ugrás a tartalomhoz

Automatikus elektronikus számla előállítás szerver oldalon

fchris82 · 2008. Már. 18. (K), 12.58
Több napja próbálok megoldást találni arra az esetre, hogy a számlát automatikusan a szerveren állítsuk elő, amit a vásárlónak azonnal el is küldünk/letölthetővé teszünk. Az első elképzelés az volt, hogy egy "számítógéppel kiállított számlát" teszünk letölthetővé (pdf-ben). A szgéppel kiállított számlának megvannak a maga követelményei, amiből MINDENT teljesíteni tudunk, kivéve azt, hogy a számla minden kinyomtatott példányán vezetni kell, hogy hanyadik példány és hány példányban került kinyomtatásra. http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/szgep_szla_emailen.html
Hogy ennek mi értelme, nem tudott rá válaszolni se a könyvelő, se egy komplett levlista, az APEH meg még nem válaszolt.
Tehát ez nem járható út, marad az elektronikus számla, de azt meg alá kellene írni és időbélyeggel ellátni. Ki, hogyan oldaná ezt meg? Milyen nyelven érdemes egyáltalán nekiveselkedni? Van már ilyesmi, csak én nem találtam meg :? A NetLock oldalát is tanulmányoztam, de ott nem találtam arra utalást, hogy mondjuk az eDoc lehetővé tenné a műveletből az "ember kihagyását". Egyébként még ők sem válaszoltak a levelemre, telefonon meg mindig az üzenetrögzítőre kapcsolnának... :-/
 
1

BMF Neptun igy csinalja

zmb · 2008. Már. 18. (K), 14.24
PDF-ben (es zipben, ami tartalmazza a pdf-et, es egy xml-t, amiben megint a pdf van) letoltheto a Neptunrol a szamla. A pdf-ben 3x van benne, mindegyikhez odairva, hogy hanyadik peldany (1/3, 2/3, 3/3).
3

Ez elméletileg szabálytalan

fchris82 · 2008. Már. 18. (K), 17.06
Az apeh-es link szerint pont azért nem lehet számítógéppel előállított számlát e-mailben kiküldeni semmilyen formátumban, merthogy nem tudod garantálni, hogy aki kapja, nem nyomtat 8 első példányt. Persze ez hülyeség, mert a számla "példányszáma" és a lekönyvelt mennyiség között SEMMILYEN összefüggés nincs (tehát hiába van 1 db első példány, attól még lekönyvelhetik azt kétszer, és fordítva, hiába van 8 példányban kinyomtatva, attól még azt csak egyszer könyvelik le...)
2

egy másik megoldás

razielanarki · 2008. Már. 18. (K), 15.15
mi egy olyan megoldást csináltunk, hogy automatikusan (adobe readerrrel) egy rejtett iframeből kinyomódott a szla a default printerre a kliens gépén (generált pdf, csak az első meghívásra volt eredeti), rögtön ezután pedig átirányítottuk az iframet a biztonság kedvéért

link
4

Ez nem megoldás :]

fchris82 · 2008. Már. 18. (K), 17.17
Uhh, hát ez egy eléggé fél megoldás, ami vagy működik (böngésző függés?), vagy nem, vagy fogja a fejét az ügyfél, vagy nem, vagy van alapértelmezett nyomtatója, vagy nem, az vagy elérhető, vagy nem... Én pl laptopról intézek mindent, de ritkán vagyok az "alapértelmezett nyomtatóm" közelében. Nekem mondjuk van PDF nyomtatóm, tehát vész esetén tudok abba nyomtatni, de más... ? Nem szeretnénk külön ügyfélszolgálatot fenntartani a számlázás miatt :-/ Szóval megoldásnak talán megoldás, de egyáltalán nem szép, amit "megcsinálva" nyugodtan hátradölhetnék, hogy akkor mostantól minden rendben.
5

nos igen

razielanarki · 2008. Már. 18. (K), 17.40
nálunk volt egy kliensoldali rész ami a reader + egy firefox volt (de ie alatt is megy, meg minden egyéb böngészőben amihez van adobe reader plugin)
6

pro-forma, vagy külső on-line rendszer

HSLaszlo · 2008. Már. 18. (K), 19.14
Az e-számla hivatalosan elég macerás, időbélyeg, digitális aláírás, stb... a normál számla meg pdf-ben elküldve, hát erről tényleg apeh állásfoglalás kellene.
Egy készülő rendszernél mi ezt úgy oldjuk meg, hogy a rendelés visszaigazolásával megy egy pro-forma számla, ami ugyan költség elszámolásra nem alkalmas, de pontosan tartalmazza a "rendes" számla tételeit, míg az eredeti egyenlőre hagyományos úton postán, vagy az áruval együtt megy.
B verzió, láttam már pár on-line számlázó rendszert, ami minden feltételnek megfelel, talán ott kellene felvenni a kapcsolatot. https://szamlazorendszer.hu/, https://www.szamlazz.hu/
7

:-/

fchris82 · 2008. Már. 18. (K), 21.51
Megnéztem, hogy a szamlazz.hu-n hogyan oldották meg ezt az egészet és agyrém. Elméletileg a törvénynek eleget tesz, gyakorlatilag meg nem. Persze azt mindannyian tudjuk, hogy a törvénynek nem lehet eleget tenni, mert az szimplán hülyeség. Valószínűleg úgy fogom megoldani a problémát, ahogy ők. Lesz egy előnézet és egy nyomtatás link. A nyomtatásnál meg számolom, hogy hanyadszorra generálom a PDF-et, és belerakom, mint "példányszám".
Ez hülyeség, mert ha 3 példányban akarja kinyomtatni a user, akkor az első példányt fogja kinyomtatni háromszor, és nem valósul meg a példány sorszámozás. De ha ezt elfogadják a szamlazz.hu-n, akkor nehogy már nálunk ne, amikor nálunk a fizetés, tranzakció valódiságát a bank is tudja igazolni (utalással lehet csak kiegyenlíteni a számlát)
Ez az egész akkor is agyrém...

Azért van még vmi ötlete vkinek az elektronikus számlára?
8

Erdekes dilema...

toro · 2008. Már. 19. (Sze), 09.59
... de nem igazan ertem. A vevonek minek tobb szamla, mint egy, esetleg ketto? Elszamolhato ugy is csak az elso peldany.

En valoszinuleg azt csinalnam, hogy a szamla bementi adatai koze bevennek egy "hany peldanyban keri a szamlat" mezot, es egyetelen pdfben generalnam azt a szamu lapot, amit kert.
Szerver oldalom meg hozzadnam azt a szamot, amit magamnak le akarok fuzni.

Hogy ertheto legyek: azt valasztja a vevo, hogy oneki ketto kell, neked egy kell a konyvelonek egy az irattarnak egy meg a Gizikenek, akkor generalsz egy pdf-et benne ket oldallal 1/5 es 2/5 fejleccel.

Innen kezdve nezetem szerint te felelosseged rendben van, hiszen te korrektul bocsatottad ki a szamlat.
9

APEH hülyeség

KundK · 2008. Már. 19. (Sze), 12.33
Ha nyomtatás van a dolgoban, akkor az egész megoldhatatlan.
1. Hogyan különböztetsz meg egy eredeti nyomtatott számlát a fénymásolattól?
2. Szinte minden komolyabb nyomtató beállítható, hogy egy bemenetből több példányt csináljon.
3. Az OS nyomtató driver is beállítható több példányosra.
És ezek mind kívül esnek a te (illetve bárki) programod hatókörén.

Amennyire én tudom, az APEH annyit vár el, hogy a program tegyen meg minden tőle elvárhatót a probléma kezelésére. Nem feladata a user szándékos csalásait is kivédeni.
Amúgy is minden számlán van egyedi sorszám, tehát nem lehet kétszer elkönyvelni akkor sem, ha két papírod van róla!
10

Én is erről beszélek :)))

fchris82 · 2008. Már. 19. (Sze), 13.27
Egyet értek, csak az én "logikus" agyammal nem tudom elképzelni, mi a frásznak hoznak vmiről törvényt (rendeletet), aminek:
a) Semmi értelme (nem akadályoz meg semmi 'rosszat', nem segít elő semmi 'jót')
b) Minden érintet pontosan tudja, hogy betarthatatlan.
11

piac

zila · 2008. Már. 19. (Sze), 14.12
Ezzel például nagyon jó piacot teremtettek az ügyviteli szoftvereknek. Jobb helyeken egy szalvéta sarkára firkantott számlát is elfogadnak, de legalábbis egy szövegszerkesztővel készültet biztosan. Mit garantál a szigorú sorszámozás? Semmit. talán egyszerűbb összekulcsolni az adatbázisukban, hogy amit egy cég lekönyvel mint kiadás azt az eladó lekönyvelte-e mint bevétel. :)
12

Egyértelmű

HSLaszlo · 2008. Már. 19. (Sze), 14.21
Egyértelmű az apeh állásfoglalása, az általad is linkelt oldalon: "a számítógéppel kiállított számla papír alapú előállításától eltekinteni semmilyen esetben nem lehet." Tehát szerintem kár ezzel görcsölni, amíg ilyen a szabályozás, nem a technológián múlik a dolog.
Továbbra is javaslom, küldjetek egy másolat, vagy pro-forma számlát elektronikus úton, és papír alapon kinyomtatva, pecsételve az eredetit, by Magyar Posta.
Ha körülnéztek, a fejletteb irányban már egy rakás on-line számlázó alakalmazás működik, simán megoldott dolog ez, de mégegyszer hangsúlyozom, nálunk nem a technikán bukik el a történet...
13

Infok a számláról és e-számláról

szaboz · 2008. Már. 25. (K), 13.34
Sziasztok,

Végigfutottam a topic eddigi hozzászólásait és gondoltam leírok pár gondolatot, hátha segít. Mi éppen ilyen jellegű problémákhoz kínálunk megoldást, de ígérem nem viszem túlzásba a marketinget...

A számlázásra vonatkozó követelményeket az ÁFA törvény (2007. CXXVII) szabályozza. A tv. szerint számlát lehet kiállítani papíron és elektronikusan. Ha papíralapú a számla (legyen az nyomdai úton előállított - pl számlatömb, vagy számítógéppel előállított) esetén a számlát ki kell nyomtatni. Erről az APEH is adott ki állásfoglalást ami ide már be is lett linkelve. Az állásfoglalás egyértelmű - ha papíralapú számlát készítesz akkor azt papíron kell előállítani, vagyis ki kell nyomtatni.

A számlát 2004 óta elektronikusan is elő lehet állítani. Ha valaki e-számlát szeretne kibocsátani akkor a számlát fokozott biztonságú elektronikus aláírással és minősített időbélyeggel kell hitelesíteni. Zila írta, hogy máshol egy szalvéta sarkára firkantot valamit is elfogadnak számlaként.

Mielőtt elkezdenénk köpködni a PM-et a jogszabály miatt azért azt jó ha tudjátok, hogy az e-számlára vonatkozó előírások pont a vonatkozó EU direktíva (2001/115/EC) alapján születtek. A direktíva egyik fontos eleme, hogy az elektronikus aláírással biztosítsa a számla adattartalmának sértetlenségét és azonosítsa a számla kiállítóját. Az EU gyakorlatilag majd minden tagállamában ezzel a direktívával harmonikus az e-számlára vonatkozó jogszabály, tehát aki csak egy wordben vagy excelben dob össze egy számlát és e-mailben elküldi az nagy valószínűség szerint nem a jogszabályoknak megfelelően jár el, legyen az osztrák, német vagy angol...

A személyes véleményem egyébként az, hogy nem hülyeség elektronikus aláírással hitelesíteni egy számlát, mivel a net alapú kommunikáció világában azért nem egy példa van a visszaélésekre és ez nem lenne/lesz másként az e-számla esetében sem.

A kérdés másik oldala, hogy ha egy papíralapú számlát még elektronikus úton valahogy el is tudunk juttatni a vevőhöz azzal csak "lepasszoltuk" a ránk eső költségek egy részét, de a vevőnek nem segítettünk, mivel így az eddig felmerült költségei mellett (számla érkeztetés, iktatás, a számla és a számlatételek manuális rögzítése, lefűzés, tárolás) még a nyomtatás költségét is ráhárítjuk. Azt gondolom, hogy ennél talán jobban meg kellene becsülni azt a szerencsétlen vevőt. Sokan elfelejtik, hogy az e-számlával a vevő is rengeteget pénzt takaríthat meg. Az nyílván (ma még) más kérdés, hogy ezzel a megtakarítási lehetőséggel tud-e élni a vevő, hiszen lehet, hogy informatikailag még nem elég felkészült, de ebben az esetben már csak rajta múlik, hogy mikor él a lehetőséggel, nem pedig mi szúrtunk ki vele.

Valaki írta, hogy az elektronikus aláírás meg időbélyeg mennyire macerás dolog. Pedig nem az, csak a megfelelő megoldást kell választani. Mi épp olyan e-számla megoldást fejlesztettünk melyet cégmérettől vagy a kibocsátott számlák mennyiségétől függetlenül bárki igénybe vehet, a bevezetés 0 Ft beruházási költséget jelent és nem kell hozzá kidobni a meglévő rendszert sem, mindamellett kb 3 nap alatt képes lesz bárki elektronikus számlák kiállítására(már ami az IT részét illeti). Mi próbáltuk ezt a kérdést a lehető legegyszerűbb módon megközelíteni és azt hiszem sikerült is.

Ha valakit érdekelnek a részletek a megoldásunkkal kapcsolatban akkor bővebb infot az E-számla odalunkon talál.

Ha valakit pedig a jogszabályi tudnivalók érdekelnek bővebben akkor olvassa el az elektronikus számla törvényi szabályozás fejezetünket.

Remélem tudtam hasznos infoval szolgálni!

üdv,

SzabóZ
14

csak kérdezek

zzrek · 2008. Már. 25. (K), 16.31
Nem értek hozzá, csak kérdezek, mert felmerült bennem:
1: Az APEH a szabályozásokban megkülönbözteti a webes és az asztali alkalmazásokat? Úgy gondolom, hogy nem.
2: Ha az asztali alkalmazásoknál megfelel az, hogy egy gomb megnyomására ("Nyomtathatom a számlát?") nyomtat a program, akkor a webesnél is megfelel.
3: Webes alkalmazásnál is meg lehet csinálni biztonságosan, gombnyomásra a nyomtatást.

Ha ez (1-3) így van, akkor mi a probléma?

Szerk: bocs, igazándiból hslaszlo-nak akartam volna ezt a kérdést, persze bárki válaszolhat
15

Szia zzrek

HSLaszlo · 2008. Már. 25. (K), 21.14
Ha a számlát a webes alkalmazás segítségével magad kinyomtatod, az oké, erre vannak is alkalmazások itthon (is). A gond ott van, amikor az egyes számú példány nyomtatását ellenőrizetlenül a másik felhasználóra bízod...

Mindenesetre megnézem a fentebb ajánlott rendszert.
16

szia

zzrek · 2008. Már. 25. (K), 23.45
Áhá, értem már, kapcsoltam persze. Köszi...