ugrás a tartalomhoz

Video megosztó rendszer

sirkalmi · 2008. Ápr. 30. (Sze), 14.05
Szervusztok!

Video megosztó rendszert szeretnék építeni és ehez keresek megoldásokat. Alapvetően flash-es Youtube féle cuccot szeretnék. Kérdésem, hogy létezik-e ingyenes megoldás erre (gondolok itt a flash-es alkalmazásra ami játsza a videókat) illetve, ha nincs akkor tudtok-e vásárolható megoldásról?

Válaszokat nagyon köszönöm!

--
sirkalmi
 
1

ingyenes? háááát

winston · 2008. Ápr. 30. (Sze), 14.13
szóval ehhez több dolog kell. először is kell valami szerveroldali alkalmazás, ami magát a weblapot építi fel, feltöltéseket, belépéseket, stb. kezeli. ehhez jó php, java, ruby, stb. ezekből vannak ingyenes keretrendszerek, amire rá lehet fejleszteni az oldalt, persze ehhez még kell design, meg az egyedi megoldásaidnak egyedi kód. ez egy tétel. aztán kell ugye a videónéző. nekem a jw player jött be, nem kereskedelni használata ingyenes, kereskedelmi is minimális összeg, egész jól össze van rakva, relatíve könnyű módosítani. persze erre lehet más lejátszó is, saját is, stb. nagy kérdés, hogy http-n keresztül szeretnéd e kiszolgálni, vagy rtmp-n keresztül. (biztos máson is lehet, de ezen van értelme. ha http-n szórod, annak megvannak a hátrányai, ugyanakkor az-az előnye is megvan, hogy nem nagyon kell hozzá más. ha rtmp mellett döntesz (javallott), akkor kell még egy médiaszerver. ez drága dolog, de nagy terheltség és/vagy védett tartalom mellett mindenféleképp érdemes ezt választani. ebből kettővel volt közelebbi kapcsolatom, a wowza-val és az adobe megoldásáva. a wowza kb. ugyan az, csak jóval olcsóbb. ja, és nagyon jó a fóruma. ellenben még így is, hogy olcsóbb, elég nagy tétel. javaslom neked, hogy ha nem csak a magad szórakoztatására szeretnéd csinálni, akkor bérelj fel valami hozzáértőt, mert különben rengeteg problémának teszed ki magad. vagy méginkább hozzáértőket (többesszám, ez nem egy egyszemélyes rambo-feladat, ha véges időn belül, tisztességesen akarod megcsinálni)
2

Köszi!

sirkalmi · 2008. Ápr. 30. (Sze), 14.32
Köszi az átfogó képet amit írtál! A cég ahol dolgozom weblapfejlesztéssel, üzemeltetéssel foglalkozik és az egyik ügyfél igénye a video megosztás. Kis terhelésről van szó tehát nem egy Youtub. Első körben megnézem ezt a jw playert és ha jó akko egyelőre http-n fog menni.

Mégegyszer köszi!

--
sirkalmi
3

ffmpeg

vbence · 2008. Ápr. 30. (Sze), 14.49
Nétt utána ennek is. Jelenleg ez AZ ingyenes média-megoldás. A feltöltött iylenoilyan videókat egységes (flash-ben lejátszható) formátumra kell alakítanod, ehhez elengedhetetlen. Ma már nem csak FLV-t hazsnálhatsz, hanem H.268-at is, azzal gazdaságosabban (kevesebb sávszél) megúszod ugynaaz a minőséget.
4

Jó tipp!

sirkalmi · 2008. Ápr. 30. (Sze), 14.57
Aha köszi a tippet! ffmpeg ismerős az mplayer-ből! És kliens oldalon gondolom a H.268 dekódolása a nagyobb erőforrás mi?

--
sirkalmi
6

Nem jellemző...

vbence · 2008. Ápr. 30. (Sze), 18.18
hogy problémát jelentene egy youtube-szerű minőség biztosítása. 300+500k bitrátával és 300x200-as felbontással egy régebbi gép is el fog bírni.
5

jja, ffmpeg

winston · 2008. Ápr. 30. (Sze), 15.05
igen, a feltöltött videó konvertálását kifelejtettem :D nyilván, flach videóra kell, vagy h.268-ra kell konvertálni. de ez az egyik legegyszerűbb az egészben. queue, onnan aztán a megfelelő paraméterezés mellett bekergetni a dolgokat az ffmpeg-be. (vigyázz, hogy lime-val legyen fordítva, vagy nem lesz hang). de azt még ki kell szolgálni, stb. de erről már írtam
7

typo

vbence · 2008. Ápr. 30. (Sze), 18.21
a "lime" helyett a LAME, ami a hangot adja.
9

off, mea culpa

winston · 2008. Ápr. 30. (Sze), 21.31
szkúzi, 39 fokos lázam van, kicsit nehéz koncentrálni
10

off, jobbulást

vbence · 2008. Május. 1. (Cs), 02.40
ami nem jutott eszembe: privátban is lehetett volna írni.. amúgy vívódtam, hogy adjak időt a javításra, vagy szóljak hozá, ezzel javíthatatlanná téve a bejegyzést...
11

:)

winston · 2008. Május. 1. (Cs), 09.47
off: hát ez van. köszi, amúgy alakulok
nemoff: hogy legyen valami konstruktív is: valszeg linux szerver lesz használatban (gondolom naívan). ha ubit használsz (még naívabban, de hát reménykedni lehet :)), akkor a repojában levő ffmpeg nem jó. innen tudsz jó ffmpeg-et szedni: http://debian-multimedia.org/
13

Forgatni...

janoszen · 2008. Május. 1. (Cs), 18.05
Ha (!) elég jó az debian-multimedias csomag. Bent végül "Use the source, Luke!" lett a mondás hogy minden menjen. Minden esetre ez a videó konvertálósdi elég masszív szívásokra és még több szervervas vásárlására ad okot. :)
14

vas a terhelés miatt kell

winston · 2008. Május. 1. (Cs), 19.15
forgatással nem fog mindenki foglalkozni :) ráadásul a terheltség függ a mennyiségtől, nyilván, és még nem tudjuk, mire tervezi a kérdező.
8

Nyílt forrskóddal egy óra alatt felállíthatod

pancelos · 2008. Ápr. 30. (Sze), 19.21
Pl. a Joomla! CMS-hez van ilyen komponens:
http://kiablog.hu/kia-videok.html
Felhasználói feltöltés, moderálás, video meglinkelés, objektumként beillesztés...
12

Irreláis

janoszen · 2008. Május. 1. (Cs), 18.02
Irreális, hogy Joomlával ez jól tudjon menni minimálisnál nagyobb terheléssel. Alapvetően egy olyan rendszerrel, amelyikben nincs queue lehetőség, elég nehéz megcsinálni bármi ilyesmit.
15

Pontosabban?

kalamona · 2008. Május. 3. (Szo), 00.49
Mit értesz queue lehetőség alatt? Ami a feltötött videokat sorra veszi és konvertálja? Van ennek a technologiának neve? (Amit googleba írva sok releváns találatot kapok :) )
16

queue

winston · 2008. Május. 3. (Szo), 09.47
hát a queue az egy ilyen "feladatütemező". ugye véges erőforrásod van, de a felhasználóknak nem mondhatod meg, hogy bocsi, most teljesen pörög a szerver, nem tudok veled foglalkozni. így maradva pl a videókonvertálásnál, a feltöltött videó konvertálását, mint elvégzendő feladat, bevágod a queue végrehajtási sorába, aztán, ha van szabad kapacitás, fogod az első feladatot a sorban (FIFO), és elkezded megcsinálni. és így tovább. ennek igen, queue a neve. és még lehet cifrázni, mondjuk feladatprioritások bevezetésével, meg akármi.
17

ld. winston

janoszen · 2008. Május. 3. (Szo), 12.15
Lásd winston válasza. A cégnél egyszer írtam egy ilyen queue-t, nem triviális feladat. Főleg, hogy ha mondjuk nagyobb terhelésre tervezel. Amíg egy gépen vagy, meg tudod oldani gépen belül (pl indítasz a magok számának megfelelő számú processz-t, stb.). Abban a pillanatban, amikor több konvertáló szervered van, muszáj valami feladatütemező-kommunikációs réteget beépíteni, méghozzá úgy, hogy ha egy részfeladat meghal, akkor valaki más átvegye a szerepét, stb. Tehát gyakorlatilag egy konvertáló cluster.
18

Flash Player helyett Windows Media Player

vectra · 2009. Már. 25. (Sze), 04.04
Tudna valaki segíteni abban, hogy az elterjedt RTMP - Flash Player felállás helyett a videó megosztó szerverről wmv típusú videókat streamelhessünk a felhasználóknak?
Létezik valahol olyan videó megosztó közösségi portál, ahol Windows Media Playerre küldik a wmv videó anyagot?
20

Windows Media kódoló

Poetro · 2009. Már. 25. (Sze), 12.30
A streameléshez minden valószínűség szerint Windows Media kódoló vagy ennél professzionálisabb eszközre van szükséged, csak azok már pénzbe kerülnek, mint például a Windows Media Enterprise. Természetesen mindkettőhöz Windowsos szerver szükséges.
19

mennyi

domel · 2009. Már. 25. (Sze), 11.04
Mibe fáj az usernek egy ilyen videó megosztó weboldal?
A haver pont nincsen fent az msn-en, pedig ő barkácsolt egy ilyen video lejátszós oldalt, majd megkérdezem a formátumát.
Az nem járható út, ha az usernek meg van mondva, hogy ilyen formátumu és felbontásu videót tölthet fel, és akkor olcsóbb lesz 100 rugóval?
21

Mire gondolsz?

janoszen · 2009. Már. 25. (Sze), 23.29
Mármint üzemeltetési költségre gondolsz?

1. Kiválasztasz egy konvertáló megoldást, nyilván terheléselosztva.
2. Csinálsz valami kiszolgáló megoldást.
3. Erre csinálsz valamilyen terheléstesztet.
4. Fölszorzod az egészet a várható forgalommal és sávszélességgel.
5. Fölszorzod az egészet az aktuális rackhely- és sávszélesség-árfolyammal.

Egyébként elárulom, ebben a kategóriában 100 rugó nem tétel. Egy vas, ami videókat tud értelmes sebességgel konvertálni, 1 millió forint körül van és feltehetően nem egy kell. Persze próbálkozni mindig lehet.
22

Linkek

tlof · 2009. Már. 26. (Cs), 22.21
Na akkor vegyük az ingyenesen elérhető alternativákat:

PHPmotion Ingyenes regisztráció után megkapod a cuccot, a forráskód is hozzáférhető volt az 1 -es verziónál, a 2-es most jött ki azt nem néztem.

VidiScript Teljesen ingyenes, viszont a forrás IonCube-al encodolva van.


Akkor itt vannak a fizetős cuccok jellemzően kevesebb mint 100e hufból

ClipShare (159 Euro)
MediaShare 110 Euro, cserébe kapsz full forrást.

Vshare 10$ Ez gyakorlatilag ingyenesnek tekinthető, kapsz forrást, lehet vele pornót tolni mi kell még?

AlstraSoft VideoShare Az Alstrasoft már elég régi játékos a piacon, jó néhány nagy és sikeres programhoz árulnak clone programot.

Agria Rayzz Az agria szintén másoló cég. Ami termékükkel eddig találkoztam, erős közepes kódminőséget produkált.

VideoWatchPro
Még egy rendszer, amiről elmondhatjuk hogy keresőoptimalizálást szem előtt tartó emberek fejlesztették (ami plusz pont mindenképp), illetve lényegesen összeszedettebbnek tűnik, mint a többi program.

MediaMax A VideoWatchPro céghez kötődő oldal, afféle kiegészítő oldalként funkcionál.

A szerver igényről: Milliós hardwerek, több szerver meg ilyenek. Üzemeltetek kicsi (napi 10-12.000 unique látogató, akik olyan 40.000 videót néznek meg, kb 50-80 új videóval bövül) site-ot, egy darab 1x Intel Quad Core Xeon / 4GB DDR2 RAM és néhány gyors diszk, jellemzően egyes alatti loaddal simán elviszi. Persze lehet redundáns, meg minden amit az ember gondol, csak nem biztos, hogy megéri.

EDIT:
Remek. Most láttam hogy közel egy éves a topic gazda kérdése. Na mindegy.