ugrás a tartalomhoz

Design

Anonymous · 2004. Okt. 17. (V), 00.53
Ha megrajzolom a weboldal desigját photoshopban, abból ,hogy tudok web oldal csinálni?
 
1

Megint micsoda kérdés

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 09.47
Aki olvasta nemzetes problémáját, és arra válaszaimat, az érti a címet, aki nem, az talán.
Én mondjuk ImageReady-ben megcsinálnám a megfelelő szeleteket (slice) aztán ízlés szerint táblázatos formában, vagy pozícionálva (gyk.: css-el) összeraknám a html oldalt. Teljes tanfolyamot most inkább mellőzném. Lásd még Photoshop 5 Biblia II. kötet 983. oldal, de biztos benne van ebben is, vagy ha csupán "html-designer" kalandor vagy akkor az alábbi linket nézd meg:
http://www.devarticles.com/c/a/Photoshop/Slicing-and-Saving-Graphics-in-Photoshop-for-Use-on-the-Web/
P][G
u.i.: az aláhúzott szövegek linkek -> rá lehet kattintani...
2

Szükséges a hülye kérdésekre a hülye válasz?

T.G · 2004. Okt. 17. (V), 10.44
Én már jóideje csak olvasója vagyok a Weblaboros levelező listáknak, mert ott sokan valamilyen önsanyargató kényszer miatt minden kérdésre válaszolnak, a válaszaikban leírják, hogy nem szívesen válaszolnak.
Sosem értettem, hogy miért, sőt nem is érdekel, hogy miért? Ezt beszéljék meg ők a pszichológusokkal! De ne vegyük már át azt a hülye stílust itt is. Ha nem tetszik a kérdés, akkor ne válaszoljál és kész. És semmiképpen ne kezdjél el személyeskedni, hogy te olyan hülye vagy, mint a másik! (nehogy leírd, hogy a hülye szó nem szerepelt a hozzászólásodban!) Most tényleg szükség volt erre a bejegyzésre?
Ha egy kérdésre nem kap valaki választ, akkor nyugodtan elgondolkodhat azon, hogy miért nem kap... Majd ha beírja ezután a keresőbe, hogy Hogyan kérdezzünk okosan, akkor számára is minden világos lesz... de ne keltsük itt feleslegesen a feszültségeket.
7

Látod, pont te ismered el, h

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 13.15
Látod, pont te ismered el, hogy az eredeti kérdés hülye volt.
Egyébként én legalább adtam érdemi választ ellentétben veled, aki csak fikáztál...
P][G
10

Segítségnyújtás határai...

T.G · 2004. Okt. 17. (V), 13.54
Félreértések elkerülése véget én nem az anonim kollégának, hanem neked írtam le a véleményemet, és nem a kérdésről, hanem a válaszról!

Én mondjuk ImageReady-ben megcsinálnám a megfelelő szeleteket (slice) aztán ízlés szerint táblázatos formában, vagy pozícionálva (gyk.: css-el) összeraknám a html oldalt.
Kolléga a kevés információjában éppen azt írta, hogy ő PhotoShop-ot használ, biztos értékesnek tartotta, hogy egy másik képszerkesztő programot ajánlottál neki. És pont azt kérdezte, hogy hogyan kell ebből weblapot csinálni? Valószínű sokkal okosabb lett a két variációddal. Ráadásul milyen baromság az, hogy pozicionálva, gyengébbek kedvéért css-sel? Az ember mikor pixel.gif -fel tolja a helyére az adatokat, akkor nem pozíciónál?

Teljes tanfolyamot most inkább mellőzném.
Ezen csak mosolygok. :)

Nincs Photoshop bibliám, így a következő segítségedet nem tudom értékelni, de ha olyan mint a link, akkor azt is a falra lehet kenni. Valószínűsítem, hogy aki ismeri a PhotoShop-ot az ki tud vágni egy nagy képből néhány kisebb képet. Anonim kolléga valóban nem írta, hogy mit tud és mit nem, de sejthető, hogy nem a PhotoShop, hanem a HTML tudással áll hadilábon.

Két idézet még a végére:
Aki olvasta nemzetes problémáját, és arra válaszaimat, az érti a címet, aki nem, az talán.
és:
u.i.: az aláhúzott szövegek linkek -> rá lehet kattintani...
Mondd, hogy bennem van a hiba és ezek egyáltalán nem bunkó megjegyzések!
És még ki is emeled a nevét, belinkelve az adataival!!! Számomra ez döbbenetes volt.

Mindenkitől bocsánatot kérek, hogy kiakadtam (már másodszorra:), de ezt ki kellett adnom. :)
13

Én nem akarok veled vitatkozni, de...

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 15.02
:-)
nemzetes adatai nem hiszem, hog szigorúan titkosak lennének, mert ha mégis, akkor nagy hiba, hogy be lehet linkelni. Azok kedvéért linkeltem be, akik talán nem tudják értelmezni a mondatot, mert nem biztos, hogy leesik nekik, hogy egy regisztrált tagról van szó - és ebben semmi sértés nincs, akár döbbensz, akár nem. Engem is nyugodtan belinkelhetsz, ha akarsz, nem haragszok érte...

Valószínűsítem, hogy aki ismeri a PhotoShop-ot az ki tud vágni egy nagy képből néhány kisebb képet.
Hát, ha ez így van, akkor ugye ott tartunk, hogy te éppen most fikázod ismét a kérdezőt, az ő problémája ugyanis kb. pont ez lenne - persze csak szerintem, és azok alapján, amire a nem teljesen mélyreható probléma ismertetés alapján következtetek. De talán éppen te "hordtál le" engem egy másik fórumban egy valószínűsíthetően karakterkódolással kapcsolatos Quantum DB probléma miatt - mondván elégtelenek a rendelkezésre álló adatok a válaszhoz. Nos, hát akkor leszel szíves Anonim barátunkat is lehordani...

Ha nincs Photoshop Bibliád, akkor ne arra haragudj, akinek van -> rám. Nem én írtam sem a könyvet, sem a linket. Ettől függetlenül talán lehet, hogy felmerül a kedves kérdezőben, hogy jééé, hát erről van könyv is -> megveszem. A linkkel kapcsolatban - szerintem sem a legtutibb forrás, de elindulni el lehet rajta. Egyébként, ha nekem előszeretettel ajánlod a "Hogyan kérdezzünk" vagy vmi hasonló okosságot, ugyanilyen erővel bárkinek ajánlhatnád uezt átalakítva "Hogyan keressünk..."

Bár a "Kolléga" valóban írta, hogy Photoshopot használ, bizonyára észrevette a telepítésnél, hogy az ImageReady szintén a csomag tagja, sőt valószínűsítem, fenn is van a gépén - ha nincs, akkor bocsi, én akkor is azt ajánlom.

P][G
15

Pozícionálás

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 15.09
Írd meg légyszi akkor ide a fórumba, hogy egy giffel hogyan pozícionálnál mondjuk egy DIV-et az oldal közepére - ha már egyszer szándékosan félreérted, amit írtam!
P][G
18

Középre pozicionálás

T.G · 2004. Okt. 17. (V), 15.28
De minek használjak gifet, amikor ott a <center> HTML tag? :)

Az én szóhasználatomban a pontos kifejezés a "pozicionálás CSS-sel". Mert nem a pozicionáláson, hanem a technikán van a hangsúly.

A másik hozzászólásodra reagálva én egyszer sem írtam, hogy a kérdező okos kérdést tett fel. Sőt én neki nem is válaszoltam. És pont erre próbáltalak rávenni, hogy ha nem akarsz válaszolni, akkor te se válaszolj. :)
Vélemények és pofonok, szerintem az a hozzászólás átesett egy határon, amin nem kellene, hogy átessenek az itt található hozzászólások.
Szerintem nagyon jó cikk a Hogyan kérdezzünk okosan, így ezzel szerintem segítettem a kérdezőnek is. :)
19

Vasárnap

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 15.34
Azért jól eltöltjük a vasárnapot... :-)
P][G
20

center

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 15.38
Ha már itt a Weblaboron oly sokszor esik szó az érvényes HTML, XHTML-ről:

The center element was deprecated in HTML 4.01.
The center element is not supported in XHTML 1.0 Strict DTD.

Lásd:
http://www.w3schools.com/tags
ami szerintem egy elég jó referencia, bár lehet, hogy léteznek jobbak is...

P][G
23

táblával formázunk és még legyen valid is? :)

T.G · 2004. Okt. 17. (V), 16.03
Na most olyat akarsz a számba adni, amit nem mondtam.

Firefox 0.9.3 -mal meseszépen középre igazítja a kívánt részt, és még valid is:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2 Final//EN">
<html>
 <head>
  <title>subidubidu</title>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
 </head>
 <body>
  <center>subidubidu</center>
 </body>
</html>
Ha már a szabványokról van szó, akkor inkább innen induljunk el: http://www.w3c.org/

Én nem biztatok senkit sem a pixel.gif használatára, a center tag használatára meg aztán végképp nem, de a kérdésedre, hogy css nélkül, hogy helyezel szöveget középre ez a válasz.
Arra se biztatok senkit, hogy táblázatot használjon formázásra. De ez már egy másik kérdés...
24

3.2

Jano · 2004. Okt. 17. (V), 16.24
Csakhogy nehogy valakinek elkerulje a figyelmet!

A fenti peldaban a 3.2-es HTML verzio Doctypja szerepel!
Emiatt szabvanyos valoban a center hasznalata!

Az termeszetesen most mas kerdes, hogy ez egy regi szabvany, de szabvany.
25

Nem tudok címet

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 16.30
HTML 3.2 <- ez van a DOCTYPE-ban
én a 4.1-re és XHTML 1.0 STRICT-re írtam, ha jól emlékszem. Nem biztos.
Egyébként lehetséges table tag használatával érvényes (itteni szóhasználattal -> valid) html oldalt létrehozni - nekem már sikerült több ízben is xhtml 1.1-nek megfelelőt is - bár nekem, tudom, nagy az arcom.
Referencia tekintetében valóban jól megjelölted a kiindulópontot, én a mindennapokban mégis az általam említettet szoktam gyakrabban nézegetni, a "hivatalosat" pedig kevésbé.

P][G
22

najo ha kotozkodni akarunk...

kmm · 2004. Okt. 17. (V), 15.46
Szerintem nem csak az oldal kozepere lehet poziciinalni...

--
üdv: kmm...
26

szinvonal

Jano · 2004. Okt. 17. (V), 17.26
Mondjuk azert annyiban igaza van Pignek, hogy jo lenne egy bizonyos szinvonal felett maradni es nem prog.hu tudastarbeli kerdesekkel foglalkozni...
27

Deja-vu

T.G · 2004. Okt. 17. (V), 17.50
Most ne kezdjük újra, mert felesleges lenne, abba szerintem itt mindenki egyetértett, hogy a kérdés nem volt jó. A probléma ott van, hogy kell-e ezekre válaszolni és ha valaki úgy érzi, hogy kell, akkor milyen stílusban?

Amit te is írtál az nagyon jó volt, de a kérdés színvonalából ítélve nem biztos, hogy a (A DOM A Dokumentum Objektum Modell roviditese.) megjegyzésednek volt haszna. :) Ahhoz, hogy teljes legyen a kép le kellene írni, hogy mi is az a Dokumentum Objektum Modell? ....

Legfrappánsabb válasza Boogienak volt, hogy keressen egy szakértőt! :) Ez tényleg ötletes volt. Ezzel szemben PiG válaszát az én érzékeny lelkem sértőnek érezte, még akkor is, ha ő nem annak szánta. :)
28

DOM

Jano · 2004. Okt. 17. (V), 17.55
Egyreszt fel akartam oldani a roviditest. Masreszt kifejtve talan meg hasznosabbnak tunik a neve alapjan es kiprobalja :)
29

Köszi

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 18.00
Köszi a támogatást! Jó a honlapod! :-)
P][G
6

arc az van

kmm · 2004. Okt. 17. (V), 11.45
de van is mire?
baratom...
nem mindenki webdesignernek szuletik

--
üdv: kmm...
8

Nem arcom van

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 13.24
Nem arcom van és nem születtem webdesignernek, de nehogy már rám kelljen haragudni, ha leírom, melyik könyvben és hol található meg a megoldás, mert tényleg ott van, csak bele kell olvasni. Van ám az interneten kívül is világ, benne könyvekkel, sok minden benne van.
Tudod, nekem nincs zenei hallásom, zenélni sem tudok, DE nem is írok zenei fórumokra, hogy segítsenek elzongorázni egy zeneművet.
Egyébként nektek úgy látszik az ilyen kérdezőket folyton védeni kell. Nem tudom hol kezdődnek nektek a "hülye" kérdések:
  • Hogyan kell Photoshopban megcsinálni?
  • Mi az a Photoshop?
  • Mi az a program?
  • Mi az a Windows?
  • Kell-e számítógép hozzá?
  • Ha nem kapcsolom be a gépet, nem indul el a Windows!Segítsetek!
  • ...

P][G
11

pig

Jano · 2004. Okt. 17. (V), 14.00
Ird csak a valaszt mindenfele minosites nelkul!

Olyan vagy aki szivesen segit masoknak, csak elveszted a turelmed amikor allandoan ugyanazok a kerdesek vagy meg kezdobbek erkeznek. Ilyenek is vannak. Ilyenkor egyszeruen vagy nyelsz egyet es kuldesz egy linket, hogy itt elovahatod mert mar volt, vagy irsz 2 sort vagy egyszeruen otthagyod a fenebe.
Ennyi.

Csinalni kell esetleg kulon egy "Nagyon kezdok" forum csoportot es akkor oda legfeljebb nem nez be aki nem akar.
12

ezt tenyleg nem neveznem arcnak :-)

kmm · 2004. Okt. 17. (V), 14.15
Nem arcom van
subj :P

de nehogy már rám kelljen haragudni, ha leírom, melyik könyvben és hol található meg a megoldás, mert tényleg ott van, csak bele kell olvasni.
Nem is azert haragszom, mert leirod, de a stilus...

Egyébként nektek úgy látszik az ilyen kérdezőket folyton védeni kell. Nem tudom hol kezdődnek nektek a "hülye" kérdések:
Itt.

Ha nem kapcsolom be a gépet, nem indul el a Windows!Segítsetek!
Remelem nem kapcsolod. :-)

nem kell olyan bunkonak, nagykepunek es foleg szemelyeskedonek lenned.
Szerintem ez csak egy rossz nap eredmenye, te is be fogod ezt latni es bocsanatot kersz.

a celja ennek a hozzaszolasnak nem a te bantasod.


--
üdv: kmm...
14

Jut eszembe

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 15.05
Többen írtok személyeskedésről, mégsem én írtam le először ebben a fórumban, hogy hülye kérdés, bunkó, nagyképű, stb.
Egyébként nem veszem bántásnak. Ja, és ez még nem is egy rossz napom... :-)) Képzelhetitek!
P][G
3

Hosszú folyamat

Bártházi András · 2004. Okt. 17. (V), 10.45
Érdekes kérdést tettél fel, kb. olyat, hogy ha lerajzolsz egy kocsit egy 3D rajzoló programban, mi kell ahhoz, hogy beleülj és elindulj vele. Gondolom ebből a hasonlatból érzed, hogy nem egy rövid és öt perces dolog sem elmagyarázni, sem megtanulni, hogyan is készülnek a weblapok, arról nem is beszélve, hogy ha eddig tényleg nem készítettél még weblapot, nem ismered az alapvető dolgokat, akkor lehet, hogy az a terv sem alkalmas arra, hogy elinduljon a kocsi.

Alapvetően két választásod van: keresel egy programozót, aki ért a dologhoz, vagy veszel pár könyvet a témában, sokat olvasol, sokat próbálkozol, s akkor megtanulod. Még be lehet iratkozni egy tanfolyamra is (egy értelmesre, jóra).

-boogie-
4

Cikk a nulláról indulóknak

T.G · 2004. Okt. 17. (V), 10.54
Sosem volt időm/türelmem/kedvem:) cikket írni nektek, pedig már többször megfordult a fejembe, hogy milyen jó lenne egy olyan magyar nyelvű cikk, ami nulláról indul és nem tartalmazza a táblázattal való formázást és nincs benne framekezelés. (helyette a css-sel való formázás alapjai)

Ha valakinek lenne kedve társszerzőként csatlakozni, akkor keressen meg emailben, mert mint látható van rá igény!
9

Nem fogod elhinni

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 13.29
Én vettem a fáradságot és az időt és írtam egy rövidke "cikket", melyben css formázásról van szó, reményeim szerint hamarosan olvashatjátok is. Persze, nagyon speciális témával (select elem formázása) foglalkozik, de arra gondoltam, lehet, hogy páran érdekesnek találjátok.
Megjelenés után bátran nézek szembe minden kritikával, tudom ugyanis, hogy nem alkottam tökéleteset és teljeset.
P][G
16

Fijjúk

Bártházi András · 2004. Okt. 17. (V), 15.12
Amit Ti itt lerendeztek... :) Csak egy ártatlan (nagyon) kezdő kérdésről volt szó. Egyébként örülök a flame-nek, mert az hozza a forgalmat. Szóval csak így tovább! ;)

-boogie-
21

Következő cikk

PiG · 2004. Okt. 17. (V), 15.41
Szeretnék írni még egy cikket ide a Weblaborra. Munkacíme: Hogyan növeljük fórumunk forgalmát?... Szerzőtársul T.G.-t kérném fel!
P][G
17

Kedden este megjelenik

Bártházi András · 2004. Okt. 17. (V), 15.13
Kedden este megjelenik a cikked. :)

-boogie-
5

nehez ugy

Jano · 2004. Okt. 17. (V), 11.07
A legtobb ember ugy tanulja meg a weboldalak kodolasat, hogy megnezi masok hgy csinaljak. Mas szakmaban ez nemmindig egyszeru, pl egy keprol nem tudod megmondani, hogyan keszitettek. Itt konnyu dolgod van, egyszeruen a View Source / Forras megtekintese gombra kell klikkelni.

Hogy elkezdjed megerteni mik vannak ott, el kell olvasnod egy alapveto HTML leirast. Ezek utan mar ki tudod silabizalni az egyes reszek mit jelentenek. Kezdjed valamilyen egyszerubb oldallal.

Ajanlom a FireFox bongeszot tanulashoz es kutakodashoz. Ebben a forras szinezve jelenik meg, van benne olyan opcio, hogy a kijelolt szoveg megtekintese, es van benne egy DOM Inspector (DOM Megfigyelo) program is.
(A DOM A Dokumentum Objektum Modell roviditese.)

Keress HTML leckeket illetve konyveket.

Egy jo lecke sorozat, ha ertesz angolul:
Designing a CSS based template

(Itt elkezdtek magyarra forditani a sorozatot.)


Amit roviden tudok neked mondani: A HTML-ben teglalap alaku teruletekkel tudsz dolgozni. Ezeket tudod egymasba rakni, egymas melle igazitani, egymas fole tenni. Ezekbe a teglalapokba kell belevagni ugyesen a grafikat. Egy kep es egy elo weboldal kozott a legnagyobb kulonbseg, hogy a weboldal nem fix meretu, nyulik. Ezert a designt ugy kell feldarabolni, hogy bizonyos reszek ismetlodjenek.

Ezek jo leckek ami segitenek megismerni egy-ket technikat:
Accessible Header Images With CSS And XHTML

Fast Rollovers Without Preload

Sliding Doors of CSS
30

infó a nulláról indulóknak...

T.G · 2004. Okt. 17. (V), 18.09
Ha a mai fórumozást egy cikkírásnak áldoztuk volna, akkor lehet, hogy még valamit össze is hozzunk. :)

Ha valakinek lenne kedve egy ilyen projektbe beszállni, akkor tényleg keressen meg, mert már több helyen volt erre igény. Valami olyanra gondoltam, mint a http://html-kezdoknek.ini.hu/ A cikksorozatban lenne öt - hat cikk, ami onnan kezdődne, hogy milyen editort töltsünk le, és milyen böngészőt :), hozzá milyen kiegészítőket. Majd, hogy mi az a HTML, mi az, hogy valid oldal. Mi az, hogy címsor, mi az, hogy bekezdés, mi a kép, formkezelés, és mindenhez egy kis CSS.....

Ja, igen: ha az anonim kolléga még egyáltalán olvassa a topikot, akkor az itt említett linkre nyugodtan kattintson, mert az tényleg kezdőknek való!
31

Nagyon örülnénk egy ilyen cikksorozatnak!

Bártházi András · 2004. Okt. 17. (V), 18.19
Már régóta tervbe van véve egy ilyen sorozat a Weblaboron, de mindenre sajnos nem jut időnk. Szívesen fogadnánk ezeket a cikkeket (is)!

-boogie-
32

support vagy flame ?:)

Anonymous · 2005. Feb. 18. (P), 09.25
Udv!

Nemzetes, szerintem legeloszor kezdj el cikkeket/leirasokat olvasgatni arrol hogy
hogyan keszul egy weboldal, hogyan epul fel, mikent valositanak meg dolgokat weblapkeszites kozben masok( a magyar es a nagytobbseg altalaban rossz pelda, a magyart csak azert hangsulyozom ki mert kulfoldi oldalak kozott azert talalni szinvonalasat pl.:http://1976design.com/, mutassatok igazan szinvonalas magyar oldalt es visszaszivom az imenti kijelentesemet).

Szoval visszakanyarodva a temahoz, jo peldakat kovess. Ennek megfelelo forrasok pl.: Zeldman irasai, Eric Meyer oldala, az ALA oldalan kozzetett cikkek (jo oldal, eleg sok infoval), a css-discuss, es ezen oldalakon talalhato linkek kovetesevel mar el tudsz indulni. Kesobb ha hazaerek szivesen keresek meg neked hasznos cikkeket a temarol, amik segithetnek a kezdesben.
Ami kimaradt(meg nagyon sok minden:) ): Menet kozben erdemes elsajatitani a W3C altal ajanlott technikakat, lenyegeben ezen az oldalon tanulhatod meg hogyan keszits szabvanyos HTML kodot, hogyan nezzen ki az oldalad tartalmilag, hogy az mindenki szamara hasznalhato legyen, hogyan hasznalj CSS-t az oldalaid megformazasahoz, megjelenesenek kialakitasahoz
(es ugye nem photoshopban rajzolt kepek darabkainak tablakba dobalasaival es mindenfele spacer.gif-ek hasznalataval :) ).

S majd ha ezek mar mennek, es siman osszedobalsz franko statikus oldalakat,
elkezdhetsz belemelyulni a dinamikus weblapkeszites fortelyaiba, megismerkedni kulonbozo scriptnyelvekkel es szerver oldali dolgokkal: mint pl a Perl es a CGI, a
PHP. Az adatbazisokkal, pl.:PostgreSQL es MySQL

Az egyes temakhoz kapcsolodoan tutorialokat es irasokat a belinkelt oldalakrol kiindulva es keresok(pl.: Google, Yahoo) hasznalataval talalhatsz.
Jol johet meg egy-ket jo konyv is az adott temaban, en nem nagyon ismerek jo magyar konyveket, bar biztos akadnak. Viszont ha az angollal nem allsz hadilabon akkor az swsbooks vagy a kiskapu oldalan megtalalsz szinte barmit.

Szerintem egyenlore ennyi, ha meg eszembe jut valami irok.

--
noocx
33

hopsz

noocx · 2005. Feb. 18. (P), 13.09
Hopsz, most nezem a datumokat :)
De akkor miert volt ez aktiv tema ?

--
noocx