsolásos újdonsággal érkezne az IE7. Itt tehát éppen azért vannak előnyben a Microsoftnál, mert nem kell több rendszerre fejleszteniük (ami egyesek szerint az egyik legnagyobb hátrányuk, dehát azt nem lehet vitatni, hogy mégiscsak egy elsöprő elterjedtségű operációs rendszerről van szó).
10

köszönöm

gerzson · 2005. Már. 19. (Szo), 00.11
Köszönöm a hozzászólásokat, mint az elején írtam, pusztán eljátszadoztam a gondolattal. (Akinek nem tetszik ez, ne írjon ;)

Sok mindenre felhívtátok a figyelmet, és ez pont jó volt arra, hogy szélesebb spektrumban vizsgáljuk ezt a kérdést. Firefox ugyan nálam fel van telepítve, de én régi suite-os felhasználó vagyok, ezt a ff-t nem nagyon próbálgattam eddig. (...és most kicsit haragszom is, h. nem lesz belőle több, de ez más történet.) Elég kritikusan ítéltem meg, mert nem kifejezetten szimpatizáltam vele a kezdetekben. Ezért jobbnak láttam, ha megkérdezem a nagytiszteletű weblabor-gurukat, ellentétes előjelű elfogultságból is halljak véleményeket róla.

Valakinek különben van konkrét ötlete, amit szívesen látna majd a jövő böngészőiben? (Aki nem akar, az pedig nem válaszol, ugye.)